Mali by byť dávky podmienené prácou alebo správaním?
Čím som starší, tým viac si uvedomujem, aké náročné je nájsť rovnováhu medzi pomocou a zodpovednosťou.
Niektoré veci v našej spoločnosti mi začínajú vŕtať v hlave – napríklad to, ako funguje systém sociálnych dávok. Pomáhame tým, ktorí to naozaj potrebujú? Alebo udržiavame v pohodlí tých, ktorí sa nesnažia nič zmeniť?
Nemám hotový názor, len ma zaujíma, čo si myslíte vy – mali by byť dávky naviazané na snahu, aktivitu, správanie? Alebo má mať pomoc od štátu úplne bezpodmienečný charakter?Má štát právo „kontrolovať“ ako ľudia žijú, keď im pomáha?
@nyusika represívne kontroly a plnenie "povinnosti", ako si udavačstvo nazvala, prinesú do spoločnosti ešte väčšie zlo. To určite cesta nie je a už vôbec nesúvisí s uvedomelosťou. Tá sa musí deťom vštepovať od malička, takže je to len na nás akú generáciu vychováme. A začať môžeme tým, že deti povedieme k tomu, aby vedeli žiť a svoj život plánovať podľa vlastných schopností a zarobených peňazí👍
@tiezjedna ano, s tymo suhlasim.
ale musime si aj uvedomit, ze kto kryje takychto uboziakov, stava sa nim sam.
@lenkasarka už teraz je mnoho jednorodičov (matiek) z vypočítavosti, pričom priateľ žije v spoločnej domácnosti. Ak by to bolo podmienené, že musí žiť sama, tak by sa to zase jednoducho odrbkalo, že by mal priateľ trvalý pobyt u rodičov, inej rodiny, pritom by žil v jednej domácnosti s matkou jednorodičom, aké jednoduché.
@lilope len za jednorodiča by bolo vhodné považovať len takého ktorý stratil partnera - zomrel a nie rozvedených a tých ktorí sa nevzali, to nie sú jednorodičia, deti majú oboch rodičov
Zijem v okrese, kde nas je 1:1 ku spoluobcanom, o systeme davok by som napisala roman na pokracovanie, v tomto su gramotni aj v systeme danovych bonusov su doma, ale zvihnut po sebe papierik nevedia a uprimne neviem ako s nimi nalozit, ale minimalne v osade by mal byt poriadok a nie smeti este 10 km v okoli, to treba vidiet, zazit, ale riesenie? Pri ich mentalite su mnohi ludia uz demotivovani a vyhoreni, ja osobne tiez, nas tu uz poctom valcuju a bude horsie, su slusni aj mili aj lekari a to je ina kategoria, ale nas bezny spoluobcan to je samy slub a skutek utek
@gov No, píšeš toho veľa, ale vieš že keby si zvýšil minimálnu mzdu na takú úroveň tak jednak by polovica zamestnancov zarábala minimálku, jedno akú náročnú robotu by robila a po druhé keď už nejakému zamestnancovi povedzme dávam 1450 tak mu rovno môžem dať 2000 s nadčasmi a prepustiť upratovačku čo ešte aj ušetrím.
@gov "ked zvysis minimalku, musis zvysit pri odbornych"? No to sa mylis. Je to prave naopak. Zvysovanie odbornych vedie k zvyseniu nizkych/minimalnych.
"upratovacku nahradis ako cim? Ci tvoji zamestnanci budu hajzle upratovat?" Budu. Nie je jediny dovod zamestnavat cloveka ktory by stal tolko ako zamestnanci ktori prinasaju firme priamy uzitok - vec z ktorej ma firma obrat/zisk. Tito zvladnu aj svoju pracu aj pracu upratovacky. Naopak to ale ona nezvladne. Takze pri zvyseni minimalnej mzdy na uroven priemernej by tito ludia boli ako prvi prepusteni.
@gov No vlastne ludia to tak ci tak robit nebudu ;)
https://www.facebook.com/share/v/1C2kYw7fjL/
Tento je sikovny ale v tomto videu neukazuju ako vedia oprat, poskladat a odlozit veci 🙂
Podla mna by sa davky v nezamestnanosti u dlhodobo nezamestnanych mali odnat tym, ktori odmietnu ponukanu pracu, ktoru su schopni vykonavat, kvoli "nizkemu platu".
Nieco sa mi mari, ze podobne nieco odporucal Sulik este davnejsie a teraz to zavadza (?) sucasna vlada. Aktivacne prace su tiez dobrym riesenim

@tiezjedna niekolko kontrol a je vybavene.
plus nas narod musi byt viac uvedomely - oznamit z\lodejinu nie je udavanie, je to povinnost.
ale kym budeme fungovat :radsej sa do nucoho nestarat", bude tooolko zla v spolocnpsti.
@nyusika represívne kontroly a plnenie "povinnosti", ako si udavačstvo nazvala, prinesú do spoločnosti ešte väčšie zlo. To určite cesta nie je a už vôbec nesúvisí s uvedomelosťou. Tá sa musí deťom vštepovať od malička, takže je to len na nás akú generáciu vychováme. A začať môžeme tým, že deti povedieme k tomu, aby vedeli žiť a svoj život plánovať podľa vlastných schopností a zarobených peňazí👍