icon

Mali by dobrovoľne bezdetní platiť vyššie dane?

19. aug 2026

Dobrovoľne bezdetní nemusia míňať peniaze na deti a očakávajú, že dôchodok mi zaplatia deti ich vrstovníkov, ktorí sa rozhodli mať deti.

Mali by dobrovoľné bezdetní platiť vyššie dane a tieto peniaze by mali byť použité pre rodiny s deťmi?

V poslednom čase sa objavujú v mnohých krajinách takéto názor (len námatkovo - JD Vance -USA, návrhy v Británii, dokonca aj na Ukrajine, kde chceli, aby dane platili aj rodičia len jedného alebo dvoch detí).

Súhlasili by ste s takýmto návrhom aj na Slovensku?

anonym_bea5ee
19. aug 2026
@tiezjedna

@anonym_bea5ee je vidieť, že si "klasický zamestnanec" a okolo podnikania si ani nebežala, inak by si takúto sprosť nemohla vypustiť... 😲

@tiezjedna kebyze nechcem deti tak som viac vychcana, mam viac casu a veci na podnikanie by som si zistila.a ano nebola by som na sk

anonym_644140
19. aug 2026
@anonym_autor

@marhulka13 Napr. takí, čo nepodstúpili IVF? Lebo to by znamenalo, že sa snažia počať a nedarí sa.

@anonym_autor blbosť na entú, kamarátka s manželom z dôvodu vierovyznania neuznávajú metódy umelého oplodnenia....tak čo v tomto prípade?
poznám prípad z blízkeho okolia kde baba dostala alergickú reakciu na nejakú látku v čase stimulácie, skoro nepretržila....tak čo v tomto prípade?

Obe tieto rodiny si adoptovali dieťa(nie bábätko) tmavšej pleti. Ide mi o princíp

tilly
19. aug 2026

Prečo by mali bezdetných zaujímať nase naklady na deti 🤔.
My sme sa pre tie deti rozhodli sami.
Odvody možno áno, keďže je predpoklad, že o nás sa tie naše deti postarajú na starobu, ale zaručené to nie je a nespoliehala by som sa na to.

anonym_26f1ce
19. aug 2026
@anonym_autor

@januska12323 Ak sa to schváli v viacerých krajinách EÚ, tak nebudú mať kam ísť.

@anonym_autor lenže na tie iné krajiny EU sa potom treba pozrieť aký maju systém, neporovnavat len na baze aha oni to tiež zaviedli
u nás bezdetní v podstate platia vyššie dane lebo nemaju žiadnu ulavu

sense
19. aug 2026

@anonym_autor nie, veď bezdetný pracujúci, nemá rodinné prídavky, ani daňový bonus, ani odpočítateľnú položku na deri, žena nedostane tehotenský príspevok, ani materskú ani nema právo ostať tri roky na rodicaku ani príspevok pri narodení dieťaťa.Dokonca ani nemá menšie odvody na zdravotné hoci z toho sa financuje aj zdravotné pre deti.
Takže oni už viacej platia. Plus ako chces riešiť to že niekto dieťa nechce vedome a niekto to dieťa mať nemôže, hoci chce

anonym_26f1ce
19. aug 2026
@anonym_a76b59

@anonym_bea5ee Ale ved deti nemas prikovane na slovensku. Sa zober a chod, ked si myslis, ze za hranicou ti bude lepsie, a ze to je len tak larom farom, zalozit firmu na seychelach a "fakturovat" si na slovensku.

Inak je vela rodin, co sa zbalili a ziju v zahranici.
Deti su omnoho flexibilnejsie ako dospeli, kamosov si najdu vsade, jazyk sa nauci za par mesiacov, pre ich mozog je nova krajina uplnym rajom. Na deti sa vyhovarat nemozes. Ked chces, chod.

@anonym_a76b59 ked ti dieta povie že chce dokončiť školu na sk , tak kam nabeháš ...

anonym_26f1ce
19. aug 2026
@anonym_ab1dcf

@wade aku odpocitatelnu polozku z danoveho zakladu mas na deti?

@anonym_ab1dcf o danovom bonuse si ešte nepočula ?

anonym_b2b74c
19. aug 2026
@anonym_26f1ce

@anonym_b2b74c ale to je tvoj problém že si nebola na materskej alebo rodičovčskej očr ... z akého dôvodu si nikdy nebola na očr ?
vianočny prispevok baliček je zaležitost zamestnavatela vyhradne , načo ho tu tahaš ?

@anonym_26f1ce Prečo by som mala byť na očr,keď nemám deti?Dokonca očr keď je zatvorená škôlka?? Si predstav,že ten vianočný balíček na niekoho decká platím aj ja....

sense
19. aug 2026
@anonym_autor

@marhulka13 Napr. takí, čo nepodstúpili IVF? Lebo to by znamenalo, že sa snažia počať a nedarí sa.

@anonym_autor a ty máš vôbec predstavu koľko tale IVF stojí a záruku nemáš ,že to dieťa budeš mať? To máš koľko detí? Koľko IVF za sebou?Koľko odpracované?

eva8
19. aug 2026
@orisker

@anonym_834760 ,
domnievam sa, že toto spoločnosť trápiť nemusí; ide o sľub pred voľbami. Kde by na to štát vzal?!
Pár dní pred voľbami budú Slovákom sľubovať aj kolonizáciu Marsu.

@orisker tiez mi to napadlo - predvolebny prieskum. Ale nechcela som to tu pliest 🙂

anonym_26f1ce
19. aug 2026
@anonym_bea5ee

@anonym_autor nechapes ze bezdetni si zalozi firmu a ziadne dane platit nebude? Resp minimalne? Okrem toho poznam viacerych co fakturuju v danovych rajoch a ziju na sk. Ja byt bezderna urcite nie sme klasicki zamestnanci a na dane na sk sa zhlboka vyse…iem

slušne zavádzaš...
@anonym_bea5ee

anonym_251bef
19. aug 2026

@anonym_autor ja by som ta trosku popravila tak, že keby sa všetky davky a príspevky vyplacali vylucne zásluhovo, to by bolo zrazu peňazí!
Šli by sme po vzore vyspelom západu, neplatis ty, nebude tebe ani stat.

anonym_b2b74c
19. aug 2026
@anonym_0c2788

Ako to chces rozlisovat? Zrejme bude treba nieco urobit, kvoli demografii, ale nemame na to podmienky. Vo svedsku davnejsie urobili, ze bezdetny platili 60% dan. A im to moc nevadilo, v podstate s tym ludia suhlasili. Nieco taketo u nas neni mozne

@anonym_0c2788 ale aké platy majú tam a aké máme my

anonym_834760
19. aug 2026
@orisker

@anonym_834760 ,
domnievam sa, že toto spoločnosť trápiť nemusí; ide o sľub pred voľbami. Kde by na to štát vzal?!
Pár dní pred voľbami budú Slovákom sľubovať aj kolonizáciu Marsu.

@orisker ved oni dobre vedia co robia.Vzdy to tak bolo,rok volieb zrazu ide vsetko.

anonym_251bef
19. aug 2026
@anonym_f1516f

@anonym_0c2788 to sa ti zda spravodlive? Ja by som zdanila vyssimi danami mnohodetne rodiny. Ked maju vela deti, zrejme na to maju. To sa ti tiez zda ferove? Nie matky hnit 9 rokov doma a potom peredlzeny rodicak na sople.

@anonym_f1516f a potom klasické vyplakavacky aký má ona mizerný dôchodok. Ale to, ze koľko si valala rit doma, to neprizná. Ta solidarnost už raz musí skončiť. Lebo je veľmi škodlivá.

michaela329
19. aug 2026

Prečo by mali? Veď zo systému dostanú o dosť menej ako ľudia s deťmi - im sa naopak bezdetní skladajú na dávky a starostlivosť o tie deti (zdravotka, školy, škôlky). Takéto represie pôrodnosť nezvýšia, a hlavne - v dnešnej dobe má veľa párov problém vôbec mať jedno dieťa, tiež mám ledva jedno a koľko mi štát prispel na liečbu, aby tu bolo? Ani nie sedminu nákladov.

mandarinka555
19. aug 2026

@anonym_autor Ty na čom fičíš? Daj ochutnať😝

anonym_007c73
19. aug 2026
@beata_k

@anonym_007c73 Aj obeznym ludom by si dala uhradit ich naklady na liecbu?

@beata_k ak sa bavíme o takých čo sa sami dobrovoľne vyžrali , teda dobrovoľne si kvôli tomu spôsobili zdravotné ťažkosti, tak prečo nie. Možno by to určitú skupinu ľudí motivovalo radšej zdravo žiť, neprežierať sa a hýbať sa. Kto má nejakú diagnózu zodpovednú za nadváhu je iná vec a ten človek za to nemôže.

anonym_4b107e
19. aug 2026
@anonym_007c73

@anonym_4b107e no veď to sa dá zistiť vysetreniami že niekto nemôže mať deti . Kto je zdravý a nemá deti tak zrejme lebo ich nechcel ( alebo má na to iné dôvody)

@anonym_007c73 Cize sa zrusi lekarske tajomstvo,hej? Ked nejaky uradnicek bude mat len tak pristup k zaznamom o zdravotnom stave obcana.
A ked jeden moze mat deti a druhy partner nie, tak sa nariadi povinny rozchod, aby nemusel.stit vyssie dane a nasiel si cloveka, s ktorym ro pojde ci ako? 🤣🤣

michaela329
19. aug 2026
@anonym_4b107e

@anonym_007c73 Cize sa zrusi lekarske tajomstvo,hej? Ked nejaky uradnicek bude mat len tak pristup k zaznamom o zdravotnom stave obcana.
A ked jeden moze mat deti a druhy partner nie, tak sa nariadi povinny rozchod, aby nemusel.stit vyssie dane a nasiel si cloveka, s ktorym ro pojde ci ako? 🤣🤣

@anonym_4b107e rovno dostane zoznam fertilnych partnerov a bude si musieť vybrať 🤷

beata_k
19. aug 2026
@anonym_007c73

@beata_k ak sa bavíme o takých čo sa sami dobrovoľne vyžrali , teda dobrovoľne si kvôli tomu spôsobili zdravotné ťažkosti, tak prečo nie. Možno by to určitú skupinu ľudí motivovalo radšej zdravo žiť, neprežierať sa a hýbať sa. Kto má nejakú diagnózu zodpovednú za nadváhu je iná vec a ten človek za to nemôže.

@anonym_007c73 A co matky, ktore sa vyzeru? Ved to maju take "tazke" s tym dietatom? Tie spadaju do skupiny, ze si za to moze same alebo to ozaj maju tazke? Hmm?

anonym_b57fcc
19. aug 2026

@anonym_autor velke dane mame aj bez toho. Mat/nemat deti je volba. Nie je urcene ze tamti musoa mat deti a tamti nemusia. Tym padom nie nesuhlasim s tym. Rodicia maju pridavky na deti a ine bonusy, aj za porod. Bezdetni nic. Podla mna je to takto v rovnovahe. Cely zivot pracujeme a odvadzame takze preco by sme sa mali citit zle na dochodku. Este k tomu bezdetni pracuju dlhsie

wolf_
19. aug 2026

Aj som sa chcela vyjadriť k tejto téme, ale popravde mi aj došli slová. To čo je toto za blbosť? Už len tá prvá veta, že "Dobrovoľne bezdetní nemusia míňať peniaze na deti" 😳 čože? To čo je za argument?

anonym_251bef
19. aug 2026
@anonym_4b107e

@anonym_4b107e vsak v pohode, prečo nie? Nejaké GDPR co sa tu okolo seba obhanaju stále? V obchodnom registri mas všetko ako na dlani, komplet údaje o človeku. Tak to prepojme ešte s e-health a môžeme si na internete o človeku čítať, co sa nám zapáči.
A mimo tému, pokial zidas o akékoľvek príspevky ci ztp a pod, všade dávaš tvoje záznamy úradníčkam. Dobrovolne

anonym_adad78
19. aug 2026

Toto mohlo napadnut len cloveku, co nezazil po detoch tuzit a nemat, a riesit milion vysetreni, nrch robi co robi. A ako kolko ivf ma byt znakom ze deti naozaj nechce? A co u ludi s roznyminochoreniami kde mozno ivf nie je lekarsky vhodne. Ako, tlieskam tomuto vybornemu napadu

anonym_ab1dcf
19. aug 2026
@anonym_26f1ce

@anonym_ab1dcf o danovom bonuse si ešte nepočula ?

@anonym_26f1ce. " Na slovensku platia ludia bez deti vyssie dane. Na deti mas odpocitatelnu polozku z danoveho zakladu, danovy bonus a pridavky na deti." este raz : aku odpocitatelnu polozku z danoveho zakladu? pytala som sa na zaklade totho prispevku , danovy bonus nie je odpocitatelna polozka zo zakladu dane.

anonym_adad78
19. aug 2026

A preco mily autor/mila autorka nereagujes na argumenty tu pisane?

sara07
19. aug 2026
@anonym_adad78

Toto mohlo napadnut len cloveku, co nezazil po detoch tuzit a nemat, a riesit milion vysetreni, nrch robi co robi. A ako kolko ivf ma byt znakom ze deti naozaj nechce? A co u ludi s roznyminochoreniami kde mozno ivf nie je lekarsky vhodne. Ako, tlieskam tomuto vybornemu napadu

@anonym_adad78 no možno je to len jemny politicky prieskum na dalši konsolidačny baliček , PR už k tomu vidím 😂 uplne živo

lucia147852
19. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nepodstúpili ivf? Omg. Vies o tom, že niekomu je ivf proti srsti? Niekto je veriaci, niekto ma iné dôvody prečo nie. Okrem toho ivf neni bez rizika pre ženu a nakoniec z neho nič nemusí byt. Plus stojí nehorázne peniaze. Ty si bud troll, alebo to v hlave úplne nezaklapa ako treba. A nie, nemyslím si, že bezdetni majú platiť viac a to ja deti mám.

simca06022011
19. aug 2026

Nie, preco by mali? A moja otazka je, preco by mal niketo prispievat nieco niekomu na deti???