Mamičky teenagerov - hovoríte s deťmi o politike?
Mamičky teenagerov - hovoríte s deťmi o politike? Mám 17-ročného syna a dosť sa zaujíma o domácu aj zahraničnú politiku, číta si články s rôznych zdrojov (serióznych) a potom sa o tom veľa rozprávame... Ako vysvetľujete deťom napríklad to, že ministrom sa môže stať človek ako Huliak? Od mala ho učíme, že treba byť vzdelaný, poctivý v tom čo robím, robiť veci najlepšie ako viem a teraz toto... vydieranie, korupcia v priamom prenose bez postihu
Však normálne, že tu (očividne) nie sú vzdelaní a poctiví ľudia a presne takí volia týchto bláznov do parlamentu 😅🤷🏼♀️. Ale nie, popíš mu minulý režim a to, prečo si (hlavne starší) ľudia stále volia to isté, že je pre väčšinu istota, napriek tomu, že to je extrémne nesprávne. Vysvetlí mu, že ľudia (+50r) sa narodili do statickej doby, kedy platilo každý deň to isté a inak to nebolo. Kdežto my mladší sme už z dynamickej doby, kedy sa veci denne menia a sme zvyknutí ľahšie prijať nové veci ale voličov je menej v mladších gen. Takto nejak v skratke 🙂 s 12r bratom som sa minule bavila o tom, chápal
ano, hovorím, diskutujeme. musia sa zaujímať, aj keď nechcú, lebo to bude súčasť ich života skôr či neskôr
ano, zaujima sa celkom dost, o domacu aj svetovu politiku, povedala, by som, ze asi aj viac nez ja,,, ja to uz tak viacmenej zo zotvacnosti vypustam- on naopak,, to celkom intenzivne sleduje...
jeho zaujíma aj dejepis, má to naštudované viac ako ja a zaujíma sa aj o medzinárodnú politiku, len má ešte taký detský pohľad na veci + naša výchova nejako nekorešponduje s realitou 🙂
áno, vysvetľujem výhody a nevýhody napr. EU, smerovania/nesmerovania k Rusku (tam teda nevidím výhody aby som to uviedla na správnu mieru), hovorím im o období komunizmu, koncentračné tábory, vojna a pod. Treba sa s nimi o tom rozprávať, pretože veľa toho vidia aj bez nášho vedomia, V škole sa učia isté fakty (roky a pod), tak nech si uvedomujú aj súvislosti. A aj keby sme sa o tom nerozprávali, tak denne sú tomu vystavení, videá na YT, shorts na FB a pod.
Myslim si, ze 17 rocnemu uz nemusis vysvetovat to, kto sa ako dostane na aku stolicku a ze to nekoresponduje s vasimi hodnotami. Ved to je uz takmer dospely clovek, verim, ze takemu to netreba uz vysvetlovat.
Moj syn ma 8 rokov a odmalicka sa zaujima o geopoliticke dianie, samozrejme, v ramci veku. Spolu pozeravame aj Tazky tyzden napriklad. A v ramci veku sa mu to aj snazime nejak vysvetlovat. Obavam sa, ze aktualne je asi v mode, ze cim vacsi idiot, tym vacsi politicky uspech.
17 ročnému hádam nemusíš vysvetľovať ako to v živote chodí. Peniaze a moc oddávna priťahovali aj zlé osobnosti.
Myslim, ze od nejakeho veku maju deti nazor a chcu sa zapojit
nezačali sme sa rozprávať včera, len teraz je situácia, že poslanec vydiera a korumpuje v priamom prenose a všetci sú s tým OK, tak vysvetľujeme, naše deti tu nechcú ostať a čo robia politici? tiež uvažujem, že ak odíde on pôjdeme celá rodina preč
17 ročný už nie je žiadne malé naivné dieťa a určite už dávno vie, že svet nie je dokonalý, zvlášť ak sa aktívne zaujíma o celospoločenské dianie. Ja sa o politike bavím s podstatne mladším synom. Sama som sa o to, čo sa okolo deje, zaujímala už na základnej škole.
Otázku, akú kladieš, a kopec podobných, ktorých je aktuálne okolo nás viac ako dosť, vysvetľujem synovi tak, ako to je - nevýhoda demokracie je, že veľká časť ľudí je hlúpa, že mnohí uprednostnia vlastný prospech nad všetko ostatné, že nenávisť môže byť veľmi rozšírená a silná, že existujú dezinformácie, že ľudia veria populistom, že v tažších časoch sú ľudia náchylnejší podľahnúť spomínaným neduhom...
Vychova je jedna vec a realita sveta druha. Vnimave deti to pochopia. Vyrastala som v casoch socializmu a hoci doma bola politika tabu pred detmi, vela veci mi proste doslo.
17 rocny nema ponatia o tom ako funguje svet a nie to este ako funguje politika. Pisete o nom ako keby zjedol vsetku mudrost sveta. Pisem to v dobrom pre autorku. Rozpravat sa vela o politike je super. Svoj nazor ( a aj chapanie) bude mat v neskorsom veku. A nie je to zle. Aktualne bude preberat myslenie a nazory rodica. Neskor bude mat svoj usudok a nazor.
Pri citani komentarov som zistila, ze slovicka dezinformacia, hoax, populizmus, hybridna vojna a pod. su vlastne bezne v slovniku nasich tinedzerov. Kedysi tie slova sa nepouzivali, niektore ani neexistovali, vlastne s dobou prichadzaju.
Tinedzeri bezne sleduju polit. dianie na socialnych sietach, vedia, co sa deje.
U nas doma sa o polit. situaciu nerozpravame, nerozoberame, len krutime hlavou.
Naši sú obaja v obraze (16 a 18), majú vlastný názor, niekedy spolu diskutujeme, vedia si dohľadať informácie, ktoré ich zaujímajú...
Ja mam takmer 14r., ta sa celkom zaujima o politiku tak s nou debatujeme. Ale v ramci normy, ja praveze vobec nechcem aby sa v takom veku zatazovala politikou, spravami, clankami a vsetkymi tymi vecami. Nepotrebuje to este v takom mnozstve nasavat do hlavy.
Ano, diskutujeme
Mám mladších pubertakov (majú 13,11 a 8rokov) a so všetkými sa o politike bavíme.. nie o všetkom čo sa udeje, lebo to by sme asi nič.ine ani nepreberali..
Teda o huliakovi nevedia, lebo ani nebola príležitosť baviť sa o Tom že sa stal ministrom.. ale vedia aká je u nás politická situácia, v čom je problém.. chodievame na protesty, musia vedieť prečo.. zväčša sa bavíme o príkladoch čo je zle, čo je dobré a prečo sa to zle okolo deje a ako by sa to dalo riešiť..
Riesim politiku s dvoma starsimi - 13 a 11 rokov. Chodievam aj na protesty - so vsetkymi styrmi.
Moji rodicia tiez doma riesili politiku, takze nazor na rusko som mala jasny od malicka a aj od detstva politiku aspon zbezne sledujem. Ide o buducnost nasich deti, takze za mna je prirodzene, aby sa v tom orientovali.
@soldi aj u nás sa vždy politika riešila odmalička, otec bol silny demokrat ktorý aj bol po revolúcii v politike, ale bohužiaľ dostal mozgovú porážku a tak to skončilo.. preto tiež považujem za prirodzené že deti sú odmalička v politike zorientovane.. patrí to aj k všeobecnemu rozhladu..
Ano, deti to zaujima a riesime to aj doma - aj z viacerych stran. Ako nejaky huliak ma nerozhodi, pozri kam to dosiahol nejaky trump, saddam ci von der leyen🫣🫣🫣🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@jana_eyre_2 Presne toto je ono - vo veku tvojich deti nemusia poznať detailné osobnostné obsadenie politickej scény, ale mali by vedieť, ako štát funguje, mali by poznať piliere, brzdy a protiváhy demokracie, vedieť, čo je deľba moci, že existujú aj iné politické zriadenia - to je obyčajná výchova k hodnotovému občianstvu. Ja mám osemročného a ten pozná len najvyšších predstaviteľov krajín, ktorých je občanom a krajiny, kde žije. Bavíme sa oveľa viac v rovine politickych funkcií než mien. Bavíme sa aj o histórii, najmä od medzivojnového obdobia. A napriek tomu, že mená nepozná, má o fungovaní štátu a o tom, aké hodnoty si ceníme a aká história nás doviedla tam, kde sme, lepší prehľad, než polovica diskutérok v miestnych politických diskusiách.
Akože ma fascinuje, keď tu niekto v diskusii spochybňuje, že 17 ročný môže niečo vedieť o politike. Veď to je dospelý človek a v najbližších voľbách bude môcť voliť. Ak ten základ dostáva dieťa z domu už od malička, v aktuálnej politickej scéne sa v 17. rokoch dokáže zorientovať, ak nejakú dobu číta noviny. Bohužiaľ, veľkej časti populácie chýba ten základ z domu a v škole sa na občianku pozerajú všetci ako na podradný predmet - a tak to potom vyzerá. Kiež by bolo viac takých rodičov ako ty.
U nás nie. Dve sú už dospelé majú svoj názor, samé si ho aj utvorili, nič som im nevnucovala, najmladšie má 14 a nerozprávame sa o politike, nezaujíma sa o to, ani to nepovažujem za potrebné.
@annm81 ďakujem 🙂
áno, mne je ľúto aka je to u nás podceňovaná téma, potom to na spoločnosti veľmi vidno.. pritom sú to super témy na rozvity rozhovor.. a presne občianska by bola podľa mňa úplne perfektny predmet keby sa trocha lepšie poňal..
Mňa na strednej celkom šokovalo že sa žiaden môj spolužiak o politiku nezaujímal a nikto ani napr.nevedel že budú voľby.. vždy to bola moja obľúbená téma, hoci ako malá som sa bála keď mal môj otec spravodlivo rozčúlený hlas keď prišla návšteva a bavili sa o politike..
@jajajaja2 nepis hluposti…..
praveze dnesna generacia na viac info o politike ako ine mnohe generacie predtym…. mas v takom veku dieta? nepredpokladam
my sa s teens normalne bavime o politike, fungovani statu, minule sme riesili dane, co vsetko sa plati, detto ako funguju peniaze z eu, ako funguje politika vnutorna….
vysvetlujeme kauzy, chodia na protesty….. takze, ano, bavime sa doma s detmi o politike
@lucik194 o chvilku bude mat taky vek. Ja netvrdim ze sa nema s detmi o politike vypravat, vysvetlovat. Napisal som, ze vlastny nazor budu mat ovela neskor, aktualny nazor preberu po svojom okoli (vacsinou). To su podla teba hluposti? Ci len ten tvoj nazor je spravny? Iny nazor je hlupost? Vies o tom ze to moze tvoje dieta prebrat a prezentovat tak aj ono samo, ze len jeho nazor je ten naj naj naj a ostatny su hlupaci?
s dcerou hovorim o politike od utleho veku, ma 12 a teda uz vie toho vela pochopit a odhadnut, aj ked niekedy iba opakuje co pocula odomna 🙂 ale postupne si najde vlastnu cestu. Najdolezitejsie je aby mala rozvinute kriticke myslenie a vedela posudit, co su fakty a co nie. A k tomu, ze ako to teraz funguje v nasej politike - vysvetlujem co je obcianska spolocnost a preco ma vyznam chodit na protesty a aj na ne spolu chodime.
@jajajaja2 autorka píše o 17 ročnom "dietati". Také "dieťa " si je schopné už dávno vytvárať vlastné názory, zvlášť, ak ho k tomu doma viedli. Máš nejaké deti? Už malý školák je schopný veľmi komplexne vyjadriť svoj názor, ak mu rodič od mala dáva priestor a námety na tvorbu názorov, nie svoje názory ako nespochybniteļné fakty. Okolo 14-15 rokov také dieťa prichádza do fázy, kedy názory svojich rodičov podrobuje extrémnej kritike. 17 ročný má fakt na míle ďaleko od toho, aby nekriticky papagájoval niečo, čo mu rodičia povedia.

naše sa až tak o politiku nezaujímajú, ale tak v akom - takom obrazu sú....
Nemyslím si že jedine Huliak sedí omylom na ministerskej stoličke....
že tých adeptov je tam viac... 😉