Odvolávania na Slovensku: Čo sa deje?
- odvolaný šéf enviropolicie
- odvolaný riaditeľ SND
- NAKA končí.
To aby si voliči nevšimli správu, že plyn už štát od 2025 nebude dotovať a ceny pôjdu hore o ca 31%.
Pre menej chápavých: potraviny pôjdu opäť hore, vaše platy nie.
Ale tento národ stále verí, že volil dobre.
10 tipov pre občanov, ktorým nestačí iba čakať na najbližšie parlamentné voľby.
Zo stránky DennikN...zaujimava je aj diskusia pod článkom
https://dennikn.sk/4136380/co-mozeme-robit-desa...
1. Môžete podporiť nezávislé médiá, ktoré upozorňujú na prešľapy vládnej moci (napríklad SME, Aktuality, Postoj, .týždeň, vznikajúce slovenské DVTV…). Niektoré médiá ako Denník N môžete podporiť – aj keď už máte predplatné – jednorazovým či opakovaným príspevkom.
2. Môžete podporovať mimovládne organizácie, ktoré sa snažia suplovať štát, vrátane protikorupčných organizácii, ktoré extrémne prekážajú súčasnej vládnej moci.
3. Aj vo svojom meste možno máte dobrovoľníkov, ktorí sa verejne angažujú. Vo viacerých menších mestách dnes s veľkou neistotou pôsobia kultúrne spolky, ktoré organizujú diskusie, vernisáže, filmové projekcie a ktoré budú možno onedlho odrezané od niektorých zdrojov financovania. Aj takéto spolky môžete finančne podporiť, prípadne sa ich opýtať, čo ďalšie by potrebovali.
4. Môžete sa angažovať aj v politike a pridať sa k niektorej z vám blízkych politických strán. Najbližšie ich čakajú komunálne voľby na jeseň 2026, pri ktorých sa súčasná opozícia bude snažiť získať čo najviac miest starostov a lokálnych poslancov.
5. Môžete prispievať na zmysluplné zbierky vrátane zbierok pre Ukrajinu.
6. Ak je vám sympatické, ako sa nejaký umelec či výrobca verejne angažuje, môžete ho podporiť kúpou jeho diel či výrobkov.
7. Môžete podpisovať či organizovať petície, ktoré vysielajú aspoň istý signál vládnej či lokálnej moci.
8. Môžete byť aktívnejší na sociálnych sieťach, kde si mnoho ľudí vytvára názory aj na politiku. Sledujte účty médií, mimovládok, novinárov, ale aj účty ochranárskych spolkov, vyhodených ochranárov či vyhodených riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Následne im môžete pomáhať zdieľaním ich príspevkov, a to zvlášť, ak máte medzi kamarátmi ľudí, ktorí na takzvanom feede vidia primárne príspevky druhej strany.
9. Môžete sa pravidelne zapájať aj do diskusií pod príspevkami na sociálnych sieťach – buď tam sami napíšte slušný a vecný komentár, alebo aspoň iné takéto komentáre lajknite. Internetové diskusie sú ďalším prehliadaným priestorom, kde si mnoho ľudí tvorí názory.
10. Šírte toto všetko ďalej. Možno vám napadnú ďalšie podnety, ako by ste ako občania mohli angažovať. O týchto a ďalších nápadoch môžete povedať aj svojim známym či príbuzným, ktorí tiež nechcú zostať pasívni
@sara07 neda mi nevyjadrit, ze aj Dennik N, ktory pravidelne citam, sledujem ich diskusie a uznavam, by mohol vystupit zo svojej bubliny a prestat si mysliet, ze strazit demokraciu znemana len kritizovat. Mali by vediet vyzdvihnut a ozvucovat to, co je dobre. Napr., pocas Matovicovej a Hegerovej vlady (a nie, nie som ich fanusicka) bolo vytvorene prostredie, aby sudy a policia mohli slobodne a spravodlivo konat. Toto malo byt dookola ozvucovane a vyzdvihovane. Mohli to byt nepripravene vlady, zbabrane prilezitosti, ale diali sa aj dolezite a pozitivne veci, ktore su dnes opat zmarene.
@atinkaa zas si napisala kopec nicnehovoriacej vaty, kde sa citatelovi strati podstata uz v druhom riadku. A zas tam nebolo nic k tomu, o com je tato debata, teda odvolavanie veducich kulturnych institucii bez udania dovodu, rusenie odborov policie a celkovo sposob vladnutia tejto koalicie. A to nie je vsetko, co sa deje. Skus sa vyjadrit aj k tomu
@viestta ano chapem, obe mi to od prveho prispevku davate najavo, ze pisem nic nez bludy a ja ti to pokojne aj teraz vypichnem a urobim - alebo aspon skusim z toho urobit edukativny prvok.
Ano, presne preto to tu tak vyzera, lebo sa navzajom nepocuvame, max. ked tak sa dvaja dourazaju a to je cele, rozhodne ani jeden nie je ochotny, aktivne pocuvat, nemyslim fyziologicky, ale aktivne, teda aj premyslat o tom, co druha strana povedala.
Napisala som vela - vysvetlila som a ides aj ty aj ta druha ''ako hluche, slepe'', furt dokola. Kolkokrat ti ma clovek este zopakovat, ze ano niekto ak je nahnevany, moze to spustit aj toto, ze napise A4 elaborat....a co ta na tom tak drazdi, ze to nevies prezit a musis mi to 3-4x zdoraznit? Uprimne, co za tym je....okrem tej tuzby mat posledne slovo a akoze vyhrat...teda odist s tym, ale som jej nalozila? Ved to necitaj, to som inak tiez napisala asi 3-4 ak nie viackrat.
Vahala som, ci ti teda este odpisat, alebo nie, ale myslim, ze my dve sme sa tu uz v diskusiach stretli - a tak si uz mohla zazit, ze ja som za diskusiu slusnu, aj ked inonazorovu, teda ta nebudem posielat, ako sa ta dotklo prednedavnom niekam do obchodu, ci kam ta to poslal ten typek...ani nic podobne. Pretoze podla mna pises velmi casto rozumne. Podla mna diskusia rovna sa aj tomu prezentovat ine nazory a ano mozem si z toho nieco vziat. Napr. aj to, ci to nekratit, ci nepisat s interpunkciou aj ked sa mi nechce a podobne. Ale co ste si z toho vzali vy dve? A ak je odpoved nic, preco ma potom este vyzyvas na to, aby som ti odpovedala ako to ja vidim - ze sa mam skusit vyjadrit.
A ked uz to urobim, tak to zhodis, ze sa ti to nechce citat.
Co myslis, preco tu vyhravaju kratke uderne hesla o tom, ze co my si nedame a za co zabojujeme a co nebudeme a co naopak budeme, presne preto, lebo tu nielenze nam vladnu stvorkari, ale su aj oslavovani, ze to je vlastne krasa, ze je to vlastne super, ak niekto nevie a ani nechce precitat text dlhsi ako su 3 riadky. Lebo ved naco, lebo kto tych darmozracskych intelektualov bude zivit!
Ale spat k teme tu - myslis, ze sa da nasa situacia vyhodnotit slusne, s nejakou odbornostou, tak aby bola trojriadkova alebo trojvetna? Ak to ma byt k niecomu a nielen ventilacia toho v com aktualne sme? A kam este smerujeme? A ak to nemam napisat, ze je to pruser a kardinalny?!
Ja nemam kapacitu ti to popisat kratsie, len myslim, ze pokial nedojde aj k tomu, aby si kazdy sam za seba nieco uvedomil a nieco malo urobil, tak sa nezmeni nic. To je cele. Teda aleluja 2 riadky, ktore by podla mna zmenili nasu spolocnost k lepsiemu.
Ale ved pocuvaj posledne podcasty Bardy a Kacer o tom hovoria pomerne presne:
alebo mojho oblubeneho sociologa Vasecku
Len tiez to ma vsetko cez hodinu a ano tiez je tam vsetko - nie je to len nadavanie na Fica a Simkovicovu a ano, suvisi to aj so vzdelanim aj s kulturou a aj s ocakavaniami a hodnotovym nastavenim ludi, ktori v danej krajine ziju. A aj preto to prepajam, pretoze to suvisi.
A inak co ja osobne k tomu? Je to celkom osobna otazka ale nie, ja ani nepoznam nikoho, kto by SNS alebo SMER volil, natoz aby som to robila ja a ano chodim volit a ano je to depresivne vidiet tie vysledky potom. Je to jak hrach na stenu, vodu do Dunaja a perly sviniam v jednom momente.
A ano robim kopu veci ako dobrovolnik a veky a ano kopu veci s manzelom dotujeme v zmysle darov, ak mozeme a kolko mozeme a mimochodom aj tu si dam pracu vstupit do diskusie a napisat aj prispevok, ktory nie je oblubeny a lajkovany, lebo mam pocit, ze nic ine ako edukacia tomu nepomoze. A teda venujem tomu aj svoj cas. A velakrat to ma nakoniec aj tie lajky a to dokonca aj rok potom, co som to napisala, teda ten cas stoji za to.
A teda ano verim, tomu, ze to ma zmysel. Ak by som tomu neverila, tak to urobim ako Arpad Soltesz, ktory sa uz odstahoval. My sme sa vratili. Ozaj som presvedcena, ze nic ine ako - vlastna zmena hodnotoveho nastavenia krajiny, ''dospiet do dospeleho veku'' a neoslavovat zlodejov - nam nepomoze. Pretoze uz sme prepytujem velmi dlho krajinou skolkarov, takych, ktorym vsetci ublizuju a furt sa citia ublizene a takych, ktori sa tu vzajomne trepu lopatkami v pieskovisku a pridu si v ''prave'' a beru sa pri tych hadkach vazne.... Pretoze ak dvaja budu mat pokrivene hodnoty - bars nech to je Fico a Simkovicova, tak tu sami neuspeju, pruser je, ze tu je tolko ludi spokojnych a stastnych z toho, co a kolko pre nich tyto dvaja robia.
A ci to ma zmysel? Neviem...ty zas napises, ze je to necitatelne a kolegyna cislo dva mi vynada....ma to teda zmysel??...ja tak kus verim, ze nad tym popremyslas aspon sama vklude doma alebo niekto iny. A ci tu napises potleskovo alebo inak, je mi uprimne celkom fuk. Ja zas mam pocit, ze ak ma nieci nazor nezaujima, tak to aspon nemusim tomu cloveku davat tak okato najavo - nemusim ti to v kazdom prispevku napisat. Teda si to skuste odpustit, normalne to preskoc, predychaj a komentuj ine, co ta bude bavit.
A zas si to neodpustim, aj ked ti to pride ako vata a odbocka - to je tiez nieco typicke slovenske - my vsetci tu si prajeme, aby sa nam venovali, aby sa k nam spravali slusne, aby nas brali....akurat ze sa z nejakeho titulu vsetci spravame ako vy dve...teda oni by mali ku mne, ja k nim uz nemusim. A teda ano aj na tie posty do institucii sa teraz dosadia kamosky a kamosi....ale co robia ludia v tych instituciach? Ak by tam nik neostal pracovat a vsetci by odisli s riaditelom, tak by to jednoducho ani take zmeny robit neslo - viz Trencin, ktory som uz tiez spomenula. Ano fagan moze viest nemocnicu, ale kardiologovia normalni mu jednoducho odisli spolu s veducim lekarom a tak by to malo byt. Ja nie som ani v slovenskom narodnom balete a ani moje obrazy nevisia v galerii, teda ja nemozem urobit viac ako podpisat peticiu a ist na pripadnu demonstraciu. A to tiez, ak mam cas a moznosti robim, ale ti ludia, ti by mohli odist vsetci, ak by chceli, ak by sa nebali.....ak by sme mali v sebe cosi, co maju napr. Francuzi, lebo to by bolo o rovnosti a o slobode a ano pacilo by sa mi to a ano podporila by som to.....a ano bola by v tom sila, ktora by tych nestastnikov hore hned vratila na zem a k tomu, ze co este mozu a co uz asi nie. Ak by to teraz boli prazdne budovy s vtipnym veducim / veducou na cele....s ktorymi by sa jednoducho nik nebavil.
A co take nevatove podnikas ty, ked uz si tak uprimne piseme? A mne pokojne mozes aj viac ako tri vety, citat viem a viem aj najst podstatu v texte, alebo sa aspon takej vyzvy nikdy nebojim a ak by mi to neslo, tak sa nebojim ani toho, vyzerat ''hlupo'' a normalne sa opytat.
@atinkaa precitala som, mas pravdu. Ty ked si nasrdena pises litanie, ja pisem kratke uderne vety. Je to nas sposob vyjadrovania. Mas pravdu, ze to tu treba zmenit. Od zakladu. Kazda mame iny sposob ako veci zmenit, ako ludom oci otvorit, Ja nie som mozno literarny typ ako ty ale uz som naucena, ze veci treba zhutnovat aby ich prijemca stihal vnimat. Ty pises vela a citatel moze stratit podstatu.
@sara07 Sara snaz sa:-* vediet citat je zaklad, ked si das Kierkegaarda, Nietzscheho ...alebo bars aj Patocku v originale potom plac, ze nestihas.
Pekny den kocky a pustite si
https://www.youtube.com/watch?v=lNlcRXPXUfA
Ja som si to dala k zehleniu, hotove peklo😅
@viestta dik, ja citatela nepodcenujem a ani mu to neulahcujem, nech sa trapi 😀, premyslat o veci je dobry zaklad a aj pre diskusiu. Myslim, ze by to tiez pomohlo vyrast.
@eva8 evi dik.

@sara07 skoda, ze sa tiez nevies hecnut v svojej kategorii😅 a inak tych viet je viac, ....a ani na riadky ti to nesedi🙊🙈. No nic, priste.
Ale ano, za vsetko moze Fico, svet je k nam nespravodlivy, my sme tu inak vsetci akoze sa to nazyvame, sami od seba? srdecni ludia ..a laskavi...do bodky, vsetci.
... a bez Fica uz bude iba paradne. Nech sa ti dari! a co sa tyka❤❤❤ nie je za co😘