icon

Politici prekvapili 15 minútovou obednou pauzou a dlhšou skúšobnou dobou

19. máj 2026

Postrehli ste žienky , ze v politike zase naši politici perlia? 15 min obedná pauza? Skúšobná doba 6 mesiacov...co vravíte na to? Kto vymýšľa taketo vtákoviny?
https://www.topky.sk/cl/10/9400147/Na-obed-iba-...

Strana
z2
f333
20. máj 2026
@anonym_acf518

@f333 ako kde ako kde ... klasika vonku je totálny feudalizmus, na Slovensku všetko v poriadku .............tak prečo ked je tak tam zle sa nevrátiš domov ?

@anonym_acf518 ja som tam doma, A kde vidis v texte nepisane,ze mi je zle v de?

f333
20. máj 2026
@sara07

@f333 no neviem tuto perlu mas z kade prosim ta

@sara07 Tak preklad z pozitim AI,? To si dala teda relevantny dokaz zakonika prace v de. Ach jaj...

f333
20. máj 2026

uhepause: Sie unterbricht den Arbeitstag und gibt Beschäftigten die Gelegenheit, etwas zu essen oder sich kurz von der Arbeit zu erholen. Die Ruhepause wird vom Arbeitgeber nicht vergütet, da sie nicht Teil der Arbeitszeit ist.

Die Ruhepause muss wohlgemerkt nicht am Stück genommen werden. Es ist erlaubt, sie in mehrere Zeitabschnitte aufzuteilen, allerdings muss jeder davon mindestens 15 Minuten betragen. Zudem ist vorgeschrieben, dass die Ruhepause (bzw. der erste Pausenabschnitt) spätestens nach 6 Stunden ununterbrochener Arbeitszeit angetreten wird.
Takze v praxi to funguje tak,ze sa Ruhepause sa zvycajne rozdeli na casti. Takze obedna pauza byva zvycajne tych 15 minut,ktore musia byt v celku.
Mnohi ludia nechapu text, takze ani pravdepoobne nepochopili /ak vobec bol vysvetleny ten na vrh zakona sk /o obednej pauze 15 minut.
Media ani pozicni politici asi ani zakon nevideli,ale uz o nom debauju ako o hotovej veci ,ze sa zrusi 30 minutova prestavka ako celok.

sara07
20. máj 2026
@f333

@sara07 Tak preklad z pozitim AI,? To si dala teda relevantny dokaz zakonika prace v de. Ach jaj...

@f333 tak dala som si aj námahu a napisala babam čo pracuju a žiju v nemecku , tak nie je to ako pišeš , pretože za 15 obed nemaju šancu stihnut proste ..
nie všade to tak platí ..
dala som si námáhu a pozrela viac zdrojov , je to o type práce , bud ju rozdelí alebo ju máš v celku ,nie je to tak ako pišeš že je to tak všade ..v podstate sedí čo napísala AI , a zdroj som ti tam nechala schválne

f333
20. máj 2026
@sara07

@f333 tak dala som si aj námahu a napisala babam čo pracuju a žiju v nemecku , tak nie je to ako pišeš , pretože za 15 obed nemaju šancu stihnut proste ..
nie všade to tak platí ..
dala som si námáhu a pozrela viac zdrojov , je to o type práce , bud ju rozdelí alebo ju máš v celku ,nie je to tak ako pišeš že je to tak všade ..v podstate sedí čo napísala AI , a zdroj som ti tam nechala schválne

@sara07 Mna nezaujima,co napisal aAI. Ja som zametnavatel v de . A pisem,ze sa en cas rozdeli a to urcuje zametnavatel. Debatovalo s ao 15 minutovej pestavke na jedlo-obed. Cize tych 15 minut na jedlo je zvycane urcene zametnavatelom . O tomto bola debata.

gribka1
20. máj 2026

Akože nechápem, prestávka na jedlo nie je pracovný čas, nikto to nezaplatí, tak prečo rozhodujú koľko je dosť. Ešte chápem, že linka ide, ale aj 30 minút na oddych a jedlo je málo. Namiesto zvoľnenia, aby v tom produktívnom veku ľudia mali ľudia energiu pracovať do 70, či koľko bude treba.

f333
20. máj 2026
@gribka1

Akože nechápem, prestávka na jedlo nie je pracovný čas, nikto to nezaplatí, tak prečo rozhodujú koľko je dosť. Ešte chápem, že linka ide, ale aj 30 minút na oddych a jedlo je málo. Namiesto zvoľnenia, aby v tom produktívnom veku ľudia mali ľudia energiu pracovať do 70, či koľko bude treba.

@gribka1pretoze zemestnavatel musi mat rozvrhuty cas tak,aby praca bola plynula, .efektivna a na cas urobena.. Ak by nebolo stanoveve kedy a kolko ma mat pracovnik prestavky,boli by prestoje a praca by nebola nacas vykonana.A, samozrejme, by sa to zneuzivalo . tak ako vsetko,ked je diera v zakonoch. Asamozrejme, Nadnarodne koncerny potrebuju tiez zisky pre svojich akcionarov a tak treba,aby prcovnixi pracovali co najefektivnejsie. Takzwe tie zakony su robene poltikmi pre ich potreby tiez.
Nas ancelar /krestansky demokrat/ povedal ,ze ked sa ludia v De chcu mat dobre,musia este viac pracovat. Cize Dlhie omoho, efektivnejsie a s mensimi prestojmi takze hodla este navysit hodiny pracovneho casu za tyzden.
A do dochdku uz je planovane ist od isteho rocnika teraz uz az v 70 tke.Ato nie v tak dalekej buducnosti.
Na sk mate naozaj velmi sociale zamerany stat ako asi malokde v EU. aj co sa tyka ZPa dokoveho zabezpecenia.
Ak ekonomika je slaba a na take socialne vyhody,ake su na sk celkovo, nema ani nahodou. Cize je to na dlh a za cenu vysokeho danoveho zatazenia tiez.
Anadnarodne koncerny chcu svoje vyhody .inak pojdu prec z sk tam,kde na nich nebudu kladene take poziadavky ochrany zamestnancov..

gribka1
20. máj 2026
@f333

@gribka1pretoze zemestnavatel musi mat rozvrhuty cas tak,aby praca bola plynula, .efektivna a na cas urobena.. Ak by nebolo stanoveve kedy a kolko ma mat pracovnik prestavky,boli by prestoje a praca by nebola nacas vykonana.A, samozrejme, by sa to zneuzivalo . tak ako vsetko,ked je diera v zakonoch. Asamozrejme, Nadnarodne koncerny potrebuju tiez zisky pre svojich akcionarov a tak treba,aby prcovnixi pracovali co najefektivnejsie. Takzwe tie zakony su robene poltikmi pre ich potreby tiez.
Nas ancelar /krestansky demokrat/ povedal ,ze ked sa ludia v De chcu mat dobre,musia este viac pracovat. Cize Dlhie omoho, efektivnejsie a s mensimi prestojmi takze hodla este navysit hodiny pracovneho casu za tyzden.
A do dochdku uz je planovane ist od isteho rocnika teraz uz az v 70 tke.Ato nie v tak dalekej buducnosti.
Na sk mate naozaj velmi sociale zamerany stat ako asi malokde v EU. aj co sa tyka ZPa dokoveho zabezpecenia.
Ak ekonomika je slaba a na take socialne vyhody,ake su na sk celkovo, nema ani nahodou. Cize je to na dlh a za cenu vysokeho danoveho zatazenia tiez.
Anadnarodne koncerny chcu svoje vyhody .inak pojdu prec z sk tam,kde na nich nebudu kladene take poziadavky ochrany zamestnancov..

@f333 To je všetko pekné, no zdravie človeka by malo byť nad všetko. Čo je to 30 minút s cestou? Nič. V zhone do seba čokoľvek nahádzať. A vravím, že nie je to platené. Mohla byť hodina prestávka. Svoj pracovný čas predsa každý odpracuje, tak či tak.

f333
20. máj 2026
@gribka1

@f333 To je všetko pekné, no zdravie človeka by malo byť nad všetko. Čo je to 30 minút s cestou? Nič. V zhone do seba čokoľvek nahádzať. A vravím, že nie je to platené. Mohla byť hodina prestávka. Svoj pracovný čas predsa každý odpracuje, tak či tak.

@gribka1 Ano suhlasim,moze to byt to proti zdraviu pracovnikov. Ale nezijeme v zial iluzornom svete .Ale v realnom svete trhovej ekonomiky.,kdeteraz su velkymi hracmi ako zamestnavatelia nadnarodne koncerny a tie maju svoje poziadavky.
AEU tomunepomohla svojou poltikou,zeby chranila zaujmy ludi v clenskych statoch v EU
Na druhej strrane su prace,ktor emusis vykonavat isty cas nepretrzite,ale tak ab<y to bolo plynule ata prca nadväzuje na prcu ineho ciinych. takze s amusi roozvrhnut ta pauza tak,aby praca plynula a nebola jedna dlha prestavka
Pret o je vzdy rozpor medzi zaujmom pracovnika a zamenstavatela v istych veciach prace.
Na sk asi tie velki zamestavatelia tlacia na tu flexibilitu a ako som vyrozumela,to bude jednnym z tych opatreni konsolidacie teraz
vybou bolo, ze na sk s aprijali rozne opatrnia aj socialneho .razu,co mali velky dopad na statnu kasu To od Fica a spol rovnako ako Matovica a Hegera a spol.a a nicia ekonomiku spolu s opatreniami EK .
Takze teraz asi ani laviciarom nic ine nezostava,len prisktit financie tam,kde sa da. A doplacaju na to samozrejme bezni ludia a zamestnanci.
Je jasne,ze tolko statnych zamestnancov a ministerstiev sk nepotrebuje.Ale to je vzdy pol. rozhodnutie ako bolo u Matocica pre Remiusovu ,tak teraz pre Danka a spol. A Ver, ze nielen na sk su politici pridali na platoch teraz,v case krizy.
V de tiez to tak uz mali naplanovane. U kancelara vyse 5 000 viac mesacne. Ale taky odpor ludi na danu vladu nastal, ze posilnili d AFd a krestanski demokrati sa tak zlaklli, ze to zrusili.Ale umysel tam bol jasny. Zvysit si platy a pausaly podla automatu. Ale na sk este ziadna strana nema taku podporu ako pravica AFd v de, aby sa tato vlada zlakla a zmeila svoje bacovanie.
Takze Fico a spol nie je jediny,co kona len vo svojom zaujme.Aj v de vlada si rovnako pocina.
Ale ludia predsa toto chceli,ked volili take strany ,co to uskutocnuju.

anonym_5dbb26
20. máj 2026

@anonym_autor jedine prorastove opatrenie tejto chorej vlady bude, ze nam sem navlaci este viac hávede z Azie a Afriky, doslova ňou zamoria Slovensko, lacna pracovna sila ktora dalej podpori rasti cien nehnutelnosti, čvarga, toto nam tu treba.

anonym_dd2e19
20. máj 2026

To je ich dôchodková reforma predsa. Zvyšovať dôchodkový vek a takto to ešte doťuknúť. Nech sa v práci zrobia tak, že sa dôchodku nedožijú, že ich z práce vyvezú rovno na cintorín....

anonym_6294f1
20. máj 2026
@anonym_dd2e19

To je ich dôchodková reforma predsa. Zvyšovať dôchodkový vek a takto to ešte doťuknúť. Nech sa v práci zrobia tak, že sa dôchodku nedožijú, že ich z práce vyvezú rovno na cintorín....

@anonym_dd2e19 sa keď príde ďalšia epidémia, tak budú ďakovať za ňu, že sa zbavili dôchodcov a nemusia im vyplácať dôchodky

anonym_dd2e19
21. máj 2026
@anonym_6294f1

@anonym_dd2e19 sa keď príde ďalšia epidémia, tak budú ďakovať za ňu, že sa zbavili dôchodcov a nemusia im vyplácať dôchodky

Presne tak. Škoda, že ľudia (teda ich voliči) sú tak slepí, že si nechajú zaslepiť zrak karafiátom na MDŽ....
@anonym_6294f1

kiki68
21. máj 2026
@f333

uhepause: Sie unterbricht den Arbeitstag und gibt Beschäftigten die Gelegenheit, etwas zu essen oder sich kurz von der Arbeit zu erholen. Die Ruhepause wird vom Arbeitgeber nicht vergütet, da sie nicht Teil der Arbeitszeit ist.

Die Ruhepause muss wohlgemerkt nicht am Stück genommen werden. Es ist erlaubt, sie in mehrere Zeitabschnitte aufzuteilen, allerdings muss jeder davon mindestens 15 Minuten betragen. Zudem ist vorgeschrieben, dass die Ruhepause (bzw. der erste Pausenabschnitt) spätestens nach 6 Stunden ununterbrochener Arbeitszeit angetreten wird.
Takze v praxi to funguje tak,ze sa Ruhepause sa zvycajne rozdeli na casti. Takze obedna pauza byva zvycajne tych 15 minut,ktore musia byt v celku.
Mnohi ludia nechapu text, takze ani pravdepoobne nepochopili /ak vobec bol vysvetleny ten na vrh zakona sk /o obednej pauze 15 minut.
Media ani pozicni politici asi ani zakon nevideli,ale uz o nom debauju ako o hotovej veci ,ze sa zrusi 30 minutova prestavka ako celok.

@f333 v AT toto nejde , u nas musis vykazat 30 min, dokonca ked prisla inspekcia, tak chcela hned vidiet pauzy, ci sedi system a zapis na 30min. Vsade je to dane inak. V AT maju fajciari zo zakona tie minipauzy. To kolegyne, ze adi zacnu fajcit.

Strana
z2