icon

Politika USA/Trumpa a celkovo budúcnosť NATO

4. mar 2025

Trump prerušuje pomoc Ukrajine, obnovuje obchodné vzťahy s Ruskom. Myslíte si že má šancu Ukrajina len s pomocou Európy vyhrať vojnu?
A čo si myslíte o tom, že celkovo sú isté náznaky že by nemohli ani spojencom v NATO, že Európa sa ma viac vyzbrojiť sama... Príde mi to ako veľmi pokrytecké, kým vojaci z európskych krajín pomáhali na misiách čo boli prospešné pre USA bolo to akože jedno veľké zoskupenie kde boli všetci za jedného a jeden za všetkých, teraz kedy hrozí to, že nejaký zo spojencov by potreboval pomoc, zrazu zabezpečte si všetko sami, nespoliehajte sa na nás...

Poprosím o slušnú diskusiu bez hádok.

777januska777
4. mar 2025

@lion777 vidíš a vieš prečo tam vidíš len to zle? Lebo čítaš konšpiračné denníky. Neexistuje v konspiracnych denníkoch akákoľvek kritika k východu a ak áno, iba fakt taka lahucka, ale kritika západu je v každom článku. Západ toto, západ tamto, tam sa bijú, tam sa zabíjajú. Tam je také zlo a tam je také. A potom máš tendenciu uveriť, že to všetko je na tom západe a takto to tam aj vyzerá. Ale to nie je pravda, všade je to úplne rovnaké, všade sú úplne rovnakí ludia a všade je úplne rovnaké zlo aj dobro. Vidiek vo Francúzku ci anglicku je úplne rovnakí ako vidiek u nás. Ludia si tam žijú svoje životy, rovnako ako my tu, nezabijaju sa a ked nahodou aj ano, je to rovnaka tragedia ako u nas. Konšpiračné denníky zo západu robia peklo a pritom by stačilo iba cestovať a spoznávať skutočnú realitu obyčajných ľudí.

duunlo
4. mar 2025

@ikka204 hluposti robia len ludia, vsetko je to o ludoch. Ja sa len smejem na tom, ako sa niekto dokaze do krvi pohadat kvoli svojmu “oblubenemu” politikovi a pritom ten by o neho ani prdom nezavadil.

zmrzlinka8
4. mar 2025

@777januska777 vieš čo? keď Rusi vytiahnu jadrové zbrane, čo si myslíš, že bude?

makaronka01
4. mar 2025

@zmrzlinka8 však tí dobrí Rusi by to isto neurobili, tak ako by isto nenapadlo našu krajinu. Fico to vybavil, keď bol na návšteve..

777januska777
4. mar 2025

@zmrzlinka8 bude to co bude. Rovnako ako keď sa rusi rozhodli napadnúť ukrajinu. Povedia, že ich Ukrajinci prinútili alebo západ alebo niekto iní koho si nájdu na ospravedlnenie. Ale my im tie jadrové zbrane aj tak odpustime, lebo však oni v realite len chceli mier a boli prinuteni. Fakt kde sme sa to dostali, keď máme takýto problém rozoznať agresora? A vidieť, že agresor nikdy neprestane, keď mu budeme ustupovať?
Príklady histórie: Rímska ríša, Osmanska ríša, Rakúsko Uhorsko, Britské impérium, Spanielske impérium, ZSSR, Nemecko a Hitler, atd atd. Alebo príklady drogových impérii a mafie Escobar, Miguel Angel felix v Mexiku, Albánska mafia, atd atd.
Vzdy všetci agresori išli ďalej a ďalej až kým ich niekto nezastavil až potom agresor prestal.

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777 to co píšeš, platí presne aj opačne, skús to nejak pochopiť a nečítaj tie konšpiračné denníky z druhej strany. pravda bude určite niekde uprostred. jedných zneužíva jedna strana a posúva prifarbené info, druhých zas druhá strana a posúva svoje prifarbené info, a my ako takí somárikovia bojujeme proti sebe a nevidíme, že sme súčasťou jednej veľkej hry svetových mocností .💡

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777 ty si fakt povedala, že keď Rusi vytiahnu jadrové zbrane, bude to, čo bude????? Hirosima, Nagasaki, aj Cernobyl, to je pre teba nič, ved bude, čo bude???
daj sa vyšetriť, nie si normálna.

777januska777
5. mar 2025

@zmrzlinka8 lenze ja radšej budem žiť v ríši bez zbrane ako v ríši, ktorá ma ovláda zbraňou. Kedze ta ríša o ktorej píšete, tak v nej sme žili a teda zle nám nebolo, keby sme nemali nenazranych ludi okolo nás. To je pre mňa moderný svet aký sme mali, svet ktory ovladaju peniaze a vplyv, ale svet zbrane aký mi tlači putin fakt nechcem. Ved on dokázal, že pre neho je moderný svet hlúposť a on neplánuje bojovať ekonomicky, ale tak ako v minulosti a to zbraňami.
A co mam k tomu povedať ako rusom zabranim? Nijako, raz sú to vrahovia a agresori a jedine im môžeme zabrániť, keď ich ukrajina porazí. Lebo oni napadli štát v modernej Európe, oni chcú v Európe bojovať a žiť vo svete zbrane, nútia nás do niečoho ci nechceme a pre vás je to ešte v poriadku, lebo tu splietate niečo o prinuteni a podobne blbosti. Nie nik nemôže prinútiť silnejšieho napadnúť slabšieho ak sam nechce.

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777 Ukrajina nie je v stave poraziť Rusko, iba v prípade, že sa do toho zamontuje priamo USA resp. EÚ (akú teraz pretláčajú myšlienku) a to je svetová vojna a to nikto nechce dúfam, kto má zdravý rozum.

777januska777
5. mar 2025

@zmrzlinka8 to pre rusko asi nikdy v stave nebola a už sa drží 3 roky, však to je obrovský úspech, takže nemôžeme vedieť ako to tam dopadne. Ukrajina je ako David, ktorý sa bráni goliasovi. Ale dovoliť goliasovi čokoľvek a dat mu všetko co chce za cenu porazenia a kapitulacie Ukrajiny je skutočný začiatok vojny. Lebo dávame agresorom všade okolo nás možnosť, že stačí ak vydržia dostatocne dlho a môžu mať co len chcú a nebudú z toho pre nich žiadne následky, dostanú všetko, lebo my chceme "mier". Toto by mali všetci tí so zdravým rozumom si už uvedomiť. Ustupovanie agesorom nie je prejav ucty je to prejav slabosti a slabosť dáva nádej agresorom, lebo vidia svoju šancu. Agresora drží v pokoji to, keď ma strach a nemá nádej.

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777 ja som za ustúpenie v prospech mieru a zabránenia ďalších obetí. a úplne sa stotožňujem s Dubčekom, ktorý nás tu v 1968 nenechal pozabíjať, aby "zastavil agresora".
som pacifista a som toho názoru, že akýkoľvek konflikt sa dá riešiť inak ako vojensky. vojna a demonštrácia moci z akejkolvek strany je čistý primitivizmus. a radšej ustúpiť, lebo viem, že agresor rozloží sám seba, len to chce čas, niekedy veľa času. som proti vojnám. násilie plodí iba ďalšie násilie. milujem ľudí a nechcem, aby sa zabíjali. koniec bodka

gribka1
5. mar 2025

@777januska777 Ale takto ako to vidíš ty, je možné jedine vojnou. Fyzickou celoeurópskou alebo obchodnou, ale nie takouto na oko ako dnes. V oboch prípadoch je utrpenie s nejasným výsledkom.

777januska777
5. mar 2025

@zmrzlinka8 ako som už povedala my sme národ, ktorý ohne chrbát a nebojuje aj keby co bolo. Pozri si ustupenie mieru počas hitlera a ako to vtedy dopadlo? Bola vojna a obrovská vojna. My keby sme boli vtedy ako Angličania, tak my by sme ustupovali úplne až kým by nás úplne neovládalo Nemecko. Svet by dopadol ako Poľsko, rozobrali si ho úplne. Ved aj tak sme keď prišli rusi dopadli na roky.
A nie agresor sam seba nerozlozi, len dopadne niekedy na koniec, niekto iní sa mu postaví. Niekto kto ma menšiu mieru tolerancie. Vid 2. Svetová vojna, Nemecko by sa nezastavilo, keby nenarazilo na odpor anglicka. A potom prišlo Japonsko a úder na toleranciu usa a to bolo otočenie vojny. Takže nie akoze nejaké vnútorné rozloženie agresora, ale útok na hranice dostatočne tvrdého odporcu.

777januska777
5. mar 2025

@gribka1 jasne ze je. To je ta tragédia. Keď jeden nenazrany panáčik nemohol konkurovať ekonomickej vojne, tak sa vzdal a vrátil sa k zbraniam. Putin nás vnutil do situácie v akej sme a z nej nie je dobrá cesta nikdy, kapitulaciou ani ničím. Jednoducho zmenil dejiny a nás moderný svet odmietol. Chce znovu žiť v tom co kedysi sme žili.

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777 píšeš o 2. svetovej, nejak sa zmenili dejiny, odkedy nechodím do školy? nejak nevidím v tvojom príspevku podiel ZSSR na oslobodení od fašizmu

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777
Dňa 22. júna 1941 krajinu (ZSSR) napadlo nacistické Nemecko a rad jeho spojencov, čím otvorili tzv. východný front. Začala sa najväčšia ozbrojená kampaň v histórii. V krajinách bývalého Sovietskeho zväzu je toto obdobie bežne označované ako Veľká vlastenecká vojna (tento názov po prvýkrát použil Stalin). Vojna sa pre krajinu začala za tých najnevhodnejších podmienok a ZSSR hneď na začiatku utrpel ťažké straty. Do velenia armády navyše mnohokrát neodborne zasahoval Stalin, najprv prikázal viesť frontálny protiútok nepripravenými, nedostatočne zmobilizovanými a nerozvinutými jednotkami západných okruhov, čo malo za následok stratu väčšiny týchto jednotiek, neskôr vo viacerých momentoch trval na držaní významných bodov namiesto ústupu. Tak bolo pri len Kyjeve zajatých alebo zabitých vyše 600 000 sovietskych vojakov. Okrem toho však pomerne účinne pôsobil na zahraničnopolitickej, propagandistickej a hospodárskej scéne. Okamžite po napadnutí krajiny uzavrel spojenectvo so Spojeným kráľovstvom a USA, to i napriek tomu, že tieto krajiny boli ideologickými nepriateľmi sovietskeho systému. V priebehu vojny tiež zvýšil spoluprácu s pravoslávnou cirkvou a prakticky pozastavil jej prenasledovanie. Týmito krokmi si nielen zabezpečil dôležitých spojencov pre boj proti veľmi silnému nepriateľovi, ale v časti obyvateľstva vyvolal dojem, že po vojne sa pomery v krajine zmenia k lepšiemu. Veľmi dôležitá bola tiež mobilizácia obyvateľstva, ktorú Stalin zvládol veľmi dobre, rovnako ako pomerne úspešne evakuoval veľkú časť priemyslu a robotníkov, ktorá sa nachádzala v oblastiach ohrozených nemeckým vpádom.

Počas bitky pred Moskvou sa začal rysovať skutočný obrat v druhej svetovej vojne. Ukázalo sa, že napriek všetkým snahám Nemci Moskvu nedosiahnu a naopak, boli po prvýkrát za vojnu nútení ustupovať. Toto však netrvalo dlho, Sovieti nepredpokladali tak skoré zotavenie nemeckých jednotiek a na jar 1942 boli zaskočení silnými protiútokmi. Nacistické vojská opäť prenikli hlboko do územia ZSSR, teraz však smerom k dolnému toku Volgy na Kaukaz. Nasledovala ťažká bitka o Stalingrad, v ktorej však Nemcov opäť zastavil silný odpor sovietskych vojsk a nečakaný protiútok, ktorý zničil ich 6. armádu a ťažko poznamenal 4. tankovú a ďalšie 3 rumunské a maďarské armády. Počas bitky pri Kursku zlyhala posledná nemecká šanca o možnosť vybojovať na východe rovnováhu. Nemci však ešte neboli zničení a ich vytlačenie z krajiny trvajúce do leta 1944 si vyžiadalo tisíce mŕtvych. Oblasti, ktoré boli zasiahnuté bojmi, boli ťažko poškodené, miestami navyše celkom vyľudnené. Nemci na sovietskom území spáchali jedny z najťažších vojnových zločinov. Proti nacistickej okupácii sa v krajine postavilo silné hnutie odporu, ktoré viedlo na okupovaných územiach intenzívnu partizánsku vojnu. O život prišlo vyše 15 miliónov sovietskych civilistov, len v obkľúčenom Leningrade zomrelo od hladu takmer milión obyvateľov. Vo vojne položilo život celkovo vyše 9 miliónov vojakov, z toho 3 milióny v zlých podmienkach nemeckého zajatia. 2. mája 1945 sovietske jednotky dovŕšili likvidáciu nemeckých vojsk v Berlíne. Neskôr bola ich časť presmerovaná na Prahu, kde sa stále nachádzalo vyše 500 000 nemeckých vojakov unikajúcich na západ. V noci z 8. na 9. mája 1945 nemecké vojská kapitulovali. Ozbrojené sily sovietskeho zväzu sa podieľali alebo sami oslobodili Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Česko-Slovensko, Juhosláviu, Nórsko a Nemecko, ktoré bolo rozdelené na okupačné zóny. Krajinou, ktorá sa na porážke nacistického Nemecka podieľala najväčšou mierou, bol práve Sovietsky zväz. Na požiadanie Spojencov v auguste 1945 zaútočili sovietske vojská na japonskú armádu v Mandžusku a prispeli tak k skorej kapitulácii poslednej z krajín Osi, ktorá ešte vzdorovala ich tlaku.

777januska777
5. mar 2025

@zmrzlinka8 lebo podiel ZSSR nebol, teda bol az koncom vojny. Kedze neviem ci poznáš dejiny, ale Nemecko a rusko začali 2 svetovú vojnu. Rusko si nechalo pobaltské krajiny a Nemecko ušlo na zapad, ked narazilo na silny odbor anglicka, tak otočilo a napadlo rusko. A tak vojna pokračovala. Jediný dôvod prečo rusko potom bolo schopné otočiť Nemecko bolo to, ze Amerika poskytla vojensku pomoc. A potom všetci spolu zatlačili Nemecko. Takže prepáč, že podiel ZSSR nespomínam, keďže oni môžu za to, kde Nemecko bolo a ze vôbec začalo vojnu. Neviem prečo tento fakt nejako ignoruješ. Oni len napravili to co sami spôsobili.

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777 prekrúcanie dejín je dosť nebezpečná vec

777januska777
5. mar 2025

@zmrzlinka8 prekrucanie? Nemci sa nemajú problém učiť o svojich zlých dejinách ale rusi s tým problém majú? Prečo vynechávaju tie prve roky vojny, kde oni boli agresor a otočili iba vďaka pomoci druhých? Napríklad počas druhej svetovej vojny ani Američania nebojovali na začiatku, tiež boli takí ti pacifisti, povedali si, nech si tam Európa bojuje sama. Je to tiež ich veľká škvrna v dejinách, teda že boli zbabelci a nie je problém sa o nej učiť. Prečo?

gribka1
5. mar 2025

No brať rusov ako našich záchrancov, no zbohom. To by som uznala, keby si žili ten svoj socializmus bez našej účasti.

kremlicka250
5. mar 2025

@zmrzlinka8 a ignorovanie faktov je najhorsia. Co konkretne z toho , co napisala 777januska777 nie je pravda?

zmrzlinka8
5. mar 2025

@kremlicka250 samé vyštudované politologičky a historičky tu, ako vidím. Na rozdiel od teba ja som študovala aj históriu nemecky hovoriacich krajín na VŠ a končila som pred 15 rokmi, nie za socializmu. keby niekto chcel vŕtať

kremlicka250
5. mar 2025

@zmrzlinka8 ja sa pytam, co z toho co ti vyssie napisala, nie je pravda. Tvrdis, ze prekruca dejiny.

zmrzlinka8
5. mar 2025

@kremlicka250 ked sa pýtaš, tak aj poriadne čítaj

kremlicka250
5. mar 2025

@zmrzlinka8 no zatial si k tomu napisala len to, co si vystudovala- gratulujem k zivotnym uspechom.
Znovu- co z toho co napisala, nie je pravda?

zmrzlinka8
5. mar 2025

@kremlicka250 nie je pravda, že by ZSSR nemal významný podiel na porazení fašizmu.
ale vieš čo? neudivuje ma to veľmi, že sa prekrúcajú dejiny, robilo sa to aj predtým, vždy sa ideológia pretláčala do učebníc, článkov atď. ale že sa to bude robiť aj v dnešnej dobe, len v opačnom garde, keď tu nie je totalita, to ma desí. existuje globálne protiruské smerovanie, bolo tu aj dávno pred vojnou, len tá vojna mu dala punc "oprávnenosti" pred bežným človekom. trochu sa na to dívam s nadhľadom

kremlicka250
5. mar 2025

@zmrzlinka8 a ved ona netvrdi ze nemali, tvrdi, ze maju aj podiel na zacati vojny. Ved pise, ze opravili to co aj na zaciatku pokazili.

777januska777
5. mar 2025

@zmrzlinka8 ja ti píšem čisté fakty ako to bolo. Toto nie je žiadna protiruska propaganda. História je krásna ukážka toho ako každá jedna krajina bola už niekedy na zlej strane ci robila zle veci. A teda preto nemôžu existovať akoze tie správne a dobre krajiny a tie nesprávne a zle, lebo každá má svoje vlastné problémy a každá má svoje čierne škvrny. Ide o to aby sme neposudovali akoze dôvody, ktoré nám krajiny povedia a tie ich vymyslene vysvetlenia, ale videli reálne fakty. Dnes sú fakty to, ze agresor je Rusko, ukrajina je obeť. Vzdanie sa agrerorovi otvorí ďalšie možnosti pre rovnakých agresorov a tiež nezastaví ruské agresivne chúťky. To je fakt a realita, ktorá nám hrozí. Kapitulacia bude znamenať začatie vojny a nie mier. Už som to vravela trump sníva o Grónsku ci Kanade, Čína o taiwane, Maďarsko sníva o Slovensku atd. Vzdy tu boli tieto chúťky obsadiť iné územia, to z krajin nezmizlo, ale nik si to nedovolil, lebo mohli viac stratiť ako získať. Kapitulaciou Ukrajiny a nasou ignoraciou tejto vojny sa otvoria možnosti pre iných agresorov.

zmrzlinka8
5. mar 2025

@777januska777 mňa by zaujímalo, či sa rovnako zasadzovala proti agresorovi, keď bol agresor USA.

777januska777
5. mar 2025

@zmrzlinka8 áno. Písala som to. Pre mňa nie sú dobré a zlé krajiny, ja viem, že každá krajina má svoje vlastné problémy, ide o to ze keď krajina prekročí červenú čiaru a napadne demokratickú krajinu. Lebo napadnutie demokratickej krajiny znamená zničenie tohto nášho moderného sveta, aký poznáme. Lebo toto vždy bola červená čiara, ktorú si nik nedovolil prekročiť, napádali sa totalitné a chudobné krajiny, tam si krajiny riešili svoje bojovné chúťky a fakt všetky aj rusko aj usa aj cina aj všetky tieto co majú svoje agresivne chúťky si riešili tam. Ale keď si dovolili prekročiť červenú čiaru a napadli demokraticku, tak to znamená, boj v demokratickom svete, lebo budu vidiet, ze mozu a prekrocenie cervenej ciary neznamena nasledky a problem. A nezastavenie na začiatku bude začatie vojen a hrozných vojen.