Prečo majú Slováci predsudky voči Ukrajincom a iným národnostiam z chudobnejších krajín?
Preco?ja Ukrajincov ani neregistrujem a to viac ma udivuje ak to povie clovek ktory sa s Ukrajincom na Slovensku ani nestretol.
ked s nimi budes pracovat pochopis 🙂
Ja osobne som predsudky nikdy nemala, no cim viac ich mam okolo seba, tym viac mi zacinaju vadit. Mam mnoho novych kolegov z UA. Je to ina natura, mnoho z nich nema chrbtovu kost, odmietaju sa prisposobit, nevedia sa pozdravit, respekt ziaden. To co si oni dovolia po par mesiacoch na pracovisku, si nedovolia zamestnanci, kt. pracuju vo firme mnoho rokov.
@tulipanik12 ?
@romana_88 ale vieš ze rovnakú vychodoslovensku naturu majú aj rusi však? Národná hrdosť a tvrdosť to je ich povaha. A to Ukrajinci sú trošku miernejší, keďže veľmi veľa ich chodieva a chodievalo do Európy za prácou a už si zvykli na našu mentalitu.
Takže ti co su proti Ukrajincov skrz stretnutia, ak rusko vyhra vojnu budeme tu mať ešte horšiu mentalitu s tým dúfam kazdy milovník ruska počíta. A to nepíšem priamo tebe autorka.
@777januska777 ako myslíš, ze Ukrajinci sa z toho územia vyparia a presunu sa tam obyvatelia z Ruska? Ci co? Východná ua ma rovnakú mentalitu ako rusko napr. , keď už máme zovseobecnovat.
@simca06022011 keď prehra ukrajina, rusko si nechá ua a co bude potom už si nedovolím tvrdiť, ale pre rusko to znamená volny prechod k slovenským hraniciam a k Európe. A teda áno môže to znamenať aj cestu chudobných rusov za lepším životom, paseractvo atd.
A práve najviac ludi z tej východnej ua odišlo k nám.
Konkrétne Ukrajincov poznám niekoľko a všetko sú to slušní pracujúci ľudia, rodiny. V práci sme mali problém skôr so Srbmi, tí fakt robili bordel a boli drzí. Teraz máme pár Indov a tí sú zatiaľ v pohode, slušní a makači. Ale teda musím uznať, že väčšina kolegov má voči nim predsudky a blbé kecy bez dôvodu.
@777januska777 vies ja sa na dennej baze stretavam naozaj so vsetkymi moznymi narodnostami. Pracujem v odvetvi, kde mame klientelu roznych kultur, nabozenstiev, farieb. Pracovala som aj v inych krajinach. Obojstranny respekt a slusnost je to, co je pre mna dolezite. Zial, stretla som malo Ukrajincov, ktori tymto disponuju - a to ich mam v okoli naozaj vela.
@tetapetra k tomu grafu- cesi idu po slovakoch ako nikdy, hlavne v poslednu dobu si dokazuju svoju neskonalu nadradenost (ale to je o inom). K teme v cechach urcite nezije len 200tisic slovakov- odhad je minimalne pri 400 tisic. Tiez je to len tendencny graf, ktoey ma slovakov ponizit- a dolezite na nom je hlavne ten ukrajinsky narast kriminality (ktory este vzrastie, ak im prestanu chodit vyhody...)
Lebo možno neboli sami v "bohatšom" zahraničí, nemajú skúsenosť s pracou v medzinárodnom prostredí a celkovo sa obavaju, že im niekto niečo kradne. Je to vlastne najmä strach.
@romana_88 vidíš a ja som stretla Ukrajincov co boli príjemní a veľmi pracovití. Ale tak isto poznám takých, ale teda hlavne z rozprávania co su lenivi a arogantní. Takze co teraz? Idem hodnotiť cely národ?
Ved Slovensko je samé o sebe tiež veľmi krásny príklad rozmanitosti. Západ si napríklad všeobecne nemysli dobre veci o východe. Ano východ ma svoju vlastnú mentalitu, ale keď sa cez ňu človek prenesie vie pochopiť a obľúbit si východniarov, len tam musia byt mensie predsudky a take to pozeranie zvrchu. My sa na Ukrajincov väčšinou fakt pozeráme zvrchu a to je potom veľmi náročné prijať takého človeka a aj veci co by sme iným odpustili, týmto ľuďom nevieme odpustiť a hľadáme tam rôzne náznaky. Ale to mame väčšinou podvedome v sebe a vyžaduje to veľmi veľa sebazaprenia a rozobratia svojich pocitov.
Zasa to trapne generalizovanie a hadzanie do jedneho vreca. Ze SLOVACI ( vsetci ) UKRAJINCOV (vsetkych ). Sak asi kazdy podla svojich skusenosti a toho co vidi v okoli, co sa deje okolo neho a ake skusenosti ma jeho rodina, znamy, kolegovia a pod. Ak ja konkretne (NIE VSETCI SLOVACI) mam len a len dobre skusenosti s Ukrajincami nemam dovod mat voci nim predsudky, ak mam zlu skusenost tak mam voci nim predsudky. Ale poved SLOVACI maju predsudky voci UKRAJINCOM. To je len take prazdne tliachanie.
@777januska777 Lebo teraz z ua sa nepasuje (aj horsie, ani sa tak nedialo atd). A keď počujem toto strašenie... no mam dosť 😂 keby bolo keby recicky stále. Rusko ešte nic nevyhralo, žiadnu Ukrajinu nezabralo. Ešte kľudne si ju privlastni usa a urobí si z nej banu 😁
@silvike ale veď ona nepíše, že všetci. Ale všeobecne áno, je pravda, že väčšina mojich známych tie predsudky má. A nehanbím sa priznať, že keď mi bývalá podnájomníčka dohodila ďalšieho podnájomníka, a že keď spomenula, že je to Ukrajinec, tak som spozornela. Človeku je prirodzené mať obavy z niečoho neznámeho, len to netreba preháňať a ľudí hneď odsúdiť.
@simca06022011 áno aj to je možné. Ze si ju privlastni usa. Takže treba veriť, že si ua nik neprivlastni, lebo porazí rusko. To by bol najlepší scenár.
@kristiii "Prečo majú Slováci predsudky voči Ukrajincom a iným národnostiam z chudobnejších krajín?" to je nadpis. Ktori Slovaci ? Koho ma vlastne na mysli ? Jozko, Fero Jano ? Lebo to je prave to strasné zovseobecnenie- SLOVACI - to akoby cely narod mal predsudky, co samozrejme nema.
@silvike pretože ako som písala, je to prirodzené. Aj ja, keď som robila kedysi v Anglicku, tak mali voči nám zo začiatku predsudky. Keď zistili, že sme normálni slušní ľudia, ktorí si len prišli zarobiť, tak sa k nám chovali úplne normálne. Ale keďže mali rôzne predošlé skúsenosti s inými Slovákmi/Poliakmi...tak nejaká obozretnosť tam najprv bola.
Ja mám okolo seba asi 10 Ukrajincov ktorých stretávam denne.. mám dve blízke kolegyne rusky a jednu ukrajinku.. (ženy ktoré reálne ušli pred vojnou) mám susedu Rusku z jednej strany a z druhej strany žije celá Ukrajinská rodina.. v obci ich žije ešte viac.. nikdy som s nikým nemala žiaden zážitok negatívny, všetci sú to slusni a milí ľudia..
Jediný smutný zážitok mám, keď som sa zobudila na neuveriteľný rev, vreskot.. bolo leto, ale už neskoro v noci.. veľmi som.sa zľakla, počula som ako z vedľajšieho domu hrozne krici Ukrajinská žena.. na ulici som videla z okna že sa niektorí ľudia rozhodovali či im zazvonia lebo polovica ulice sa na to zobudila.. nikto to neurobil, všetci zaliezli naspäť.. keďže ja som sa bála, že sa stalo niečo zle a či môžem pomôcť, tak som zazvonila po čase, keď už bolo ticho.. pani suseda sa mi ospravedlňovala (úplne zbytočne, ja som sa len zľakla že sa niekomu niečo stalo) a vysvetlila, že jej dospelá dcéra zistila že jej kamaráta práve zabili vo vojne, tak dostala nejaký nervový záchvat.. že majú pre ňu lieky a je už lepšie.. nikdy som necítila vojnu bližšie ako v Tom momente...bolo to hrozne..
@eva8 takéto, napríklad:
https://hnonline.sk/science/biologia-a-chemia/2...
a potom zrazu, o 3 roky neskôr:
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/950649-doneda...
a vďaka aj matkám antivaxerkám, ktoré nechcú dat očkovať svoje deti:
https://www.ta3.com/clanok/929271/okolite-kraji...
@tulipanik12 takze este raz. Uviest treba statistiku + zdroj. Inac len prazdne slova...
@jajajaja2 ono takto, že enormne narástli prípady napr. čierneho kašľa je všeobecne známe a dokonca to vravia aj v správach, takže, ak potrebuješ štatistiku si dohľadaj sama a že to priniesli Ukrajinci, tak o tom, obávam sa štatistiku ani nenájdeš, ale je to všeobecne známy fakt 😱

@eva8 skús čítať s porozumením - zistíš