icon

Prezident zarobí za mesiac viac než priemerný občan za rok

jednoduchomaria89
12. mar 2025

Prezident zarobí za mesiac viac než priemerný občan za rok

Najviac si prilepší prezident Peter Pellegrini, keďže jeho mesačný plat vzrastie na 18 288 eur. Oproti súčasnému príjmu si polepší o 1 128 eur. Jeho mesačný plat tak presiahne priemerný ročný zárobok na Slovensku

petronelag
12. mar 2025

Ekonomiku malo Česko inú už pred Pavlom.

jana_eyre_2
12. mar 2025

Inak keď teda porovnávate s českým prezidentom, tu je odpoveď chatgpt:

Keďže priemerná mzda v Česku je vyššia ako na Slovensku, pomer platov prezidentov k priemernej mzde vychádza inak.

Mesačný plat prezidenta:

Slovensko: ~17 000 € (v hrubom)
Česko: ~12 400 € (v prepočte z CZK)
Priemerná mzda:

Slovensko: ~1 524 €
Česko: ~1 843 €
Pomer platu prezidenta k priemernej mzde:

Slovensko: 17 000 € / 1 524 € ≈ 11,2-násobok
Česko: 12 400 € / 1 843 € ≈ 6,7-násobok
Záver:
Hoci má slovenský prezident vyšší plat ako český, pomer jeho platu k priemernej mzde je oveľa väčší. Slovenský prezident zarába približne 11,2× viac ako priemerný Slovák, zatiaľ čo český prezident len 6,7× viac ako priemerný Čech.

Inými slovami, slovenský prezident je v porovnaní s bežnými zamestnancami platený podstatne lepšie než český prezident.

A nechoďte na mňa s tým že chatgpt sa mýli.. sumy som si preverila, hoci ide o tie pôvodné - čiže po zvýšení je to síce iné, ale ilustruje to veľmi dobre ako sú slovenskí politici nenazrani, pri našej ekonomickej tragickej situácii..

jana_eyre_2
12. mar 2025

@petronelag a Slovensko malo rozhodne inú ekonomiku pred pellegrinim však... 😏

jednoduchomaria89
autor
12. mar 2025

@jana_eyre_2 ešte dodám , že Česi majú nižšie daňovo - odvodové zaťaženie , už len pri priemernej mzde 1500 eur je tuším rozdiel 200 eur ? V čistom
Takže Čech dostane o 2400 eur viac ročne ako Slovák . Nech ma ich prezident aj 500 000 to mi je jedno , ja ho neplatim, ale slovenského áno

jana_eyre_2
12. mar 2025

@jednoduchomaria89 tak isto dodám, majú nižšiu DPH a infláciu ako my... Neznášam ak tu ľudia chcú ospravedlňovať také obrovské prešľapy sa čo tu denne riešia tým že sa idú porovnávať s cechmi... Ti sú pred nami 1000krokov..

sara07
12. mar 2025

@bielasovicka 13 dôchodok napr a podla štatistických udajov sa skutočne ako skupina máte lepšie ako rodina s detmi

bielasovicka
12. mar 2025

@sara07 13.plat dostávajú aj zamestnanci, síce nie všade. A ja som nehovorila o tom, a nie som ani dôchodca, hovorím o ID ktorý poberám. To sa mne osobne zvýšilo o 4,70.€.to je tak veľa?no a ja sa teda dobre ani z ďaleka nemám.

sara07
12. mar 2025

@bielasovicka na id sa totálne kašle , bud rada že ho vôbec máš , poznam rodinu kde ako nepotrebuješ lekarske vzdelanie aby si vedela že to dieta nemá nielen jednu diagnozu a ked si pytali prispevok na auto , tak im opatrovak zobrali, že ak nezvladaju maju ho dat do ustavu, sice nepovedali ktorého lebo však ani nie je na sk ale neva
tak doslova živoria ...
a je sakra rozdiel dostat 13 plat ako zamestnanec lebo si ho odmakaš a 13 dôchodok ktorý je navyše , nikdy si nik nan neodviedol ani cent, lebo celý systém je nastavený inak a keby si si dala namahu nejak vypočitat kolko vlastne odvadazali tak by si prišla na to že terajši dôchodcovia si skoro nič neodviedli reálne k tomu čo vlastne dostavaju a to bola zohladnená aj inflácia, to sa nebavíme o tých najnižších dôchodkoch
nechápem ako môžeš vôbec dat na jednu uroven 13 dôchodok a plat v tomto štáte

sara07
12. mar 2025

@jana_eyre_2 len škoda že to máš skreslené a nemáš zohladnené odvody a cenu prace,

jana_eyre_2
12. mar 2025

@sara07 hrubá mzda nie je skreslená, je jednoducho hrubá.. každý dospelý človek si dokáže zhruba domyslieť koľko asi sú odvody a keď nie, na chat Gpt má každý prístup 😉

bielasovicka
12. mar 2025

@sara07 myslím ze sme sa nepochopili, ale nevadí, hádať sa nebudem. (idem si ja dat radšej nejaké čipsy 😄)

sara07
12. mar 2025

@jana_eyre_2 ale mna reálne zaujíma kolko mi zoberie štát z tej hrubej mzdy , sa netvame že odvody a dane na slovensku su v totálnom poriadku a primerane nastavené 😂😂
ja sa nemusim gtp ani pytat pretože viem že máme najväčšie zataženie práce a dostaveme najmenej , nehovoriac že to čo ide štátu presne sa vyhadzuje napriklad na neprimerane vysoké platy politikov a renty

lienka.7
12. mar 2025

@sara07 a co je podstatne, dochodky sa nezdanuju. Cize ked stat pridá dôchodcom 100€, 100€ dostanú navyše. Keď tebe prida 100€ v hrubom, kolko dostaneš v čistom? Bud ich začnú normalne zdaňovať alebo budu musieť zmeniť cely systém.

natalka13
12. mar 2025

@jednoduchomaria89 a poliaci, premier v hrubom 5100, priemerna mzda cca 2000, milovymi krokmi ich Trusk vzdaluje od nas a od ruska.

tramtada31
12. mar 2025

@jednoduchomaria89 a to je práve hlupost, Ano, zostihli sa aparat, ušetrí sa na mzdách, ale ako nejaký primator môže rozhodovat o nejakej dedinke, keď nepozna problemy tej ktorej obce.

tramtada31
12. mar 2025

@milanemila evidentne nemas, pokial si aj ty tam nedostala byt ako niektorí hlasujúci poslanci, tak by si bola proti, aby sa zhodnocovali pozemky oligarchov a vymieňali zhodnotené pozemky za pozemky, ktoré nemajú cenu (cesty a chodniky, o ktoré sa bude treba starat). Jednoducho normálny a pricetny človek s tým nemôže suhlasit, že sa takto safari s financiami mesta.

jana_eyre_2
12. mar 2025

@sara07 trocha odbocujes od toho čo som chcela príspevkom o porovnaní prezidentských platoch povedať.. a to, že nemáme na slovensku nastavené dobre odvody a že ich máme privysoké neznamená, že uvedenie hrubej mzdy je skreslené..

tramtada31
12. mar 2025

@natalka13 a vieš, že tie chýbajúce financie im boli kompenzované podielom z príjmov právnických osob? To je smutné, že tu bol spraveny celoštátny odrb na občanoch, zvyšovali sa družiny, skolky, lebo však stat nám zobral prijem, ale keď vypadok mali vykompenzovaný, už cusali ako voš pod chrastou, niektori, ktori boli konfrontovaní, to schovávali za to, že narastla cena energii, ale samosprávy fungujú tak, že náklady za energie majú dopredu zmluvne zajednane, takze platili za energie rovnako a niekoľko aj rokov budú. Ale obcania sú žiaľ ovce a nechaju sa zblbnut prefikanymi politikmi

tramtada31
12. mar 2025

@tetapetra lido sa schvaľovalo teraz na poslednom zastupitelstve, dane sa zvysovali aj minule aj toto volebne obdobie..

tetapetra
12. mar 2025

@tramtada31 ale pokusy o Lido už boli. Nepísala som o volebnom období, písala som o tom,že tento rok sa nedvihali dane. Pretože dane sa určite dvíhali všade, v každom volebnom období nielen v BA.

jednoduchomaria89
autor
13. mar 2025

@natalka13 prv som neverila , ale vážne . Tusk ma okolo 5000 eur mesačne , premiér 40 miliónovej krajiny !!! Ktorá nevráti ani cent na eurofondoch , stavajú cesty , plánujú brutálny železničný projekt , priemerná mzda sa blíži ku 2000 eur !! Majú lacnejšie potraviny . Za čo dostáva Fico 11 000 ?!!!!!!!

natalka13
13. mar 2025

@jednoduchomaria89 a odmietaju spoluprace so slovenskom. Zacali.poliaci, dalsi sa vdaka ficovi pridaju a nase firmy nebudu mat kam expandovat. A az damy volicky karafiatov pridu o pracu budu nariekat lebo to "caputova"

jednoduchomaria89
autor
13. mar 2025

@natalka13 tak na dávky sa stále nájde 😉😉 alebo na nejakú dotáciu hypoték od ľudí čo tiež majú hypotéky , ktorí tiež platia dane a odvody

tinqua
13. mar 2025

Neviem ako ostatní co podnikajú, ale ja som včera cítila priam fyzickú bolesť keď som platila "daňovú licenciu"...len zato, že mi je umožnené podnikať v tomto úžasnom systéme....tento národ mi príde ako finančne a psychicky tyraná žena na materskej trpiaca Štokholmskym syndromom

natalka13
13. mar 2025

@tramtada31 ale zmluvy sa robia kazdy rok, kompenzacie ano 80% ale kedy ich dostali?

tramtada31
13. mar 2025

@natalka13 ale dostali? Dostali. Znížili naspat poplatky za skolky, skd? Neznížili. Nemusia sa robit každý rok, my sme mali do konca roku 2024 zajednane sumy spred obdobia vojny na Ukrajine (odkedy náklady na energie stúpli)

simca06022011
13. mar 2025

@tinqua tak napr mne sa celkom daňová licencia pre srocky paci 🤭 proste je to niečo co mne dáva ešte ako taky zmysel. Aj keď jasne nemuseli by sme nikto platiť nič, za to co dostávame😡

sara07
13. mar 2025

@jana_eyre_2 reálne ale je to rozdiel , aspon na slovensku
pretože tá čast čo ti zoberu na sk z hrubej je podstatne vyššia + to nás už aj eu audit upozornil že k tomu čo odovzdávame dostávame naspäť v podobe zdr, starostlivosti atd podstatne neprimerane menej
čiže v čr odvadzaju z hrubej menšiu čiastku a dostavajú lepšiu starostlivost a ano su napr v mhd totálne absolútne niekde vyššie ako my a ak namietneš že to su sukromne firmy ano ale zadavatel mesto, kraj si diktuje podmienky alebo na niektorých veciach idu spolu

tinqua
13. mar 2025

@simca06022011 nie som si celkom istá čo myslíš tou poslednou vetou...ak narážaš na daňové optimalizácie, tak tie sa robia s licenciou ci bez nej. Mne vadí ten kombajn, ktorý skosi všetkých hlava nehlava...nie ze dostat vsetko zadarmo, raz ked mas cistu stratu alebo sro co lezi ladom a nevies sa jej zbavit, tak je to kravina, darmo si to mozes uplatnit do dalsieho obdobia.

simca06022011
13. mar 2025

@tinqua pozri ja to chápem. Ja som účtovník. Vidím ako hallo je okolo zakladania sro. Toto s jej likvidáciou je vec, ktorú si ma každý pred založením uvedomiť. Len srocky sa v 99% zakladajú pre menej zodpovednosti, nižšie odvody/dane atď. Každý vieme prečo. Kopa klientov si založila aj x srociek. Za mňa je to ôk.