Šialený zákon na ochranu kňazov schválený
Toto je choré
https://blog.sme.sk/jankaciganikova/politika/si...
Mňa by zaujímalo, kto je podľa toho duchovní. Budú sa rátať iba registrované cirkvi? Alebo?
Dajme tomu budhista alebo muslim alebo hinduista si tam bude môcť niekoho pozvať? (Napríklad k modlitbe umierajúceho) Alebo tito nie?
@lenkakravcova tak neregistrovana cirkve urcite nie
@lenkakravcova tak neregistrovana cirkve urcite nie
@zuzana76 čiže v tom prípade okrem toho, že je ten zákon nedostatočne špecifikovaný (chýba tam to čo je v článku), tak je navyše aj diskriminačný 😃
@kvieta ale tento zakon nechce ziadne zlo, chce zabezpecit umierajucim, ktori napr nemaju rodinu, nikoho, kto by k nim knaza zavolal, alebo ludi, ktori potrebuju posilnenie v tazkych chvilach. Nikto tam nebude presviedcat ateistu, ani nikoho. Zase sa robi problem, kde nie je.
@zuzana76 To sa má v zákone vymedziť. Opakujem, nie som proti, ak sa budú venovať iba tým, ktorí o to budú stáť. IBA.
@amonet a tomu v kome to nebude jedno, ak sa iba nad nim pomodli? mysli sa vsak na tych, ktorí realne zaujem maju, mozno budes pred vstupom na oddelenie aj zaskrtavat kolonku veriaci a ci mas zaujem o nejaku sviatost.
@zuzana76 a je to specifikovane v zakone? vidis toto je za mna pokrytectvo ze mu to bude aj tak jedno. ak som raz neveriaci tak si nezelam aby sa nadomnou modlil hocikto bodka ziadne ze on ma moznost rozhodnut lebo mne je to aj tak jedno
Pre mňa je choré doteraz povinné vyučovanie náboženstva na školách v dnešnej multikultúrnej spoločnosti sa správame ako v stredoveku. Hejného matematika nie, náboženstvo áno.
@sulavikova no neviem, ale je na výber etika alebo náboženstvo, čiže nie je to povinné
@zuzana76 čiže v tom prípade okrem toho, že je ten zákon nedostatočne špecifikovaný (chýba tam to čo je v článku), tak je navyše aj diskriminačný 😃
@lenkakravcova tak isto diskriminacny, ako by bol voci krestanom napr v Afganistane, treba ist zit do moslimskej krajiny, ak som sa rozhodla praktizovat taku vieru.
Mnoho povyku pro nic
@lenkakravcova tak isto diskriminacny, ako by bol voci krestanom napr v Afganistane, treba ist zit do moslimskej krajiny, ak som sa rozhodla praktizovat taku vieru.
@zuzana76 zijes v demokracii nie v diktature ako afganistan. a v demokracii si mozem vybrat aj vieru aj to ci sa nadomnou knaz bude modlit. ak toto nedokazes respektovat tak si fakt dost mimo a ty by si sa mala odstahovat do cisto diktaturskej krajiny
@zuzana76 a je to specifikovane v zakone? vidis toto je za mna pokrytectvo ze mu to bude aj tak jedno. ak som raz neveriaci tak si nezelam aby sa nadomnou modlil hocikto bodka ziadne ze on ma moznost rozhodnut lebo mne je to aj tak jedno
@amonet tak ako napr nahlasis, ze si nezelas, aby tvoje organy darovali a pod.
@lucia147852 ja len na margo tej voľby náboženstvo a etika na škole, dcéra sa prihlásila na etiku, v novembri zostala učiteľka na PN, odvtedy etikari sedia na náboženstve.
@rakywanda V dcérinej škole sa to stalo raz, v prvej triede. Šla som za triednou a povedala som jej, že ak sa to stane ešte raz, budem sa sťažovať hoci aj na ministerstve. Keď sa raz situácia zopakovala, všetky deti z etickej šli na náboženstvo, len moja dcéra sedela s jednou učiteľkou v kabinete.
@zuzana76 a definuje to tak zakon? je to akceptovatelna forma podla schvaleneho zakona?
@amonet pozri, mne sa to studovat nechce. mna ten zakon nijako neobmedzuje, ta demokracia ti zarucuje, ze si mozes vybrat, ja som pisala, preco nepride sem do nemocncie iman, pretoze islam tu nie je registrovany a zatial nie sme islamska republika, co sa vsak mozno za par rokov zmeni.
@sulavikova no neviem, ale je na výber etika alebo náboženstvo, čiže nie je to povinné
@alenka58 písala som to🤦🏻♀️🤓
@amonet pozri, mne sa to studovat nechce. mna ten zakon nijako neobmedzuje, ta demokracia ti zarucuje, ze si mozes vybrat, ja som pisala, preco nepride sem do nemocncie iman, pretoze islam tu nie je registrovany a zatial nie sme islamska republika, co sa vsak mozno za par rokov zmeni.
@zuzana76 a prave tento zakon mi porusuje moje demokraticke pravo rozhodnut sa, lebo umoznuje rozhodnut sa knazovi ci to potrebujem. a v tom je zakladny problem
a neprehanaj, z nasho bananistanu riadeneho cirkvou sa nikdy islamska republika nestane, kazdy moslim odtialto uteka kade lahsie
@zuzana76 a prave tento zakon mi porusuje moje demokraticke pravo rozhodnut sa, lebo umoznuje rozhodnut sa knazovi ci to potrebujem. a v tom je zakladny problem
a neprehanaj, z nasho bananistanu riadeneho cirkvou sa nikdy islamska republika nestane, kazdy moslim odtialto uteka kade lahsie
@amonet pochop uz, ze ziaden knaz o teba ani nezakopne, pokial ho o to ty nepoziadas
@amonet len ho nemozu z nemocnice vyhodit a bude tam pritomni pre tych, ktori ho potrebuju a chcu
@amonet taka ista nie som si, prestaneme sa rozmnozovat a niekto to tu prevezme, aj Istanbul bol kedysi krestansky
@amonet ja keď čítam tvoje príspevky, tak sa ani nečudujem, že Európa je tam kde je....
@amonet ja keď čítam tvoje príspevky, tak sa ani nečudujem, že Európa je tam kde je....
@mateson2004 a to nechodím do kostola nemám ani primanie
@mateson2004 preco? lebo sa nezastavam knazov? mam s nimi tak bohate skusenosti ze by iluzie vzali aj najsilnejsiemu veriacemu.
@amonet tak ako napr nahlasis, ze si nezelas, aby tvoje organy darovali a pod.
@zuzana76 Z ústavy mi tuším podľa čl. 24 vyplýva, že sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery sa zaručujú, nie že sú povinné. Preto ja nemám povinnosť nikde uvádzať, že som ateista a preto si neželám, aby ku mne kňaz v nemocnici nechodil. Tebe to tento článok umožňuje a aj chápem, že ho chceli umocniť zákonom, akurát že to zovšeobecnili. Chyba je, že mňa tento zákon znevýhodňuje. Práve v tom, čo som napísala na začiatku.
@zuzana76 Z ústavy mi tuším podľa čl. 24 vyplýva, že sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery sa zaručujú, nie že sú povinné. Preto ja nemám povinnosť nikde uvádzať, že som ateista a preto si neželám, aby ku mne kňaz v nemocnici nechodil. Tebe to tento článok umožňuje a aj chápem, že ho chceli umocniť zákonom, akurát že to zovšeobecnili. Chyba je, že mňa tento zákon znevýhodňuje. Práve v tom, čo som napísala na začiatku.
@kvieta v čom konkrétne sa cítiš znevýhodnená?
@rakywanda V dcérinej škole sa to stalo raz, v prvej triede. Šla som za triednou a povedala som jej, že ak sa to stane ešte raz, budem sa sťažovať hoci aj na ministerstve. Keď sa raz situácia zopakovala, všetky deti z etickej šli na náboženstvo, len moja dcéra sedela s jednou učiteľkou v kabinete.
@kvieta neriešim to. Dcére to nevadí, sedia síce tam, ale robia si niečo svoje, do výuky nie sú zapájaní. Berie to ako voľnú hodinu. Je to stredná škola.
@amonet taka ista nie som si, prestaneme sa rozmnozovat a niekto to tu prevezme, aj Istanbul bol kedysi krestansky
@zuzana76 áno aj slávna Hagia
Sophia bola pôvodne kresťanská stavba a teraz je to mešita. Prečo nie?! Na jednej strane tu máme násilné šírenie kresťanstva nielen cez križiacke vojny a zároveň ich akože mierovú misiu na potláčanie ateistov. Každý má právo veriť si v čo chce. Tomu hore je to aj tak lautriosem.

@kvieta ale tento zakon nechce ziadne zlo, chce zabezpecit umierajucim, ktori napr nemaju rodinu, nikoho, kto by k nim knaza zavolal, alebo ludi, ktori potrebuju posilnenie v tazkych chvilach. Nikto tam nebude presviedcat ateistu, ani nikoho. Zase sa robi problem, kde nie je.
@zuzana76 a ako knaz rozlisi ze clovek v kome si to fakt zela?