Šialený zákon na ochranu kňazov schválený
Toto je choré
https://blog.sme.sk/jankaciganikova/politika/si...
Moja starká bola asi jediná stará žena, ktorá nevysedávala v kostoloch,z nejakého dôvodu im to (ako sa povie) "nežrala". Keď obletoval farár po domoch (a očakával samozrejme kešh za posvätenie domu)na 3 kráľov,vyhýbal sa jej domu ako čert kríža 🤭. Bola to veľmi svojská a priamočiara žena,nemala problém farárovi predostrieť aj hriechy, ktoré cirkev a jej nominovaní napáchala/napáchali. Pracovala celý život,aj v nedeľu,či v robote,či na poli a vždy sa vedela podeliť. Ako deti z dediny sme ju považovali za dobrú tetu strigu,pretože vždy nám dala buď z napečených buchiet,sladkosti,ba aj pár drobných na malinovky, cukríky. Naučila ma kosiť,okolo hospodárskych zvierat, variť,piecť. Mala rada dobrých, čestných ľudí a tých,čo roznášali len intrigy, strašili peklom vedela veľmi jasné umravniť jej typickým (slušným samozrejme) slovníkom. Dožila sa 98rokov, zažila, prežila dve vojny, okupáciu, Mečiara, Fica,covid a myslím si,že keby bol parlament aspoň z časti,ako moja starká,už dávno by sme mali slovenské Švajčiarsko 😁.
@kvieta knaz bol na oddeleni a prisla za mnou sestricka, ci ho nechceme. Doteraz som vdacna ze tam bol a dal mojmu pribuznemu pomazanie chorych. Ked som ho poziadala… bolo to 2 dni pred smrtou. Ked nechces tak odmietnes, nie je to nic zlozite. Aj psycholog ked pride, tiez mozes odmietnut.
@liv1 Ja nechcem, aby mňa a nie iba mňa, ako ateistky na nemocničnom lôžku akokoľvek kontaktoval kňaz. Kto chce a cíti potrebu, či jeho najbližší príbuzní, nech ho zavolajú, mne toto nevadí a úplne to chápem. Ale mne nech sa nič nevnucuje ani slušným opýtaním. Nech štát rešpektuje aj môj názor a moje potreby. Tento zákon dal voľnú ruku cirkvi na "slušné" pretláčanie viery a pravidiel života v súlade s cirkvou. Konkrétny príklad? Chlap pôjde na vazektomiu, lebo sa tak s manželkou dohodli, usúdiac, že to je pre nich najlepší spôsob ochrany pred otehotnením napr. kvôli zdravotnému stavu ženy. Kňaz v tomto prípade môže tomuto pacientovi "slušným" spôsobom pripomienkovať toto rozhodnutie priamo v nemocnici na oddelení a to aj tesne pred zákrokom, keďže cirkev neuznáva žiaden spôsob, ktorý by zabránil počatiu. Toto pokladám za neprípustné. A to je iba jeden príklad.
@moonlight1210 uz davno je to tak, že kňaz sa v dverách izby opýta, či ho niekto nepotrebuje, ak nie, odíde.
to nie je nič nové v nemocniciach
@zmrzlinka8 ked to nie je nic nove a funguje to, preco sa to ma zrazu legislativne podopierat? Pamatam si na situaciu z porodnice, ked som dojcila a vo dverach sa zrazu objavil farar. Skoro mi oci vypadli, a to nie som ziadny na svoju intimitu precitlively tvor. Len ma to pohorsilo, ze sa tam mota clovek, ktory zrejme nedodrziava nemocnicne hygienicke minimum.
Chorá je tá interpretácia v uvedenom článku. Nič také v zákone nie je uvedené, čo tam je vyfabulované. Doteraz kňazi tiež chodili v nemocniciach do izieb, opýtali sa vo dverách, či ich niekto potrebuje, ak nie, hneď odišli. Žiaden kňaz nebude čítať osobné údaje pacientov na posteli ani sa nebude vnucovať. Kto toto píše, tak kňaza asi videl len z diaľky a nemá šajnu, o čom píše, hlavne že očierňuje.
@zmrzlinka8 ked to nie je nic nove a funguje to, preco sa to ma zrazu legislativne podopierat? Pamatam si na situaciu z porodnice, ked som dojcila a vo dverach sa zrazu objavil farar. Skoro mi oci vypadli, a to nie som ziadny na svoju intimitu precitlively tvor. Len ma to pohorsilo, ze sa tam mota clovek, ktory zrejme nedodrziava nemocnicne hygienicke minimum.
@mandzula myslím si, že preto, že nie do všetkých zariadení im bol umožnený vstup?
Myslím, že ten zákon je o tom, zabezpečiť právo kňaza v súkromných nemocniciach, kde nie je kaplnka. Aby sa nestalo to , čo pri covide. Či sa dá lepšie formulovať je predmetom diskusie . Ale chápem takto pointu. Že ide o práva človeka , neide o tých ľudí , ktorých to nechcú.
Ide o imobilných ľudí , chorých , trpiacich, prípadne zomierajúcich , ktorí nemôžu využiť normálny pohyb a vybrať sa niekde.
Čo sa týka kňazov v nemocniciach , oni pracujú, majú náplň práce, neidú inde, ani učiteľ z jednej školy sa nezjaví na inej škole , že tam ide učiť . Ich práca má tiež nejakú právnu úpravu a náplň.
Táto práca nie je o nejakej agitácii, na to je myslím “kazateľnica” , ani o nejakom random vykecávaní s niekým z dlhej chvíle . Jeden kňaz kým prejde celú nemocnicu, len k tým potrebujúcim, dá to zabrať . Podávanie sviatosti , duchovný rozhovor, keď je požiadaný , nemôžu naozaj niečo pripomienkovať.
Musia mať na to psychickú odolnosť denne stretávajú s utrpením a zomieraním. Nie nie sú to random kňazi. Majú určitú psychologickú výbavu na to robiť , podobne ako lekári, zdravotníci . Nie je pre osobnosti , ktoré by sa vykecávali, oni vedia, ako tie rozhovory viesť , aby neublížili. To naozaj nie je práca, do ktorej by sa hnali všetci kňazi .
Taktiež cez covid pomáhali aj na covid oddelenia , to nie je práca pre každého človeka. Nikto iní z laikov, okrem zdravotníckeho personálu, to nechcel robiť . Naozaj pomáhali aj so zdravotníckymi úkonmi .Ale je pravda , že niektorí ľudia sa nedostali cez covid ku kňazovi , záležalo asi od nemocnice a stavu . A preto asi tento zákon. Či menej šťastne alebo nešťastne formulovaný.
Môže si asi aj niekto zavolať kňaza po svojej súkromnej linke , ako návštevu , známeho alebo svoju rodinu.
Je to skôr sloboda a právo človeka , kto chce dostane , možno teraz nechceš ,ale rozmyslíš si to aktuálne . Len pre toho , kto chce. Lebo ľudia zvyknú aj zmeniť postoj a volať kňaza.
Pobyt v nemocnici znamená , že sa stretávaš s rôznymi sanitármi, rôznym personálom, lekári ti ponúkajú rôzne vyšetrenia , ktoré môžeš odmietnuť , študenti na tebe robia výskum , psychologické ankety , je tam toho dosť atď.
Čo sa týka spomínaného kňaza, ktorý pracuje s väzňami , závislými , on ma takisto svoju náplň práce, nemá prečo , niekde chodiť , ledva stíha dosť pravdepobne svoje. Keď bol v uliciach mali povolenie na nejaké verejné zhromaždenie. Ale nemá dôvod niekde chodiť.
Prečo by niekto chodil robiť agitku len tak, keď jasne , že by mal dôsledky v tomto, má svoju prácu , ktorá je jasne definovaná.
Práca v nemocniciach naozaj nie je pre hocijakého kňaza. Mne stačilo sa porozprávať s pár chorými , nie to ešte zomierajúcimi, ani týždeň možno človek nevydrží toto robiť.
Len na doplnenie optiky.
Posledné roky u nás na Slovensku , každý seminarista, študujúci za kňaza prechádza psychologickými testami na rôzne sexuálne úchylky , čo nie je bežne v iných povolaniach. Ani Cirkev nemá záujem , aby sa tam infiltrovali nejakí predátori , lebo žiaľ narušené osobnosti si hľadajú takéto zamestnania. Takisto dnes si nájdeš podrobne informácie k tomu, čo robiť a nerobiť , ako vyzerá grooming v cirkevných materiálov atď. Pre rodičov a pre deti.
Pani Janka B.C. si opäť raz urobila promo😊
@vorkola kym kedysi to bolo postavene na pozitivite - niekto knaza v nemocnici chcel, tak si ho zavolal, teraz je to postavene na negativite - moze sa ti tam vnutit (zakon mu dal na to pravo) a ty ho musis doslova nahlas odmietnut, ak nemas zaujem.
Co myslis, kam povedie taketo nastavenie? Kam otoci postoj voci cirkvi?
Lebo podvedome bude platit vseobecna vedomost, ze je ti cosi vnucovane a ty to musis odmietat. (V spojitosti s postojom ludi k cirkvi teraz, toto nijak nepolepsi situaciu.)
Vzdy je lepsie, ak je po niecom dopyt a ten je naplnany na poziadanie, ako naopak, ked je to ti podsuvane a ty sa musis tomu branit, ak to nechces.
Nemala by si tak fanaticky hajit taky zakon.
Navonok vyzera krasne, ale v realite moze veci zhorsit.
@viestta Akych par viet, vsak som tu napisala cely traktat ?
@mandzula ,pises, si jedna z tych ,co maju ludia problemy s knazmi,ja nepoznam ludi, ktori maju problemy s knazmi,teda zatial... hadam len tu asi na koniku s vami..ale aspon vidim, ze Slovensko je roznorode aj co sa tyka duchovneho zivota ,ale chapem ved toto je forum,, a vsetci bez rozdielu sme Bozie deti..vsetkych nas Boh miluje ,aj vas ,
@amonet ,nie nemenim temu,len sa dozadujem,aby sa zaoberala aj socialnymi hodnotami, ved tymi duchovnymi pre nu akoze negativnymi, co pomoze,?
@moonlight1210 .Ved citajte pozornejsie nikto ,nenuti ziadneho knaza do nemocnice povinne,,ved ich je tak malo,ze castokrat, nemaju ani cas ,ved ,oni nemaju ani nedelu volnu, sluzia sv .omse..Ja som tiez kedysi bola taky vlazny katolik,nikto ani teraz a ani nikdy nikoho nenuti ,aby chodil do kostola,kazdy clovek ma slobodnu volu,jedine sa vsade vyzaduje, .aby sa vsetko robilo spravodlivo ,cestne zodpovedne, s cistym umyslom, aj ked to niekedy castokrat nevyjde.Aj v tomto nasom v zlozitom parlamente..Ja inac hned nevrieskam 100x si overim preverim ,prehodnotim,co je spravne, co nie, a az potom sa ozvem,Ak sa pomylim ,tak sa aj omluvim, Ale za toto sa omluvat nemusim ,lebo navsteva duchovnych nie je povinna,,,to ta poslankyna velmi dobre vie,,to jen len navrh,, ze napr,kludne na to oddelenie ma knaz pristup.Nechce,nemusi.,ale ked pride tak pacienti aj nevieraci, (boli radi) cely zivot som pracovala v zdravotnictve , tak viem o com hovorim,aspon on sa s nimi porozpraval, ved niektori pacienti nemali ani vlastnu rodinu, alebo rodina nejavila zaujem o pacienta... Knazi jednoducho tu charizmu povzbudenia maju danu darom,..my sestricky, sme povzbudzovali k uzdraveniu, ako sa len da, ale ostatne co sa tyka uz sviatosti ,napr spoved ,tu moc ma len knaz ,a videla som napr umierajuceho pacienta ako sa mu polahcilo.a niektori sa aj casom dokonca uzdravili,,Ano, tam kde sa nadavalo trebars aj na mudr, a nebola to pravda,tak som obranila aj mudr.Ked som nevedela ako to bolo, a ci bolo, nebola proste nemala som dokazy ,tak som bola ticho,Ja som vyrastala v rodine, s vetou od rodicov ..NIKDY NIKOMU ZLE NEROBTE ALE ANI VY DETI SI NEDAVAJTE BEZDOVODNE UBLIZOVAT,, A VZDY AK VIETE POSUDIT OBHAJTE SPRAVODLIVOST,,ved niektori aj clenovia kss,sa snazili zit cestne,, hovorim niektori,,
@mandzula ,pises, si jedna z tych ,co maju ludia problemy s knazmi,ja nepoznam ludi, ktori maju problemy s knazmi,teda zatial... hadam len tu asi na koniku s vami..ale aspon vidim, ze Slovensko je roznorode aj co sa tyka duchovneho zivota ,ale chapem ved toto je forum,, a vsetci bez rozdielu sme Bozie deti..vsetkych nas Boh miluje ,aj vas ,
@amonet ,nie nemenim temu,len sa dozadujem,aby sa zaoberala aj socialnymi hodnotami, ved tymi duchovnymi pre nu akoze negativnymi, co pomoze,?
@moonlight1210 .Ved citajte pozornejsie nikto ,nenuti ziadneho knaza do nemocnice povinne,,ved ich je tak malo,ze castokrat, nemaju ani cas ,ved ,oni nemaju ani nedelu volnu, sluzia sv .omse..Ja som tiez kedysi bola taky vlazny katolik,nikto ani teraz a ani nikdy nikoho nenuti ,aby chodil do kostola,kazdy clovek ma slobodnu volu,jedine sa vsade vyzaduje, .aby sa vsetko robilo spravodlivo ,cestne zodpovedne, s cistym umyslom, aj ked to niekedy castokrat nevyjde.Aj v tomto nasom v zlozitom parlamente..Ja inac hned nevrieskam 100x si overim preverim ,prehodnotim,co je spravne, co nie, a az potom sa ozvem,Ak sa pomylim ,tak sa aj omluvim, Ale za toto sa omluvat nemusim ,lebo navsteva duchovnych nie je povinna,,,to ta poslankyna velmi dobre vie,,to jen len navrh,, ze napr,kludne na to oddelenie ma knaz pristup.Nechce,nemusi.,ale ked pride tak pacienti aj nevieraci, (boli radi) cely zivot som pracovala v zdravotnictve , tak viem o com hovorim,aspon on sa s nimi porozpraval, ved niektori pacienti nemali ani vlastnu rodinu, alebo rodina nejavila zaujem o pacienta... Knazi jednoducho tu charizmu povzbudenia maju danu darom,..my sestricky, sme povzbudzovali k uzdraveniu, ako sa len da, ale ostatne co sa tyka uz sviatosti ,napr spoved ,tu moc ma len knaz ,a videla som napr umierajuceho pacienta ako sa mu polahcilo.a niektori sa aj casom dokonca uzdravili,,Ano, tam kde sa nadavalo trebars aj na mudr, a nebola to pravda,tak som obranila aj mudr.Ked som nevedela ako to bolo, a ci bolo, nebola proste nemala som dokazy ,tak som bola ticho,Ja som vyrastala v rodine, s vetou od rodicov ..NIKDY NIKOMU ZLE NEROBTE ALE ANI VY DETI SI NEDAVAJTE BEZDOVODNE UBLIZOVAT,, A VZDY AK VIETE POSUDIT OBHAJTE SPRAVODLIVOST,,ved niektori aj clenovia kss,sa snazili zit cestne,, hovorim niektori,,
@vorkola ako ma moze Boh milovat, ked pre mna neexistuje? A aj keby existoval, o jeho lasku nestojim. Ani v podobe knaza v nemocnici. Tieto vyjadrenia mi evokuju, ze aj ked sme my tie, ktore neverime, hriesne a zle, je tu niekto, kto nam nase zlo akoze odpusta a miluje nas. Vy veriace pochopte, ze to je vase nastavenie, nie nase.
Aj ste to dočítali do konca??
"A nie je to prvý pokus, bolo ich neúrekom a mnohé kde kade poskrývané, vypichnem niektoré:
Pokus, aby žena pred interrupciou podpísala, že potrat jej spôsobí traumu
Zákazy interrupcií, úplné, čiastočné alebo aspoň najskôr 96 hodín po rozhodnutí ženy
Pokus dať cirkvám zákonnú možnosť rozdávať svoje letáky u gynekológov v ambulanciách a nemocniciach
Rôzne bariéry ako povinnosť nemoncníc predražiť výkon interrupcie povinným pochovávaním slizníc maternice cez pohrebnú službu (nie nerobím si srandu), cez predĺženie čakacích dôb, až po viacero lekárskych posudkov, ku ktorým sa žena nestihne dostat včas
Pokus o zákaz informovania mladých dievčat o antikoncepcii
Pokus cez zákon o rádioaktivite (!) zmeniť názvoslovie z „plod“ na „nenarodené dieťa“.
Pokus ktorý sčasti neskôr vyšiel - duchovní platení zo štátneho v ozbrojených silách, v polícii, v zdravotníctve…
Dvadsaťšesť (26!) takýchto a podobnych návrhov bolo podaných len za minulé volebné obdobie. A teraz pokračujeme. Nemá to konca. Po schválení tohto zákona nás čaká Ústavná zmena – „právo plodu na život“, ktoré zastaví akúkoľvek interrupčnú legislatívu do budúcna. A KDH s členovia klubu OĽaNO okolo Anny Záborskej za tento návrh Ficovi radi zahlasujú.
@rozculena A ty teda ,ty by si nezahlasovala? Vsak aj ty si bola plod ,,ty si nebola clovek ,Plod mame aj dozretu hrusku aj jablko,banan ,pomaranc atd, to vsetko boli najskor plody .ale uz tera dozreta definujeme po mene.akykolvek plod ,ked sa znici, uz nie je nic
@vorkola "nenuti ziadneho knaza do nemocnice povinne"
Nehovorim o povinnosti strpiet, ale o tom, ze im dava zakonnu moznost ist ti ponukat sluzby, ktore si si neziadala. A vytvara nutnost ich odmietnut.
Keby si si ich ziadala sama, zahnes do prveho kostola.
(Chori a umierajuci stale maju a mali aj pred tymto zakonom pravo si knaza dat zavolat, pokial viem. Covid neriesim, to bola skutocne vynimocna situacia, ked sme nikto nevedeli, na com sme a ako to bude postupovat. Vybralo sa to nastastie cestou umiernovania virusu, ktory sa rozhodol prezit na ukor svojej "palebnej" sily.)
Aj ked mas pravo knazov odmietnut, trosicku to pripomina telefonaty od spolocnosti, od ktorych nic nechces a nezaujimaju ta. Tie ponuky, prieskumy, ...
Tiez v podstate musis povedat nie.
A kopec ludi to poburi, ze ich otravuju. Hoci volajuci nic zle neurobili, staci odmietnut a polozit, skoncene.
A predsa ta negativita cez to "nie, nemam zaujem" tam je.
Takze zavisi, ako toto ponime cirkev.
A ako ta uz poburilo, naozaj jeden iniciativny blbec (ktory to vezme ako svoje poslanie obracat ludi na lozku) moze narobit zbytocne skody a vyvolat velky odpor verejnosti.
Ked je to teda take nevinne, ako to tu mnohi vidia, pokojne do nemocnic pustajme aj ostatnych, ktorych zivi stat, pretoze pre mna ako tu, co sa neupisala ziadnej cirkvi, je farar len jeden z mnohych, co berie peniaze od statu, nema pre mna ziadnu pridanu hodnotu.
Nech si duchovny pokojne sluzi vo svojom svatostanku a ak po nom niekto tuzi v nemocnici, nech sa paci, nech si ho zavola a nech mu nemocnica umozni vstup ku konkretnemu cloveku, idealne za poplatok za vyjazd od toho, co ho tam potrebuje.
@mandzula nemusia,hovoris ,idealne za poplatok,knazi to robia zadara.Oni a my ostatni sme radi, ze predsa sa zachranuju duse,mozno aj ked ich uz caka koniec teda umrtie Nikto nie je vyluceny z vecneho zivota,myslim v dobrom teda v spase, cloveka --dusi, co si vyberie,ci zivot vecny --teda spasa,alebo vecne zatratenie,,,zalezi na slobodnej voli.. Co sa tyka slobodnej voli, mame ju vsetci zijuci rozoznavajuci a zodpovedni dobro od zla,,nepocitaju sa deti mentalne postihnute az do konca zivota teda uz aj dospelaci ,to uz su vecne duse, tie uz spasu maju zarucenu,,teda su nesvojpravni pacienti
@vorkola ako ma moze Boh milovat, ked pre mna neexistuje? A aj keby existoval, o jeho lasku nestojim. Ani v podobe knaza v nemocnici. Tieto vyjadrenia mi evokuju, ze aj ked sme my tie, ktore neverime, hriesne a zle, je tu niekto, kto nam nase zlo akoze odpusta a miluje nas. Vy veriace pochopte, ze to je vase nastavenie, nie nase.
@mandzula Nikto sa o vas bez viery nevyjadruje ,ze ste hriesny,to uz by bolo posudzvanie od nas hriechom, pretoze viera je dar, a ked ten dar nemas,,za to nemusis byt zla,Boh na konci ta bude sudit podla skutkov, a to vies rozoznat dobro od zla
@mandzula Nikto sa o vas bez viery nevyjadruje ,ze ste hriesny,to uz by bolo posudzvanie od nas hriechom, pretoze viera je dar, a ked ten dar nemas,,za to nemusis byt zla,Boh na konci ta bude sudit podla skutkov, a to vies rozoznat dobro od zla
@vorkola Uff🤦 ja som do tejto témy písala, že zbytočne robia z komára somára. No a teraz si sa zapojila ty. Takú reklamu si tu spravila tým kňazom aj celej tej církvi, že dovi dopo.
@vorkola Uff🤦 ja som do tejto témy písala, že zbytočne robia z komára somára. No a teraz si sa zapojila ty. Takú reklamu si tu spravila tým kňazom aj celej tej církvi, že dovi dopo.
@mateson2004 No tu poslednu vetu,,,taku reklamu si spravilatymknazom a celej cirkvi, ze dovi , dopo,,,ale ja tej vete nerozumiem,,lebo lebo v cirkvi katolickej som aj ja, a nemienim dat dovi dopo..,lebo vdaka Bohu dostala som dar viery,taky,ze verim ,ze Boh existuje
@kvieta veľa ľudí v nemocnici už nemá silu ísť do kostola, osameli letia na posteli. Tato sluzba je v prvom rade pre nich
Mnohí si uvedomujú svoj koniec a rodina im kňaza nezavolá
Aj pre nich je tato sluzba
Koniec hystérie
@pribinak no to volanie kňaza k umierajucemu.....strašne od veci píšeš...ja som zažila, že volali kňaza k umierajucemu ktorý nikdy nikdy do kostola nechodil, celý život bol zarytý a presvedčený komunista a ateista a napriek tomu mu jeho nevesta bez jeho vedomia kňaza zavolala.....veď to je absolútna arogancia
@pribinak no to volanie kňaza k umierajucemu.....strašne od veci píšeš...ja som zažila, že volali kňaza k umierajucemu ktorý nikdy nikdy do kostola nechodil, celý život bol zarytý a presvedčený komunista a ateista a napriek tomu mu jeho nevesta bez jeho vedomia kňaza zavolala.....veď to je absolútna arogancia
@rikarika aka arogancia, ved nevesta mu zachranila zivot vecny.,pokialbol pri vedomi a knaza neodmietol
@rikarika aka arogancia, ved nevesta mu zachranila zivot vecny.,pokialbol pri vedomi a knaza neodmietol
@vorkola Ty chápeš, že v tomto štáte žijú aj občania, ktorí v Boha neveria? Presne v tom je diera v tomto zákone, že minimálne umožní rovnako fanatickému kňazovi ako Ty, vnucovať mi cirkevný názor na život a existenciu. Ďakujem, neprosím. A nepíš tu dookola svoj výklad kresťanstva, o tom ten zákon nie je, si mimo tému.
@rikarika a čo ja s tým? Ja som tam nebola ….od veci píšeš akurát tak Ty
@vorkola ano bolo to par viet plnych zloby. Ty si na nich hrda, ale boli plne zloby.
@rikarika veď normálne, nevesta len chcela mať istotu že už budú dediť 😀 keď sa prebral a videl kto je tam...
@amonet No, co sa ti nezda, ta obrana, ochrana, za to ze sedi trosku vyssle,ako my ,,nech riesi napr,ako pomoct osamelym mamickam,,,dochodcom ,mladym treba zvysit platy,,ojojoooj tu na SK je toho dost, ako ako zvysit socialne, ale oni si platy samozrejme zvysili , A co tak zo stola zotriet konsolidancny balicek,ved uz ho aj citit..
@vorkola ty si riadna fanatička,omg.......nenanucuj mi svojho boha,mňa nestvoril,ani mojich rodičov,ani prarodičov
Myslím, že ten zákon je o tom, zabezpečiť právo kňaza v súkromných nemocniciach, kde nie je kaplnka. Aby sa nestalo to , čo pri covide. Či sa dá lepšie formulovať je predmetom diskusie . Ale chápem takto pointu. Že ide o práva človeka , neide o tých ľudí , ktorých to nechcú.
Ide o imobilných ľudí , chorých , trpiacich, prípadne zomierajúcich , ktorí nemôžu využiť normálny pohyb a vybrať sa niekde.
Čo sa týka kňazov v nemocniciach , oni pracujú, majú náplň práce, neidú inde, ani učiteľ z jednej školy sa nezjaví na inej škole , že tam ide učiť . Ich práca má tiež nejakú právnu úpravu a náplň.
Táto práca nie je o nejakej agitácii, na to je myslím “kazateľnica” , ani o nejakom random vykecávaní s niekým z dlhej chvíle . Jeden kňaz kým prejde celú nemocnicu, len k tým potrebujúcim, dá to zabrať . Podávanie sviatosti , duchovný rozhovor, keď je požiadaný , nemôžu naozaj niečo pripomienkovať.
Musia mať na to psychickú odolnosť denne stretávajú s utrpením a zomieraním. Nie nie sú to random kňazi. Majú určitú psychologickú výbavu na to robiť , podobne ako lekári, zdravotníci . Nie je pre osobnosti , ktoré by sa vykecávali, oni vedia, ako tie rozhovory viesť , aby neublížili. To naozaj nie je práca, do ktorej by sa hnali všetci kňazi .
Taktiež cez covid pomáhali aj na covid oddelenia , to nie je práca pre každého človeka. Nikto iní z laikov, okrem zdravotníckeho personálu, to nechcel robiť . Naozaj pomáhali aj so zdravotníckymi úkonmi .Ale je pravda , že niektorí ľudia sa nedostali cez covid ku kňazovi , záležalo asi od nemocnice a stavu . A preto asi tento zákon. Či menej šťastne alebo nešťastne formulovaný.
Môže si asi aj niekto zavolať kňaza po svojej súkromnej linke , ako návštevu , známeho alebo svoju rodinu.
Je to skôr sloboda a právo človeka , kto chce dostane , možno teraz nechceš ,ale rozmyslíš si to aktuálne . Len pre toho , kto chce. Lebo ľudia zvyknú aj zmeniť postoj a volať kňaza.
Pobyt v nemocnici znamená , že sa stretávaš s rôznymi sanitármi, rôznym personálom, lekári ti ponúkajú rôzne vyšetrenia , ktoré môžeš odmietnuť , študenti na tebe robia výskum , psychologické ankety , je tam toho dosť atď.
Čo sa týka spomínaného kňaza, ktorý pracuje s väzňami , závislými , on ma takisto svoju náplň práce, nemá prečo , niekde chodiť , ledva stíha dosť pravdepobne svoje. Keď bol v uliciach mali povolenie na nejaké verejné zhromaždenie. Ale nemá dôvod niekde chodiť.
Prečo by niekto chodil robiť agitku len tak, keď jasne , že by mal dôsledky v tomto, má svoju prácu , ktorá je jasne definovaná.
Práca v nemocniciach naozaj nie je pre hocijakého kňaza. Mne stačilo sa porozprávať s pár chorými , nie to ešte zomierajúcimi, ani týždeň možno človek nevydrží toto robiť.
Len na doplnenie optiky.
Posledné roky u nás na Slovensku , každý seminarista, študujúci za kňaza prechádza psychologickými testami na rôzne sexuálne úchylky , čo nie je bežne v iných povolaniach. Ani Cirkev nemá záujem , aby sa tam infiltrovali nejakí predátori , lebo žiaľ narušené osobnosti si hľadajú takéto zamestnania. Takisto dnes si nájdeš podrobne informácie k tomu, čo robiť a nerobiť , ako vyzerá grooming v cirkevných materiálov atď. Pre rodičov a pre deti.
@fem nejako im to testovanie nefunguje,keď sa neustále vynárajú nejaké problémy....
@rikarika nevies si predstavit, kolki zaryti ateisti sa aj k tomu “zlemu” Bohu modlia, v chorobe, starobe ci pred smrtou…
@moonlight1210 kto ti zavola od teba nieco chce. Prieskum/predaj. Knaz ti nieco ponukne, ale nechce od teba nic. Nevidis v tom zasadny rozdiel? ;) Na onkologii ponukaju caj a kavu, asi by nemali podla tejto logiky.
Inak kto si to neprecital..
„Poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti je povinný umožniť osobe poverenej vykonávať duchovenskú činnosť vstup do zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti, ak prítomnosť takejto osoby nenaruší alebo nenarúša poskytovanie zdravotnej starostlivosti.“
Takze nie je mozne, ze len tak pride.. niekto mu musi otvorit, schvalit ze nebude rusit pri poskytovani zdravotnej starostlivosti atd. Mimochodom ak sa bavime o GDPR, tak by do nemocnice nemali mat predsa pristup ani rodinni prislusnici, ked su vsetky udaje o pacientoch zavesene na posteliach..
@vorkola nerob medvediu sluzbu, ozaj to prehanas
@rikarika nevies si predstavit, kolki zaryti ateisti sa aj k tomu “zlemu” Bohu modlia, v chorobe, starobe ci pred smrtou…
@moonlight1210 kto ti zavola od teba nieco chce. Prieskum/predaj. Knaz ti nieco ponukne, ale nechce od teba nic. Nevidis v tom zasadny rozdiel? ;) Na onkologii ponukaju caj a kavu, asi by nemali podla tejto logiky.
„Poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti je povinný umožniť osobe poverenej vykonávať duchovenskú činnosť vstup do zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti, ak prítomnosť takejto osoby nenaruší alebo nenarúša poskytovanie zdravotnej starostlivosti.“
Takze nie je mozne, ze len tak pride.. niekto mu musi otvorit, schvalit ze nebude rusit pri poskytovani zdravotnej starostlivosti atd. Mimochodom ak sa bavime o GDPR, tak by do nemocnice nemali mat predsa pristup ani rodinni prislusnici, ked su vsetky udaje o pacientoch zavesene na posteliach..
@liv1 ak sa modlí ktokoľvek sám, v akomkoľvek okamihu života keď je pri VEDOMI je to ok.
@liv1 ponuka ti nevyziadanu sluzbu. V jeho pripade rozhovor s bohom, o ktory dany pacient nestoji.
Porovnavat ponuknutie caju a rozhovoru, ktory ti ma sancu zasiahnut do najintimnejsej zony, nie su dve totozne veci.
Ale ak to vidis ako pijanie kakaa... tak tvoje prirovnanie je spravne (v tvojej verzii).

@vorkola kym kedysi to bolo postavene na pozitivite - niekto knaza v nemocnici chcel, tak si ho zavolal, teraz je to postavene na negativite - moze sa ti tam vnutit (zakon mu dal na to pravo) a ty ho musis doslova nahlas odmietnut, ak nemas zaujem.
Co myslis, kam povedie taketo nastavenie? Kam otoci postoj voci cirkvi?
Lebo podvedome bude platit vseobecna vedomost, ze je ti cosi vnucovane a ty to musis odmietat. (V spojitosti s postojom ludi k cirkvi teraz, toto nijak nepolepsi situaciu.)
Vzdy je lepsie, ak je po niecom dopyt a ten je naplnany na poziadanie, ako naopak, ked je to ti podsuvane a ty sa musis tomu branit, ak to nechces.
Nemala by si tak fanaticky hajit taky zakon.
Navonok vyzera krasne, ale v realite moze veci zhorsit.
@moonlight1210 uz davno je to tak, že kňaz sa v dverách izby opýta, či ho niekto nepotrebuje, ak nie, odíde.
to nie je nič nové v nemocniciach