Stretli ste sa s netoleranciou a osobnými útokmi od ľudí, ktorí volili nejakú politickú stranu?
V prvom rade chcem upozornit, ze tu chcem normálne diskutovat, tak Vas pekne poprosim, aby ste si vasne nechali doma pred TV alebo pre podobnych fanatikov. Mam kolegu, ktory je homosexual. Sme vo firme viaceri a teda sme volili viacere politicke strany. Chalan je mlady do 25 rokov. Nikdy sa netajil svojou orientaciou a vsetci sme k nemu pristupovali s uctou. Nikto sa neopovazil mat hlupe poznamky, ani ho urazat. Minule prisiel s otazkou, ze koho sme vlastne volili. Ja tieto diskusie vysostne neznasam, pretoze presne viem, co po nich nastane. Ja som mu povedala, ze toto su moje sukromne veci a nemam potrebu nikomu vesat, koho som volila a koho nie. Pritom som si na 99% ista, ze sme volili tu istu stranu. Ale co nastalo potom, ked niektorí uprimne povedali, koho volili, ma extremne sklamalo. Co tam predvadzal ten kolega bolo fakt smutne. Totalne zacal zhadzovat kolegov, ktori volili inu stranu a vyjadril sa, ze on s takymi ludmi uz neprehovori. Akoze to vazne? To je tolerancia a ucta k inym? A je jedno, ktoru stranu si volil, ale aby som teraz skatulkoval ludi podla politiky? Mne je teda jedno, ci niekto volil toho a tamtoho, ked viem, ze je to super a dobry clovek, nebudem ho predsa odsudzovat. My sme naozaj skvely kolektiv a prislo mi extremne luto kolegyne, ktorá ostala uplne zaskocena a smutna. Pretoze vzdy bola k nemu laskava a mila, doniesla kolac a on ju totalne zhejtil za to, ze volila smer. On sa na adresu vsetkych volicov smeru vyjadril, ze su to hlupaci, nevzdelanci a mali by byt niekde na jednom ostrove a vycleneni z kolektivu. Stretli ste sa aj vy s podobným odsudzovanim, ked ste nevolili tu istu stranu?
kolektívu
@lion777 ved pisem, ze ma to mrzi skrz tu kolegynu, lebo ja ju vnimam ako velmi dobreho cloveka, ktory vsade pomaha, rozdala by sa pre kazdeho a za to, ze chuda bola uprimna dostala riadne kapky od chalana, co je o generaciu mladsi. My sme sa mu snazili dohovoriť a laskavo mu vysvetlit, ze takto sa nemoze správať, ale on sa potom aj na nas oboril, ze sme taki isti :D pritom s kokegom sme taktiez volili PS :D preto ma zaujimalo, ze ci ini toto zazivaju
Autorka, ano, je to smutne, ked sa z politiky stane fanaticke nabozenstvo. Akurat sme mali na prespavacke synovca - volica niecoho ineho, ako sme volili my, veriaceho, my ateisti - mame za sebou pekny vecer straveny rozhovorom o tom, preco sme sa rozhodli tak, ako sme sa rozhodli v oboch tychto oblastiach, zakonceny podakovanim, ze sme si vzajomne rozsirili obzory.
Tak máš tri možnosti: ignorovanie, vynadanie nech neotravuje, alebo počkať . Budú dovolenky, prejde nejaký čas. Kolegynu by som podporila a okrem iného jej povedala, že záleží aká je ona samotná a na rečiach idiotov nezáleží. Ak by mi echt liezol na nervy, tak by som sa mu postavila, ale bez rukavic. Kvôli tomuto, nemám rada pracovné kolektívy, furt sa tam nájde takýto vyrývač, čo kazí vzduch.
@mamina7070 vsak ja ti davam za pravdu,nechapes? Tiez su to extremy a Smer rovnako
Ja sa o politike bežne rozprávam a súčasne si myslím, že viem diskutovať slušne. Na nete - aj tu na koníku - sa s osobnými útokmi stretávam úplne bežne. Vtipné je, že som tu x-krát bola označovaná za netolerantnú práve tými osobami, ktoré nedokážu slušne argumentovať k veci, ale majú len tie osobné útoky. Z týchto nadávok si nič nerobím. V osobnom živote sa so situáciami ako popisuješ, nestretávam - žijem v dosť homogénnej sociálnej bubline. A som za to dosť vďačná.
Jedným z dôležitých dôvodov toho všetkého je, že ľudia sú dnes extrémne precitlivelí Jedna strana bežne považuje argumenty a fakty za urážku. Nedokážu pochopiť, že názor odporujúci faktom, aj keď majú fakty pod nosom, je jednoducho nezmyselný, a toto konštatovanie sa nedá nazvať osobným útokom.
Na druhej strane, ľudia ako kolega majú pocit, že ich inakosť je dôvod, aby sa mohli správať akokoľvek a keď sa niekomu to akékoľvek správanie nepáči, potom je to iste pre ich inakosť. S týmto sa skôr stretávam na fórach z US. Vedie to k takým absurditám, ako prepisovanie klasických literárnych diel, kde by stačilo pridať poznámky vysvetľujúce dobové reálie, alebo ku kľakaniu si pred inou rasou, kde by stačilo ospravedlneie v minulostí a korektný slušný každodenný prístup dnes.
Bohužiaľ, žijeme v dobe postfaktickej, takže dojmy, osobné útoky, nenávisť, pocit ublíženosti a emócie majú dnes väčšiu váhu ako rozum a fakty.
@mandzula aj ja mám dieťa s iným politickým názorom. Tak ale nebudem ho teraz zatracovať a ani ono nezatracuje mňa kvoli tomu. Ľúbime sa napriek rozdielnym názorom, politiku riešime minimálne a každy si v tomto smere ide svoje. Neviem ako by sme dopadli, ak by sme sa mali k sebe chovať ako hyeny.
To až časom človek uvidí, koľko je v ňom naozaj tolerancie, keď sa s tým stretne zoči- voči u svojich detí. Tým, ktorí majú malé deti sa to ľahko hovorí, padla tu aj taká odpoveď (možno viac), že teda myslím si o človeku svoje, nevykričím mu do to tváre, ale za priateľa by som ho nechcela a nikdy sa s ním priateliť nebudem. Som zvedavá, keď sa bude jednať o vlastné dieťa s iným názorom, ako si s tým potom poradí. Či ho tiež vnútorne odvrhne, síce mu nič nepovie, ale nebude ho už mať tak rada, nebude sa s ním priateliť? Mnoho ľudí absolútne nerozumie pojmu tolerancia.. tá musí byť aj vnútri človeka, nie len zvonku, že sa tvárim okej ale vo svojom vnútri si o druhom myslím, že je debil.
Samozrejme, že som sa stretla. Vo vlastnej rodine 😁 Predpokladám, že tvoj kolega volil PS. Asi očakával, že ste všetci volili PS keďže ste k nemu ako píšeš...pristupovali s úctou. Co dostal nobelovu cenu? Uctu za inú orientáciu by som nikomu neprejavovala. Vidíš, ako ste dopadli....on úctu neprejavil možno ani staršej kolegyni len za to, že ma iný nazor.
Spolocnost je extrémne zmagorena politickým marketingom, ja som to zažila pri prezidentských volbach, keď rodičia sa so mnou nechceli stretnut, keď nepojdem zavolit Korčoka (mala som morálny problem s oboma skrz ich historické prepojenie na SMER). Aj tu, človek sa vyjadri proti PS a hneď je dezolat a smerovolic, aj keď som nikdy z týchto stran nikdy nezavolila. Ale osobne som proti PS, vidim, čo robia v Bratislave, rodinkárstvo, prepustenie dlhoročných úradníkov a ich nahradzanie nekompetentnými ludmi, prijímanie rozhodnutí v prospech oligarchov (odpustenie dani Kmotrikovi a pod), zatiaľ čo ludom tie dane vyštvali už 2x, menenie uzemneho planu v prospech developerov (LIDO a pod) a mohla by som sa rozpisovať. Proste strana PS nie je cesta pre tuto krajinu, nie je to mensie zlo ako SMER, je to cesta do pekla.
Takmer cela moja a manzelova rodina volila Smer/Hlas/SNS. Su to ludia, ktori ziju na dedine na vychode, v hladovej doline, kde najvacsie kulturne vyzitie je to, ze idu v nedelu do kostola. Cely zivot muklovali za minimalku, maju biedne dochodky a za komunizmu sa podla nich mali lepsie. Nikdy neboli doceneni, nikdy nemali potrebu vycnievat z radu (lebo co povedia ludia), nikdy nechceli urobit cokolvek navyse, aby sa mali lepsie. Kazdy, kto sa v ich okoli mal financne lepsie, peniaze urcite nakradol - neexistuje, ze by si bol niekto zarobil poctivo. Vsetci podnikatelia su odrbavaci a ten, kto nerobi manualne, nevie, co je praca. Cely zivot ziju v tom, ze Rusko je zem zaslubena, vsetko americke je zle, kapitalizmus je zly, demokracia je zla. Radzej by mali za humnom minove pole, nez mat za suseda gaya. Radsej budu volit cely zivot Smer, aj ked ich ozobraci tak, ze nebudu mat co jest, len aby sa "ku korytu" nedostali ti, co nas potiahnu na zly zapad a nebodaj este zavedu sexualnu vychovu na skolach...
A ano, bolo mi niekolkokrat vycitane, ze volim ten hnus, ze som americka agentka a ci chcem, aby moje deti si mohli vyberat pohlavie (pritom PS som nikdy nevolila). S nasimi sa uz o politike davno nebavim, ale svokor vzdy otoci temu na politiku a prave od neho padaju taketo vycitave poznamky.
Toto, ze sa prestanem s niekym bavit len preto, ze ma ine presvedcenie ako ja, pokladam za zbytocne hrotenie a tak trochu honenie si vlastneho ega.
@zuzinabila ja praveze Smer nezaradujem k nacionalistickym stranam, skus si odmysliet retoriku co maju doma a pozri sa na ich realne skutky v ekonomike, zahranicnej politike
konsoliduju financie, cerpaju sa fondy, v EU podpisuju rozhodnutia, Sefcovic je druhy po Ursule,
V realite robia standardnu stredo pravu politiku.
USA, Rusku Britanii a aj EU ide primarne o nerastne suroviny v Ukrajine, Fico zasa riesi poyn a poplatky za tranzit lebo ich poklesom sa len zvysuju poziadavky na dalsiu konsolidaciu preto tak vyskakoval.
a uprimne tiez mi nepride ok, ze sa cela pomoc Ukrajine ktoru dostala a dostava od EU (aj od nas) berie za samozrejmu a EU uplne vynechali z dohod o nerastnom bohatstve.
Smer nevolim a podla mna za jeho vzostup je vinny Matovic a spol co s nim vladli min obdobie. (a lutujem ze som ich vtedy volila)
Politika je velmi citliva tema na pracovisku, ktoru sa neoplati otvarat, pretoze to moze skoncit presne takto..
Inac ja som volby nestihla ale volic smeru, to mi vzdy blikne kontrolka. Samozrejme to moze byt inac dobry, slusny a v pohode clovek ale... nieco tam nesedi 😃
@gribka1 na MK je skatulkovanie a stvanie davu proti určitej skupine momentálne na vzostupe. Už je to tu taký štandard. Predhodiť celú skupinu ľudí na príklade jedného a nezaoberat sa dopadom toho čo píšem na tých ľudí. Veď a čo! Nech si nejako poradia. Ich nezaujíma aké nálady sú na Slovensku a že aj takto ich burcuju oni sami. Vida len seba a ich potrebu si kopnúť. Vôbec nemusela písať že kolega je homosexuál. Stačilo napísať aká debata sa rozprúdila kvôli politike a že do seba skákali ( inak baviť sa o politike alebo náboženstve v práci - to vždy utuzi vzťahy,fakt 🤦🏼♀️)
Takže tej tvojej kolegyni čo je taká duša láskavá nevadilo keď jej obľúbenci vtestali že Caputova je americká .....? Tak to asi fakt taký dobrý človek nebude. Alebo je veľmi jednoduchá. Ale nie, to sa nedá zvaliť na jednoduchosť. Vo vnútri to nebude dobrý človek a len sa pretvaruje. Lebo niečo také neodsúdit a voliť takých ľudí môžu len rovnakí ako oni
@mizoko No ešte ľudia nie sú na to zrelí. Škoda, keby to bola debata sčítaných ľudí, rôznych názorov, veď to je to zaujímavé, aké sú myšlienkové pochody ľudí. Ale hádať sa na tom, čo na sociálnych sieťach kto povedal, výcucy z niečoho a omieľanie dokola. Poukazovať na druhých dokolečka dokola. Ľudia sú zblbnutí, nemajú vlastný názor iba sprostredkovaný nejakým kvázi politikom.
@gribka1 presne tak. Ja už nemám chuť sa tu s nimi naťahovať. Posledná téma do ktorej som toto písala lebo opäť len skatulkovanie bola a Tom bití zvierat na farmách v CZ. Samé nepodložené info a stvanie davu na určitú osobu a skupinu a keď im to vytknes tak odpoveď je: no a čo? Nás zaujímajú len zvieratá a tie sú tebe ukradnuté (neboli,ale ani ľudia mi nie sú ukradnutí)! Nás tá skupina ľudí nezaujíma
To je taká sonda do mysle týchto akože milovníkov zvierat a láskavých ľudí všeobecné.
Mam v rodine ľudí, ktorí volili smer a so sestrami sme pre nich len tupá luza, zatiaľ čo oni sa pasujú do vysoko inteligentných ľudí. Čokoľvek som sa snažila s nimi riešiť, tak reagovali len arogantne a povysenecky, že my sme vlastne nič, lebo sme o 10-20 rokov mladšie. Vraj nič nevieme o živote a sme hlúpe... oni sú ti, ktorí vždy rozprávajú o politike, ja to nikdy nezačínam a v podstate ma to ani nezaujíma.
Raz som ku nim prišla na návštevu a prvá otázka, ktorú mi položili vo dverách, bola s absolútne arogantným tónom, že "a vy ste doma všetci volili matovica, že?" Ani som nevedela ako na to reagovať a co to ako ma byt toto.. povedala som nakoniec len nie, lebo som nechápala čo toto celé ma s mojou návštevou u nich. (Len pre dovysvetlenie, nikto z mojich blízkych nikdy matovica nevolil)
Ďalej poznám človeka, ktorý volil smer a správa sa ako fico, zobral svoju nevladnu mamku k notárovi a donútil ju podpísať mu dom a vydedit tak jeho tri sestry. A ešte sa tváril ublížene, keď mal nakoniec sestrám poslať každej 2000 eur.
Kto v mojom okolí volil ps vôbec neviem, tí ľudia o tom ani nerozprávaju a ja sa ich nepýtam.
@mizoko napisala som to preto, lebo ide o to, ze aj napriek tomu, ze je gay a na pracovisku mame aj volicov smeru, kazdy k nemu pristupovsl s rešpektom a uctou a nemal potrebu na neho utocit. Napriek tomu, ze on zacal utocit len kvoli nevinnej debate a to o politike. A tam je teda obrovsky Rozdiel.
Ani nie,lebo ak ticho súhlasíš s niekoho správaním ako je to čo predvádza smer si rovnako vínna ako ten čo svoje správanie ukazuje verejné ako ten kolega. Je to úplne rovnaká úroveň.
@mizoko a este dodam, tu temu o politike zacal kolega a nikto iny. Tato kolegyňa sa vyjadrila uplne s dobrým úmyslom, ze ja som volila smer a co nasledovalo potom bol hejt len z jehi strany. Ona sa nezmohla ani na slovo a ju som tiez v zivote nepocula hejtovat mna, za to, ze som volila PS. Tento rozruch robi len tento jeden kolega, co je u nas len rok.
@aandrea9 každý si musí úctu zaslúžiť. Nebudem sa k niekomu správať úctivo len preto že je starší aj keď je to búran. Teraz to nepíšem o tej pani ale všeobecne. Úcta sa zasluhuje nie vynucuje. Ani vekom nie.
A áno,treba rešpektovať názor niekoho iného ale iba pokiaľ nezasahuje do práv a ľudskej dôstojnosti niekoho iného. S tým súhlasím.
Tuná ale autorka predhodila schválne jednu skupinu ľudí na lync na základe skúseností s jedným človekom. Ďalší človek čo si môže zatlieskat ako krásne to vymyslel. Isto je to dobrý človek,ale predhodiť skupinu ľudí na lync je asi nová forma prejavu ľudskosti či čo. Ja už neviem
@gribka1 a ty si naozaj myslis, ze len scitani a mudri ludia volia PS? A ze pen debili smer? Tak to si na obrovskom omyle. To by zrejme volby nedopadli tak, ako dopadli. Ja sama mam v rodine ľudí, ktori su riadne kapacity a volili smer. Niektorí to povedia nahlas a niektorí sa radaej nevyjadria. To iste, ako mysliet si, ze len Bratislavcania volili PS....a my ostatní sme zaostalci a chudaci, lebo byvame na severe, vychode alebo v strede Slovenska :D sama mam v okoli kopec volicov PS a su medzi nimi aj Obyčajní ludia bez titulu. Predstavte si ;)
@diewcatqoo presne aj ja pochadzam z tej oblasti sice roky byvam na strednom slovensku ale rodicia presne tak isto zmyslaju....Manzela vzdy poucim, nech s otcom neprebera politiku, lebo je to zbytocne....takze otec si pri spravach zanadava na zelenskeho, vyzdvihne Rusko, lebo rusi oslobodili nasu dedinu a my pregulame ocami a hotovo.....nema to zmysel sa dotahovat ked maju presne take iste presvedcenie ako si spomenula
Inak, odporúčam pozrieť diskusie z posledných mesiacov (roka?) vo veľkých slovenských novinách (serióznych), kde sa stretli konzervatívci aj liberáli. Dá sa slušne diskutovať. Koniec-koncov, táto radikalizácia tu vôbec nie je dlho a mnohí pamätáme, ako to fungovalo 10 rokov dozadu.
Čoraz častejšie v tých diskusiách padajú vyjadrenia, že musime spolupracovať. Z politikov začal túto tému nastoľovať M. Dzurinda, v novinách to bol Hríb z .týždeň a šéfredaktor Denníka N.
Zásadný problém totiž je, že spoločnosť sa radikalizuje a vedie preč od demokracie. Pozrite, čo sa stalo zo Smeru a kam smeruje Hlas - sociálna demokracia je v tom názve neskutočný výsmech. Sociálna demokracia je totiž z definície liberálna ľavica. Smer je dnes konzervatívna pravica zasahujúca až do fašizmu. Paradox, že fakticky sociálnou demokraciou je na Slovensku práve PS. PS zažila rovnako veľký posun na politickej mape, ale tým žiadaným smerom - od extrému progresivizmu sa posunuli do stredu. A toto je cesta, ako z toho von. Pochopili to aj inde. Napr. Merz v DE. Nepochopili to ešte v US. Potrebujeme stredových politikov - liberálnych aj konzervatívnych, ľavicových aj pravicových. Ak sa k tomu pridá veľká dávka šťastia, máme šancu vyhnúť sa katastrofe, do ktorej sa rútime. Inak nás voliči a politici sympatizujúci s nedemokratickými systémami prevalcujú.

Nebavíme sa v robote o tom, kto koho volil. Je to tak lepšie. Pamätám si ale z čias Covid, keď jedna očkovaná kolegyňa jačala na chodbe na jednu neočkovanú kolegyňu "mňa žiadna ščanda nebude ohrozovať na živote" doslova takto. Tá neočkovaná bola taká mladá baba.