icon

Stretli ste sa s netoleranciou a osobnými útokmi od ľudí, ktorí volili nejakú politickú stranu?

9. mar 2025

V prvom rade chcem upozornit, ze tu chcem normálne diskutovat, tak Vas pekne poprosim, aby ste si vasne nechali doma pred TV alebo pre podobnych fanatikov. Mam kolegu, ktory je homosexual. Sme vo firme viaceri a teda sme volili viacere politicke strany. Chalan je mlady do 25 rokov. Nikdy sa netajil svojou orientaciou a vsetci sme k nemu pristupovali s uctou. Nikto sa neopovazil mat hlupe poznamky, ani ho urazat. Minule prisiel s otazkou, ze koho sme vlastne volili. Ja tieto diskusie vysostne neznasam, pretoze presne viem, co po nich nastane. Ja som mu povedala, ze toto su moje sukromne veci a nemam potrebu nikomu vesat, koho som volila a koho nie. Pritom som si na 99% ista, ze sme volili tu istu stranu. Ale co nastalo potom, ked niektorí uprimne povedali, koho volili, ma extremne sklamalo. Co tam predvadzal ten kolega bolo fakt smutne. Totalne zacal zhadzovat kolegov, ktori volili inu stranu a vyjadril sa, ze on s takymi ludmi uz neprehovori. Akoze to vazne? To je tolerancia a ucta k inym? A je jedno, ktoru stranu si volil, ale aby som teraz skatulkoval ludi podla politiky? Mne je teda jedno, ci niekto volil toho a tamtoho, ked viem, ze je to super a dobry clovek, nebudem ho predsa odsudzovat. My sme naozaj skvely kolektiv a prislo mi extremne luto kolegyne, ktorá ostala uplne zaskocena a smutna. Pretoze vzdy bola k nemu laskava a mila, doniesla kolac a on ju totalne zhejtil za to, ze volila smer. On sa na adresu vsetkych volicov smeru vyjadril, ze su to hlupaci, nevzdelanci a mali by byt niekde na jednom ostrove a vycleneni z kolektivu. Stretli ste sa aj vy s podobným odsudzovanim, ked ste nevolili tu istu stranu?
kolektívu

kremlicka250
9. mar 2025

@lion777 ? Takze suhlasis, ze politici by sa verejne nemali vyjadrovat k umeniu ?

gab1sol
9. mar 2025

@lion777 “neutralna pôda, je mimo práce, mimo umenia, mimo kostola. Môže si zaplatit sálu a tam agitovať.”

Prepáč, ale veľmi sa mýliš. Veľké firmy majú odbory, ktoré majú hájiť záujmy zamestnancov, viesť rokovania s manažmentom a dospieť k dohode, ak sú zamestnanci nespokojní. Neraz sa konali vo firmách aj štrajky. Ak firma nemá odbory, aj vtedy sa zamestnanci môžu zbúriť a štrajkovať.
Keď učitelia ako štátni zamestnanci štrajkujú, robia to často na pôde školy (naposledy to bolo spôsobom, že prišli do práce komplet v čiernom, do edupage nám prišla správa, že štrajkujú a prečo štrajkujú). Lekári, keď štrajkovali, bolo to v nemocniciach, alebo prišli k Ministerstvu zdravotníctva, teda na pôde zamestnávateľa. Herci ukončia predstavenie, vyzvú tých, ktorí nemajú záujem, aby odišli a potom vyjadria svoj nesúhlas s vedením rezortu, pod ktorý ako zamestnanci patria. Vyjadrujú nesúhlas s ľudmi, ktorí tento rezort vedú a vedú ho zle.

lion777
9. mar 2025

@mizoko ved mne to je jedno, aj čo si myslíš. Takisto mám právo, myslieť si svoje a súhlasit s protistranou, dokonca sa aj slobodne vyjadrovať a nebyť za to urážaná a napadána..

markusrasford
9. mar 2025

@gab1sol veľmi rozumne napísané

paradajkova
9. mar 2025

@lion777 politika je uplne normalna sucast divadelnej sceny, su predstavenia, ktore mali vyslovene politicku pointu, napriklad Audience od Vaclava Havla, ktora bola kritikou na komunisticky rezim. Molier vo svojich veselohrach zosmiesnoval slachtu, cirkev a ta dokonca presadila zrusenie niektorych jeho hier. Muzikal Hair bol pisany ako odpor voci vojne vo Vietname.

Divadlo vzdy malo vacsi zmysel ako len umelecky zazitok ci zabava, praveze casto krat ide o otvaranie spolocenskych tem, vzdelavanie, riesenie moralnych dilem.

autor
9. mar 2025

Fuuuha 😂 ja som debatovanie ukoncila 12:30 :D a hla, vytrvala pani si ide uz vkuse od rana svoje :D a taky krásny den. Mohla si ho venovat zmysluplnejsim veciam, ako politike :D a ze kto je agresivny. Ked dokazes nonstop ist uz par hodin vkuse a diskutovat a presadzovat si svoje :D ako som spomenula, som proti tebe uplne maly super a v politickej relácii by si to zvladla na jednicku s * :D

gribka1
9. mar 2025

A toto zas načo bol dobrý ten koment?

kremlicka250
9. mar 2025

@lion777 to je pravda, mas pravo na nazor. Mas nan pravo ako doma, tak aj v praci, na verejnych priestranstvach. Nemusis si teraz zaplatit sukromnu miestnost , kde ho mozes prejavit. ( ako odporucas hercom).
Ale suhlasim, ze urazanie ludi za nazor je nevhodne. Tym nikomu clovek oci neotvori...

julish
9. mar 2025

Ano, ked na bicykli so syncekom obchadzam chodcov na chodniku, kde je prilis rusna cesta, nadavaju mi fo slnieckarov (idem takmer krokom, pockam, kym si ma vsimnu, az pitom obidem)

mizoko
9. mar 2025

@gribka1 hovorí sa tomu vykrik do tmy ☺️

petricka1984
9. mar 2025

Autorka, založiť debatu a potom sa vysmievať, že tu niekto debatuje je také .. 🤦‍♀️

annm81
9. mar 2025

@lion777 A tu sa veľmi mýliš. Oni nerobia propagáciu žiadnej konkrétnej strany. Táto vláda má slušne nakročené k diktatúre a ohrozuje zatiaľ "len" OBČIANSKE práva, napr. obmedzovaním opozície, občianskej spoločnosti a médií.

lion777
9. mar 2025

@annm81 to predtým nebola diktatura? Ved ste si aj same napisali, že bola donútená sa dat zaočko, alebo sa dať otestovať.

sofinkasofinka
9. mar 2025

@mizoko Akože prepáč, ty si presne ukážka toho, o čom píše autor v úvodnom príspevku. Ja osobne som volič opozície, veľa krát sa zamýšľam nad tým, koľko ľudí dokáže stále veriť politikom, ako je Fico. Ale toto, čo predvádzaš ty, to je už fakt veľa. A to si tuším pár strán dozadu písala, že takto ty nediskutuješ, urážkami.

mizoko
9. mar 2025

@sofinkasofinka a koho som urazala? A ako prosím ťa? A čo presne tu predvádzam? Že napíšem že tu niekto dookola verklikujes stále to isté? No keď to robí tak mu to napíšem. Kde som komunikovala nadávkami? Komu som nadávala? Ak je tu taký môj príspevok tak ho nahlas. Lebo pokiaľ viem nenadaval som nikomu. Takže ste raz,ak je tu taký môj príspevok kde niekomu nadávam nahlas ho. A kľudne aj profil. Nech sa páči. A že sa tu už udrbavam z niektorých? Ale veď sa tu zavzdusnujuvz toho že si niekto dovolí v divadle povedať svoj názor ako keby na to mali právo iba oni. Takže áno,udrbavam sa. Ale nie nikomu nenadavam.

autor
9. mar 2025

@petricka1984 ja som ale v uvode napisala moju otazku a poprosila som, aby sa tu nevyjadrovali politicki fanatici. Bohuzial, opat raz sa debata strhla uplne inym smerom a je z toho 9 stran. Otazka znela, ci ste sa stretli s netoleranciou. Esteze sa tu nasli ludia, ktori pochopili temu, napísali k nej par riadkov a s pokorou odisli. Myslim si, ze to urobili volici jednej, druhej, tretej, stvrtej strany. Ale niektori mi len potvrdili presne to, na co som narazala ;)

bosorkabb
9. mar 2025

To kto koho volil považujem za jeho súkromnú vec. Nemusí to zdovodnovat nikomu. A teda mám v práci tiež kolegu ktorý je gay a volil Smer. Dokonca jeho mama Republiku. Neriešim.
A teda poznám ako voličov Smeru, SNS, PS, Matovica....
A nie, nie je v nich veľký rozdiel. Každý z nich verí niečomu inému. Žije iný život. A neplatí ani bežná formulka o vzdelaní či veku. V každej skupine sa nájdu milý aj hnusný ľudia. Suseda učiteľka volí bežne SNS. A má na to právo rovnako ako ja ktorá volí niekoho iného. O tom sú demokratické voľby.

mizoko
Autor odpoveď zmazal
autor
9. mar 2025

@bosorkabb presne tak ❤🙏🏼 suhlasim. A o tomto je cela diskusia, nie o tom, aby tu niekto prisiel obhajovat svoju politicku stranu a riesil, co spravil/nespravil. Ja som polozila otazku, ty si na nu trefne odpovedala. Ja suhlasim tiez s nazorom, ze nech si voli kazdy koho chce. Zial, aj v tejto teme sa potvrdilo, ze to neplati a pokial si volil niekoho ineho, ako niektorí fanatici, ihned sa tu strhne lavína diskutujúcich, ktori si navzajom prikyvuju a ako tu niekto spominal, ked sa riesi politika, stale su v tych temach tie iste nicky, s tymi istymi agresivnymi názormi. Toto bola moja jediná tema o politike, co som založila a nikdy som sa ani do ziadnej nezapojila. Ja som teda slaby super proti niektorým a ani nemam taku kapacitu tu odporovať a argumentovat. Lebo to by sa tato diskusia natiahla aj na 80 stran a aj tak by sa k nicomu nedospelo. Kazdy ma tu svoju pravdu

sofinkasofinka
9. mar 2025

@mizoko Ale veď ja nepotrebujem nič nahlasovať. Neviem, či si urážala, či nie, mne by teda prívlastok obmedzená určite nelichotil. Práve tvoje vyjadrovanie v tejto diskusii sa u mňa najviac stotožňuje s problémom, ktorý tu riešil autor. A je mi úplne jedno, na ktorom brehu stojíš. To je ale všetko, čo som chcela ohľadom toho, viac to rozoberať nebudem.

annm81
9. mar 2025

@lion777 Nie, nebola. Zjavne máš dobrý zmätok v pojmoch. V ústave sa píše, kedy je možné práva obmedziť a kto, ako a za akých okolností môže takéto obmedzenia schváliť.

mizoko
9. mar 2025

@sofinkasofinka a autorka písala o zasmradovani debaty ľuďmi kt s ňou nesúhlasia. Ale to si už asi nepostrehla. Skús nabudúce prečítať celú debatu. Ja len odpovedám na komenty. A napísala si že diskutujem urazkami. Tak sa pýtam že kde koho urazam. Kde komu nadávam. Že má niekto obmedzené myslenie to je pravda. Keď stále dookola opakuje jedno a to isté bez toho aby reagoval na to čo sa ho pytaju tak to je obmedzené. Prečítala si si len niečo a podľa toho hodnotís. Hodnotís niekoho podľa útržku z celej debaty a vynasas súdy. v čom si iná,lepšia? Ale máš pravdu tuná sa tá debata zavrhla do obhajovanie jednej strany. Toto tu nie je o debate,ale o presadzovaní jedného spravneho názoru. Ja som sa vyjadrila aj k téme,či som sa stretla s útokmi od ľudí kt volili inu politicku stranu. Stretávam sa s nimi bežné.

mizoko
9. mar 2025

@sofinkasofinka ktoré moje vyjadrovanie? Veď buď konkrétna.

lion777
9. mar 2025

@mizoko lenže ja s autorkou súhlasím, to bude ten rozdiel a urážala si teda poriadne.

lion777
9. mar 2025

@annm81 nikto nemôže moje práva obmedziť, ani zasahovať do môjho tela. Veď preto ste podpisovali, aj ten dokument pri vakcinacii.

viestta
9. mar 2025

Ja by som sa rada spytala tych co obhajuju tuto vladu, a ze vas je tu celkom dost, mohli by ste sa vyjadrit: Aku etiku vlastne ma nas dobrotivy laskavy starostlivy sudruh uz stvrty krat pan premier. Ak si spomeniem poslednych 20 rokov co ho ako osobu a politika vnima, stale sa pytam kde je jeho etika? Mozno vy viete. Ak viete napiste. Naozaj nechcem od vas nic viac, len ohanate sa nejakym etickym kodexom SND ale predsa aj premier, jeden z troch najvyssich ustavnych cinitelov zvoleny do funkcie v state, kde ustava definuje parlamentnu demokraciu, tak predsa nejaky eticky kodex by mal mat aj clovek, ktory tuto funkciu zastava a mal by sa nim riadit.

tetapetra
9. mar 2025
petricka1984
9. mar 2025

@tetapetra desia ma tie lajky pri ficovom poste. A koľko Slovákov dokáže osloviť svojou nenávistnou politikou. Určite aj niektoré z vyššie komentujúcich mu poslali srdiečko.

tetapetra
9. mar 2025

@petricka1984 veľmi, veľmi, veľmi veľa

lion777
9. mar 2025

@tetapetra mna celkom desí, že ideš referovat vieste, do nejakej skupiny a pritiahnes ju sem. Nevidim na tom obrazku nič, z čoho by ste sa tu mali zložiť.