icon

Vláda schválila povinnú škôlku

22. aug 2025

Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

Vláda schválila povinnú škôlku
dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@letfenixa

@dskjhfdlkdjhl ako učiteľka matiky s tebou nesúhlasím.

@letfenixa Nemusis so mnou suhlasit, na pravdivost mojich tvrdeni to vplyv nema.

anonym_b029d6
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_b029d6 Na financnu gramotnost sa hodia nekonecne rady. A o derivaciach a integraloch tu rec nie je, tie v aturitnej pisomke nebudu.

@dskjhfdlkdjhl prečo nebudú, veď na gympli súčasť učiva. Moja smrť...

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl myslim si, ze o nevidis celkom objektivne. Ano, mnohi z nas vyuzivaju matematicke schopnosti v beznom zivote, ale na to nepotrebujes maturitu z matematiky. Ja sa povazujem za financne gramotnu, napriek tomu, ze som horko tazko preliezla z matiky. Dievca z vedlajsej triedy spachalo kvoli dlhom samovrazdu - vystudovala MatFyz. Naozaj sa neda takto pausalizovat.
Ked hovorime o tej financnej gramotnosti, som presvedcena o tom, ze je nutna ako sol a ze by bolo lepsie s mnohymi studentami riesit modelove situacie - prenajom, materska, hypoteka, strata prace, pozicky, automaty, investovanie, sporenie na dochodok.... nie rezy kockou alebo sinus kosinus. Chapem, ze logicke myslenie je nesmierne dolezite, ale tak, ako sa matematika povacsine uci, je na mile vzdialena tomu, co tie decka realne potrebuju. Oni v nej nevidia zmysel. Naco treba kadernicke alebo murarovi vediet vypocitat rychlost kvapky, ktora padne na okno vlaku iduceho 120km/h pod uhlom 45 percent?

@simsalabim Ja si zase myslim, ze objektivne to nevidis Ty a Tebe podobni.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@anonym_b029d6

@dskjhfdlkdjhl prečo nebudú, veď na gympli súčasť učiva. Moja smrť...

@anonym_b029d6 V ktorom roku? Toto uz davno nie je v povinnej matematike na SS.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025

A je to presne tak, ako som pisala. Mnohi nemaju absolutne ziadne informacie ani o tom, co sa uci, ani ako bude vyzerat maturitna pisomka, ale su zasadne proti.

petronela1985
23. aug 2025

@anonym_autor primárne ide myslím o to, dostať matky čím skôr do pracovného obehu, naspäť do práce. Malí rómovia budú v škôlkach maximálne tak prihlásení, ale reálne tam chodiť nebudú. Z dlhodobého hľadiska je nemysliteľné, čo je tu teraz - žena ociká tehotenský test, už sa vidí na PN, vyplatia jej tehotenske, potiahne jednu, dve, rovno tri reťazové materské, potom si dá preplatiť dovolenku a zisťuje a chce mať nárok maximálnu podporu. Za pár stoviek co platila na odvodoch, vyčerpá zo systému tisíce. Potom založí diskusiu, že si nevie nájsť prácu, lebo kohútik sa zrazu zatvoril a zamestnávateľ nevidí jej potenciál...Toto je neudržateľné.

anonym_b029d6
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_b029d6 V ktorom roku? Toto uz davno nie je v povinnej matematike na SS.

@dskjhfdlkdjhl 2008 maturita, takže skresali odvtedy množstvo učiva?

simsalabim
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Ja si zase myslim, ze objektivne to nevidis Ty a Tebe podobni.

@dskjhfdlkdjhl a v com to nevidim objektivne? Matematika tak, ako sa uci, je naozaj odthnuta o bezneho zivota. Ci sme sa ucili nejake nekonecne rady, naozaj netusim, ale ak ano, zjavne to vo mne nezanechalo nijaky dojem. Neexistuje jedina vec, okrem zakladnych ukonov ako scitanie, pocitanie, percenta, obvod a objem, ktore by som vo svojom beznom zivote potrebovala. A nepotrebovala som ich ani na VS. Ja zopakujem - matematiku treba aplikovat na situacie relevantne pre dnesny zivot. A z matematiky ako vedy nech maturuju ti, ktorych to dalej posunie profesionalne.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl a v com to nevidim objektivne? Matematika tak, ako sa uci, je naozaj odthnuta o bezneho zivota. Ci sme sa ucili nejake nekonecne rady, naozaj netusim, ale ak ano, zjavne to vo mne nezanechalo nijaky dojem. Neexistuje jedina vec, okrem zakladnych ukonov ako scitanie, pocitanie, percenta, obvod a objem, ktore by som vo svojom beznom zivote potrebovala. A nepotrebovala som ich ani na VS. Ja zopakujem - matematiku treba aplikovat na situacie relevantne pre dnesny zivot. A z matematiky ako vedy nech maturuju ti, ktorych to dalej posunie profesionalne.

@simsalabim Spytam sa ta inak. Ty vies, ako bude vyzerat ta maturitna pisomka?

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@anonym_b029d6

@dskjhfdlkdjhl 2008 maturita, takže skresali odvtedy množstvo učiva?

@anonym_b029d6 Ved si vygoogli, nie je to statne tajomstvo, obzvlast, ak sa k tomu tak vehementne vyjadrujes.

simsalabim
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Spytam sa ta inak. Ty vies, ako bude vyzerat ta maturitna pisomka?

@dskjhfdlkdjhl nie, neviem. ALe viem, ze to, co sa uci, casto vobec nezodpoveda maturitnym testom. Moja dcera nema v zosite z matematiky nic ine, ako som mala ja v 80tych rokoch.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl nie, neviem. ALe viem, ze to, co sa uci, casto vobec nezodpoveda maturitnym testom. Moja dcera nema v zosite z matematiky nic ine, ako som mala ja v 80tych rokoch.

@simsalabim A vies aj to, ze ta maturita bude dvojurovnova? Predpokladam, ze nevies. A tak je to so vsetkym. Hlavne plne usta odporu, pritom ziadne vedomosti.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@simsalabim Ak ma Tvoja dcera v zosite vsetko to, co si mala v nasich studentskych casoch Ty, tak su dve moznosti. Dcera chodi do mat. triedy, alebo si Ty mala velmi slabu matiku. Pretoze to, co sme mali my a to, co je teraz v beznej gymnazialnej triede, to sa uz neda ani porovnavat. Mozno tam ma to, co si Ty pamatas, to by tak zodpovedalo tomu, co pises a ako pises.

liv1
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Ludia, ktori vedia matematiku, tak su aj financne gramotni.A je naozaj vela oblasti, kde tu matematiku ludia pouzivaju a ani nevedia o tom. Napr. moja dcera je na umeleckej VS a aj ona potrebuje matematiku.

A je celkom zabavne sledovat to, ako niekto proti maturite z matematiky protestuje a zaroven vyhlasuje, ze politikom ide o to, aby ludia boli co najlupejsi. A pritom vacsina z vas ani netusi, ako ta maturita bude vyzerat. Hlavne to treba riadne zhejtit.

@selena_luna na to co pises ale absolutne staci matematika zakladnej skoly. A nie maturita. Mala som matiku este aj na vysokej skole. A uz neviem ani ako sa rataju priklady z tercie gympla - 8. rocnik 😁. A to nie ze ja. Minule sme sa bavili s kamosmi (vsetci sme vysokoskolsky vzdelani) a oni to iste. Matika pomaha rozvijat mozog, ale na to z nej netreba maturovat… navyse pri pracach ktore spominas, sa to clovek lavou zadnou bud douco, nauci, alebo je to proste jednoduche samo o sebe.
@dskjhfdlkdjhl znalost matiky nespajaj a financnou gramotnostou. To spolu nic nema. Ak by si povedala, ze zakladne znalosti matematiky k financnej gramotnosti patria, potom dobre. Ale to sme na urovni mozno 7. rocnika ZS. To co sa ucia potom v zivote nevyuziju. Akurat tak na to, aby sa dostali na skoly, ale urcite nie v zivote.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@liv1

@selena_luna na to co pises ale absolutne staci matematika zakladnej skoly. A nie maturita. Mala som matiku este aj na vysokej skole. A uz neviem ani ako sa rataju priklady z tercie gympla - 8. rocnik 😁. A to nie ze ja. Minule sme sa bavili s kamosmi (vsetci sme vysokoskolsky vzdelani) a oni to iste. Matika pomaha rozvijat mozog, ale na to z nej netreba maturovat… navyse pri pracach ktore spominas, sa to clovek lavou zadnou bud douco, nauci, alebo je to proste jednoduche samo o sebe.
@dskjhfdlkdjhl znalost matiky nespajaj a financnou gramotnostou. To spolu nic nema. Ak by si povedala, ze zakladne znalosti matematiky k financnej gramotnosti patria, potom dobre. Ale to sme na urovni mozno 7. rocnika ZS. To co sa ucia potom v zivote nevyuziju. Akurat tak na to, aby sa dostali na skoly, ale urcite nie v zivote.

@liv1 Mylis sa, matematika a fin. gramotnost spolu velmi uzko suvisia. A predpokladam, ze tiez absolutne netusis, o com je spominana maturita z matematiky. A to, ze niekto matematiku nevyuziva, to je najma preto, ze ju nevie.

radacak
23. aug 2025
@anonym_autor

@mimaapeto nechcem, chcem ho dat do sukromnej, ktora nespada pod stat, cize pre stat to byde znamenat, ze v skolke nieje.

@anonym_autor nech ale ja nesúhlasím s tým aby moje dieťa chodilo do škôlky z deťmi ktoré sú špinavé,..nepoznajú základy ničoho .. prenášajú choroby
Keď mi toto zabezpečia tak prosím veľmi rada ju tam dám ,a nie nepotrebujem predĺžený rodičák ani nič..ale keď toto nebude zabezpečené čo uvádzam vyššie tak ju tam nedáme
Žijeme v oblasti kde je v okolí neskutočne veľa Rómov a ak má toto všetko ísť do škôlky tak Boh nás ochraňuj,nedám ju a môžu mi fúkať 😙

radacak
23. aug 2025

A ešte dodám že deti našich spoluobčanov nechodia ani do školy poriadne..nie to ešte do škôlky 🤣🤣🤣🤣

liv1
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@liv1 Mylis sa, matematika a fin. gramotnost spolu velmi uzko suvisia. A predpokladam, ze tiez absolutne netusis, o com je spominana maturita z matematiky. A to, ze niekto matematiku nevyuziva, to je najma preto, ze ju nevie.

@dskjhfdlkdjhl ja nehovorim o tom co bude alebo nebude na maturite ale o tom, ze k zakladnej standardnej finacnej gramotnosti staci ucivo ZS. Mam vs a ss ekonomickeho smeru tak mozem povedat, ze skor ako matika samotna patri k financnej gramotnosti (ale uz nie zakladnej) skor znalost bankovnictva, poistovnictva, uctovnictva, podnikovej ekonómie a podobne. A nie ucivo z matematiky ked uz. A ze nevyuziva lebo nevie? To myslis vazne? 😁 uved priklad prosim. Co ak clovek nevie z toho uciva stredoskolskeho o ktorom sa bavime, ho v zivote ukrati.

letfenixa
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl ako chceš pravdivosť svojho tvrdenia dokázať?
Je úplne jedno, kolko urovnova tá maturita bude.
Niekto spomenul povinnú maturitu z dejepisu, tá by mňa určite zabila. A pritom znalosť dejín veľmi pomáha k porozumeniu udalostí okolo nás.
Ak si dobre pamätám, vyucujes matiku na VŠ, možno si aj do tvorby maturity zapojena, rozhodne nemáš objektívny nadhľad.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@letfenixa

@dskjhfdlkdjhl ako chceš pravdivosť svojho tvrdenia dokázať?
Je úplne jedno, kolko urovnova tá maturita bude.
Niekto spomenul povinnú maturitu z dejepisu, tá by mňa určite zabila. A pritom znalosť dejín veľmi pomáha k porozumeniu udalostí okolo nás.
Ak si dobre pamätám, vyucujes matiku na VŠ, možno si aj do tvorby maturity zapojena, rozhodne nemáš objektívny nadhľad.

@letfenixa Zapojena rozhodne nie som a objektivny pohlad mam. Tolko z mojej strany k tejto teme, lebo je zbytocne sa tu dotahovat s ludmi, ktori akurat vedia, ze maturitu nechcu a pritom o tom nevedia skoro nic. Ty sice matematiku ucis, tak si mozno lepsie informovana, ako tu poniektore, ale prave ten nadhlad Ti chyba.

letfenixa
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@letfenixa Zapojena rozhodne nie som a objektivny pohlad mam. Tolko z mojej strany k tejto teme, lebo je zbytocne sa tu dotahovat s ludmi, ktori akurat vedia, ze maturitu nechcu a pritom o tom nevedia skoro nic. Ty sice matematiku ucis, tak si mozno lepsie informovana, ako tu poniektore, ale prave ten nadhlad Ti chyba.

@dskjhfdlkdjhl ale učím na ZŠ a vidím, koho učím. Ty máš na VŠ úplne iný výber.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@letfenixa

@dskjhfdlkdjhl ale učím na ZŠ a vidím, koho učím. Ty máš na VŠ úplne iný výber.

@letfenixa Na VS sa uz davno nerobi vyber, ale nabor, to by si mohla vediet. A to, ze ucim na VS, to je to, co mi dava ten nadhlad. Viem, ako (ne)pripraveni studenti prichadzaju a co im chyba. To ucitel na ZS vidiet vobec nemusi.

vladuska20
23. aug 2025
@radacak

@anonym_autor nech ale ja nesúhlasím s tým aby moje dieťa chodilo do škôlky z deťmi ktoré sú špinavé,..nepoznajú základy ničoho .. prenášajú choroby
Keď mi toto zabezpečia tak prosím veľmi rada ju tam dám ,a nie nepotrebujem predĺžený rodičák ani nič..ale keď toto nebude zabezpečené čo uvádzam vyššie tak ju tam nedáme
Žijeme v oblasti kde je v okolí neskutočne veľa Rómov a ak má toto všetko ísť do škôlky tak Boh nás ochraňuj,nedám ju a môžu mi fúkať 😙

@radacak alebo vozit dieta dalej do skolky,skoly kde tito nechodia,teda nechodia ale potom uz budu musiet.Ale aj tak nebudu chodit,takze ozaj sa toho bat clovek nemusi.Ich nedonuti ani zakon,a aj ked budu prihlasene realne tam pridu par krat.

vladuska20
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim A vies aj to, ze ta maturita bude dvojurovnova? Predpokladam, ze nevies. A tak je to so vsetkym. Hlavne plne usta odporu, pritom ziadne vedomosti.

@dskjhfdlkdjhl to este byva???My sme mali taku maturu ako prvy rocnik,tazsia bola pre tych,co sa chystali na vysku a lahsia pre tych,co nie.

natalka13
23. aug 2025
@lupajole

@viestta A? Ja zijem na Sk mna nezaujima aky system ma Britania. Podme porovnavat ekonomiku v Britanii a na Sk. Aka
Je tam pomoc statu a aka je tu🙈🙈

@lupajole sa ti zda slaba pomoc statu? Rodicaky do 4r ocr cez prazdniny. Fakt "slabota"
Matersku polrokavrodicak polroka to by ste cumeli.

simsalabim
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl ano, viem, ze bude 2urovnova, podobne ako pri jazykoch. A stale sa mi to nepaci.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025

Este sem skopirujem nieco, co mnohym uplne uniklo:

Matematika je v súčasnosti na slovenských stredných školách voliteľný maturitný predmet, povinná je iba na matematických gymnáziách.

To by sa malo čoskoro zmeniť a týkať sa to bude prvákov, ktorí nastúpia na strednú školu v roku 2027.

V roku 2031 z nej budú musieť absolvovať záverečnú skúšku žiaci na týchto školách:

gymnáziá,
stredné priemyselné školy,
stredné školy odborného zamerania.

Maturita z matematiky však bude mať na gymnáziách dve úrovne. Nižšia základná úroveň sa má týkať tretieho ročníka. Vyššiu úroveň by absolvovali vo štvrtom ročníku len vybraní žiaci.

Skúška z matematiky nebude povinná na konzervatóriách, športových školách či obchodných akadémiách.

Takze skor ako to znovu budete hejtit, tak si este mrknite, co sa na SS povinne z matematiky vyucuje a z coho teda ta maturita bude. A pre koho bude povinna.

A po ludoch, ktori vedia matematiku je dopyt od firiem, cize toto nie je tak uplne bezhlavy napad nejakych politikov, alebo matematikov. Len proste treba mat aj nejake informacie, ak sa chcete k niecomu vyjadrovat.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl ano, viem, ze bude 2urovnova, podobne ako pri jazykoch. A stale sa mi to nepaci.

@simsalabim No, tak sa Ti to nepaci. Vzhladom k tomu, ze o tom vela nevies, je to irelevantne.

simsalabim
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim No, tak sa Ti to nepaci. Vzhladom k tomu, ze o tom vela nevies, je to irelevantne.

@letfenixa presne, aj mne napadlo, ze je v tom
@dskjhfdlkdjhl zaangazovana. Lebo matika, ako sa uci, ma s praktickym zivotom pramalo spolocne. A praveze o tom daco viem - matiku som v skole mala a zijem tu a viem, co som z toho (ne)vyuzila.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@letfenixa presne, aj mne napadlo, ze je v tom
@dskjhfdlkdjhl zaangazovana. Lebo matika, ako sa uci, ma s praktickym zivotom pramalo spolocne. A praveze o tom daco viem - matiku som v skole mala a zijem tu a viem, co som z toho (ne)vyuzila.

@simsalabim Vidis, zase sa len nieco domnievas a si uplne vedla, nie som nijako zaangazovana.