icon

Vláda schválila povinnú škôlku

22. aug 2025

Toto je tak nemozna vlada, zasahovat do rozhodnuti rodica. Uz sme ako v socializme ozaj 😡 Z akeho dovodu ma byt povinna skolka pre 3 rocne dieta, ved ani nieje tolko kapacit, peniaze niesu na skolky, ale hlavne, ze maju byt povinne.

Vláda schválila povinnú škôlku
simsalabim
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Vidis, zase sa len nieco domnievas a si uplne vedla, nie som nijako zaangazovana.

@dskjhfdlkdjhl tak potom nie si nijako otvorena inemu nazoru 🤷‍♀️ A este sa opytam - ako teda bude vyzerat maturitna pisomka? Ty o tom mas info?

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl tak potom nie si nijako otvorena inemu nazoru 🤷‍♀️ A este sa opytam - ako teda bude vyzerat maturitna pisomka? Ty o tom mas info?

@simsalabim Som otvorena nazoru cloveka, ktory sa orientuje, nie takemu, ktory vie o tom nic, ale je proti. Dostuduj si a potom sa mozeme pobavit.

simsalabim
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Som otvorena nazoru cloveka, ktory sa orientuje, nie takemu, ktory vie o tom nic, ale je proti. Dostuduj si a potom sa mozeme pobavit.

@dskjhfdlkdjhl nehnevaj sa, ja o tom viem vselico a myslim, ze mam rozhlad aj dostatocnu inteligenciu. Som schopna nazor aj zmenit, ale tvoje argumenty typu “ Nemusis so mnou suhlasit, na pravdivost mojich tvrdeni to vplyv nema.” tiez o niecom svedcia a o nicom na nepresvedcili. Tak mi povedz, aky ma vyznam maturita z matiky? Ako bude vyzerat?

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@dskjhfdlkdjhl nehnevaj sa, ja o tom viem vselico a myslim, ze mam rozhlad aj dostatocnu inteligenciu. Som schopna nazor aj zmenit, ale tvoje argumenty typu “ Nemusis so mnou suhlasit, na pravdivost mojich tvrdeni to vplyv nema.” tiez o niecom svedcia a o nicom na nepresvedcili. Tak mi povedz, aky ma vyznam maturita z matiky? Ako bude vyzerat?

@simsalabim Pozri, ja nemam potrebu Ta o nicom presviedcat, ja som napisala svoj nazor a v podstate je mi uplne jedno, co si o nom na MK mysli lubovolny nick. A je mi aj jedno, ci som niekoho presvedcila o vyzname maturity. Ale nebudem pisat, ze ma netesi, ze ta povinna maturita bude, ked ma to tesi.
Skus si precitat tento clanok, mas tam argumenty za, aj proti a utvor si svoj nazor aky chces.
https://www.postoj.sk/176802/prvi-ziaci-by-mali...

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@simsalabim

@simsalabim Este k tomuto: “ Nemusis so mnou suhlasit, na pravdivost mojich tvrdeni to vplyv nema.”Keby si naozaj vedela matematiku, tak by si aj spravne pochopila toto tvrdenie. zato, ze si si ho nespravne vylozila, zato ja nemozem. Tak isto ako nemozem zato, ze si si odvodila to, ze som zaangazovana, lebo nie som.

anonym_cf03a5
23. aug 2025
@anonym_4786e9

@anonym_cf03a5 kde v zahraničí je priemerný zárobok taky, ako u nás?

@anonym_4786e9 čo s tým má zárobok spoločné? Žena vo Švajčiarsku zarobí cca 3000 frankov, ako kde. Keď si zaplatí jasle 2000 frankov, tak jej zostane 1000 a to ešte nezaplatila zdravotku, ktorú si platí sama. Bavíme sa o cca 230 frankov, kde si ešte aj ošetrenie do cca 2500 frankov platí sama. Čiže žiadne účelové pnky, ako u nás. Muž aj keď zarobí viac, tak ceny bytov sú okolo 1900 frankov a vyššie. Si myslíš, že v zahraničí im padajú pečené holuby do huby? Každý vidí príjem, ale nikto nevidí náklady.
A to, koľko tam zarobia absolutne nesuvisi s tym, že deti idu do školky a jasli a nesedia s nimi matky doma do 6 rokov a štat plať. Aj tu môžu ženy zarábať a ešte okrem toho aj brať rodičák alebo prispevok na jasle. Čo sú ďalšie zbytočne peniaze.

abbey1
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

Este sem skopirujem nieco, co mnohym uplne uniklo:

Matematika je v súčasnosti na slovenských stredných školách voliteľný maturitný predmet, povinná je iba na matematických gymnáziách.

To by sa malo čoskoro zmeniť a týkať sa to bude prvákov, ktorí nastúpia na strednú školu v roku 2027.

V roku 2031 z nej budú musieť absolvovať záverečnú skúšku žiaci na týchto školách:

gymnáziá,
stredné priemyselné školy,
stredné školy odborného zamerania.

Maturita z matematiky však bude mať na gymnáziách dve úrovne. Nižšia základná úroveň sa má týkať tretieho ročníka. Vyššiu úroveň by absolvovali vo štvrtom ročníku len vybraní žiaci.

Skúška z matematiky nebude povinná na konzervatóriách, športových školách či obchodných akadémiách.

Takze skor ako to znovu budete hejtit, tak si este mrknite, co sa na SS povinne z matematiky vyucuje a z coho teda ta maturita bude. A pre koho bude povinna.

A po ludoch, ktori vedia matematiku je dopyt od firiem, cize toto nie je tak uplne bezhlavy napad nejakych politikov, alebo matematikov. Len proste treba mat aj nejake informacie, ak sa chcete k niecomu vyjadrovat.

@dskjhfdlkdjhl Š takouto formou maturity z matematiky plne súhlasím.
Veľkým problémom je, že dnes prakticky skoro všetci chcú mať maturitu a potom je problém, že nie každý ju zvládne. Úprimne, k čomu maturita pre kaderníka, kuchára, automechanik aa? Tam vy krásne stačili výlučnéisfy. Bohužiaľ, učňovske vzdelanie sa veľmi degradovalo a preto tam nikto nechce študovať a ani učiť.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@abbey1

Veľkým problémom je, že dnes prakticky skoro všetci chcú mať maturitu a potom je problém, že nie každý ju zvládne. Úprimne, k čomu maturita pre kaderníka, kuchára, automechanik aa? Tam vy krásne stačili výlučnéisfy. Bohužiaľ, učňovske vzdelanie sa veľmi degradovalo a preto tam nikto nechce študovať a ani učiť.

@abbey1 Ano, dnes uz chce mat kazdy maturitu a je to uplne zbytocne. Preto sa to mnohym nepaci.

snowflakenel
23. aug 2025
@petronela1985

@anonym_autor primárne ide myslím o to, dostať matky čím skôr do pracovného obehu, naspäť do práce. Malí rómovia budú v škôlkach maximálne tak prihlásení, ale reálne tam chodiť nebudú. Z dlhodobého hľadiska je nemysliteľné, čo je tu teraz - žena ociká tehotenský test, už sa vidí na PN, vyplatia jej tehotenske, potiahne jednu, dve, rovno tri reťazové materské, potom si dá preplatiť dovolenku a zisťuje a chce mať nárok maximálnu podporu. Za pár stoviek co platila na odvodoch, vyčerpá zo systému tisíce. Potom založí diskusiu, že si nevie nájsť prácu, lebo kohútik sa zrazu zatvoril a zamestnávateľ nevidí jej potenciál...Toto je neudržateľné.

@petronela1985 mas pravdu. Dostat zeny do prace. No je vela takych, ktore nemaju,sancu si najst zamestnanie vo svojom okoli, ci bydlisku.
U nas v jednej aitomobilke uz prepistili skoro polovocu mojich kolegyn, aj,slobodnych, aj s detmi. Kamosku,,dve Vš v odbore.v ktorom pracovala a ma velke deti, cize ziadne ocr,,skoro ani PN,,prepistili po 20 rokoch. Nech pekne daju zenam s malymi detmi pracovne prilezitosti, abu mali z coho tie skolky aj platit.

zuzana76
23. aug 2025
@abbey1

@abbey1 ale ono sa to degradovalo tym myslenim ludi a tym padom si ucnovky vyberaju len ziaci, co sa inam nedostali. Ale ved taky automechanik a kadernik moze zarobit ovela viac ako napr. ucitel s VS. Ludia maju zrazu velke oci a vacsina ma pocit, ze ma aj na VS. Podla mna degradovalo skor vysoke skolstvo. Aby sa jeden vysokoskolak na skusku ucil par stran A4? Potom jasne, ze to zvladne aj clovek s ucnovkou, co si urobi rychlokvasenu maturitu a sup ho na VS. A potom mame ludi s VS a rozprava ako zo stvrtej cenovej.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@zuzana76

@abbey1 ale ono sa to degradovalo tym myslenim ludi a tym padom si ucnovky vyberaju len ziaci, co sa inam nedostali. Ale ved taky automechanik a kadernik moze zarobit ovela viac ako napr. ucitel s VS. Ludia maju zrazu velke oci a vacsina ma pocit, ze ma aj na VS. Podla mna degradovalo skor vysoke skolstvo. Aby sa jeden vysokoskolak na skusku ucil par stran A4? Potom jasne, ze to zvladne aj clovek s ucnovkou, co si urobi rychlokvasenu maturitu a sup ho na VS. A potom mame ludi s VS a rozprava ako zo stvrtej cenovej.

@zuzana76 Najskor degradovalo stredne skolstvo, lebo ziskat maturitu sa uz dlho da bez vacsej namahy a potrebnych vedomosti. Na VS ti najslabsi su aspon vcas vyhodeni-druha vec je, ze potom uspesne dokoncia nejaku pofidernu VS a ten titul maju.

zuzana76
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@zuzana76 Najskor degradovalo stredne skolstvo, lebo ziskat maturitu sa uz dlho da bez vacsej namahy a potrebnych vedomosti. Na VS ti najslabsi su aspon vcas vyhodeni-druha vec je, ze potom uspesne dokoncia nejaku pofidernu VS a ten titul maju.

@dskjhfdlkdjhl s tym suhlasim, len malo strednych skol si udrzalo svoj status

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@zuzana76

@dskjhfdlkdjhl s tym suhlasim, len malo strednych skol si udrzalo svoj status

@zuzana76 a obzvlast to islo (aspon podla toho, co vidim ja) dolu po corone.

zuzana76
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@zuzana76 a obzvlast to islo (aspon podla toho, co vidim ja) dolu po corone.

@dskjhfdlkdjhl ono ja mam celkovo pocit, ze ZS je dnes predlzenie materskej skoly, SS je predlzenie zakladnej skoly a VS je dnes ako stredna skola s maturitou a je par univerzit na slovensku, co su realne VS.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@zuzana76

@dskjhfdlkdjhl ono ja mam celkovo pocit, ze ZS je dnes predlzenie materskej skoly, SS je predlzenie zakladnej skoly a VS je dnes ako stredna skola s maturitou a je par univerzit na slovensku, co su realne VS.

@zuzana76 tiez mam ten pocit. A nie je to len na Slovensku, to je v podstate trend vo vsetkych postkomun. statoch.

anonym_1f819f
23. aug 2025

@anonym_autor suhlasim,skvely napad.My sme trojrocnemu dietatu skolky obiehali do umoru ked malo tri roky.Musela som do prace no nikde mi ju nechceli vziat.Dobre som sa vynervacila v tedy...

snowflakenel
23. aug 2025
@anonym_1f819f

@anonym_autor suhlasim,skvely napad.My sme trojrocnemu dietatu skolky obiehali do umoru ked malo tri roky.Musela som do prace no nikde mi ju nechceli vziat.Dobre som sa vynervacila v tedy...

@anonym_1f819f a este sme dostali k tomu aj,odpoved, ved budte rada, ze mozete byt s dietatom dlhsie doma 🙂🙂🙂 no.....
Alebo ...urcite Vam ho nevezmeme, ved ste doma s mladsim este 🙂
Som za skolku od 3 rokov, no za optimalnych podmienok, ked sa deti nebudu tlacit v malej triede, nebudu spat v postielkach natlacenych jedna vedla drujej a nebudu sa prezliekat v satniach s rozmermi 2x3 m. A pochybijem, ze sa.budu dat prerobit vsetky skolky na SK tak, aby viac menej vyhovovali, preroze.iz.teraz praskaju,vo svikoch

snowflakenel
23. aug 2025
@zuzana76

@zuzana76 no...kedysi sa robil na vš výber,,teraz... .nábor

iwesska
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Ludia, ktori vedia matematiku, tak su aj financne gramotni.A je naozaj vela oblasti, kde tu matematiku ludia pouzivaju a ani nevedia o tom. Napr. moja dcera je na umeleckej VS a aj ona potrebuje matematiku.

A je celkom zabavne sledovat to, ako niekto proti maturite z matematiky protestuje a zaroven vyhlasuje, ze politikom ide o to, aby ludia boli co najlupejsi. A pritom vacsina z vas ani netusi, ako ta maturita bude vyzerat. Hlavne to treba riadne zhejtit.

@dskjhfdlkdjhl Ako asi moze vyzerat maturita z matiky? No aka je asi matika na strednej skole? Narocna. Ja matice, ani trigonometricke funkcie v zivote nevyuzivam a nechapem,preco by som z nich mala maturovat. Ja si teda negramotna nepripadam,napriek tomu si priznam,ze z matiky by som nezmaturovala. A co? Nehanbim sa za to. Financna gramotnost sa uci na ZS,nie na SS. Ta maturita fakt nie je potrebna,hlavne u deti,ktore vobec nemaju ambiciu,ani vlohy sa poberat technickym smerom.

liv1
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

Este sem skopirujem nieco, co mnohym uplne uniklo:

Matematika je v súčasnosti na slovenských stredných školách voliteľný maturitný predmet, povinná je iba na matematických gymnáziách.

To by sa malo čoskoro zmeniť a týkať sa to bude prvákov, ktorí nastúpia na strednú školu v roku 2027.

V roku 2031 z nej budú musieť absolvovať záverečnú skúšku žiaci na týchto školách:

gymnáziá,
stredné priemyselné školy,
stredné školy odborného zamerania.

Maturita z matematiky však bude mať na gymnáziách dve úrovne. Nižšia základná úroveň sa má týkať tretieho ročníka. Vyššiu úroveň by absolvovali vo štvrtom ročníku len vybraní žiaci.

Skúška z matematiky nebude povinná na konzervatóriách, športových školách či obchodných akadémiách.

Takze skor ako to znovu budete hejtit, tak si este mrknite, co sa na SS povinne z matematiky vyucuje a z coho teda ta maturita bude. A pre koho bude povinna.

A po ludoch, ktori vedia matematiku je dopyt od firiem, cize toto nie je tak uplne bezhlavy napad nejakych politikov, alebo matematikov. Len proste treba mat aj nejake informacie, ak sa chcete k niecomu vyjadrovat.

@dskjhfdlkdjhl neodpovedas na otazku, tak asi odpoved nemas. Konkretne od akych firiem je dopyt po kudoch ktori vedia matematiku?

anonym_04f194
23. aug 2025
@viestta

@anonym_autor v Britanii je povinne vzdelavanie od troch rokov

@viestta v Británii je materská 9 mesiacov potom ešte ak chceš ďalšie 3 mesiace neolatena a dalej ti zamestnávateľ nie je povinný držať miesto....

viestta
23. aug 2025
@anonym_04f194

@viestta v Británii je materská 9 mesiacov potom ešte ak chceš ďalšie 3 mesiace neolatena a dalej ti zamestnávateľ nie je povinný držať miesto....

@anonym_04f194 ja to viem, ale materska sa teraz nepreberala

senta_sofia
23. aug 2025

@anonym_autor otazne je, ako sa bude kontrolovat dochadzka. Ked tak, ako doteraz, tak ako keby povinna nebola.

simsalabim
23. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@simsalabim Pozri, ja nemam potrebu Ta o nicom presviedcat, ja som napisala svoj nazor a v podstate je mi uplne jedno, co si o nom na MK mysli lubovolny nick. A je mi aj jedno, ci som niekoho presvedcila o vyzname maturity. Ale nebudem pisat, ze ma netesi, ze ta povinna maturita bude, ked ma to tesi.
Skus si precitat tento clanok, mas tam argumenty za, aj proti a utvor si svoj nazor aky chces.
https://www.postoj.sk/176802/prvi-ziaci-by-mali...

@dskjhfdlkdjhl ten clanok v Postoji som citala a je zjavne, ze ani vsetci ucitelia to nepovazuju za dobry napad a to aj ti motivovani a sikovni. Pre tych, ktorym sa to nechce citat, jeden printscreen. Zvysovat kvalitu vzdelavania maturitnou skuskou nepovazujem absolutne za efektivne, hlavne v situacii, ked to nema kto kvalitne ucit.
Ale- let’s agree to disagree. To je v demokracii povolene.

oriesocek
23. aug 2025

Ešte druha vec je, kto bude tých študentov matematiku a podobne predmety učiť. Mám pocit, že na každej škole chýbajú učitelia matematiky, fyziky, chémie, atd. U nás na gymply sme mali maturitu z matematiky voliteľnú - buď jazyk alebo matematika. Matematiku si zvolilo 24 ľudí z 30. A boli ťažšie predmety na maturite ako matematika - ta bola v pohode, mali sme veľmi dobrého vyučujúceho. Kamoš učí na VS na katedre matematiky a majú každým rokom menej študentov, ľudia si volia jednoduchšie získaný titul ako matematiku….

abbey1
23. aug 2025
@zuzana76

@zuzana76 Svätá pravda. Úplne súhlasím.

anonym_04f194
23. aug 2025
@viestta

@anonym_04f194 ja to viem, ale materska sa teraz nepreberala

@viestta mne je jasne ze materská sa nepreberála ale u nás je napr rodiča do 3r v Británii takáto možnosť nie je tam je preto povinná školská od 3r, hlavne ich systém školstva je úplne iný ako u nás takže to môžeš asi ťažko porovnávať tam a tu... Ja si napr neviem predstaviť ako navýši miesta pre všetky deti od 3r povinne keď napr u nás na dedine je jednotriedka kde je kapacita 20 deti keď príde nejaký rok baby boom tak nemajú šancu ani staršie deti... Proste nie je na to priestor alebo budú asi spávať na poschodových posteliach 🤷

viestta
23. aug 2025
@anonym_04f194

@viestta mne je jasne ze materská sa nepreberála ale u nás je napr rodiča do 3r v Británii takáto možnosť nie je tam je preto povinná školská od 3r, hlavne ich systém školstva je úplne iný ako u nás takže to môžeš asi ťažko porovnávať tam a tu... Ja si napr neviem predstaviť ako navýši miesta pre všetky deti od 3r povinne keď napr u nás na dedine je jednotriedka kde je kapacita 20 deti keď príde nejaký rok baby boom tak nemajú šancu ani staršie deti... Proste nie je na to priestor alebo budú asi spávať na poschodových posteliach 🤷

@anonym_04f194 aaj Cesku si matka moze vybrat ci pojde po materskej do prace alebo ostane s dietatom doma. Dokonca si moze vybrat ci bude s dietatom doma do 3 alebo do piatich rokov. Na tie tri alebo 5 rokov sa jej rozrata jedna suma.
Ale ano, ja netvrdim, ze vsetko lusknutim prsta bude tak ako ma byt. Ale v principe nemam nic proti povinne predskolaskej priprave ani od piatich, ani od styroch a ani od troch rokov. O to ide tejto debate, vyjadrit sa k tomu ci to povazujeme za spravne alebo nie. Ostatne sa tu len nalepilo

vladuska20
23. aug 2025
@viestta

@anonym_04f194 aaj Cesku si matka moze vybrat ci pojde po materskej do prace alebo ostane s dietatom doma. Dokonca si moze vybrat ci bude s dietatom doma do 3 alebo do piatich rokov. Na tie tri alebo 5 rokov sa jej rozrata jedna suma.
Ale ano, ja netvrdim, ze vsetko lusknutim prsta bude tak ako ma byt. Ale v principe nemam nic proti povinne predskolaskej priprave ani od piatich, ani od styroch a ani od troch rokov. O to ide tejto debate, vyjadrit sa k tomu ci to povazujeme za spravne alebo nie. Ostatne sa tu len nalepilo

@viestta v cr bolo kedy si 2r rodicak,3r,ale aj viac.Na 2r to byvala veru krasna suma ale museli mat aj vyssiu mzdu,a 3 a 5 bolo pre ostatnych.Neviem ako to je teraz ,aj pridavky na deti bolo podla prijmu,ak si mal vyssi ziadne pridavky.Styl u nas danovy bonus.

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025
@iwesska

@dskjhfdlkdjhl Ako asi moze vyzerat maturita z matiky? No aka je asi matika na strednej skole? Narocna. Ja matice, ani trigonometricke funkcie v zivote nevyuzivam a nechapem,preco by som z nich mala maturovat. Ja si teda negramotna nepripadam,napriek tomu si priznam,ze z matiky by som nezmaturovala. A co? Nehanbim sa za to. Financna gramotnost sa uci na ZS,nie na SS. Ta maturita fakt nie je potrebna,hlavne u deti,ktore vobec nemaju ambiciu,ani vlohy sa poberat technickym smerom.

@iwesska Dalsia co ani netusi, co sa na SS uci, ale uz vie, ze maturita z matematiky je zbytocna. Matice v povinnej matematike isto nie su, tak si tu neplet dojmy s pojmami.