icon

Voľby v Maďarsku

unbeholfen
12. apr 2026

Čo na to hovoríte? Dlhoročná éra Orbána skončila. Strana Tisza vyhrala voľby. Bolo to možné sledovať na slovenskej televízii na spravodajskom kanále 24.

Tí čo nevedia tak tam roky vládla strana Fidesz, niečo ako u nás Smer. Priatelili sa s Trumpom, Ruskom a Čínou. Boli proti migrantom, genderizácii, často vetovali EU v podpore Ukrajny. Teraz vyhrala strana Tisza obdoba našej PS liberálna proeurópska strana ktorá už bude poslúchať pani Ursulu Von Der Leyen.

777januska777
12. apr 2026

Ja som spokojná. Každá strana aká oslabí vplyv Ruska je fajn. Verím, že sa to podarí aj nám o rok.

unbeholfen
autor
12. apr 2026

V Česku išli opačne. Tam vyhral Babiš a ten je tiež niečo podobné ako Orbán. Pôvodne plánovali spojenectvo Orbán, Fico, Babiš + počkajú Poľsko kto tam vyhrá (očakávali podobnú vládu) a spoja sa proti EU. Ak sa to zmení aj na Slovensku a v Poľsku vyhrajú liberáli, Babiš zostane sám na ostrove.

natalka13
13. apr 2026

Ze mozeme zavidiet volebnu ucast, tie vcerajsie ulice v Budapesti, tu raznost vitaza.
Slovac nema s kym toto zopakovat.
Fakt ti vyhovuje ist proti EU?

blondiee83
13. apr 2026
@natalka13

Ze mozeme zavidiet volebnu ucast, tie vcerajsie ulice v Budapesti, tu raznost vitaza.
Slovac nema s kym toto zopakovat.
Fakt ti vyhovuje ist proti EU?

@natalka13 Ano, volebna ucast je uzasna. Fakt si mozu povedat-rozhodla vacsina.
Drzme im palce, nic ine nam totizto nezostava. Ak to bude zmena k lepsiemu, je to pre nas velka nadej, ze aj u nas sa to moze zmenit k lepsiemu. Ale skor som na pochybach, nemam z toho cloveka dobry pocit -ego a sebavedomie ma az na M.Evereste. Jedneho s vysokym egom sme tu uz mali aj my....
K tej Europe-ja som za, byt proeuropsky, vsak sme v EU. Ale preco sa neda byt len proeuropsky? Bez toho, aby sme hned mavali ukrajinskou vlajkou? Alebo akoukolvek inou?
Ale toto je skor taka basnicka otazka. Proste predlzovanie vojny je brutal biznis, ktoreho sa asi nikto nechce vzdat. Snad o 1,5 roka, ked budu volby u nas, uz budeme moct zhodnotit, ake zmeny to prinieslo Madarom.

anonym_8f64b5
13. apr 2026

"....bude poslúchať Ursulu..." 🤔 A toto je to, všetci aby poslúchali a nemohli byť sami sebou 🤷

.... A že PS - ďakujem pekne....
P.s: Fica som nevolila ani nikdy voliť nebudem.Ale PS tiež nie

natalka13
13. apr 2026
@blondiee83

@natalka13 Ano, volebna ucast je uzasna. Fakt si mozu povedat-rozhodla vacsina.
Drzme im palce, nic ine nam totizto nezostava. Ak to bude zmena k lepsiemu, je to pre nas velka nadej, ze aj u nas sa to moze zmenit k lepsiemu. Ale skor som na pochybach, nemam z toho cloveka dobry pocit -ego a sebavedomie ma az na M.Evereste. Jedneho s vysokym egom sme tu uz mali aj my....
K tej Europe-ja som za, byt proeuropsky, vsak sme v EU. Ale preco sa neda byt len proeuropsky? Bez toho, aby sme hned mavali ukrajinskou vlajkou? Alebo akoukolvek inou?
Ale toto je skor taka basnicka otazka. Proste predlzovanie vojny je brutal biznis, ktoreho sa asi nikto nechce vzdat. Snad o 1,5 roka, ked budu volby u nas, uz budeme moct zhodnotit, ake zmeny to prinieslo Madarom.

@blondiee83 nemali na vyber. vzdy lepsie ako to bolo 16rokov.
ani my nemame.
Ked skonci vojna zacne novy biznis-obnova UA

roja01
13. apr 2026

Este raz, vraj sef Tisza je byvaly clen Orbanovej strany a politoog hovori, ze v ziadnom pripade to nie je liberal.

unbeholfen
autor
13. apr 2026

Tak potom tu máme niečo ako Hlas. Že odídenci zo Smeru. Tam bude vládnuť bývalý Fidesz človek, a my máme prezidenta bývalého smeráka.

Tie voľby boli preto dôležité pre V4 a EU všeobecne lebo keby sa spojili SK, CZ, HU, PL pridala by sa nejaká tá Meloniová, AFD a už by bol celkom silný spolok Orbánovského štýlu. Ale v maďarsku sa to otočilo. Uvidíme ako to dopadne v poľsku a na slovensku.

bosorkabb
14. apr 2026

On nie je ani náhodou ako PS a už vôbec liberál.
Bol dlhé roky členom Fidesu. Nemá rád Ukrajinu,chce naďalej brať ropu a plyn z Ruska. Veď to povedal.
A mnohé iné kroky.

unbeholfen
autor
14. apr 2026

Takže nejako moc sa veci nezmenia...