icon

Zakázali bicyklovanie detí na chodníku. Je to správne?

28. okt 2025

Tento štát už naozaj nie je normálny. Vraj dieťa nemá čo hľadať na chodníku na bicykli. No prosím pekne! Kde inde má také malé dieťa jazdiť? Na ceste medzi autami ? To už fakt zdravý rozum odišiel na dovolenku. Namiesto toho, aby podporovali, že deti trávia čas vonku, robia z toho pomaly trestný čin 🙄

A hlavne že kradnúť sa môže, mať kasína je v poriadku 🤑. Ale päťročné dieťa na chodníku, to už je problém! 🤯

Sú po novom deti úhlavným nepriateľom tejto vlády?
V poslednej dobe samé zákony, ktoré deťom viac škodia než pomáhajú. Namiesto podpory rodín a zdravého detstva tu dostávame len ďalšie nezmyselné zákazy 🤦‍♀️

Strana
z6
deedol
31. okt 2025
@liv1

@deedol tak ale ak sa 9rocne bude prehanat po chodniku el kolobezkou potom co?

@liv1 tak mohli vymysliet tu rychlost lepsie. Ja tiez synovi nedovolim na klasickom bajku letiet po chodniku, ale je nejaka minimalna rychlost, pri ktorej este nepada. Mohli dat tu. 6km/h je malo.

liv1
31. okt 2025
@deedol

@liv1 tak mohli vymysliet tu rychlost lepsie. Ja tiez synovi nedovolim na klasickom bajku letiet po chodniku, ale je nejaka minimalna rychlost, pri ktorej este nepada. Mohli dat tu. 6km/h je malo.

@deedol mohli/nemohli, vselico mohli. Ja hovorim hlavne o tom principe, ze aspon nieco robia. A nie tie blbosti hovorit, ze mali to nechat ako doteraz, alebo ze tym nieco zakryvaju😁. To sa uz tie blbosti nedaju citat. Tahat do toho zas politiku. Ak by sa niekomu nieco stalo co sa zmedializuje, zas preco nic nerobia. Ked uz je to cele nanic, nech aspon nieco sa robi… Ale ano vsetko sa da aj lepsie

jajka257
31. okt 2025
@basska_b

To je inak zaujimave. Kto je predkladatel navrhu, Smer, Hlas? Hovori sa, ze ich volia dochodcovia. Komu vadia deti na chodnikoch na bicykli? Dochodcom.

@basska_b úprimne? Aj mne vadia deti na bicykli na chodníku. A nie som dôchodca. Fakt je super, že nemôžeš v kľude ísť. A ešte drzo budú na teba zvoniť. A za dieťaťom 3 dospelí a pes. Prípadne dve tri deti s jedným dospelym roztahane po celom chodníku. Radosť ísť

anonym_463d8f
31. okt 2025

@anonym_autor bud rada.To sa urobilo kvoli el.kolobezkarom.Ci chces aby tvoje dieta radsej zopalili a zabili???Nikto ti neda pokutu pretoze tvoje dieta ide po chodniku,ci uteka ci na bicykli malom.To skutocne plati hlavne pre pubertiakov co dostavaju k narodkam el.kolobezky a potom nimi rozrazaju ludi na chodnikoch.Mne sa uz stalo ze stacil jeden chlp a bola by som mrtva,cize skutocne o chlp a to som dospela,co take malicke deti ked maju stret s takym "frajerkom"...kolobezka v rukach neakeho de.bil.ka je smrtelna zbran..A doteraz nemali kolobezkari ziadne obmedzenia,som zvedava co nato statistiky,kolko chodcov uz zopalili

anonym_5c995d
31. okt 2025

ano pride mi to normalne, konecne to spravili chodnik je urceny pre chodzu a nie aby tam jazdili kolobezkari na bikoch a stavali sa urazy a vazne

deedol
31. okt 2025
@liv1

@deedol mohli/nemohli, vselico mohli. Ja hovorim hlavne o tom principe, ze aspon nieco robia. A nie tie blbosti hovorit, ze mali to nechat ako doteraz, alebo ze tym nieco zakryvaju😁. To sa uz tie blbosti nedaju citat. Tahat do toho zas politiku. Ak by sa niekomu nieco stalo co sa zmedializuje, zas preco nic nerobia. Ked uz je to cele nanic, nech aspon nieco sa robi… Ale ano vsetko sa da aj lepsie

@liv1 ja sa nestotoznujem s tym, ze nech sa robi radsej nieco ako nic, ked je to nakoniec takto nanic a neporiadne. Myslim, ze poslanci a ich asistenti su plateni dostatocne, aby to sformulovali lepsie. Pripadne ludia na ministerstvach. Na to tam su.

hiro
31. okt 2025

@anonym_463d8f "bud rada.To sa urobilo kvoli el.kolobezkarom"? Ako? Kvôli el.kolobežkárom sa to neurobilo. Tí nemôžu jazdiť po chodníku. Tých sa to vôbec netýka.

hiro
31. okt 2025

@liv1 A? Pointa je o tej absurdnosti že mnohonásobne viac mŕtvych chodcov a cyklistov na cestách im nevadí a neznížia rýchlosť na tých 10km/h čím by sa zabránilo takýmto úmrtiam, keby auto nesmelo ísť týchlejšie/predbehnúť cyklistu na ceste. Ale pre jedného chodca - a ak si dobre pamätám tak to bol stret s elektrokolobežkou ktorá vôbec nemá čo robiť na chodníku a tak sa jej ani táto rýchlosť netýka tu to uzákonia...

doriiis
31. okt 2025
@hiro

@anonym_463d8f "bud rada.To sa urobilo kvoli el.kolobezkarom"? Ako? Kvôli el.kolobežkárom sa to neurobilo. Tí nemôžu jazdiť po chodníku. Tých sa to vôbec netýka.

@hiro ... Ale týka. S elektrokolobezkou môžeš jazdiť po chodníku, ak nejde rýchlejšie ako 6 km za hodinu. Presne preto bola táto rýchlosť doplnená. Na pravej strane a tak, aby si neohrozila okoloidúcich.
Netýka sa to cyklochodnikov a ciest.
Zatiaľ sa nič meniť nebude, ale v budúcnosti budú elektrokolobezky vybavené tachometrom alebo obmedzovacom rýchlosti

hiro
31. okt 2025
@doriiis

@hiro ... Ale týka. S elektrokolobezkou môžeš jazdiť po chodníku, ak nejde rýchlejšie ako 6 km za hodinu. Presne preto bola táto rýchlosť doplnená. Na pravej strane a tak, aby si neohrozila okoloidúcich.
Zatiaľ sa nič meniť nebude, ale v budúcnosti budú elektrokolobezky vybavené tachometrom alebo obmedzovacom rýchlosti

@doriiis Nie, nemôže jazdiť. Nepatrí medzi chodcov (teda pokiaľ ju netlačí):
chodníkom: komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom
chodcom: účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo; chodcom je aj osoba, ktorá napríklad tlačí alebo ťahá sánky, detský kočík, vozík pre osoby so zdravotným postihnutím alebo ručný vozík s celkovou šírkou nepresahujúcou 600 mm, osoba, ktorá sa pohybuje na lyžiach, korčuliach, kolobežke bez pomocného motorčeka, skejtborde alebo obdobnom športovom vybavení, pomocou mechanického alebo elektrického vozíka pre osoby so zdravotným postihnutím, a osoba, ktorá tlačí bicykel, motocykel alebo kolobežku s pomocným motorčekom, alebo vedie zviera,

doriiis
31. okt 2025
@hiro

@doriiis Nie, nemôže jazdiť. Nepatrí medzi chodcov (teda pokiaľ ju netlačí):
chodníkom: komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom
chodcom: účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo; chodcom je aj osoba, ktorá napríklad tlačí alebo ťahá sánky, detský kočík, vozík pre osoby so zdravotným postihnutím alebo ručný vozík s celkovou šírkou nepresahujúcou 600 mm, osoba, ktorá sa pohybuje na lyžiach, korčuliach, kolobežke bez pomocného motorčeka, skejtborde alebo obdobnom športovom vybavení, pomocou mechanického alebo elektrického vozíka pre osoby so zdravotným postihnutím, a osoba, ktorá tlačí bicykel, motocykel alebo kolobežku s pomocným motorčekom, alebo vedie zviera,

@hiro ... Doteraz mohol každý jazdiť na chodníku, kým nepresiahol rýchlosť chôdze. Problémom bolo, že pojem ,, rýchlosť chôdze" nebol nijak upravený a limitovaný. Mohlo to byť 5 km, 10 km, 29 km / h. A preto sa to nedalo ani ustrážiť. Preto teraz zaviedli ten limit. Chápeš?

hiro
31. okt 2025
@doriiis

@doriiis Ešte toto som zabudol pridať:
Osobitné ustanovenia o chodcoch
Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí pre cyklistov podľa § 55 ods. 1, - to sú rodičia s malými deťmi

hiro
31. okt 2025
@doriiis

@hiro ... Doteraz mohol každý jazdiť na chodníku, kým nepresiahol rýchlosť chôdze. Problémom bolo, že pojem ,, rýchlosť chôdze" nebol nijak upravený a limitovaný. Mohlo to byť 5 km, 10 km, 29 km / h. A preto sa to nedalo ani ustrážiť. Preto teraz zaviedli ten limit. Chápeš?

@doriiis Nemohol. Chodník môžu používať iba chodci (pešo) + chodci podľa zákona (vymenované športové náradie - odrážacia kolobežka, korčule, lyže atď). Tu je zákon:
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

doriiis
31. okt 2025
@hiro

@doriiis Nemohol. Chodník môžu používať iba chodci (pešo) + chodci podľa zákona (vymenované športové náradie - odrážacia kolobežka, korčule, lyže atď). Tu je zákon:
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

hiro
31. okt 2025

@doriiis :D Už to vidím. Tak to by som chcel vidieť právnika čo na to povie. Vyššie číslo paragrafu prebíja nižšie číslo či ako to funguje? 😂 § 52 vs § 55a:

§ 52
(2) Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať

§ 55a
Jazda na samovyvažovacom vozidle a na kolobežke s pomocným motorčekom
(2) Vodič samovyvažovacieho vozidla smie jazdiť po pravej strane chodníka

liv1
31. okt 2025
@hiro

@liv1 A? Pointa je o tej absurdnosti že mnohonásobne viac mŕtvych chodcov a cyklistov na cestách im nevadí a neznížia rýchlosť na tých 10km/h čím by sa zabránilo takýmto úmrtiam, keby auto nesmelo ísť týchlejšie/predbehnúť cyklistu na ceste. Ale pre jedného chodca - a ak si dobre pamätám tak to bol stret s elektrokolobežkou ktorá vôbec nemá čo robiť na chodníku a tak sa jej ani táto rýchlosť netýka tu to uzákonia...

@hiro este raz. Cesta je prioritne pre auta, nie bicykle. Tak ako chodnik pre chodcov. Znizit rychlost na cestach na 10km, no to uz je mi len riesenie 😂😂. Ty auto nevlastnis vsakze

lucyliu
31. okt 2025

Tak u nas su chodniky prazdne a veselo tam mozu deti bicyklovat, teda tych par, co zvladnu takto prejst 1 km do skoly bez toho, aby ich rodicia odviezli taxikom.
Inak skvele rady tu padaju, presne v tomto dnesnom style, bez auta ani do kupelne, akoze ist sa bicyklovat autom - u nas si teda muz vyzrebuje, ktore dieta pojde, lebo 3 bicykle sa na auto nezmestia a ja posedim doma, lebo by som ich aj tak nedociahla vylozit. Aj ta rada ist behat do prirody, napr na Zeleznu, predpokladam tiez autom, lebo tak sa dnes sportuje.
A ked chce niekto robit nieco ekologickejsie, tak podme mu co najviac strpcit zivot.

hiro
31. okt 2025
@liv1

@hiro este raz. Cesta je prioritne pre auta, nie bicykle. Tak ako chodnik pre chodcov. Znizit rychlost na cestach na 10km, no to uz je mi len riesenie 😂😂. Ty auto nevlastnis vsakze

@liv1 Prioritne pre autá? Kde to je uvedené? Našiel som pre zmienku o diaľniciach a rýchlostných cestách. Auto mám. Cyklista je rovnocenným účastníkom cestnej premávky.
A tých 10km/h? Ide mi o to ako chceme zachrániť životy tak nemá zmysel obmedzovať chodníky ale cesty. Tam sa zachráni viac životov, obmedzenie len ide chodníky je len póza ktorá tie násobné životy nezachráni.
A ešte ma napadlo s tým že cyklisti keď im skončí cyklotrasa tak majú bicykel stovky metrov tlačiť po chodníku? Čo keby to dali autám? Však to už dotlačia domov... Keby politici museli domov potlačiť auto aj keď by mali pomocníka šoféra tak by takéto zákony nikdy neprijali.

Strana
z6