Zrušenie domácich úloh v Poľsku: Povzbudenie pre detstvo?
Som za to, aby aj naše deti poznali čo je to detstvo a oddych po škole. Ja osobne som mala vždy len nervozitu z úloh ako dieťa.
vies, toto je taka dvojsecna zbran. Dcera ulohy na prvom stupni nemala, na druhom velky problem s domacou pripravou. Tie ulohy sa nedavaju zo srandy, za mna je to velmi dolezite aj pre zvyk, automatizaciu pripravy do skoly, organizaciu prace dietata, casu... Ucit sa proste treba, pripravovat na dalsi den tiez.. ked sa to nenaucia, maju problem. A k casu... jednemu dietatu zaberie napr. opakovanie, naucenie sa 2stran z geografie pol hodinu, inemu pol dna... ako sa to da stanovit? Ide o sikovnost dietata, o schopnost sustredit sa a ine veci... neviem ako by ucitel mal odhadnut, ze deti dostanu dve cvicenia z matiky (nie matika napr. sa inak ako ratanim neda naucit podla mna), bude im to trvat 10minut albeo dve hodiny?
Staci sa za posledne desatrocie pozriet na testovania ziakov, a to ake ulavy uz maju, lebo maju ich teda neurekom. Kde by som skor hladala problem je, ze kopec deti travi cas hocijako inak, len nie studiom... "desat" kruzkov mimoskolskych, domov chodia neskoro, do toho ich rozptyluje mobil, telka, pocitac, k tomu este zhon v rodinach a pod. AKe detstvo? ktore deti dnes maju take klasicke detstvo? (a co to vlastne je?? ved moje bolo ine, kazdeho bolo ine.. za mojho detstva sme sa ucili veru vela doma, k tomu sme zvysok casu boli neustale von a s detmi (nie rodicmi)... co by robili dnesne deti?
Osobne si myslim,ze ulohy rodicom vadia lebo ich robia oni. Nie deti. Alebo na silu s detmi. KOntroluju, alebo dokonca musia deti nutit aby to vobec robili, strazit.. k tomu nas bombarduje neustale edupage, a nejak automaticky to vedie napr. u nas doma k tomu ze uz volam na dceru, ci ma urobenu tu a tu ulohu... :D A druha vec, kopa rodicov okolo mna (teraz tu nenarazam na MK, a tuto diskusiu) sa nikdy riadne neucila, nevidia zmysel v matike, v uceni sa cohokolvke co nesuvisi s ich pracou/zivotom (moj rodinny prislusnik - ucitel, hovori, ze dospeli otupievaju, proste hlupnu, nevzdelavaju sa, ani sa nezaujimaju o nic viac ako najnutnejsie potrebuju, aj to sa casto spolahnu iba na google) a tym padom, vplyvaju aj na deti recami "a na co mu to bude", "na co sa to uci..."...
Bola som na prvom rodičovskom s novou učiteľkou ale rozum sa mi zastavoval nad rodičmi. a to všetkých poznám od škôlky a malý je tretiak.
rodičia sa tam sťažovali, nech učiteľka nedáva na víkend úlohy lebo rodičia sú unavení z práce a musia ísť ešte aj do záhrady okopávať . skoro som odpadla a to som neni učiteľka. povedzte mi, čo má učiteľka s ich záhradami ...... 🤐 a to dostávajú úlohy že jedno alebo dve cvičenia. a na naučenie básničky majú 2 týždne.
som zato aby boli úlohy dobrovoľné . keď to niekomu vadí, nech nič nerobí , ozaj niektoré deti sú nadané a nemusia. ale keď si tie úlohy spravia, nech dostanú aspoň nejaké malé jednotky , nech sa deti tešia
Inak posledna pisomka zo 7mackej biologie, priemer cez 2,5 na triedu... to je uroven vzdelavania. MInuly rok sme mali takto matiku.. priemery okolo 3... to je proste hanba a ja s kludom poviem, ze vela krat ucitelova. U nas sa totiz neskusa, neucia sa deti priebezne, v podsate sa kopec z nich neuci vobec... literatura uplna katastrofa... teraz prvy sloh pisali za dva roky... napisat projekt, znamena nakopirovat texty z googla do powerpointu...Kiez by sa tie deti radsej ucili.
Ja som za to tiez…neskutocne, kolko sme na prvom stupni stravili nad knihami a zositmi..teraz na druhom sa zas musia ucit na kazdy den, aj zo dva predmety.Neviem si predstavit, este robit ulohy..sem, tam dostanu, ale nie vela.A nepotrebuju si to precvicovat doma,zatial im to ide aj bez toho.. jedine, co davam synovi, je diktat..ak bolo treba, samozrejme sme vysvetlili, doucili.A nie, projekty nie su pre rodicov, to len niektori rodicia maju pocit, ze ich musia robit miesto deti
@vroni myslim, ze problem je v tom, ze ucitelia z nejakych dovodov nestihaju a ucivo musi byt vysvetlene/preskusane ziakmi..casto sa musia napr.venovat integrovanym...priklad z 8.rocnika mojho syna.. ucitelka vysvetlila ucivo...nas syn pochopil na 1.krat...resp.uz to vedel...ucitelka mu vravi...Dano pomoz inym, ked maju problem a zadala priklady...ja sa musim venovat integrovanym...asistent?...ten casto ucivo vysvetlit nedokaze ani na zs...na otazku preco pri rovniciach, ked prehadzujeme nezname k neznamym a zname k znamym sa, meni znamienko, bola odpoved, lebo je to tu tak napisane🤷♀️...skolstvo neskutocne upada
Moja ma ulohy len ked si nestihne spravit cvicenia na hodine v skole. Velmi vynimocne dostanu nieco na doma, skor nejaky projekt alebo povinne citanie. Uz je na druhom stupni, cast vyucby v anglictine a stale si udrzala jednotky aj bez domacich uloh - takze za mna ma dieta po skole mat cas na oddych, kruzky, zabavu, atd
A len pre info je na jednej z top 10 statnych skol v BA takze znamky naozaj odzrkadluju vedomosti
Autorka, nehovor, že tvoje dieťa píše úlohy celý čas, ako príde zo školy až do večera a potom aj celé víkendy?
Neviem porovnať úroveň poľských a slovenských škôl, takže ťažko hodnotiť.
Slovenské školy - niekde môžu mať veľa úloh, inde je to len subjektivny pocit premotivovanych rodičov čo sa učia ešte aj s ôsmakom. Väčšinou logická naslednost podivné výchovy - rodičia animátori čo dieťa nikdy nenechajú hrať sa samé, nedovolia ani štipku samostatnosti a vlastnej iniciatívy. Keď ide dieta do školy preberú na seba zodpovednosť za jeho prospech v škole. Načo by sa dieťa učilo, robilo si úlohy a plánovalo čas keď to mamka mikromanazerka robí za neho? Potom chodia vyplakavat na veľa úloh a ťažké učivo a sťažujú sa na zrps ako musia po nociach študovať aby vedeli vysvetliť učivo. Dnešný internet je plný edukativnych videí všetkeho druhu a keď vie dieťa nájsť videa o hrách a iných blbinach, vie si dohladat aj to čo v skole nepochopilo. Ale však na čo, ľahšie je hrať sa, pozerať pitchoviny, veď mamka príde z práce a vysvetli.
@lelelienka predstav si.. existuju aj deti, kt.kruzky bavia...to, ze rodicia vyberaju kruzky pre deti a nepozeraju na zaujmy deti, je uz iny problem s hlavne problem premotivivanych rodicov...nas syn od 2.rocnika zs hra sach...dnes ma 17 a uz 2.rok sach aj uci ...vzdy ho to bavilo, neskuyocne mu sach pomohol s logikou a pamatou...do dnesneho dna ma vlastne treningy a zaroven takto brigaduje.. podobne s treningami krav magy, tu robi uz 8 rokov a pomohla mu sa psychicky dostat zo sikany na skole, kt.ucitelia ignorovali, navyse uz aspon 3-4 roky nemam o neho strach, ked ide von, lebo viem, ze dokaze ubranit seba aj kamosov (ak takej situacii uz prislo)..kruzky ano, ale s rozmyslom a s ohladom na zaujmy deti...
@domak2 vies, mne saxprojekty pacia. Nemam s bomi problem. No mame v.triede.aj celkom nadane mamicky, napriklad jedna vytvarnicka,,ktora, ked doniesla dietatu projekt vesmiru,,tak,sme skoro odpadli vsetci. Dieta 9 rocne.to nemalo sancu spracovat samo,,ci iz po vyrvarnej a technickej stranke. Maximalne to mohlo mame pomoct vymalovat,,polepit..
Ostatnym detom sa.to pacilo,,no bolo im aj luto , ked oni nevytvorili taky projekt......
autorka - aké majú deti detstvo záleží od rodičov a nie od domácich úloh. Ak je dieťa šikovné , tak si tie úlohy spraví rýchlo a môže sa venovať svojim záujmom. Alebo ako si to predstavuješ. Akože odsedia si v škole 6-7 hodín a potom už si rob čo chceš, nech máš detstvo? Bez povinností, akejkoľvek zodpovednosti a potom príde vek 15-18 rokov a zrazu bum. Žiadne hry, záujmy začni sa vzdelávať pracuj? Moja dcéra teda detstvo mala. Užila si toho dosť. A to aj popri úlohách a krúžkoch na ktoré chcela chodiť.
@sovica na to má slúžiť skola nie čas po škole… po škole má mat dieťa krúžky, čas na oddych a aj nejaký cas na to tráviť spoločnými aktivitami s rodinou. Nie sedieť do večera až noci pri knihách a drtit sa. A ešte aj rodičia z toho majú stresy keď dieťaťu nevedia niekedy pomôcť, nie každý ma doma rodiča učiteľa
u nás v škole sú úlohy, ale naše ich stíha urobiť cez prestávku, takže doma už žiadne úlohy nemá 🙂
@simca06022011 presne tak, uplne s tebou súhlasím. ja milujem vetu a načo mi to bude 👌
Napr.taka matika na to, aby si človek vedel vyrátať úrok ci zvysenie/zníženie % ceny. Detto s tými krúžkami. Bodaj by sa dietatu chcelo vobec nieco do školy robiť, keď dôjde unavené domov o 18.vecer.
@btus sú deti ktoré to stihnú a potom také, ktoré na úlohy kašlú, nechávajú ich na poslednú chvíľu alebo sa s nimi šuchcú a potom jasné, že nestíhajú nič. A problém je na svete. Ale toto nie je o úlohách ale o tom človeku, ako k tomu pristupuje. Ja si napr. neviem predstaviť, ako by sa dieťa malo naučiť napr. malú násobilku, ke´d si to nebude precvičovať aj doma.
My mame asi super pani ucitelku, lebo sa vyjadrila v style, ze domace ulohy detom zada (cez vikend ulohy nemaju), ale nebude ich znamkovat a ani davat poznamky, ak dieta ulohu nebude mat spravenu. Ale vyzaduje od nas, aby sme to podpisali a aby sme boli uzrozumeni s tym, ze vieme o tom, ze uloha bola zadana a je na nasom svedomi, ci dieta tu ulohu urobi alebo nie.
Ulohy syn mava tak, ze nas to zatial vobec nezatazuje a vidim na nom, ze domacu pripravu potrebuje. Ako som uz spominala, syn cez vikend ulohy nedostava, ale ja mu aj pocas vikendu, ak nemame nic na plane, par uloh zadam, ak vidim napr. ze mu nejde aktualne to, co preberaju na matike, urobime spolu par prikladov.
@snowflakenel toto je aj u nás v triede. Niektorým deťom to urobia rodičia, no potom to majú perfektné. Ja max. v práci vytlačím nejaké obrázky, ktoré si dieťa našlo a potrebuje ich k projektu. Ináč si ho musí robiť samé. Musí sa naučiť pracovať samostatne. A tiež býva potom sklamané, že to nemá také a také, ale doma mu vždy povieme, že "ale ty si si to robilo samé".
@snowflakenel - mimo témy. Nemáte samojedy?
Ja som tabor za zrusenie uloh. To este neznamena, ze dieta pride zo skoly, hodi tasku do kuta a rano ju odtial zdvihne. Stale predsa bude nutne sa pripravovat do skoly (skusanie, písomky... Akoze idealne by bolo ucit sa preto, ze dieta chce, no ale zase budme realisti a v systeme, na akom ficime su zial casto jedinou motivaciou tie pisomky a skusanie 🤷).
Vyhodu vidim v tom, ze dieta vie, ze napr. sa potrebuje na zajtra pripravit na matematiku a geografiu, tak riesi to + ma cas na svoje zaluby / kruzok / ist von s kamosmi... Lebo tak ako to je mu k tej povedzme matike a geo este zostava vypracovat sloh zo slovenciny, urobit si poznamky na dejepis z prezentacie a urobit projekt na fyziku 🤔
Takisto vikend, ma sluzit primarne na oddych, navstevu pribuznych, cas s kamosmi ci na svoje konicky... Mne by sa tiez nepacilo, keby mi sef povedal, vies co, teraz mas dva dni cas, dories este tento projekt a tymto trom zakaznikom vypracuj cenovu ponuku a ozaj, este bud na telefone, lebo by sa mal ozvat ten dolezity novy zakaznik (narazam na to ustavicne pipanie edupage este aj cez vikend).
@btus no vidíš a k čomu je toto dobré? Všetko za dieťa robiť. Potom jasné, že sa rodičia sťažujú, pretože im to zabeire čas. Miesto varenia večere, robí mama projekt. Miesto toho, aby si ho dieťa spravilo samé. Čo potom robí to dieťa kým mama robí projekt? Sedía kuká alebo ťuká do mobilu? Potom čo bude vedieť v budúcnosti? Vždy sa spoliehať na druhého že to spraví?
@ibatanecnica tak áno, sú veci, ktoré sa proste musíš doslova nabifliť. Ja sa musím slovíčka nabifliť, aby som ich vedela, a aj tak polovicu zabudnem. O dcére ani neviem, že má angličtinu a melie po anglicky už dobre. Ale to robia asi tie 4 hod anj v škole. Myslela som tým, že každé= dieťa je individuálne a potrebuje aj ind. prístup.
@mamatroch povedzme si úprimne - Ak by nemali vôbec žiadne úlohy - koľko detí by sa dobrovoľne pripravovalo na hodinu? Zopár. Ak by neboli písomky, tak možno ešte menej. Treba sa učiť a skúšať podstatné veci. Ten učiteľ sa tiež musí presvedčiť, či deti učivu chápu, ako ho ovládajú. Na to sú tie písomky, príp. skúšania.
Mam prvaka a ulohy doteraz nemali. Vsetci rodicia boli za, ked sa triedna pytala, ci im ich 2.polrok davat. Aj bez nich sme kazdy den cvicili pismo a citanie, aby sme rozhybali ruku.
Aj my sme mali domace ulohy a prezili sme to.
Som za ulohy, je to jedina povinnost deti, zial, dnes uz ine povinnosti ani nemaju. Samozrejme, netteba to prehanat a travit cely cas po skole zasa len nad ucenim
tym, ze kazdemu vadi nieco ine, kazdy rodic a dieta chce nieco ine, nikdy nebude dobre, ucitel, roztrhaj sa
Koľko má dieťa rokov? Lebo ja viem zatiaľ posúdiť len druháčku na ZŠ. Úlohy má podľa toho, ako stíha na hodine (potom má aj spolužiakov, ktorí majú viac úloh, lebo v ich prípade si to vyžaduje viac precvičovania). Dcéra si obvykle úlohy urobí v družine. Doma mi ich dá len skontrolovať. A ak píše doma úlohy, len sa ma opýta, čo má robiť, či to správne chápe a úlohy si robí pri mne sama, kým ja napríklad varím večeru. Na ihrisko chodíme teraz menej - beriem to tak, že v škole a mladšia v škôlke idú cez deň von. Potom my ideme doma len na dlhu prechádzku so psíkom, stihne aj úlohy, aj hrať sa. Jedine, ak je chorá, alebo kvôli niečomu vynechá vyučovanie, tak vtedy tomu učeniu venujeme viac času, lebo musím aj vysvetliť. Ale úlohy vnímam, že sú dôležité. Aspoň na ZŠ, tie deti si to musia precvičiť aj doma, nielen v škole bezprostredne po vysvetlení učiva.
@zorkahorka nase deti maju aj ine povinnosti. Na kazdy den jednu ulohu v domacnosti, nic casovo narocne, ale je pre mna dolezite, aby sa podielali na chode domacnosti. Casovu narocnost som volila podla ich rozvrhu a kruzku v ten-ktory den. Vacsinou su to ulohy na 10-15 min, jedna je casovo narocnejsia cez tyzden.
@mamatroch fajn, to si ty, ale myslis, ze takto to funguje v kazdej domacnosti?

@abcmajacba ano klesa...pretoze klesaju naroky...uz to tu pisalo mnoho ucitelov...vysledok je vidieg dnes na VS...a to je teda riadna bieda