Dá sa alergiou nakaziť?

Zodpovedané
26. mar 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom môjho zdravotného problému. Mám 27 rokov, nikdy som nebola na nič alergická. Môj manžel je veľký alergik a vždy s príchodom jari musí užívať antihistaminika. Svrbí ho celé hrdlo, svrbí ho noc a tečie mu z neho, smrká.

Je možné, že sa z manžela dostala do môjho tela nejaká látka, ktorá aj u mňa vyvoláva alergiu?

V poslednej dobe (pár rokov) som náchylná na ochorenia hrdla a na nádchu. Momentálne som chorá. Je koniec marca a so mnou sa neustupujúca silná bolesť hrdla vlečie už od októbra. Doktorka mi robila výter z hrdla, ale ten je v poriadku. Stále mi nasadzuje roztok Efloran na kloktanie, ale ten veľmi nezaberá. Antibiotiká som brala v októbri. Dva týždne bol pokoj, ale potom som ochorela zas.

Na alergologickom vyšetrení som ešte nebola. Teraz som v 30. týždni tehotenstva a vraj sa v tehotenstve testy na alergiu robiť nemôžu.

Dá sa alergiou nakaziť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

alergiou sa nakaziť nedá. Alergia je prehnaná odpoveď imunitného systému na nejaký alergén, ktorý sa dostal do krvného obehu.

Alergény sú rôzne inhalačné aj potravinové. Pokiaľ pociťujete dlhodobo problémy, môže ísť aj o neznášanlivosť nejakej potraviny. Pri peľových alergiách sa symptómy prejavujú zväčša vo vegetačnom období na jar a koncom leta.

Ak vám roztok nezaberá tak ho neužívajte. Problém nevyriešite zvonku, ale zvnútra. Testy na alergie sa počas tehotenstva nerobia, kvôli nestabilizovanému stavu, tým pádom výsledky môžu byť skreslené. Ideálne by bolo ak by ste si vedeli odsledovať, po ktorej potravine cítite zhoršenie stavu.

Poraďte sa so svojím lekárom o užívaní probiotík, prípadne ma kontaktuje ohľadom zdravej stravy v tehotenstve. Usmerním vás aj čo môže v tehotenstve spôsobovať ťažkosti.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/