Poradíte turistické barefoot topánky pre dieťa?

Zodpovedané
30. jan 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom barefoot topánok pre deti. Starší synček má 17 cm dlhú širšiu nožičku, široký palček a normálny priehlavok.
Túto zimu má prvýkrát barefoot obuv - Jonap B5. Zvolila som správne?

Túto značku som našla ako jednu z mála cenovo priaznivých topánok vhodných pre širokú nožičku. Sú vodeodolné a celkovo dizajn sa mi veľmi páči. Celoročky som mu kúpila aj od značky Beda, ale tie asi za chvíľu zničí. Pripadajú mi dosť slabé.

Moja druhá otázka sa týka turistickej obuvi, ktorá vydrží aj lozenie po skalách v Tatrách. Aká je vhodná na širšiu nožičku?

Mám aj mladšieho synčeka, ktorý má normálne širokú nohu a aj normálny priehlavok. Má ešte len rok, veľa toho nenachodil. Na zimu mal DD Step Kompromis, ale prešiel v nich len pár krokov s pridržiavaním sa o kočík. Teraz má papučky z dm (12-18 mesiacov). Každý mi hovorí, že by už dávno chodil keby má pevnú obuv. On sa už púšťa, ale neudrží balanc. Mám mu dať barefoot papučky?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

nespomínate šírku ani tvar nožičky, priehlavok ani šírku členka, ale Jonap by mohli byť dobrá voľba podľa toho čo píšete. Či sedí topánočka zistíte hlavne tak, že v nich chodí ako naboso, pekne drží v členku a tvarom kopíruje nôžku dieťatka.

Čo sa týka turistickej obuvi, tak u nás bežne na turistiku i tú tatranskú používame prechodné barefoot topánky, ktoré deťom sedia. Vďaka flexibilite podrážky deti vedia pekne spracovať nôžkami terén a chodia v takom prostredí úplne suverénne. Ak premýšľate nad jarnými topánočkami a sedia Vám Jonap, kľudne v nich na jar pokračujte a budete ich mať (ak nôžka nepodrastie) aj na leto do Tatier.

Myslím, že keď mladšieho syna necháte čo najviac naboso, získa kontrolu nad svojim pohybom rýchlejšie ako v nejakej pevnej či barefoot topánočke. Môže to chvíľku trvať, kým naberie odvahu a stabilitu, no treba ho určite nechať ísť prirodzene a ideálne naboso.

Netrápte sa tým, čo hovoria ostatní. Skúste sa riadiť tým, čo je pre vás prijateľné a Vám blízke. A ak chcete ísť cestou barefoot, určite ho vyzujte a nechajte jeho nožičky pracovať a svaly posilňovať.

Prajem drobcovi veľa šťastných krokov a Vám veľa správnych rozhodnutí


Prajem Vám pekný deň.
Veronika Palková
bosacik@bosacik.sk
www.bosacik.sk
+421918480322