Môžem mať opäť kapsulárnu kontraktúru?

9. feb 2019
Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Pred 9 mesiacmi som bola na výmene 14 ročných implantátov. V pravom prsníku som mala kapsulárnu kontraktúru. Prsník bol zdeformovaný a implantát posunutý nahor a pociťovala som v ňom často pichanie.

Po výmene implantátov nepríjemné pichanie v pravom prsníku pokračuje a veľmi sa zintenzívnilo. Po vnútornom oblúku prsníka z hora nadol a hlavne pri hrudnej kosti cítim pri dotyku bolesť. Ľavý prsník je úplne v pohode. Je mäkký, ale pravý je o dosť tvrdší a tvarom iný ako ľavý. Tak to bolo od začiatku od operácie spred 9 mesiacov.

Nález ultrazvuku je v norme. V norme bol aj vtedy, keď som mala prsník predtým zdeformovaný. To pichanie a bolesť mi robia starosti a obávam sa opakovanej kapsulárnej kontraktúry. Pri druhej operácii mi lekár nedal polyuretánové implantáty, keďže som už kapsulárnu kontraktúru mala.

Mohla som ju znova dostať?

Ďakujem za odpoveď
Dobrý deň.

Kapsulárna kontraktúra je stav zjazvenia tkanív bezprostredne v kontakte s povrchom implantátu. Príčina je multifaktoriálna ale prevažuje názor pre infekčnú etiologiu vzniku jazvenia. To neznamená že by ste mali prsík zapálený a dalo by sa tomu predísť užívaním antibiotík. Proces vzniku kapsulárnej kontraktúry je dlhodobý, pomalý. Aktívne mu neviete zabrániť a môže sa opakovať aj po operácii.

Chirurgicky máme techniky a metódy, ktorými sa znažíme riziko znížiť na základe overených postupov pri manipulácii s tkanivami, implantátmi. Takto sa podarilo riziko kontraktúry znížiť takmer 10x násobne, ale nie odstrániť.

Ak máte tažkosti a obavy, kontaktujte svojho chirurga a preberte to s ním.

Polyuretán- respektíve microthan-ové implantáty majú nižšie riziko kapsulárnej kontraktúry, ale nie nulové. Čiže chirurg ak sa rozhodol pre iný typ implantátu, chybu neurobil. Ideálne je mať chirurga, ktorý používa viacero značiek a máte spoločne možnosť výberu zo širšieho portfólia.
Polož otázku v poradni

Tu začni písať odpoveď...

Odošli