4,5 ročnú dcéru bavia strašidlá a operácie mozgov. Je to v poriadku?

Zodpovedané
23. apr 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 4,5 ročnej dcérky, ktorá je milé dieťa. Rada pomáha, má rada zvieratká.

Od obdobia, keď začala vnímať a hrať sa, tak ju stále ju priťahujú strašidlá, Halloween a podobné veci. Časom už ju to aj prešlo.

No stále vidím, že keď aj v rozprávke vidí zloducha, tak sa chce prikloniť k nemu, resp. potom sa hrá na toho zloducha. Ale zároveň obdivuje aj to dobré.

Zaklincovala to tým, že tesne predtým než išla na manetickú rezonanciu mozgu, tak odvtedy sa hráva s hračkam pod lampou a operuje mozgy. Je múdra a povie mi, že ona pomáha. Niekedy sa mi to až nezdá.

Obrázky kreslí veselé, farebné a usmievavé. Inak zvláštna nie je. Je komunikatívna, len mne vŕta v hlave spojitosť strašidielka a mozgov.

Aký je Váš názor?

Ďakujem

Dobrý deň,

ďakujem za otázku.

Tak ako každého, aj deti zaujímajú rôzne veci.
Počas toho ako sa vyvíjajú ich môže fascinovať a zaujímať kadečo. Aj zloduchovia. Nie je na tom nič neobvyklé a mnohokrát je to obdobie.

Môžete to využiť ako príležitosť na rozhovor o tom čo je dobré, zlé, vhodné, nevhodné a tak ďalej. Poprípade sa pýtať čo sa jej na tej ktorej postave páči. Možno sa dozviete niečo zaujímavé a určite vás to môže zblížiť.

Hra na lekárov je bežná a navyše keď išla na MR mozgu. Deti si často prehrávajú to čo zažívajú, to, čo si potrebujú spracovať, pochopiť.

Ak sa vám to zdá znepokojivé, ak sa správa spôsobom, ktorý sa vám zdá nevhodný, máte pocit, že by to súviselo s niečím nepríjemným v jej živote, porozprávajte sa s ňou a môžete sa aj poradiť s psychológom.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com