9 ročná dcéra nechce spávať sama

jankariso
16. aug 2015

máme problém s 9-ročnou dcérou, ktorá nechce spávať sama, problém trvá veľmi dlho vznikol asi po tom ako som sa rozviedla a dlho spávala so mnou. Po čase som si našla nového priateľa, samozrejme tam bol problém s akceptáciou. On spáva v detskej izbičke, ona so mnou. Postupne sme sa ale dostali do fázy, že spávala sama ( najviac pomohli vyhrážky ( bohužiaľ) a zapnuté svetlo na chodbe.
Teraz sme a vrátili do ešte horšieho stavu ako bol predtým bola týždeň u otca na prázdninách, tam spala s ním, následne bola týždeň u starých rodičov tam spala s nimi. Teraz odmieta spať sama, vraj sa bojí. Nepomáhajú ani rozhovory, ani zapnuté svetlo, ani to že som za ňou chodila v noci ( skončilo to tak, že vždy keď som odišla z jej postele ona vstala a prišla za mnou). Máme ešte štvormesačnú dcéru, takže nedá sa mi celú noc chodiť hore-dole. Nepredpokladáme, že by tam bolo žiarlenie, ale už sme obidvaja aj s mužom hotový, skončilo to tak že on si dal matrac do jej izby a spáva tam s ňou- aby sme a aspon trochu vyspali. To ju upokojilo. Myslíme si ale že 9 ročné dieťa by už malo spať samé....ako to docieliť. ďakujem za každý podnet

peneloppe
16. aug 2015

@jankariso

Nas 8-rocny syn pekne zaspi vecer sam ale v noci stale chodi k nam. A my si s tym nevieme rady tiez. Stane sa zopar krat ked je totalne unaveny ze spi ako drevo, ale inak stale dobehne. Ja sa potom vacsinou odstahujem do jeho postele aby sme sa netlacili. Takze viem o com pises, uplne ta chapem a citim s tebou.
Neviem cim to je. Od 8 mesiacov spal vo svojej vlastnej izbe.
Jeho mladsi brat naopak by s nami nespal ani za nic. Ani ked je chory tak nechce spat u nas, ma rad svoju vlastnu postel a izbu. Takze vo vychove to asi nebude.
Tiez som zvedava na konstruktivne rady a podnety. Najhorsie na tom je ze je to v noci, ze sa s tym neda nic robit, lebo v noci nezacneme diskutovat a riesit to. A cez den ked sa o tom bavime tak aj prikyvne ze dobre ze sa posnazi ostat u seba ale nakoniec aj tak dobehne. 😀

mirka414
16. aug 2015

U nas je to este veselšie 🙂 naša (čoskoro 9 ročná) chodí pravidelne! O 20 hodine do postele nevieme prečo jednoducho pozrie na hodiny a ked je 20:05 čau mamina,čau tatino a šup do postele do izby a zaspí v priebehu 10-15 minut a neskor asi okolo 22 hodine začne nočne chodenie jednoducho príďe dolu ku nam oči veľké ako sova a začne rozprávať a chce niekam íst naposledy plavat,potom po bicykel ked ju opatrne nasmerujete do postele da mi pusinku a ŠPÚ dalej az do rana a ráno o ničom nevie 🙂 skratka mame to veselé a uz peknú dobu.

1fifinka1
16. aug 2015

@mirka414 to robi aj moj 9 rocny syn. Minule prisiel v noci a pyta sa, ci moze spravit kotrmelec. Ale nie vzdy mi je do smiechu. Obcas sa zobudi na nocne mory, place zatina zuby, a nie a nie ho zobudit. Je to hrozne. Tiez dlho nechcel spavat sam, dnes tiez obcas chodi k nam, premyslam, co nam pomohlo. Teraz chodi k nam, ze mu bzucia komare. Boji sa hmyzu. Bolo obdobie, ked sme mu dali jeho postel k nam do spalne, aby sme sa vyspali. Po case sme mu zasa dali jeho postel naspat. Ale nic sme nesilili, vsetko muselo prist samo. On sam prisiel, ze bude spat sam. Radim, netlacit na pilu, lebo to bude mat opacny efekt.

erickatt
16. aug 2015

@mirka414 nie je to namesacnost?

ccaro
16. aug 2015

Ja som tiez dlho chodila k nasim do postele kazdu noc. Vzdy som mavala velmi zle sny a velmi zive, tak som sa naozaj bala, napriek tomu, ze som mala spolocnu izbu so starsim bratom.Dokonca som sprintovala cez chodbu, nieze ma nieco chyti za nohu alebo prepadne cez tych 5 metrov 🙂))) Mozno, ze aj ona mava zle sny. Mne pomohlo az to, ze mi kupili obrovskeho plysoveho medveda a spala som s nim v posteli a on akoze na mna daval v noci pozor. Mozno za pokus to stoji 🙂 u mna to zabralo. Alebo ak mate moznost, priestor a samozrejme ak by ste vedeli tolerovat maleho psika v posteli dcerky, tak mozno by stalo za uvazenie zadovazit si chlpateho strazcu 🙂 dcera by si urcite dala povedat (ak sa teda psikov neboji).

martija
16. aug 2015

Ja spim v posteli so 4 rocnym,,7 rocnym a 10 rocnym a vnoci zduchnem 😀

kiki68
16. aug 2015

Treba zistit coho sa boji,nech o tom hovori. Moze to byt strach z niecoho,co videla v nejakom polospanku a zle si to vysvetlila.

mimasimi
16. aug 2015

podľa mňa je to žiarlivosť, bola s Tebou sama a teraz sa má deliť? ....

katarina644
16. aug 2015

@jankariso ahoj, ja som s mamou spavala mozno do osmej triedy v jednej posteli. bola z toho na prasky, ale zvladla. to. moja dcera od dvoch rokov spava sama v deckej a to uz bude mat sedem rokov a krpec s nou spava v deckej od styroch. takze oni su lepsi ako som bola ja🙂 a co poradit? neviem, asi tu trpezlivost, ale ako to zvladla moja mama neviem.

siska53
16. aug 2015

@jankariso no...ja som spala sama az ked nam nasi dali samostatne izby a stiahli sa do obyvacky,to som mala 25r. A veru sa mi tazko zvykalo...esteze sme mali psa,ktory raz spal u jzdnzj v izbe a dasiu noc zas u druhej..
Doteraz som radsej,ked som v izbe s niekym.. Ty tiez nechces spat sama,chces tam mat priatela vedla seba...
Preco sa ti to zda u tvojej dcery divne?

ena70
16. aug 2015

aj moj syn spaval donedavna s nami v spalni....ale uz som chcela mat na poriadku skrine a vsetko, malovali sme, tak sme mu vysvetlili ze uz nechcem mat skrine zo spalne rozhodene kade tade, ze ci ho teda mozeme prestahovat do izbicky skor ako sme mali v plane, tak nakoniec suhlasil. odkedy tam zalahol, tak tam veselo spi...a to mal 12 rokov 🙂...takze u nas to tiez dlho trvalo...do detskej duse clovek tazko niekedy vidi, skusa tak, ci onak a aj tak to nejde....skuste aj vy dake taketo premiestnovacie veci urobit....mozno to pojde...treba jej vysvetlit ze mamina potrebuje vela sil v noci na babatko a ona ako velka sestra ti musi cez den vela pomahat,preto je dolezite aby ste sa riadne vyspali a necestovali cez noc hore dole...skus ju tak "povýšiť" na veľmi dôležitú sestru, šikovnú, staršiu a starostlivú....možno viac sebavedomia jej dodať...možno týmto dáva najavo že chce od vás viac pozornosti...

sharmana
16. aug 2015

@jankariso do detskej duše človek nevidí, a to je naozaj pravda. Kedže ja mám viac súrodencov, odmalička som bola zvyknutá, že som s niekým spala v izbe. A to po celý svoj život. V dospelosti, ked som sa odstahovala do rôznych podnájmov, intráku a podobne, som sa dostala neraz do situácie, že som spala sama a poviem ti, že normálne som nevedela zaspať a aj som sa bála. A to som bola dospelá. Dnes síce viem spať sama v izbe, ale iba v známom prostredí a sama v dome bez muža, by som umrela od strachu 😀 Pritom mám pred dverami domu velkých psov 😅 Proste sú ludia, ktorí potrebujú niekoho blízkeho pri sebe a samota im prináša neistotu, ktorá im nedovolí v klude sa uvolniť a vyspať. Ja by som tomu dala čas a nesilila to u dcéry, pokial sa vážne bojí. Akurát že sa velmi pri vašom bábätku teraz nevyspí, ale hold, možno práve to ju donúti samú sa z tvojej spálne odsťahovať.

maria123
16. aug 2015

je tych zmien na jednu detsku dusicku privela,ako pises,dlho spavala s tebou,nechala by som to tak a nehrotila to,asi to chce cas,nasilu nic nezmozes,mozno sa boji samoty

timea7
16. aug 2015

@jankariso ja si myslím, že sa naozaj niečoho bojí, možno len toho, že spí sama, lebo nikdy sama nespávala. Písala si, že ak s ňou spí partner, tak spí pokojne vo svojej izbe. Určite je tam aj žiarlivosť, tvoja láska, pozornosť patrila len jej a teraz je to inak. Teraz si musí ešte zvykať na to, že je tu bábätko, ďalšie dieťa, ktoré ju oberá o tvoju pozornosť, ja by som to nejaký čas nechala tak, nech si zvykne na novú situáciu - súrodenec, po pol roku, po roku by som dala aj mladšiu k nej do izby, čo to urobí. Máš pravdu, že deväťročná by mala spať sama, ale nie vtedy, keď vždy spávala s niekým. Detský psychológ by ti dal možno lepšiu radu.

bonaqa2013
16. aug 2015

moja tiež 9 ročná dcéra sa bojí. Z ničoho nič. Pozerá v telke kde aké hlúposti a potom to takto vypadá. V izbe spí s mladšou sestrou - tá také problémy nemá, a nechávame na schodisku svietiť. A potom u nás sa zhasína asi tak okolo 2 hod. v noci. syn pozerá telku, behá po dome, vysvecuje, ......

petra7777
16. aug 2015

A to som si naivne myslela, že na MK ma už nič neprekvapí 🙂

miskakyska
16. aug 2015

@petra7777 nechápem Tvoj komentár 😅 😅
...Tvoje deti asi nemali nikdy nočné desy....alebo iné problémy so spánkom 😕 😕

petra7777
16. aug 2015

@miskakyska Ide o to, že "niektoré" maminy nechajú dieťa spať od narodenia v manželskej posteli a potom je im "divné", že nechcú spať samé....Aj moje deti mali občas zlé sny, ale utíšila som...nechala svietiť a počkala, kým zaspia.....Na druhý deň si väčšinou ani nepamätali....Ale ako som čítala príspevky....niekto spí s rodičmi do 25 ????? To ma dorazilo načisto :( Takže príspevok som neadresovala konkrétne tebe, aby bolo jasné....vidíš svoj nick v mojom príspevku?

siska53
16. aug 2015

@petra7777 jezis,nie s rodicmi,ale so sestrou v jednej izbe asi...alebo s bratom v 1izbe... Je uz asi vela hodin,ked to tak blbo chapes...Nie kazdy ma dom a kazde z deti ma vlastnu izbu. Vacsina z nas aj tak musela byt so surodencom v jednej izbe ci sa to niekomu pacilo alebo nie.

petra7777
16. aug 2015

@siska53 citujem...ja som spala sama, až keď sa naši stiahli do obývačky.....nevyznieva to, akoby si s nimi spala v jednej posteli?

siska53
16. aug 2015

@petra7777 nie,nevyznieva..sorry..oprava sama v izbe.. Staci?
Akize nechapem,ako si niekto moze vobec mysliet,ze dieta spi v manzelskej ppstzli s rodicmi..
Moja segra za nasimi sice behala a to podotykam v zivote ako babo v posteli s nimi nespala,lebo mala vlastnu postielku (rovnako ako ja).. Vzdy ju preniesli naspat a ked mala asi 7r.,tak prestala chodit v noci za nimi. A viem,ze takych deti bolo kopec a vobec to nesuvisi s tym,ze spali ako babatka v posteli s rodicmi. Kedysi sa viac pestoval studeny odchov. A to teda my sme mali na noc aspon lampicku.
Navyse,kedysi som robila babysitting vo fr.rodine,chalani mali sami izbu,ale pri zaspavani si zelali napriek tomu,ze tam boli 2 v 1 izbe,este pritomnost dospeleho kym nezaspali.
Pritom v jednej posteli s rodicmi urcite nespavali predtym. Francuzi na take veci nie su,mali este babatko a to spalo samo v izbe (dievcatko).
Takze v tom sa mylis,ze to suvisi so spanim babatka v posteli.

petra7777
16. aug 2015

@siska53 Tak si prečítaj ostatné príspevky....či nespia deti s rodičmi v posteli ..... ☹ ☹ Idem spať....podotýkam, bez detí 🙂

1fifinka1
17. aug 2015

No a co tak spia a co? Ked sa nevies vyjadrit k veci, tak aspon nevyryvaj. Mam najradsej take dokonale zeny ,matky, manzelky co maju doma dokonale deti a potom ich vsade v kazdom prispevku spomenu. Ty si asi tiez nikdy nespala so svojimi rodicmi v posteli, ze? To je vidno.

jankariso
autor
17. aug 2015

baby ďakujem za kopec komentov...ale aj tak sme sa asi nepohli 🙂 psíka určite nie, máme veľkého na dvore a už to je fuška sa o neho starať v tomto stave a u psychológa predpokladáme, že nám povie to isté - že ju treba nechať spať s nami a časom to prejde samé...
inak toto mi hovorili pri nej, keď bola malá a chcela sa pestovať...že nebude sa pestovať do 15tich...no pestovala sa do 5 rokov...uff bola to fuška...a končilo to tiež tažko 😠

mirka414
17. aug 2015

@erickatt 100% námesačnosť v priamom prenose uz od decembra tusim na začiatku to zacala robit,myslela som,ze sa teší na Vianoce potom to na par dni prešlo a teraz zacala znovu :D ale inak uplne super je to milé pokojne dievcatko ktore sa teší do skoly na telocvik,zumbu jazdenie a potom asi aj na to nočné chodenie a rano sa len spýta : maminka co som dnes v noci robila?? :D

timea7
17. aug 2015

@jankariso každé dieťa je iné, niektoré má potrebu väčšieho a častejšieho telesného kontaktu, niektoré nie. To pestovanie by som vôbec neriešila, bežne v škôlke pestujem aj šesťročné deti - sediac, samozrejme, lebo sú už veľké a ťažké 🙂 , ale sú aj deti, ktoré na kolená nechcú ísť. Tvoja dcéra si za tie roky navykla spať s niekým, možno v tom aj bola žiarivosť na tvojho partnera, keď spí on s ňou, spí pokojne, lebo vie, že je pri nej a nie pri tebe 😎 , ale môže to byť naozaj obyčajný strach. Ja by som počkala, kým ti bábo podrastie a dala ich do izby spolu, aj ona už bude strašia, nič by som neriešila násilím, vyhrážkami už vôbec nie.

carodejnica
17. aug 2015

Ja si tiež myslím, že to časom prejde, u niekoho skôr, u niekoho neskôr. Ja by som to nebrala tak tragicky, aj keď je to možno dosť vyčerpávajúce, ale chce to veľa lásky a určite by som to neriešila nasilu. A okrem iného relatívne donedávna (cca 100 rokov dozadu) to predsa bolo tak, že ľudia bývali pokope v jednej izbe v drevenici a nerobili si z toho ťažkú hlavu, možno kdesi v panských sídlach mali studený odchov a potom prišla móda dať dieťa čo najskôr do vlastnej izby, najlepšie od narodenia pomaly, nech je kľud a nech si zvyká. 😖 😕
Ale tak chvalabohu vracia sa to do starých koľají, aj keď takéto kontaktné rodičovstvo je omylom považované za výstrelok, opak je pravdou ...človek je tvor spoločenský... 😉

budova108
17. aug 2015

No áno je to tak, že akúkoľvek hlúposť v živote spravíme my dospelí, že je to OK a deti sa majú v tichosti prispôsobovať!!! Ale aj deti sú len ludia! Ty si sa rozviedla, ona nemá pri sebe ocka....Ty si sa rozhodla, že bude s tebou spávať, potom si sa rozhodla, že si nájdeš priateľa a že teda už dcéra nebude s tebou spávať! Potom ste sa rozhodli, že budete mať aj s priateľom ďalšie dietatko............Ale pri tom všetkom stále zabúdaš na ňu. Tá detská duša je tak citlivá a zraniteľná a nehnevaj sa rozvod, nový priateľ, nový nevlastný súrodenec....nemyslíš si...že je to veľa aj na koňa???!!!.....ak chce spávať s tebou v izbe tak ju nechaj, možno jej nebude vyhovovať nočné budenie sa keď chováš a prebaľuješ bábo a aj sama usúdi, že bude mať väčší pokoj vo svojej izbe. Ale bude to jej rozhodnutie a nebude sa cítiť ako 5 koleso na voze. Snaž sa pozerať na problém je očami a nemysli len na seba! V prvom rade sú deti.....potom zase deti....a až to ostatné! 😵

ena70
17. aug 2015

vidim ze sa tu odohrali nejake zle vyklady napisanych príspevkoch, tak ja tiez upresnujem ze ked som napisala ze syn spaval s nami v izbe, tak som tym nemyslela manzelsku postel...je viac nez logicke ze dieta sa nevtrepe medzi dvoch dospelých, ze tam nie je miesta dost...a to bol syn s nami do takmer svojich 12 rokov, a nehanbim sa...no a co......my sme mali v spalni 3 valendy...no bolo to ako v noclaharni co vam poviem 😀 ....ale syn je asmatik...od detstva som si uzila zachvaty, dusenie a tak, takze podvedomy strach je tam furt....kupili sme novu manzelsku postel ale uz vacsiu,lebo povodna uz bola zležaná a keď sme mu vysvetlili že už chceme mať pekne v byte, a aj skrine na pôvodných miestach, tak sa bez problémov sťahoval. a keď som bola párkrát sama bez muža, tak iba jeden jedinýkrát chcel spať so mnou na manželskej. a nepovedala som mu nie... lebo detská duša je ozaj citlivá....tiež sme riešili aj psychológa, takže nechajme to všetko na deti ako sa samé rozhodnú...oni sa rozhodnú ako cítia... neboj, aj tvoja malá bude raz spávať sama bez problémov, ale prejavuj jej teraz oveľa viac lásky, pozornosti aj napriek tomu že máš bábatko...lebo ona si týmto chovaním priam žiada tvoju lásku....

eririka
17. aug 2015

ja som tiež vďaka pánu bohu matka, a ja neviem pochopiť mamičky, že deti chcú odnaučiť od cumlíka, od plienok, aby nespali s nami, ale všetko má svoj čas !!!!!!!!!! radujme sa dovtedy, kým sú s nami, a uvidíš príde ten čas, keď ona nebude chcieť s tebou spávať 😉 ale ak som dobre porozumela, teraz prvoradý je tvoj priateľ !!!!!!!!!!!!