Ako zabránim štvorročnému synovi v ohrýzaní nechtov?

Zodpovedané
19. mar 2019

Dobrý deň,

môj štvorročný syn si počas obedňajšieho spánku v škôlke ohrýza nechty. Učiteľka tvrdí, že zaspí veľmi skoro, ale za tú chvíľu stihne ohrýzť všetky nechty. Keď sa ho opýtam, prečo to robí, tak povie, že nevie.

Doma nechce večer zaspávať sám. Cez obed zaspí bez problémov sám. Ak sa stalo, že som si k nemu nemohla ľahnúť, tak tiež ohrýzal nechty.
Stalo sa aj, že pri konflikte medzi nami a bol práve bez ponožiek, tak ohrýzal na nohách alebo nechty trhal.
Lak proti ohrýzaniu nechtov nepomohol.

Ako mu môžem pomôcť?

Ďakujem

Dobrý deň,

najprv treba pátrať po príčine správania dieťaťa. Vy vidíte, že si ohrýza nechty, za čím je nejaká emócia, za ktorou je väčšinou nejaká potreba. Zdá sa, že pociťuje nejaký diskomfort, stres, strach. Tieto pramenia z nejakej potreby.
Môže ísť o potrebu blízkosti, potrebu bezpečia.

Keď je sám, jeho potreba nie je naplnená a teda si to asi kompenzuje a upokojuje sa tak, že si hryzie nechty.

Nemusí to byť presne takto, ale asi takouto úvahou sa dá pátrať po príčine. Nie je dobré len odstrániť nežiadúce správanie, lebo to sa väčšinou potom prejaví inde.

Môžete sa aj spýtať syna. Zdá sa, že ťa niečo trápi. Vidím, že sa niečo deje. Ako ti môžem pomôcť? Alebo skúsiť aj pomenovať: Asi by si najradšej zaspával so mnou. A hľadať spôsob, ktorý by mu vyhovoval. (plyšák, to, že každých 5 minút za nim prídete...)
Poprípade aj byť pri ňom ak to potrebuje a je to z vašej strany možné. Buďte pri ňom, chyťte mu ruku, ubezpečujte ho.
Keď bude mať nastolený pocit bezpečia a blízkosti, mohlo by to odznieť.

Tiež keď je konflikt, rozprávajte sa s ním. Reflektujte mu čo asi cíti a povedzte mu, že je to v poriadku, že ho ľúbite aj keď sa hádate.

V tomto veku by sa už mal učiť iné spôsoby upokojovania. Môžete sa s nim o tom rozprávať ako to vy riešite keď sa bojíte.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com