Bolesti hlavy a zvracanie 9 ročnej žiačky

iva330
8. apr 2016

ahojte neviem,či niekto zažil podobný problém ako my, mám 9 ročnú dcérku ,stava sa priemerne 2 x do mesiaca,že príde zo školy povie,že ju bolí hlava, pozvracia sa ,ľahne si a zaspinká tak maximalne na hodinu, potom sa zobudí a je po probléme, napapá sa, akoby sa nič predtým nestalo, býva bez teploty, nepotrebuje tabletku od bolesti, pýtala som sa aj detskej lekárky na to,zistili jej krátkozrakosť,nosí okuliare,zatiaľ sme boli len na očnom, včera sa to zopakovalo,po tretej vyučovacej hodine mi volala triedna a starká po ňu išla, lebo ja som bola v práci, ja sama mávam migrény, keďže sa jej to opakuje, budúci týždeň pôjdem opätovne s ňou k detskej lekárke aby nás odoslala na nejaké vyšetrenia,dufam,že dopadneme dopre, je jednotkárka,nemá pritom problémy v škole, že by to bolo zo stresu, ale je pravda,že je veľký poctivec, všetko musí byť dobre urobené, stačí jej ,že sa niečo nepodarí a už je z toho smutná, má niekto skúsenosti s deťmi s takýmto problémom?Ďakujem za prípadné reakcie

briketa
8. apr 2016

@iva330 vyskusat tu najzakladnejsiu vec. cez prestavku pit vodu a byt aspon pri otvorenom okne. nech si berie velku flasu vody a aspon pol litra - sedem deci nech cez den v skole vypije.

simsalabim
8. apr 2016

@iva330 mne to vyzera na migrenu... u mojej dcery to ma podobny priebeh (ma migreny od cca 2 rokov). Urcite sa pytaj na neurologiu. Hlava ju bolieva na jednej strane? Vie, kedy to vypukne? Skusali ste v zaciatku bolesti podat nieco od bolesti? S akym vysledkom?

povuma
8. apr 2016

@iva330 to môže byť migréna, zvlast ak nimi trpis aj ty, alebo zlé zvládanie stresu...nie je príliš citlivá, uzkostliva? Možno zle nesie aj menšie neúspechy, nie je príliš zaťažená krúžkami?
Zároveň aj ten vek, už ide pomaly do puberty, hormóny a tak....šla by som k Dr......
Ten pitný režim, denne pohyb na cerstvom vzduchu, vitamíny...toto by som tiež nezanedbala....

iva330
autor
8. apr 2016

väščinou mi povie,že ju bolí hlava na jednej strane pri spánkoch, kedy to vypukne nevie, do školy ide v pohode, vysmiata a poobede príde bledá s bolesťou hlavy ,vyzvracia sa, zaspinka a je dobre,od bolesti som jej nedavala nič, hneď väčšinou zaspí Vaša dcérka má ako často migrény?

charity
8. apr 2016

@iva330 Boli ju pol hlavy? Tepava bolest? Potom je to pravdepodobne migrena. Kazdopadne smer neurolog.

Len poznamka: migreny moze vyvolavat histaminova intolerancia. Je to nova dg a zistuje sa na imunologiu. K vymiznutiu migren potom postaci uprava jedalnicka. .

andyddd
8. apr 2016

Moja svagrina dcera ma taku istu ked jej boli hlava tak strasne krici ....teraz bude mat osem rokov a uz asi v piatych rokov mesacne asi dva krat boli takto hlava place,krici,a potom zvraca,trosku lahne,a potom o hodinu,ked sa nic nestalo...ako normalna dieta.toto je migren..aj oni uz boli vysetrene....

zuzapavla
8. apr 2016

Ahoj Iva330, ja som mala tento problém s mojím synom. Už od škôlky mi chodil domov ( tak raz za mesiac) so silnými bolesťami hlavy, s pocitom na vracanie a s občasným zvracaním, bol slabí, nevládal chodiť. Bola som s ním u dr. a aj očného a ten predpísal okuliare. Odvtedy sa stalo asi 5 krát, že mu bolo zle a bolela ho hlava (za posledné dva roky) , dva krát z toho zvracal, ale to som prišla na to, že nenosil v škole okuliare. Inak taktiež, keď mal tento stav, zaľahol do postele, v momente zaspal, o dve hoďky vstal a všetka bolesť a nepríjemné pocity boli fuč. Takže u nás stačí, že tie okuliare poctivo nosí pri čítaní, pozeraní televízora, písaní úloh a v škole samozrejme. Keby sa to opakovalo aj pri nosení okuliarov, zrejme by som bežala k dr. na ďalšie vyšetrenia, ako píšeš. Držím palčeky.

lenina13
8. apr 2016

Ja som trpela niecim podobnym. Najma na zakladnej skole. Migrena, vracanie. Takmer kazdy tyzden. Celu zakladnu som chodila po vysetreniach, bola som hospitalozovana a na nic nevedeli prist. Na strednej som byvala tiez casto chora,kazdy mesiac pomaly tyzden doma. Dnes uz viem ze u mna to bol stres a strach. Vzdy ked som mala mat nejaky test, alebo neprijemna ucitelka, tak som postupne zalahla. Od kedy som skoncila skolu, nebola som ani raz chora, ziadne migreny a tak je to uz viac ako 7 rokov. Takze mozno to moze byt aj u nej podobne....samozrejme treba vylucit vsetky ine moznosti u lekarov. Drzim palce

simsalabim
8. apr 2016

@iva330 u vacsich deti a dospelych je bolest vacsinou iba v jednej casti hlavy, pulzujuca bolest (u malinkych deti byva zas skor zasiahnute celo - tak to bolo u mojej mladsej kym bola malinka). A ako casto mava migreny? To je rozne. Kym bola malinka, mavala ich niekedy aj 3x za tyzden - to bolo hrozne. Potom mala niekolko rokov pauzu (u nej pomohla operacia oci) a v posledne 2 roky ich mava opat. Niekedy 1x za mesiac, niekedy 2x v priebehu tyzdna, ale ak to spriemerujem, tak asi 1x za 3 tyzdne. Moja dcera uz vie rozpoznat, kedy sa blizi migrena, takze okamzite podavame Nurofen. V ustach rozpustne tabletky nosime stale so sebou. Inak cas nastupu byva u nej vzdy rovnaky, je to poobede medzi 4-6 hodinou vecer. Inak neurologovia odporucaju necakat a vzdy podat liek okamzite, aby sa zabranilo vypuknutiu zachvatu. U deti nastastie zachvat trva iba par hodin, ale samozrejme, je to agonia. Kto migrenou netrpi, nevie, ako velmi sa lisi od obycajnej bolesti hlavy. Ja sama trpim migrenami, takze viem. Urcite skus neurologa a ak dcera vie, kedy to uz na nu ide, nech si skusi dat tabletku - daj jej jeden v ustach rozspustny Nurofen so sebou do skoly. Neurologa bude urcite zaujimat, ci bezne analgetika maju na bolest nejaky vplyv. Mozete sa pokusit zistit tzv. spustac , tym, ze si budete viest migrenovy dennik - zapisovat jedlo, pocasie a co sa dcere prihodilo a skusit spatne zistit, ci sa nejaky faktor neobjavuje pravidelne. U mojej dcery sme spustac zatial nezistili, ale ja svoj poznam celkom presne, co mi niekedy umozni sa zachvatu vyhnut.

iva330
autor
8. apr 2016

Ďakujem veľmi pekne za všetky príspevky v utorok ideme k pediatričke napíšem potom ako sme dopadli, vidím ,že téma migrén sa týka viacerých z vás ja sama som mávala zo začiatku aj trojdňové mirgrény ,postupne sa mi upravili tak na priemerne raz za mesiac, u mňa zaberá väčšinou antimigretikum teraz,takže je to lepšie prajem pekný deň

charity
8. apr 2016

@lenina13 Ahoj, presne takto sa prejavujd histaminova intolerancia. Vacsi stres sposobi vyplavenie histaminu a clovek z toho realne ochorie. Takze ak sa Ti vrati take blbe obdobie castych chorob, daj si radsej skontrolovat ci nejde o HIT.

iva330
autor
8. apr 2016

charity na alergologickú ambulanciu my chodíme lebo od 3 r.mala diagnostikovanu alergiu na roztoče a ľahšiu astmu,vo februari sme boli na opakovaných testoch a po alergiig ani stopy, aj astma je zdá sa vyliečená, narodila sa prdčasne ,tak lekarka alergiu pripisuje i tomu, ale zda sa,že sa z alergie i astmy dostava, mame ešte lieky aerius i sprej fluxitode od astmy ale len do augusta potom vysadíme lieky a po mesiaci ideme na opakované testy,tiež som naprv uvažovala,či nie je na nejaku zložku stravy alergická, uvidíme čo povie detská lekárka

katarinamarkova
8. apr 2016

@iva330 základná otázka: nosí 100% tie okuliare aj v škole?

katarinamarkova
8. apr 2016

@iva330 druhá otázka, keď ju bolí na spánkoch, rám z okuliarov jej sedí? netlačí ju?

katarinamarkova
8. apr 2016

@iva330 tretia otázka: pije dosť vody? myslím čistej vody.....nie ochutené presladené blbosti....
pridám rovno aj štvrtú otázku: neje veľa sladkého?