Je kašeľ následkom psychického problému?

Zodpovedané
17. júl 2019

Dobrý deň,

mám 6,5 ročné dieťa, ktoré už štvrtý mesiac kašle. Nemá typický kašeľ, ale škriabe ju v hrdle. Núti ju to odkašliavať. U lekárky sme boli trikrát a tá nevidí žiaden problém.

V poslednej dobe mám pociť, že he to spôsobené psychikou. Robí to vtedy, keď sa nudí, alebo pri pozeraní televízie. Prežila stresujúce obdobie. Mala zápis do školy, rozlúčku so škôlkou. V príprave na zápis sa jej veľmi nedarilo.

Snažím sa ju maximálne chváliť a povzbudzovať. Maximálne sa jej venujem.

Bola u babky na prázdninách a volala mi s plačom, že jej chýbam. Doteraz nechcela od babky ani domov chodiť. Už nechce ani sama zaspávať. Pokým zaspí, tak ide aj 5x na wc. Rozrpráva o negatívnych veciach. Babku miluje a chodí k nej už roky. Večerný rituál sa nezmenil.

Aj keď zaspí, tak sa budí. Pýta sa, že kde som a či môže prísť do spálne. Vzala som ju na noc do spálne, ale to nie je riešenie.

Ako jej môžem pomôcť?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

zdá sa, že u dcérky prišlo k nejakej zmene. Skúste porozmýšľať či sa u vás niečo neudialo, poprípade či sa neudialo jej niečo, pri čom mohla stratiť istotu, pocit bezpečia.

Môže to byť spôsobené aj so školou, ale kľudne aj s niečím iným. Niekedy u detí príde takéto obdobie strachu a po čase zase odznie. U detí sa obdobia strachu striedajú. Ťažko povedať čím to môže byť spôsobené.

Kašeľ môže byť aj psychosomatický prejav. Treba však najprv vylúčiť zdravotný problém - baktérie, infekcie, ale aj alergie.

Čo môžete robiť doma je vytvárať jej pocit bezpečia, istoty, lásky. Brať jej strachy za reálne a skúšať jej ich pomôcť prekonať. Zrkadlite jej emócie, rozprávajte sa o nich, pýtajte sa jej čo by jej v tých situáciách pomohlo, ako sa vtedy cíti. Buďte tam pre ňu, počúvajte ju, skúste porozumieť. Prijímajte jej prejavy.

Ak sa vám zdá, že zmena trvá pridlho, prejavy sú časté, intenzívne. ak by mohla byť spôsobená nejakou konkrétnou situáciou, ak to dcérke znemožňuje každodenné fungovanie, ak máte pocit, že sa niečo deje, navštívte psychológa.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com