Moja 28 mesačná dcéra je veľmi zlá

Zodpovedané
16. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Mám 28 mesačnú veľmi múdru a šikovnú dcéru. Problém je v tom, že je neskutočný čert.

Robí naschvál to, o čom vie, že nesmie robiť. Keď nedostane to, čo chce tak začne hystericky kričať. Dokáže sa bez dôvodne rozplakať a až sa zachádza..
Všetko dobré a aj zlé jej vysvetlujem. Veľmi veľa s ňou komunikujem a ona všetko aj pochopí. Na truc urobí to, čo nesmie a ja už jednoducho nevládzem. Je stále kojená. S odstavením bojujeme uz cca pol roka a nič.

Ako mám riešiť môj problém s dcérkou?
Ďakujem

Dobrý deň,

ďakujem za otázku. Poväčšine, keď sa rodičovi zdá, že dieťa robí naschvál, ide zo strany dieťaťa o testovanie hraníc. Hranice znamenajú pre dieťa bezpečie, budujú jeho sebakontrolu.
Podstatné je, aby boli nemenné, pevné, jasne stanovené.

To, že dcérka plače, kričí, zúri keď nedostane to, čo chce, je úplne prirodzené. Je dobré dieťa pri emócií sprevádzať, pomenovať ju. Tento proces emóciu dieťaťa zmierni, učí sa ju pomenovať a nachádza (s pomocou rodiča) spôsoby jej zvládania.

Silné emócie dieťa prevalcujú, pohltia ho, nie je schopné uvažovať. Až keď emócia odoznie, dá sa vysvetľovať, komunikovať, spätne hľadať iné možné riešenia situácie.


Prajem vám pekné dni!

Martina Wäldl
email: mata.waldl@gmail.com