Čo je hypnopôrod?

Zodpovedané
18. nov 2018

Dobrý deň,

prosím o vysvetlenie, čo znamená hypnopôrod.

Aké sú jeho pozitíva a negatíva?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

vysvetlenie, o čom je hypnopôrod nájdete zhrnuté v mojej odpovedi na otázku "o čo vlastne ide v metóde hypnopôrod". Poprípade skúste pozrieť náš web.

A aké sú pozitíva a negatíva?

Pozitíva vidím hlavne v tom, že budúca maminka, ktorá si osvojí techniky hypnopôrodu je napojená na svoje telo a svoje bábätko. Svojmu telu aj dieťatku dôveruje, je pozitívne nastavená a teší sa pôrod. Vďaka hypnopôrodnej príprave (ktorá spočíva vo vytrénovaní si tela aj mysle) sa dokáže počas príchodu bábätka na svet sústrediť plne na seba a zostať úplne pokojná, vďaka čomu si telo dokáže vytvoriť obrovské dávky našich vlastných pôrodných hormónov, potrebných pre hladký a pohodový priebeh pôrodu. A pokiaľ by ju niečo vyrušilo, pozná spôsoby, ako sa dostať naspäť do stavu, v ktorom jej telo aj myseľ pracuje v prospech tohto procesu. Pritom však nie je "mimo", môže komunikovať, rozhodovať, svôj pôrod má plne pod kontrolou. Mnoho žien práve vďaka technikám hypnopôrodu zažije rýchly, ľahký, bezbolestný, liečivý, posilňujúci, či až extatický pôrod!

Ďalšou obrovskou výhodou je, že žena je po takomto pôrode v hormonálnej rovnováhe, je plná energie, často v úžase z tohto zázraku narodenia. To jej dodáva množstvo sebavedomia do novej úlohy byť mamou. Dokáže sa od prvej chvíle plne starať o bábätko, byť s ním v nerušenom kontakte, čo napomáha vytváraniu vzťahovej väzby a bezproblémovému dojčeniu. Po takýchto prirodzených a pokojných pôrodoch sú aj bábätká väčšinou kľudné a spokojné.

Nech premýšľam akokoľvek, negatíva Vám napísať neviem. Hypnopôrodná príprava je príjemná a relaxačná pre maminky, nemá žiadne negatíva. Možno niektorým môže trvať dlhšie, kým sa naučia naozaj hlboko relaxovať (pretože pri dnešnom životnom štýle to mnohí z nás nevedia), ale kto trénuje, dostane sa do toho. Taktiež sa môže stať, že napriek príprave a očakávaní toho ideálneho scenáru sa vyskytnú počas pôrodu okolnosti, kedy je potrebné robiť kompromisy. Tu je však tiež výhodou, ak maminka trénovala hypnopôrodné techniky, pretože jej pomôžu, aby neprepadla stresu a dokázala sa pokojne a rozvážne rozhodovať.

Verím, že ste dostali odpoveď na Vaše otázky. Želám všetko dobré!


Mgr.Hana Rollová
Lektorka kurzov Hypnopôrod Slovakia™
hana.rollova@gmail.com
tel: 0917480077
www.hypno-porod.sk
www.hypno-porod.com/facebook