Čo mi spôsobuje bolesť hlavy po káve?

Zodpovedané
15. dec 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom mojej situácie. Pijem kávu asi od svojich 15-tich rokov. Teraz mám 35. Denne tak 3-4 instantné slabé kávy, a to bez cukru a s mliekom.

Posledné týždne ma vždy po káve rozbolí hlava. Najmä na spánkoch. Dovtedy v pohode. Nemám žiadnu diagnózu, tlak normálny, občas nižší. Nič som nemenila na svojom životnom štýle, stres stále rovnaký ako na rodičovskej dovolenke. Pijem dosť vody. Občas si dám nejaké magnezium.

Preventívna prehliadka bola pred 1,5 rokom, čiže nemôžem teraz ísť opäť.

Čo mi podľa Vás spôsobuje bolesť hlavy?

Ďakujem

Dobrý deň,

bolesti hlavy sa delia na primárne a sekundárne.

Primárne bolesti hlavy nemajú jasne určenú príčinu, patrí tu tenzná bolesť hlavy, migréna, cluster headache, benígna námahová bolesť hlavy.

Pri sekundárnych bolestiach hlavy vieme určiť vyvolávajúcu príčinu bolestí, patria tu bolesti hlavy spôsobené traumou, po cievnych mozgových príhodách, nádorovými ochoreniami, užívaním drog, cigariet alebo nadmerným pitím kávy, infekciou, psychiatrickými ochoreniami a iné.

Pri bolestiach hlavy by sa mal vždy odmerať krvný tlak, pretože zvýšený krvný tlak môže spôsobovať bolesti hlavy. Pri nízkom krvnom tlaku sa pacienti môžu sťažovať na celkovú únavu, malátnosť. Ak sa vie určiť vyvolávajúca príčina (napr. pitie kávy), treba na pár dní vysadiť alebo obmedziť možný spúšťač ťažkostí. Pre tenznú bolesť hlavy sú typické bolesti hlavy vo forme tzv. čiapky, bolesť je lokalizovaná najmä v záhlaví a je difúzna, u niektorých pacientov sa objavuje v oblasti spánkov. Migréna je záchvatovitá bolesť hlavy, ktorá je zvyčajne na jednej polovici hlavy, bolesti na zvýrazňujú na zmyslové podnety – hluk, svetlo, vône, sprievodným javom je zvracanie, nechutenstvo.

Cluster headache je záchvatovitá jednostranná bolesť hlavy, ktorá prichádza najmä v noci, veľmi silnej intenzity, ktorá budí v noci pacientov, bolesti sú v oblasti spánkov alebo očnice. Ak bolesť trvá dlhšie ako tri týždne je vhodné vyšetrenie u neurológa, ktorý určí o ktorý typ bolesti hlavy ide a na základe vyšetrenia môže pacienta odoslať na ďalšie vyšetrenia.


Pekný zvyšok dňa želám.
MUDr. Milada Madleňáková