icon

Ak dieťa, jedine cisárskym

usmiata007
18. mar 2017

Dobrý deň, viem, že na Slovensku nie je indikáciou pre cisársky rez
panický strach z pôrodu, ale v zahraničí to indikácia je. Partner by v
budúcnosti chcel dieťa, ale ja ho naplánujem jedine, ak by som mohla
rodiť cisárskym. VÁŽIM SI VŠETKY MATKY, nech rodili akokoľvek, zaslúžime si výber pôrodu! Môj strach je na mňa príliš - v noci nespím dobre už
dva mesiace kvôli ťažkým pôrodom mojcih známych, kvôli faktu, že nie
každej zaberie epidurál a že sa žena tam dole dotrhá alebo ju nastrihnú,
môže sa jej dokonca roztrhať konečník! toto by žiaden chlap nepodstúpil,
no po nás to chcú! Partner na mňa netlačí, snažil sa ma ukľudniť, Že
bduem mať dobrú starostlivosť a ale no ja chcem jedine CR v budúcnosti,
starostlivosť ma neuteší v prípade bolestí a úprimne, za roztrhanie tam
dole by sa mi asi sprotivil aj on aj dieťa! Ccem, aby bolo dieťa zdravé a nechcela by som ho pri prirodzenom pôrode pridusiť, pri Cr to nehrozí, aj keď mám nastudované negatíva. Neodpustila by som mu to, aj
keď je to dobrý človek, proste nie, nikdy by som mu neodpustila natrhnutie, iné veci vo vzťahu áno. Pre vás sú to silné slová, ale prečo
by sm sa v dobe vedeckých objavov mala trhať ako v praveku za sprievodu
hororových bolestí? Nechutilo mi ješť kvôli tej predstave. Smiem sa
spýtať, ak by bol môj strach vážny a úzkosť ešte stúpala, a ak mám
problém s očným nervom, tiky na viečku, dioptrie - 4,5 a zošikmenú
panvu a stavce v strede chrbta, mohli by to byť indikácie pre CR? Mám aj
PCO, nepravidelný menzes, nemám niekedy vôbec menzes, hlavne pri strese
(teraz ho mám kvôli predstave pôrodu). Iné veci nie sú problém, nemám
depresie naopak sa teším zoživota, no ak počujem slovo pôrod predstavím
si čosi ako amputáciu za živa a je mi veľmi zle, až fyzicky.
Psychologička mi nepomôže a nepresvedčí ma na "prirodzený" pôrod, ktorý
na SVK ani neexistuje, keďže ženu priviažu na kozu ako nesvojprávnu,
ziapu po nej a ešte jej nastrihnú hrádzu!!! ďakujem za radu. Partner mi
pomáha v živote so všetkým, ale pôrod ani kvôli nemu nie som ochotná
prežiť, on by sa tiež nechcel za živa trhať tam dole!!! ďakujem za radu. P.S: Imunita detí : ja mám kopec chorôb a dosť casto aj keď ma moja mama rodila prirodzene, a mnohé deti po CR nemajú alergie, ja ich mám kopec, takže nechcem tu mať argumenty o imunite dieťaťa, ale seriózne rady, či a ako to ide vybaviť. Ešte dieťa neplánuje ten strach je hrozný, dožiera ma to :(

anjelic
18. mar 2017

@usmiata007 "Zěna nie je dôležitá, len dieťa??? Kde to Žijeme, v akom období???
A naozaj, muži by rodiť asi vôbec nešli" nikde netvrdím, že žena-rodička nie je dôležitá... a pokiaľ nie je dôvod na CR, tak jej prirodzený pôrod na dôležitosti neuberie. A možno by si sa čudovala, koľko chlapov by si tú možnosť priviesť dieťa na svet vyskúšalo... hlavne ten pocit, keď dieťatko nosí pod srdcom, cíti jeho pohyby. Všetko berieš dosť negatívne. Ak by sa niečo malo stať tebe, lekári určite zasiahnu alebo od začiatku budú voliť CR. A počúvať ako, ktorá rodila je tiež len pre silné žalúdky...

alchemilkazltozelena
18. mar 2017

@usmiata007
necitala som odpovede inych bab
..
ja som rodila 2x prirodzene tiez som si nikdy nevwdela predstavit ako moze z tak maleho otvoru vyjst dieta a ako to musi boliet aky to musi byt horor atd a bola som presvedcena ze chcem rodit cisarskym...
ale naozaj si myslis ze po cisarskom ta nic nebude boliet? ja nemam skusenost ale co som pocula je to vraj tiez masaker, tiez to nie je med lizat a mnohe zeny co prezili obe typy porodu zhodne tvrdia ze prirodzeny bol lepsi...

mija22
18. mar 2017

@usmiata007 tu nejde o empatiu alebo neempatiu. Ja len hovorim, ze to co tu cely cas pises je diagnoza.... a nemusíš sa za to hanbit som povedala. Len si to nepripustas...ale mat hentake stavy pochop nie je normalne. Premyslat nad 1000 scenarmi porodu. Kazdy je iny, individualny. Pri každom si to odsereme s prepacenim len my zeny. Ale kedze sme sa rozhodli mat dieta, treba to zobrat ze to proste je tak...kazda bolest odozneje...ale trapit sa tym naspat pre to a mat panicke stavy úzkosti je na konzultaciu s psychiatrom...a to v dobrom, nie je to moja neempatia

monka338
18. mar 2017

Nevieš,o čom píšeš. Ja.mam za sebou 2 neplánovane sekcie a vedela by som ti rozprávať. Už nemôžem mať ďalšie dieťa,nakolko mam svoj vek a tretiu sekciu lekári už neodporúčajú. A ta bolesť..ja som začala rodiť normálne prvé 34 hodín a druhé 23 hodín. Druhé som si užívala lebo som do poslednej chvíle myslela,že to pôjde normálne. Keď mi oznámili,že musia spraviť sekciu,tak som sa na pôvodnom stole rozplakala. Uvedom si,že ti rozrežeme brucho v podbrušku. Boli to ako sviňa,týždeň sa nevystries a budeš sa liečiť ako po operačný stav a ešte sa starať o bábätko. Iné mamičky už behali na druhý deň ako lane a ja som 10 minút stavala z postele.... nikdy by som dobrovoľne na sekciu nešla...nikdy

sono2
18. mar 2017

@usmiata007 ja by som ti radila veľmi dlho nemat dieťa. Nie si pripravená absolutne. Starosť o dieťa je viac ako jeden pôrod, budeš šediva, keď ti bude plakať dieťa čo i len kvôli bolesti brucha. Pôrod je nič ver mi. A to som rodila absolutne bez pomoci 4,6 kilo dieťa 12 hodín kontrakcie čo 2 minúty na konci štyri hodiny neskutočnej bolesti. Ale neskutočnej. To sa nedá opísať. Aj som sa roztrhla. Rodila som v Rakúsku. Za týždeň som bola absolútne fit. Druhý deň hned sedela.
Ale nie o tom som chcela. To počuť nechceš.
Ty si Neni pripravená sa obetovať lebo rodičovstvo je sa obetovať. Kojit. Vieš ako prvé dni bolia bradavky? A to si môžem gratulovať, že som použila tri dni krémy nedospela som do štádia rozkrvácaných bradaviek, lebo bábätko má sakra silu v ďasnách a prikladať musíš kvoli tvorbe, takže to ináč nejde. Bolesť budeš cítiť až v lopatkách keď bude ťahať mlieko.
Neskôr spánok, atď atď.
To nie je o pôrode, to je o tom dať seba a zatiaľ si na mile ďaleko od toho.
Ja som to cele ani nečítala. Citila som hrozný chlad a bábätko potrebuje teplé srdce🤗

lusy1507
18. mar 2017

Nechápem, prečo ju odsudzujete? Jednoducho sa toho boji, no a čo? Kto vám natlačil do hláv, že prirodzený pôrod je to najlepšie!?? Každa sme iná a pre každú kpé lepšie niečo iné. Tiež som sa pôrodu veľmi bála a to len kvôli prístupu lekárov. Berú nás ako ovce pri strihaní vlny... Keď si nepriplatis nemáš nič o tom je celé Slovensko a obzvlášť zdravotníctvo. Ja som si priplatila a neľutujem! Mala som super doktora ktorý sa o mňa staral pred pôrodom, pri operácii a dokonca aj po nej,až kým som nebola úplne fit. Mám krásnu jazvu po sekcii,že keď si dám nohavičky tak ju nikto nevidí. Po rokoch, keď jazva vybledne nik nezistí, že som po sekcii. Len malinka, tenucka čiarka v podbrušku. Ja som zdravá, dieťa tiež a to bez bolestí a natrhnutej škatule....

usmiata007
autor
18. mar 2017

@miruna fuha, chápem, ale ja sa toho nebojím. Je to operácia, ktorú robia rutinne. Môj kľud mi pri tom pomôže, ale panika pri pôrode nepomáha.

portret7
18. mar 2017

@sono2 trosku tvrdé slova... Treba rešpektovať strach žien, ktoré majú strach z pôrodu! Nič to nevypovedá o tom, či sú pripravené na dieťa. Som matka, rodila som sekciou a strach z prirodzeného pôrodu mám stále. Nemyslím strach typu, že bojím sa, ale strach, že pri predstave prirodzeného pôrodu mi je zle. tento strach nemusí ustúpiť, sú na to rôzne vysvetlenia v odborných časopisoch. Ísť do detailov by znamenalo, že by ma hyper bio matky ukameňovali🙂

usmiata007
autor
18. mar 2017

@lusy1507 ďakujem za podporu! a tá jazva po cisáskom ma vôbec netrápi, veď ju uvidím len ja a partner. Horší je rozthrnutý zadok a únik možu. Veď žijeme v mdoernej dobe, a máme svoje práva, keď môže ísť žena na interrupciu, prečo by nemohla ísť na CS?

katka708
18. mar 2017

Viem si aspoň z časti predstaviť ako sa cítiš. Niečo podobné som mala aj ja. Pár rokov som nad otehotnením ani neuvažovala a keď som sa na to odhodlala, tak som prvé mesiace rozmýšlala len nad tým ako vybaviť cisársky. No postupne som si čítala veľa kladných info o klasickom pôrode a môj gynekolog ma pravidelne ukludňoval a od cisárskeho odhováral až som sa s tým zmierila. Na počudovanie som ku koncu zistili, že moja očná by mi kľudne keby som chcela, dala papier s odporúčaním k CR. Mala som rok dozadu operované oči a kvôli vyššiemu tlaku bolo "malé" riziko že by mi mohla prasknúť nejaká žilka v oku ale vraj to sa môže stať aj neoperovaným očiam. No ja som si to potvrdenie od nej nedala vystaviť a odhodlala som sa na normálny pôrod..... Ku koncu mi to už bolo vlastne jedno, bola som rada že žijem a každý deň som sa modlila nech už konečne porodím lebo syn bol v bruchu aktívny najmä v noci takže posledný mesiac som už ani nespávala a to nehovorím o bolestiach pri chôdzi a pod.... 🙂
No najväčšia "sranda" bola že pôrod sa začal na termín presne, prirodzene ale ani po 20h kontrakcií nezačal zostupovať dolu a ja som sa neotvárala, takže som nakoniec skončila s tým mojím "vytúženým" cisárskym. No nesťažujem sa, síce neviem ako veľmi by bolelo tlačenie ale po tých nekonečných kontrakciách bol pre mňa už akýkoľvek pôrod vykúpením
Áno, prvé hodiny po cisárskom sú des ale akonáhle som sa donútila postaviť a hýbať sa, každá hodina/deň bol lepší a ja som to rozchodila. Síce som prvé dni závidela všetkým mamičkám čo rodili normálne a normálne chodili (mi po sekcii sme boli zhrbené ako ježibaby a každé vstávanie z postele k plačúcemu bábu bolo ako očistec) ale po 2 týždňoch som o sekcii ani nevedela a teraz s odstupom času by som pri druhom pôrode volila sekciu automaticky. Už len z toho dôvodu, že čo ak by bol postup rovnaký a ja by som opäť dlhé hodiny trpela v kontrakciách a neotvárala sa...
Možno tú sekciu iné baby (vyššie nadomnou príspevok) vnímali nejako citlivejšie ale mne sa to nezdalo až také strašné. Veď aj tie kontrakcie boleli ako sviňa, lámalo ma každé 3 minúty v krížoch že by som sa po stene škriabala a kým jedna skončila, už prišla ďalšia...... A asi rovnako ma bolelo aj to brucho rozrezané prvých 24h. a to mi asi dávali aj niečo od bolesti ale potom som už odmietla do seba pchať lieky kvôli kojeniu a aj napriek tomu sa tie bolesti dali vydržať. Tešila som sa z bábätka a brala som to ako formu obety a nevyhnutnosti. Kamoška na vedlajšej izbe rodila "prirodzene" a roztrhla sa až po konečník, tá si poriadne nesadla zopár týždňov čo tiež nie je žiadna výhra.
Ja si myslím, že si s kľudným svedomím môžeš zvoliť sekciu a kašli tu na mamičky ktoré ťa od toho odhovárajú. Ty vieš sama najlepšie čo zvládneš a čo nie. a ak máš už teraz z toho psychické problémy, tak tá sekcia asi bude najlepšia voľba. Pri tomto strese čo z toho prežívaš by som sa dosť čudovala keby sa ti vôbec podarilo otehotnieť.
Inak nemáš nejakého známeho gynekológa? to by bolo naj keby si sa s ním dohodla a zaplatila mu aby ti tú sekciu spravil rovno on. A navyše sa môže stať, že bábo bude aj tak zle otočené a nakoniec tá sekcia bude nevyhnutná tak či tak.....
Držím ti palce aby sa ti sekciu podarilo vybaviť. Ja navrhujem navštíviť psychológa/psychiatra a vysvetliť mu dopodrobna problém. Myslím, že už aj tu na SR ti vie dať aj on odporučenie k sekcii.

alex666
18. mar 2017

@usmiata007 Koľko máš rokov? Myslím, že z týchto predstáv časom vyrastieš. Tiež som kedysi hovorila, že rodiť jedine cisárskym, ale dnes by som už úplne iného názoru. Odporúčam ti s dieťaťom počkať a trochu mentálne vyrásť.

usmiata007
autor
18. mar 2017

@sono2 aj toto mám naštudované, prsia pre dieťa už toľko poskytnem, veď najlepšie je materské mlieko 🙂 ale ja o ten plrod nestojím...milióny detí - sirôt hladujú, chcela by som radšej adopciu, ale partner to tak nechce :(

margarita
18. mar 2017

@usmiata007
z toho, co si v uvode napisala, by som najprv na Tvojom mieste mala vazne obavy, ci sa vam podari vobec uspesne otehotniet, lebo nepravidelny cyklus a PCO plus hormonalne zmeny a vykyvy v dosledku stresu su podla mna dost vela komplikacii naraz.

a tiez si treba asi zvazit, ako zvladnes tehotenstvo potom, ako prezijes pripadne komplikacie, problemy, hroziaci potrat, nevolnosti, bolesti tela a pod. kym sa vobec dopracujes k porodu samotnemu.

chapem, ze mas psychicky blok, ale ak je to az take vazne, zvazovala by som vobec dieta mat.
mam pocit, ze mas vacsi problem, nez je strach z nastrihu.
mimochodom, ja mam za sebou nastrihy 4x, a ver mi, ze v tom vypati a strese a tlaceni som to ani raz necitila, prisaham. vacsmi som citila sitie potom aj ked som mala lokalnu anestezu aj epiduralku.
takze kazda to ma inak, naco sa trapit, ak sa to da aj inak zariadit,
no opakujem, ze s tymto pristupom k bolesti, traume z porodu je namieste zvazit tento vazny a celozivotne ovplyvnujuci krok.

drzim Ti palce, nech sa rozhodnes akokolvek.

meluela
18. mar 2017

@lusy1507 pre zdravu matku a dieta je prirodzeny porod to najlepsie, to je proste fakt - co sa tyka komplikacii aj buduceho vyvoja babatka, su na to stovky studii. Na druhej strane cisarsky rez je urcite uzasna vec, vdaka nemu mame teraz take dobre cisla v umrtnosti zien pri porode a perinatalnej umrtnosti, vsetky tie pripady ktore boli pred sto rokmi beznadejne. Ja som sa pri porode bala hlavne toho aby nebol nutny cr a som velmi vdacna ze nebol aj ked porody teda fakt boleli. Individualne moze mat clovek smolu pri oboch, pri cr aj pri spontannom.

katka708
18. mar 2017

A na margo alergií a imunity detí po sekcii..... syn po sekcii nemá žiadnu alergiu, do roka ochutnal snáď všetky alergény a imunitu mal ukážkovú. po nástupe do škôlky to bola jedna choroba za druhov ale problém bol asi v nosných mandliach kt. mu pred týždňom odstránili tak snáď sa tá imunita napraví...... ale ak aj nie, nehádžem vinu na sekciu 😀

lukyazojka
18. mar 2017

Zaujalo ma že si napísala že "spoločnosť nás núti mat deti".. ty si ta ktora to dieta vynosi a porodi..ty rozhodnes či budeš mat dieta alebo nie..ale ty si už nastavena v hlave že budeš mať horovy pôrod.. to nieje dobré, ani nevies či nebudeš mať v tehotenstve problemy..a už chceš mat rozhodnute ako budeš rodiť. Keď sa rozhodneš rodiť sekciou tak si to vybavíš, ver mi, máš panický strach z pôrodu? Tak vynos zdraveé dieta min.do 36 tyždna a zhaňaj pôrodníka ktorý ti urobí sekciu..najdeš nebude to problem. Potom ti držím palce aby si mala pri sebe podporu blízkych, nech sa pekne rozkojíte a ty sa rychlo zregeneruješ.. lebo je to proste fakt že prirodzený pôrod je vo všetkých ohľadoch lepši ako sekcia,ako pre matku tak aj dieta..Nikto ti nemõže garantovat že sa ale niečo neskomplikuje..Ak chceš sekciu vybav si ju, a nehladaj dôvody aby ti doktor našiel indikaciu na sekciu. Ty si žiješ svoj život..budeš rozhodovať za svoje dieta tak sa vykašli na komenty ostatných a rob ako to ty cítiš. Ja som veľmi túžila rodiť normálne..ale ďakujem za sekcie zachranili mi 2 detičky aj môj život.

usmiata007
autor
18. mar 2017

@katka708 ďakujem ti za taktnú, trpezlivú a na informácie bohatú odpoveď, určite dám na tvoje rady, ďakujem 🙂

margarita
18. mar 2017

@usmiata007
kym som pisala svoj prispevok, objavil sa tam ten Tvoj o adopcii, no presne mne to tak pripada, ze radsej sa ani o dietatko nepokusat, ale zase dolezite je byt s partnerom zajedno...ako mu potom neskor cely zivot vycitat, ze Ta dotlacil do niecoho, a odnesie si to aj tak len to dieta, ci uz vlastne, adoptovane alebo akekolvek.

meluela
18. mar 2017

@usmiata007 urcite nepozeraj babyboom na markize .. a teda cr je asi tiez dost masaker, vzdy mi bolo luto tych zeleno-bielych matoh co viezli na postelach sanitari po cr kym ja som sa tesila plna endorfinov z babatka 🙂 a neskor ked som sa o neho mohla hned starat a oni sa ledva nadvihli na posteli

llaurita
18. mar 2017

Moj nazor je, ze je skoda si nevyskusat prirodzeny porod, pretoze to vobec nemusi byt taky horor, ako popisujes. Poznam mnohe pribehy bab, ktore mali spontanny porod skoro bez bolesti, prip. bolesti boli, ale porod bol taky rychly, ze na to hned zabudli. A zotavovanie je urcite lepsie po spontannom. Ja som mala prvy porod akutnu sekciu a hoci som bola z tych stastnejsich, ktore sa zotavili pomerne rychlo, nebolo to jednoduche. Prve hodiny len lezis a vsetko ta brutal boli. Ked ma prvykrat postavili, tak som odpadla. Prvych pat dni som sa nemohla ani vyrovnat, ked som nahodou kychla, tak bolest otrasna. Niekoho to boli ovela dlhsie, aj mesiace po porode. Kamaratka napr. tyzden vracala zlc po sekcii. Ja som mala akutnu sekciu, porod mi nepostupoval a nastastie som mala doktora, ktory ma nenechal dlho trapit a navrhol mi sekciu.... Takze moja rada znie, ked si dohodnes doktora, ktory nie je za spontanny porod za kazdu cenu, aj taki existuju, a v pripade potreby ti urobi sekciu, budes kludnejsia a nepripravis sa o to, ze to aspon nevyskusas... Ja som teraz tehotna druhy krat a stale dufam, ze ma nechaju rodit prirodzene, ved jeden nevydareny porod nemusi znamenat, ze druhy nebude lepsi

jana_eyre
18. mar 2017

necitam diskusiu, tak pridam len svoj nazor.. rodila som 3x prirodzene.. 3x som sa sialene bala, ale vzdy to nejako islo..

ALE, myslim, ze aj tak by sa mohlo pozerat na prianie zeny a ked sa tak velmi boji prirodzeneho porodu, nemal by byt problem urobit cisarsky.. Nejde predsa len o styl narodenia dietata, ale aj o pohodlie zeny a zla psychika dokaze velmi vela pokazit.. Dieta je dietatom ci sa narodi cisarskym, alebo vaginalne, matka je matkou ci ma jazvu na bruchu, alebo tam dole..

Ked som bola hospitalizovana den pred porodom svojej druhej dcery, na vyvolavacku, pretoze som uz dlho prenasala, bola na vedlajsej izbe zena, ktora sa NAOZAJ velmi bala porodu.. celu tu noc, co som tam bola plakala, nerozpravala o nicom inom ako sa NAOZAJ hrozne boji, ze ona to nezvladne.. nakoniec jej cisarsky urobili.. Jednoducho, ked sa zena tak velmi boji, moze to ohrozit dieta.. A dieta je nekonecne krat dolezitejsie ako styl porodu!

usmiata007
autor
18. mar 2017

@mija22 chápem tvoj postoj teraz lepšie. Ale ja by som chcela adopciu, partner nie, takže si to odskáčem viac menej kvôli nemu :( neviem sa na to nastaviť práve preto. Je to skvelý chlap, neublížil by mi nikdy, ale aj tak ma štve, že nechce adopciu, hoci ho aj chápem.

usmiata007
autor
18. mar 2017

@margarita die'taťu by som chcela len to najlepšie, či už svojmu, alebo cudziemu, no fakt nemôžemovládať zlosť na lekárov a prírodu, keď si predstavím roztrhanie a nástrih brrr , kto by bol zrelý na také mučenie? :(

rebellefleur
18. mar 2017

Rodila som aj ja. Prvý syn - prirodzený pôrod,bez epiduralu, niekoľko hodín, s menším nastrihom. Druhý syn - cisársky v celkovej anestézii..
Čo bolo lepšie? Neuveris, ale prirodzený pôrod..

natalka13
18. mar 2017

Ja doporucujem nepozerat Baby boom.

rebellefleur
18. mar 2017

Malo byť rodila som aj aj

usmiata007
autor
18. mar 2017

@alex666 ehm...ja mám už 28, ale strach to neovplyvní, naopak stúpa, lebo okolie do mňa rýpe s dieťaťom, ako keby si mysleli, že zo ženy vypadne ako nejaká lentilka :/
inak sú Zěny, ktoré by šli rovno na interrupciu, neodcudzujem ich, ale príde mi nefér , Že CS sa vybavuje horšie ako interrupcia, na ktorú by som nešla- veď mám skvelého chlapa 🙂

somavi
18. mar 2017

Smer Psycholog , určite . To ako myslíš vážne, ze by sa ti sprotivil muž aj dieta , keby si sa natrhla? Preboha žena , vsetko v poriadku ? ?? Si nejaká hystericka nie ? Opisuješ tu pôrod ako cosi neskutočne strašne a mucive . A pritom si ho este ani nezažila ! Mam za sebou dva pôrody a fakt mi bolo u prdele , ci ma nastrihnu alebo nie . Nie je to žiadna tragédia , nic co by sa nedalo prežiť . A veď sa to zahojí . Normálne som z teba v šoku . Myslím , ze na materstvo nie si ani zďaleka pripravená .

margarita
18. mar 2017

@usmiata007
neuveris, ale ja som toto "mucenie" dobrovolne podstupila 4x a este s radostou, no cisty masochizmus 🙂
mozno preto, ze som predtym 3x spontanne potratila, a tak mi potom uz bolo totalne jedno, ako a kedy porodim, hlavne ze sa toho porodu dozijem.
mala som krasne, rychle, brutalne chemicky vyvolavane porody, kvoli mojej diagnoze, ale ver mi, ze nechcela by som to inak.

a ako si zmierena s faktom, ze teda povedzme aj otehotnies, prezijes tehotenstvo BEZ antidepresiv, prezijes nejako ten vysneny cisarsky, ale dietatku nieco bude, budu s nim lekari musiet nieco robit, pichat injekcie, nedajboze operovat alebo co, s tym si zmierena? \
lebo potom najlepsie sa zavriet ako kedysi Jackson do vlastneho ozonoveho stanu pred celym svetom a si v pohode...😉

na nieco umriet clovek musi....

somavi
18. mar 2017

Tým ale nechcem povedať , ze nechápem , ze sa bojíš .. chápem , aj ja som sa strašne bála . Ale tak trosku sa ukľudni..