Aké sú vaše skúsenosti s Epiduralkou?

nikussa0408
14. aug 2019

Ahoj dievčatá,

keďže mám strach z pôrodu dosť intenzívne premýšľam nad epiduralkou. Máte s ňou niektorá skúsenosť? Cena tam je vysoká, ale či to aspoň splní funkciu.

Ďakujem 🙂

jedlicka222
14. aug 2019

Epidural je zdarma. Urcite je dobre absolvovat aspon povinne poucenie, daju ti papier a potom sa rozhodnes ci to chces.

veronikaszabova
14. aug 2019

@jedlicka222 nie je zadarmo vsade

nikussa0408
autor
14. aug 2019

@jedlicka222 na stránkach Topoľčianskej pôrodnice som čítala cenu 150€.

kathhii
14. aug 2019

Neviem ked ides rodiť, ale v MT to bolo tiež zadarmo, ale aj keby sa platilo, tak by som za to tie peniaze dala...
Epidural ti nedaju hned, ale az ked budes otvorena dost vela, takže si urcite niečo vytrpis... Ale ked ti to pichnu tak sa Ti ulaví a potom si to narodenie babatka aj vychutnas...
To pichutie epiduralu nie je nic hrozne len reba spolupracovat, a to ani moc neboli len je to skor neprijemne.

puplatko
14. aug 2019

@nikussa0408 Vždy je riziko,vpich dosť bolí aspoň mňa, niektoré nemocnice to majú zdarma myslím a iné nie, každopádne, necítiš si celý spodok tela, musíš počúvať doktora, kedy tlačiť a kedy nie. Necítiš kontrakcie, necítiš či ide von ani nič, takže musíš počúvať všetky pokyny. Epidural musíš ma vopred naplánovaný, nedá sa rozhodnúť na pôrodnej izbe, pichá sa už keď si otvorená tak, že je možnosť odrodiť, takže niečo si zažiješ, mne pichli asi po 5 hod a do 30 min bola Sabinka vonku 🙂 Nič som necítila takže neviem, ale uľavilo sa mi.

nikussa0408
autor
14. aug 2019

@veronikaszabova Ďakujem. Som z Nitry kde to je zadarmo ale rada by som sa jej vyhla ...

luciabel
14. aug 2019

Zadarmo je v statnych nemocniciach. Vybav si poucenie a uvidis ako budes zvladat kontrakcie. Ako baby pisu, hned Ti ju nedaju. Musis byt otvorena na urcite cm. Davaju ju po urcitych davkach. 1 davka posobi cca hodinu. Aspon u mna tak bolo. Ja som aj tak rodila v bolestiach, kedze ja som sa velmi dlho otvarala a malicka mala pupocnik 2 krat okolo hlavky a nikto to nevedel. Sestricky mi ju vytlacili nakoniec. Takze aapon 2 hodky ma nic nebolelo. Stihli mi len 2 davky dat.

ukulela
14. aug 2019

@jedlicka222
@nikussa0408 epi je zdarma len v statnych - teda fakultnych nemocniciach (to plati aj pre otca pri porode) - to su tie socialne rovnopravne riesenia 🙂 lebo taka nemocnica je niekde 1 v celom kraji a ked rodis niekde 80-150 km od krajskeho mesta, priplatis si :(

lucyluv
14. aug 2019

Epiduralka môže mať aj vedľajšie účinky, ja som nevládala po nej stát na nohách, bola som úplne ako zdrogovana, ale necítila som žiadnu bolesť ani kontrakcie. Viem si predstavit, že niektoré ženy by vtedy nemuseli vedieť dieťa vytlačiť, ja som ale ten typ, čo dokáže presne počúvať doktorov a porozumieť čo mám robiť. Určite si daj spraviť poučenie, uvidíš ako to pôjde, skúšaj radšej najskôr bez toho, uvoľniť sa, správne dýchať, atď. Druhý pôrod by som veľmi chcela zvládnuť bez epi.

lucyluv
14. aug 2019

Ale zas mám kamarátku, ktorej epi nezabrala, ani o kúsok jej to neulavilo na bolesti, čiže nedá sa spoliehať na 100% že epi všetko vyriesi.

kristina2412
14. aug 2019

@nikussa0408 ak môžem poradiť ma poučenie o epiduralke určite choď,a pri pôrode sa rozhodneš podľa toho ako budeš zvládať bolesť,ako bude prebiehať pôrod atď. Aj keď budeš mať epiduralku zaplatenú a nevyuzijes ju,peniaze ti vrátia,strhnú si poplatok 5-10 €. Radšej by som ju mala v zálohe.

jani321
14. aug 2019

@jedlicka222 v Považskej Bystrici sa platí.

@lucyluv
@nikussa0408 ani mne epi nezabrala. Bolesť bola rovnaká, zväčšovala sa. Zdá sa mi, že až pri šiti začala účinkovať, lebo to už tak nebolelo. Druhý raz by som si ju asi nedala.

ria2001
14. aug 2019

No moja skúsenosť je asi takáto.. epidural mi vôbec nezabrala.. ale ze vôbec

sissinka8888
14. aug 2019

Ani mne žial epidurálka nezabrala, pichli mi ju hneď po príchode do nemocnice - bola som otvorena na 4cm, dokonca som mala problémy vraj kvôli nej, strašne pomaly som sa otvárala a mala som príliš nízky tlak

andromedea
14. aug 2019

Ahoj, ako spominali ostatne, na poucenie urcite chod. Ja som nesla (mladicka nerozvaznost), takze ked islo do tuheho, mi ju ani nemohli pichnut. Babam, co rodili so mnou vraj ale neucinkovala, alebo im prestala ucinkovat po 15 minutach, tak mali aj 3 davky. Ako u koho... A v NR robia len v pracovne dni od 7 do 15 🤣🤣🤣

kaja0007
14. aug 2019

Keď sa bojíš, tak radšej ako nad EPI uvažuj o nejakom kurze na uvoľnenie strachu. Tak či tak sa budeš báť, nič sa tým nevyrieši, rieši to len bolesť aj to len chvíľkovo. Pri samotnom tlačení už Epi nepôsobí. Mne veľmi pomohol kurz Hypnopôrodu, kde sa naučíš rôzne úľavové techniky. O Epi som ani nerozmýšľala a to z dôvodu dosť závažných možných vedľajších účinkov ako sú napr. Migrény. Rovnako by som nechcela byť “zdrogovaná“ pri prvom kontakte so svojím dieťaťom. Je dosť možné, že dieťa ti potom nepriložia z hľadiska bezpečnosti a ty stratíš možnosť byť koža na kožu, čo je najkrajšia časť pôrodu

mrkvicka060
14. aug 2019

Rodila som aj s epi aj bez (druhy porod nedobrovolne bez 😁). Jednoznacne epi odporucam 😁 a teda pri samotnom tlaceni uz neucinkovala, aby som citila ako tlacit, ale predtym a potom na sitie pomohla super.

nini1010
14. aug 2019

Epidural je zadarmo a je to super vec.velmi pomoze pri porode.Porod boli,naozaj hrozne nepredstavitelne,odporucam vsetkymi 10.

gabika128
14. aug 2019

@nikussa0408 ja som za epi neplatila, ale aj keby sa v mt platilo, určite si ju zaplatím. Mala som silne kontrakcie asi 5 hodín, bola som už v takom delíriu, úplne vysilena, keď mi ju pichli, tie najväčšie bolesti mi ustali, ale tlaky som stále citila až do pôrodu, takže som presne vedela kedy tlačiť. Samotný vpich nebolel a nemala som žiadne následky. Nebololo ani šitie po porode.

eliska13
14. aug 2019

@nikussa0408 určite ano, tie čo necítili prečo Vám ju nezaviedli ešte raz?bola som už otvorena, keď mi ju pichli bol to neuveriteľný rozdiel na asi pol hodinu som začala zase cítiť bolesti, až mi kolená klepali o seba a nedalo sa to zastaviť v krížoch máš veľa nervových zakončení ....potom prišla anesteziologicka dopichla mi druhú dávku a za chvíľu po 3 zatlaceniach bol syn vonku.Za hodinu aj pol som chodila, pôrod bez nástrihu žiadna migréna ani nic.Na poučenie chod a uvidíš ako bude pôrod prebiehať pre mňa to bola veľká psychická opora a chválim.Riziko je vždy a pri všetkom.Trpiet v takých bolestiach niekoľko hodín čo som ja mala iba pol hodinu nechcem, nie som masochista.

eliska13
14. aug 2019

@gabika128 pravdaže tlaky cítiš necíti sa bolesť.Vpichnutie som necítila iba ako, keď sa krv berie.Tak či tak lekár povie kedy sa ide tlačiť.niekto od bolesti stresu zvracia, odpadáva, má nedostatok kyslíka toto som nechcela ja EPI veľmi odporúčam aj zub, keď si trhas dáš si injekciu netrpis
@nikussa0408

sissinka8888
14. aug 2019

@eliska13 tak v mojom prípade mi ju pichali štyri krát ale bolesti neskutočné stale, ja som bola ale v tom, že bez epiduralky to bolí ešte viac až keď bolo po všetkom mi povedali, že ma nechceli tým ešte viac vystrašiť ale jednoducho mi nezabrala. Samozrejme, že 100€ som si zaplatila tak či tak

sarinka2012
14. aug 2019

@nikussa0408 Ja som platila pred 7 rokmi 150 eur za epi, teraz neviem ako to je, ale zaplatila by som aj viac ak by bolo treba 🙂 vpich som necítila vobec, ale jedna sestrička mi aj vravela že mám štastie že dnes je tu najlepšia anesteziologička 🙂 neskutočná pohoda, porod a šitie skoro bez bolesti, napriek tomu doktorka presne vedela kedy mam tlačiť, mala do 30 sekund vonku ( prvé dieťa) následné šitie som vďake epi necítila skoro vobec, takže ak ešte niekedy bude rodiť určite su ju opäť zabezpečím 🙂

hajanka
14. aug 2019

Prvy porod bol davno, to som prelezala cely povinne na porodnej posteli, vtedy sa o epi asi ani nehovorilo este, bolesti boli silne, ale detailne si to nepamatam.
Druhy porod v zahranici, to som klacala, cupela, chodila, bola som rozhodnuta, ze nechcem nic na tisenie bolesti, rodila som len s midwife bez pritomnosti lekara, bez pasov, bez postele, bolesti brutalne, pocitovo uplne na hrane zivota a smrti ☺️ naozaj, az tak ze nedokazala som dychat, nadychnut sa, myslela som ze umriem, porodila som cupiacky na zemi.
Po tejto druhej skusenosti, aj napriek tomu, ze viem ake je to riskantne, by som epi brala a len by som dufala, ze mi zaberie ako ma a ze budem vnimat kontrakcie ale nie bolest a ze porod mi to nepokazi. Aj ked to nie je uz prirodzene, uz mam pred tou bolestou obrovsky respekt.

malfea
14. aug 2019

@nikussa0408 ahoj, na SR by mal byť epidurál všade zdarma, ak niekde na webe nájdeš cenu, bude to stará informácia.

Aby ti epi mohli podať, musíš absolvovať poučenie anestéziológom. Aj keby si sa nakoniec rozhodla rodiť bez, je lepšie ho mať absolvované, trvá to do 30 min. Tam ti aj objasnia všetko, čo by ťa mohlo zaujímať (ako sa podáva, riziká a pod).

Ja som do dňa pôrodu nebola tiež rozhodnutá, no keď som na 5 cm prišla otvorená do nemocnice po 9 hod kontrakcií a dr. mi povedal, že podľa monitoru sú tam už NEJAKÉ SLABŠIE, v tom momente som sa rozhodla, že epi chcem, ak toto mali byť slabšie. A veru mi to dobre padlo, keď mi ju podali. Pôrod som si od tej chvíle naozaj užila a nie len pretrpela.

seva22
14. aug 2019

Ja som ju nemala lebo som sa z 0 otvorila na neviem koľko za hodinu a rovno ma šikovali na pôrodný box...ale pýtala som si ju no už bolo neskoro...počula som a čítala pred porodom že ten vpich v chrbte zvykne bolieť ešte dooooosť dlho ale aj tak som v tých bolestiach po epiduralke túžila 😇 čítala som rôzne skúsenosti,niektorým pomohlo niektorým nie,uvidíš keď už to bude aktuálne,či to zvládneš bez alebo ju budeš chcieť...ale podľa mňa ju chce každá bez ohľadu aké negatívne recenzie na ňu čítala,keď prídu tie pravé kontrakcie😉

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucinka1988
14. aug 2019

@nikussa0408 rodila som bez epi, kontrakcie cca 8hod, jasneze to veľmi bolelo, ale som tu..Šiť ma našťastie nemuseli. Druhý porod by som tiež rada zvládla bez, aj keď jeden nikdy nevie🤷‍♀️

brunettka89
14. aug 2019

Ja som rodila vo Vsetine, vypytala som si epi a ziadna ulava neprišla bolo to len horsie a horsie, vraj jednej z 200 nezaberie, jasne musela som to byt práve ja 🤦‍♀️, ale bosleti som mala potom snad aj dva týždne na mieste vpichu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre