Aké sú vaše skúsenosti s Epiduralkou?
Ahoj dievčatá,
keďže mám strach z pôrodu dosť intenzívne premýšľam nad epiduralkou. Máte s ňou niektorá skúsenosť? Cena tam je vysoká, ale či to aspoň splní funkciu.
Ďakujem 🙂
Ja som sa neotvarala, najprv boli 12 hodin slabe bolesti ale potom som trpela dalsich 8 hodin v riadnej bolesti, pri kazdej kontrakcii som myslela ze si odhryznem ruku... Bola som uplne vycerpaná, nejedla som celý deň, takže už ani energiu som nemala... No a po epi mi bolo omnoho lepsie, dokonca som bola vysmiata.neviem, ale ja som citila tlaky!!! , takže som vedela že mám tlačiť ale aj sestricky mi hovorili kedy presne... / to nám aj na predporodnej priprave hovorili ze to blokuje len bolest, ale tlaky citit/Stacila mi 1 dávka, lebo potom to už šlo rýchlo, keď ma šili tak mi dali este trochu, takze som necitila nic... To, že som necitila nohy som si pravdupovediac ani nevsimla...A po povinných 2 hodinách po porode som isla do izby na voziku, takže ani mi nohy nechybali....D a nemala som pocit ze som zdrogovana alebo tak.
Mna po vpichu chrbat ani nebolel, možno trošku 1 deň ako elektrika, keby ti presla po chrbte. Nikdy som ani neuvazovala ze by som si epi nedala, a tiez som sa bala porodu...
Svagrina epi nemala,lebo najprv nechcela, ale ked uz by si ho checla dať tak si ho uz nemohla... Teraz by tu chybu uz nespravila.
Takže si chod na to poucenie, priprav sa akoby si nan isla, vzdy mozes povedat ze ho netreba... Lebo oni ti na prijme zoberu krv na vysetrenie, ci vobec mozes mat epi.
PS: a to bolest znaśam dobre, tabletky od bolesti si nedavam skoro vobec.
Ja normálne neviem, či tu niektoré naschvál preháňate o tých pôrodných bolestiach len preto aby ste sa cítili ako lepšie matky, ale ja za seba môžem povedať, že pôrod bol pre mňa absolútna brnkačka. Do poslednej chvíle som neverila, že už rodín, nechcelo sa mi veriť, že toto sú tie hrozné bolesti.. v pohode sa to dalo vydržať, ja som pri tom hrala sudoku na telefóne. Posledné 2-3 kontrakcie zaboleli, ale nebolo to nič také, kvôli čomu by som bola ochotná čo i len zvažovať pichanie do blízkosti miechy. Epidurálka je podľa mňa len ďalší marketingový ťah, ktorý ťaží z toho, že sa ženy boja bolesti pri pôrode.
@extempore nemyslím si že tu niekto preháňa alebo sa hrá na trpitelky,aby nás niekto ľutoval či nominoval na titul "trpitelka roka"...aj podľa nejakého výskumu sú pôrodné bolesti 3.najhorsia bolesť (1.miesto rakovina kosti a 2.popaleniny)...každý má iný prah bolesti a ty ho máš asi vyšší...buď rada že si tie pôrodné bolesti nezažila...mňa tie kontrakcie tak dorazili že samotné tlačenie som už ani nevnímala...a to som rodila len 2 a pol hodiny...20hodin by som asi nedala
@extempore
No veď sa nenarodilo... Kolko zien umrelo pri porode...
Iste ze je vela veci aj o nadstaveni hlavy, ja som si nepripustala ze ma to bude boliet.
Ono porod ktory sa vyvolava je bolestivejsi, takze je mozne ze to nebolo take hrozne pre teba, ale ked porod nepostupuje... a vyvolavaju to tolke hodiny... tak to le to vycerpanie ta unavi a potom si citlivejsia na bolest...
Mne epi nezabrala vobec.
Dokonca potom som sa rozpravala s inym dr ktory povedal ze epi bud pomoze alebo zastavi porod. Co vlastne sa stalo mne. Ako mi ju pichli koniec boli bolesti ale ani som sa neotvarala ani nic. Ako som bola na 4-horko tazko po 24 hodinach som sa takto otvorila. Od momentu kedy mi pichli epi cakali dalsie 4 hodky. Bolesti sa iba stupnovali. Kotrakcie strasne. Bolelo ma vsetko. Ziadna ulava. Nakoniec akutna sekcia. Kedy ma isli rezat a aj tak som citila vsetko. Museli ma uspat.
Tak neviem. Mozno to nieco ma s tym suvis mozno nie.
Prvy porod bol tazky.
Druhy som mala tiez vyvolavany. Bolestivy. Ale dalo sa to vydrzat. Napriek vsetkemu som si epi nedala.
Ja som prišla do nemocnice s bolesťami o 3:40 a o 20:00 mi pichli epi a to som bola otvorená na 2,5 ;) som za ňu rada lebo som si konečne oddychla po 2 bolestivých dňoch 🙂 na sále som cítila kontrakcie no nie tie bolestivé v brušku ale tie čo ti išli do zadku vtedy som cítila že mám tlačiť čiže , cítiš kedy máš tlačiť ;) a vpich neboli,len sa musíš poriadne predkloniť a zhrbyť sa 🙂 ... určite si ju dám aj teraz pri pôrode... ;)
@extempore marketingový ťah?to snáď srandujes.Porodne bolesti sú jedny z najhorších tak ako aj ľadvinovy záchvat.Ja, keď som počúvala skúseností ostatných bola som veľmi rada, že som mala dobrý ľahký malo bolestivý pôrod.Mne sa tiež stalo, že som sa otvorila ani neviem ako v noci som bola na monitore ako ma boleli kríze a sestrička povedala, že to na pôrod podľa monitoru nevyzerá a určite pôjdem domov druhý deň bola som len na pozorovaní.Rano o 7 na vizite som bola otvorená na pôrod a išla rovno na sálu kde som do 2 h porodila.Takze áno mňa otváranie bolelo ako silnejší menzes a skôr ma kríže boleli žiadne muky, ale verim, ze sú ženy, ktoré sa otvárajú x hodín a trpia. ja som zase bola otvorená a nemala kontrakcie, takže oxytocín EPI a všetko bolo urychlene.To más ako menzes jedna nevie, že má druhá vyradená 2 dní z práce aké má kŕče, zvracia neviem prečo si robíš posmešky.
Moja kamarátka 3 pôrody prezvracala, hlava sa jej točila, až kyslík jej dávali.kazdy to znáša inaksie
@nikussa0408 vysoka cena? V tých bolestiach by som za ňu dala celý môj majetok ....
@nikussa0408 ja som mala 3x v TO....pri prvom zabrala, pri druhom vobec a pri tretej ju nestihli dat....pri prvom porode som mohla krizovky lustit do konca, pri druhom nezabrala...
@extempore ja nevyplakavam...a prečo mi "vykaš"? ja som len napísala svoju skúsenosť a že rozmýšľať o epi pred pôrodom nemá zmysel...že sa da zariadiť aj počas pôrodu,ako veľmi ju to bude alebo nebude bolieť...áno mnohe ti možno dali za pravdu,že to nie je také hrozné,ale mnohé aj nie😉
Ja som rodila v ca pred 2 rokmi. Platila som 100€ .Mala som rýchli pôrod o 8 vyvolavacku a 8:30 Už ma viezli na sálu. Pichnutie nič strašne pri tých bolestiach 😁 ale nezobrala mi hneď teda asi ani nemala kedy keď stupel bol rýchli 🤣 ale aspoň sitie bolo súper 👍 nič som necítila a bola som úplne uvoľnená a za tri hodiny som už fungovala.
Ale hlavne ti chcem poradiť musíš byť v pohode,tešiť sa lebo stres a napätie robí svoje.je to krásny zážitok a ten pocit keď ho už konečne držíš je nádherný a zabudneš na všetko 😊
Držím ti palce až ti to dobré dopadne a až ste obaja zdravucky 😘
Ked som prisla do porodnice dostala som na precitanie poucenie. Bola som rozhodnuta, ze uvidime. Po odteceni plodovej vody mi dali vyvolavacku a aj ked do vtedy som mala relativne znesitelne bolesti po tabletke sa z menipi z 0 na 100. Najhorsie bolo, ze sa mi zmnohonasobili vsetky priznaky a ko pocas menstruacie krce, bolesti a najhorsie bolo vracanie. Epidural bol pre mna vykupenim konecne som si trochu oddychla a po cca 10 hodinach som pila. Bola som neskutocne slaba a ledva som maleho vytlacila. Za mna epidural ano. Ja som ho este platila.
@extempore tak mna nikdy nebolel ziadny zub, nemam ziadny kaz a ked som si dobrovolne dala vyrezat osmicku a po hodinke mi prestalo ucinkovat umrtvenie necitila som absolutne nic. takze VSETCI na tomto svete, ktori tvrdia ze ich bolel niekedy zub prehanaju a vobec to tak nie je. to je tvoja logika...
@eliska13 netuším prečo mi ju nedali znova.... Ale fakt mi vôbec nepomohla dokonca aj šitie som cítila doktorka dala ešte injekciu na umrtvenie.. Takže netuším prečo to tak bolo

Ja som rodila dva krát, prvý pôrod bez epi, 4hodky,pohoda. Druhý vyvolávany, s epi, bolesti príšerne až som rucala, vôbec mi nezabrala... Ale podla mňa mi ju zle pichli, chrbát ma bolel už pri vpichu a ešte dva týždne po tom...