Aké sú vaše skúsenosti s Epiduralkou?
Ahoj dievčatá,
keďže mám strach z pôrodu dosť intenzívne premýšľam nad epiduralkou. Máte s ňou niektorá skúsenosť? Cena tam je vysoká, ale či to aspoň splní funkciu.
Ďakujem 🙂
@nikussa0408 dala som si epiduralku pri porode ... Absolútne mi nezabrala ... Takže zbytočne som z nej bola celý týždeň v pôrodnici pekne oblbunta (zimnica,horúčka,vracanie) pre mňa sú aj obyčajne lieky silné ...) Tým chcem povedať že pôrod zvládneš aj bez nej ... Malého mi ťahali aj kliešťami,sestrička mi tlačila brucho,dotrhana som bola ... Ale rodila by som zase ... Aj keď mi nezabrala a kontrakcie som si pekne "užila" držím palce a strach z pôrodu nechaj doma ... Nemáš sa čoho báť .. telo vie čo robí .. ty sa len postaraj o to aby si bola v pohode 😊 všetko bude v poriadku.
@extempore nehnevaj sa, ale mas velmi hlupe prispevky v tejto teme. Ok v pohode ti verim a beriem, ze tvoj porod/porody prebiehali tak ako popisujes, aj u dalsich tebe podobnych zien. Ale nemozes zovseobecnovat a tvrdit, ze kazda to ma v skutocnosti tak. Nervova sustava, jej drazdivost, prah bolesti, citlivost na nu - to su velmi individualne veci a pri porode sa na bolestivosti podiela mnoho faktorov. Tvoje zjednodusovanie a posmesne vyjadrovanie na margo zien, ktore pri porode naozaj trpeli, nie je na mieste. Radsej sa zdrz komentara, lebo si mimo.
@extempore nie každá žena má ľahký a bezbolestný pôrod... Za seba môžem povedať že mňa len tak niečo neboli ale moje kontrakcie ma
dostávali do kolien na zem doslova .... Taká bolesť že by si veľmi rýchlo zobrala tieto brnkacie slová naspäť ak by si mala také bolesti ako niektoré ženy a také ako ja ... Takže torssku prrrr s vyjadrovaním keď nevieš čo je pôrodná bolesť... Buď za to rada (mala si stastie )
@extempore bud rada ze si mala take dobre porody a nezosmiesnuj ostatne ktore nemali tolko stastia.Rodila som pred tyzdnom treti krat.Treti krat bez epi.Ale teda mala som uz co robit na konci aby som si ju nepytala,bola som nastastie uz na 9cm a ako pustili vodu tak este 15minut a to uz bolo fakt zle..Rodila som 1,5hod od prvej bolesti takze super ale obdivujem zeny co takate bolesti maju hodiny a hodiny a daju to bez
@extempore x-ty krat, kazda sme ina. ja mam strasne nizko prah bolesti, u zubarky len s injekciou vzdy .... trocha sa udriem a boli ma to. takze ano, prvy porod bol masaker a po viac ako 12 hodinach som od bolesti a vysilenia odpadavala a stracala vedomie ... preto som si pred druhym urobila potrebne vysetrenia pre epi. avsak rodila som v okreske, kde mi ju v nedelu nemal kto pichnut. porod bol sice rovnako bolestivy, no ovela rychlejsi, takze som mala viac sil a babo som vytlacila sama a bola som viac v pohode. bud stastna a vdacna za porod ako brnkacku. ale kym nemas skusensot z druhej strany, neodsudzuj ... moja sestra prvy porod lavou zadnou - sama neverila, ze rodi. a pri druhom bola v haji z toho, ako to moze boliet ...
@veronika4495 porovnala som pôrod s onkologiou kvôli tomu, že bolesť býva väčšinou prejavom toho, že "niečo" nie je v poriadku. Pôrodné bolesti sú jediným prípadom kedy je bolesť fyziologická, nie patologická. To znamená, že tá bolesť má svoj účel a preto nie je prospešné ju tlmiť. Dôkazom toho je aj fakt, že EPI spomaľuje, v mnohých pr8padoch úplne zastavuje pôrod. X žien po podaní epi nakoniec skončilo na sekcii... A to mi potvrdila aj lekárka zo svojej praxe a myslím, že sa o tom vedú aj štatistiky. To sme už naozaj tak rozmaznané, že neznesieme pôrodné bolesti? Naše matky, staré matky a kopec generácií žien pred nami rodili bez EPI a rodili omnoho viac ako my.
@extempore a nase stare/prastare/pra-pra-pra ... aj omnoho viac pri porodoch umierali, aj s detmi. vysilenim, nepostupujucim porodom, atd. nie, nie sme rozmaznane, dala som dva porody bez epi, ale trpela som ako kon. ale su zeny, ktore bolesti znasaju lepsie, alebo ich maju len minimalne. a su zeny, ktore pri bolesti odpadavaju .... ty nechapes ..... nezazila si, nepochopis :(
@ukulela
@veronika4495 kde som napísala, že som bolesti nemala? Len som napísala, že som ich očakávala asi tak 10x horšie podľa hororových opisov z môjho okolia. Takže pokoj.
@ukulela naše pra prvá staré matere pri pôrodoch umierali najmä keď bolo dieťa KP, v prípade placenta praevia a v 90 percent prípadov to bolo na horúčku šestonedielok. Nie kvôli bolesti. Moja praprastará mama bola v polovici 19. storočia najznámejšou pôrodnou babicou, volali ju aj ku komplikovaným pôrodom, vedela dieťa otočiť ešte v matkinom tele ( to už dnešní lekári nedokážu), robila dokonca aj sekcie. V rodinnom dedičstve máme jej denník, kde dopodrobna popisuje svoje skúsenosti. Za svoju kariéru pomohla priviesť na svet okolo tisíc detí, z toho aj trojičky a veľa dvojičiek. Zomrela v roku 1906 ako 101 ročná. V jej denníku píše, že tlmiť bolesti pri zľahnutí je v neprospech matky i dieťaťa - deti sa rodia ospalé, neduživé, majú modrú pokožku. Matkám sa zastavujú sťahy, pôrod sa predlžuje a aj laktácia nastupuje opozdene.
Ja ti neviem povedať aký je pôrod s epi. Každý pôrod je jedinečný, každá z nás je iná, inak každá z nás vníma bolesť. Ja som nad epi ani neuvažovala, hoci pri druhom a treťom pôrode som mala trocha strach, lebo som vedela, čo ma čaká, mám za sebou 3 pôrody a každý bol iný:
Prvý - vyvolavany, najmenej bolestivý, 2 stehy, trval 7 hodín, bábo malo 3000g a 50 cm...
Druhý - najbolestivejsi, najkratší (trval 6 hodín), bez šitia, bábo malo 3550g a 52 cm
Tretí - "najťažší", pretože som mala veľmi krátke kontrakcie (nestihla som sa nadýchnuť a už bolo po kontrakcie), trval 7 hodín, bez šitia, bábo malo 3300g a 52 cm
Ja som rodila 6x bez epi ale ak by som plánovala 7mi pôrod tak si ju určite dám 👍pretože áno každý pôrod je iný a ten posledný bol najhorší.
@extempore takže ja mám 3 porody za sebou.
1... v pondelok začali vyvolávať a porodila som až v utorok 10:45...A mala som hrozne bolestí!!!
2...bez vyvolavacky rozbehol sa sám
Začal okolo 20 a porodila som o 4 ráno a o polovicu slabšie
Tieto porody boli pred 16-14 r.
A pred 2r bol 3...a ten bol teda ufff
Štvrtok vyvolavacka a bolesť bola ale nič iné
Piatok ráno o 8 znova vyvolavacka a o 10:46 sa mi narodil syn...bolesti také že som šla do kolien!!!a to do slova. Nedokázala som súvisle rozprávať...úplne strašne a bez váhania som si dala EPI drobec mal 4000g takže chlapisko A ja bolesť znášam dobre...o 13 som už behala a fungovala ako nič
Mám 3 porody za sebou a každý iný tak môžem porovnať!
Takže chcem ti len povedať nesud druhých a ich pocity lebo nikdy si nebola v ich koži !!!
@extempore vsak OK, ale aj dnes vedia /niektori/ dieta otocit. ale nerobia to, lebo to moze byt nebezpecne. babka by mozno povedala aj negativne pripady,. ked pri porodoch slo o zivot matke/dietatu. ale ozaj nema vyznam ist s tebou do protinazoru ... mas svoj postoj a iny ani nepripustas, vsetko ine je zle.
@extempore EDA SPOMALUJE????
Ja som mala 16 hodín kontrakcie každé 4 minúty... po kazdej som vracala od bolesti... otvorila som sa za 16hodin na 4... dali mi EDA a do hodiny som aj porodila... EDA pôrod urýchlila...
Bolesti som mala stále silne... jedine že som necítila šitie... chvalabohu...
Ja som rodila vsetky 3 deti s epiduralkou. Nemala som ziadne vedlajsie ucinky,normalne som aj hybala nohami,ziadne ochrnutie ☺ prve dieta- nic som necitila,ziadnu bolest,ale ani kontrakcie. Druhe dieta- pichli mi ju a za 10 min som porodila. Tretie dieta- pichli mi ju a porodila som za 15 min. Ked som sa pri 2 a 3 porode stazovala ze epidur. nezabrala, povedali mi ze "praveze zabrala" 🤔🤔 ze urychluje porod. Uvolni nejake svaly a porod sa rychlo spusti. ok,nepochopila som to ale uz som stastna ze to mam za sebou 😹
@nikussa0408 ahoj v štátnej nemocnici máš epidural zadarmo. Keďže má dva pôrody sa sebou jeden s epiduralkou a druhý bez. Tak ti hovorím určite si daj epidural snou je pôrod nič. Ja som si veľmi vytrpela bez nej no bohužiaľ zvladla som to ale nikdy viac som 5 mesiacov po pôrode a bojim sa bolestí a všetko už veľmi zanechalo to vo mne hrozné zlu skúsenosť
@jedlicka222
Vo fakultnej nemocnici je zdarma,ale v súkromnej nie,tam sa plati za epidural....
@zuzankkaa1 ja tiež nejako tak...bolesť zostala ale porodila som rýchlo 😊 a šitie bolo úplne super...bola som úplne uvoľnená
Porodila som o 10:46 a o 13 som už behala a fungovala...
@nikussa0408
Určite odporúčam epiduralku👌
Jeden pôrod som mala bez,(a som myslela že umieram,a to vážne,ne preháňam!).
A druhý pôrod som si hneď pýtala epiduralku,a to bol krásny a rýchli pôrod,o pol 1 mi odtiekla plodová voda,a o dve päť bol malý na svete...
No a tretí pôrod bol tiež s epi,ale za tri hodiny a bolo po všetkom....
Ja nedám dopustiť na epiduralku 👌 takže môžem vrelo odporúčať 💪💪💪...
A kedy máte TP?
Prajem veľa šťastia,a síl 😉😊
Oba porody som mala s epi a za mna ide hlavne o to, kto a ako spravne ti to pichne.Pri prvom mali doktori vianocny zur tak pichli velmi skoro pri otvoreni na 2,5 cm, ma sa od 4 cm a vsetko sa tym zastavilo.Maly sa narodil po cca 12 hod.po odteceni plod.vody, hrozila sekcia, vobec nic som necitila ani tlak, museli mi hovorit kedy tlacit, po porode som zvracala, horucka, upadanie do bezvedomia.Pri druhom porod isiel rychlo, stihli pichnut prvu davku,druhu ked som chcela uz sa nedala dat, islo sa rodit, tlak som citila, bolest nie, bolo to super, plne som sa vedela sustredit a spoluprac.s doktorkou.Hodinu po porode uz som v poho chodila a hladala nieco na jedenie.Za mna ano, odporucam ale s dobrym anesteziologom 😊
Ja by som si v zivote epi nedala pichnut, ani som nad nou nikdy neuvazovala. "Najlepsie je" ako zeny 9 mesiacov riesia co mozu jest, robit, pit aby neublizili babatku a potom pri porode si daju pichnut take svinstvo ktore samozrejme ide aj do krvneho obehu dietata. Ale to je moj nazor a neodsudzujem ziadnu zenu ktora tuto moznost vyuzila 👍👍👍
Epidural moze spomalit porodny priebeh a nemoze sa dat vela dávok. Preto sa pichá až keď je žena otvorená dostatočne. Takže pokiaľ sa žena neotvára ako v mojom prípade / a poznam kopec dalsich/ tak si bolest uzije dostatocne...:D
Zo zaciatku som nemala nejake silne bolesti, tak som si myslela v pohode, ved to by som zvladla aj bez epi, lenze tie kontrakcie boli slabé, a ja som sa stale neotvarala... Potom som sa zacala viac otvarat no a to uz zacali bolesti, este ze boli medzi nimi pauzy, lebo neviem neviem, manzel ma dlzal za ruku, mala som chut mu do tej ruky zahryznut, ked mi prisla kontrakcia, potom ked prestala bolo dobre.
Určite sa cosi dostane z epi do obehu, ale co myslite, ked sa robi cisarsky tam je toho ovela viac... Moje dieta praveze bolo strasne zive a zvedave...
Ono vsetko má svoje pre a proti, ak sa bojis porodu, co je normalne, mozes brat epi ako barlicku, ako nejaku istotu. Otazkou je, z coho más strach, ak je to z bolesti tak si pomož.
Vsetko má svoje rizika, a kazdy ti napise nieco ine.

@kristianko1 môže byť, že zle napichli aj to sa stáva.Ak by správne vpichli neexistuje, že ju necítis.kamaratke tiež nezabrala, ale lekárka prišla a spravila nový vpich a to už bolo o inom