icon

Ako bolí pôrod?

ruza123
24. nov 2012

Ahojte mamicky, uz nejaky cas navstevujem tuto stranku, hladam si info a citam Vase rady, dnes som sa konecne rozhodla zaregistrovat a uz mam aj otazku - Ako boli porod?Myslim aka to je bolest?Viem, ze velka, ale neviem si predstavit charakter tej bolesti..myslela som, ze je to nieco ako pri menstruacii a ooooooooooovela silnejsie..ale mamina vravi, ze to len zo zaciatku, tie skutocne silne kontrakcie vraj vobec nepripominaju menstruaciu..kamoska mi zas vravi, ze mala pocit, akoby jej roztahovali kosti v panve..ako by ste Vy opisali tu bolest?

ematko29
24. nov 2012

@ruza123 aešte som chcela,pri pôrode mysli na bábetko.ako mu pomáhaš prísť na svet,ja som si predstavovala ako to asi prebieha pri kontrakcii,som si predstavovala ako je čím bliššie ku mne aako sa nan teším.

danula.ch
24. nov 2012

kocky mne sa po 2 hodinach kontrakcii tak triasli nohy, ze som takmer kopla doktora, ked som uz tlacila, musel sa uhnut chudak 😀 😀 normalne sa ta noha tak triasla, ze mi vyletela, nevedela som si uz ovladat telo a to bol ten druhy, ovela lahsi porod. este aj mojmu gyndosovi sa ten doktor stazoval, ze ho jeho pacientka skoro kopla, namiesto vdaky 😀

ruza123
autor
24. nov 2012

@kinna prave preto si to chcem uz konecne vyskusat, aby mi mamciky nemohli pri porode vykrikovat, ze ja nemam ziadne deti, nemozem vediet ako to velmi boli :D..je to tazke povolanie, ale mna to neskutocne bavi a zazitkov mam veru kopec 🙂..a dalsi na mna caka v podobe vlastneho porodu 🙂

ruza123
autor
24. nov 2012

@slavka034 no nenosi bohuzial :D..ake by to bolo jednoduche vsak? 🙂

magdal1
24. nov 2012

@ruza123 mam 3 detičky a z vlastných skúsenosti, najvaciu bolest sposobuje strach a nevedomost. Porod je riadna sila, vela aj por.asistentiek to prirovnava k tomu,ze mas prijat tu vlnu...kontrakciu...je to tak... a nevedomost, co sa deje, pripadne,ze ta sila tej vlny nas zaskoci sposobuje bolest. Zije tu v podvedomi spolocnosti a zien dost velky strach a sama som si ho zazila, preto mozem z vlastnej skusenosti napisat, ze to ten strach sposobuje tu bolest. NEvravim,ze porod je akoby nic, je to "velka Udalost" a naozaj sila. Ta sila vsak nemusi znamenat,ze sa mame bat.... Po narodeni 3.babatka som videla videa s Luciou Groverovou a velmi ma to oslovilo, tak som sa s nou skontaktovala, bola tento rok aj v KE a nedavno aj V BA ....
zaujimava kniha je aj hypnoporod .... co sa mi z necj pacilo je to,ze nie len Groverova, ale aj dalsie zeny si uz zazili a vnimali,ze porod nemusi byt strasiakom bolesti...
drzim palce a krasne pribehy su aj tu http://www.zenskekruhy.sk/

desszi
24. nov 2012

@ruza123 u mna boli bolesti znesitelne, velmi to zacalo boliet az po injekcii oxytocinu, nechapem preco mi ho dali, ked som sa pekne otvarala, ale to je uz jedno. Boli to teda velmi, myslim, ze najlepsie popisala bolest moja gynekologicka. Po sestonedeli, ked som bola na kontrole vravi : "No vies, nechcela som ti dopredu hovorit, ale ta bolest je ako ked ta dva kone tahaju a kazdy do inej strany, mas pocit, ze ta ide roztrhnut. " Tak asi tak. Ale priroda vsetko zariadila tak, aby sme to zvladli 😉

bajciatko
24. nov 2012

@ruza123 Tak škoda, že som si túto otázku pred pôrodom nepoložila aj ja sama, resp. asi to tak malo byť a dobre, že som si ju nepoložila... Pretože pôrod naozaj bolí, ja som si naivne myslela, že bolia len kontrakcie a potom to už pojde bezbolestne... a teda o to väčšie bolo moje prekvapenie, už aj to, že samotné kontrakcie boleli neskutočne a neopísateľne a o to väčšia boleť bol samotný pôrod, ktorý som mala prirodzený a bez akejkoľvek uľavujúcej injekcie a celý čas som myslela na to, že ako to zvládajú zvieratá samé bez pomoci a potom mi jediné slovo napadlo, že k čomu sa dá tá bolesť prirovnať - je to ako naťahovanie na škripec - teda neviem aké to naťahovani presne je, ale mne iné prirovnanie nenapadlo. ALE nepíšem ti to preto, aby som ťa odradila, píšem preto, že na tú bolesť veľmi rýchlo zabudneš, pretože keď zbadáš svoje bábätko, pre ktoré si to celé vytrpela, tak ti tá bolesť vôbec nepríde už taká strašná. Budeš na seba hrdá a šťastná, že za tou bolesťou sa skrýva niečo tak neuveriteľné - život tvojho dieťatka.

danula.ch
24. nov 2012

@ruza123 a este to som chcela, mysli na to, ze s kazdou novou kontrakciou budes o krok blizsie k cielu 😉

dejka77
24. nov 2012

Asi kazda z nas to preziva inac. Niekto to opisuje ako silne menstruacne bolesti, no mozno by sa to dalo k tomu prirovnat. Ale to, ake to je uz tesne pred koncom je nieco uplne ine. Ja by som to opisala asi ako "tlakovu" bolest. To ako to budes znasat podla mna zavisi aj od dlzky porodu. Prvy som mala celkom rychly takze som to nejako prezila, ale druhy bol dlhsi a poviem ti, ze som uz bola riadne zufala. Ale aj napriek tomu, ze to dost bolelo, nespominam na tom v zlom. Ked uz porodis tak vsetka bolest je prec, to je na tom najlepsie.
Niektore zeny to dokonca neboli vobec, zavidim 🙂

mirka_aa
24. nov 2012

ja som charakter porodnych bolesti pocitovala ako menstruacne bolesti x 1000 ..a plus tlak na konecnik,vaaaaaa...a potom uz pri tlaceni zase inak..doktor jak sturi dnu prsty ked pomaha vyjst hlavicke von,ta to som zvrieskla jak salena...ale nemala som pocit ze mi niekto roztahuje kosti...

libad
24. nov 2012

U mna porod nebol nic oproti sitiu to bolo nieco hrozne a este k tomu ma sili 2krat lebo som sa dom roztrhla 😨 a na 2krat ma museli uspat a sediet?aspon mesiac ale stalo to za to a chcem dalsie dieta 🙂 A hlavne sa neboj!!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
martina2006
24. nov 2012

bolesť zubov je horšia ako pôrod

vitacalcin
24. nov 2012

ja som zle znášala tú bolesť, edá sa ani len opísať, ale keď už mal malý hlavičku vonku všetko bolo v poriadku, a potom opäť to šitie,...katastrofa...
ale už som na tú bolesť aj zabudla a rodila som pred rokom

fidka79
Odpoveď bola odstránená
martina2006
24. nov 2012

@fidka79 ja ked som mala (brutalny) problem so zubom,tak som si vravela,ze radsej by som rodila ako toto znasala....

monitta808
25. nov 2012

@ruza123 strasne!!!nechcem ta srasit ale ja by som skrabala steny, nevedela som sa udrzat na nohach, musel ma manzel drzat oneho som sa opierala, najlepsie je ked stojis a predýchavas......akonahle som si lahla a prisla kontrakcia musela som sa doslovne vyskrabat s tej postele rýchlo aby som vstala lebo to sa nedalo........az do kolien som isla........to trvalo od zaciatku 2 a pol hodiny, cize pre mna bolo toto najhorsie, od zaciatku som mala 3-2 min kontrakcie a pol hod. trval samotný porod-tlacenie-tam je kontrakcia ina nesustredis sa na bolest ale na zatlacenie...to je fajn sestricky pomozu, povedia co mas robit zatlacia na brusko, to je viac v pohode myslím..........inac rodila som nedavno a na vsetko som uz zabudla, aka to bola bolest som uz nevedela na druhy den 😀 zvladnes drzim paste 🙂 🙂 🙂 🙂

monitta808
25. nov 2012

@ruza123 inac nemala som ani epiduralku! rajský plyn som mala ale to ti neodporucam celu bombu by som vyhodila von oknom a sestricke co mi hovorila dýchajte do toho predýchavajte s maskou som myslela ze jej tou maskou............. 😀 😀 😀 od bolesti som doslovnerevala-to mi pomohlo velmi utlacalo to tie kontrakcie 😀 , odporucam manzela, priatela mat u seba-veeeelmi velka pomoc!!!!

danielitka26
25. nov 2012

u kazdej je to individualne niektora ma take bolesti ze zomiera, ako sa vravi bolesti zubov su horsie ako samotny porod no moja sesternica mala oba porody take lahke ze povedala "ja by som rodila aj kazdy tyzden" ....takze asi tak...prajem ti nech aj ty mas lahky co najmenej bolestivy porod @ruza123

eeffka
25. nov 2012

@ruza123 kazdu zenu inak neda sa pausalizovat, ja osobne by som radsej 15x rodila ako bola este tehotna.
porod 1. - 4hod, 2.-2hod, prvy si nepamatam som sa od strachu vyhystercila do dakej hladiny alfa 😀 ze naozaj si nepamatam, a ten druhy silnejse hnackove bolesti asi 1,5hod =kontrakcie, dalo sa rozhychat tych par sekund, akurat poslednych 15min bolo drsnych.

su zeny co napisu ze sa trapili cez 20hod... je to prudko individualne

meloa
25. nov 2012

@ruza123 je to individuálne..záleží aký ma kto svoj prah bolesti, pre niekoho je bolestivý, a pre iného viac menej nepríjemný... ako aj u zubára - niekomu vôbec nevadí ak mu vŕtajú zuby bez injekcie a iní si pýtajú aj pri malilinkom kaze 😉 takže nestresuj, zvládneš to !!!! Prajem pohodový a rýchly pôrod 😉

ankaevka
25. nov 2012

pri prvom pôrode mi odtiekla plodová voda a kontrakcie prichádzali postupne v pravidelných intervaloch od každých 12min až po sústavné bolesti, keď mi sestrička povedala, že ideme rodiť, ako by uťalo a ja som prestala cítiť bolesť, bola som rada že mi kontrolovala brucho kedy tvrdne a hovorila mi teraz tlačiť lebo inak by som nevedela lebo som necítila ani tlaky....druhý a tretí pôrod boli iné, kontrakcie síce nastúpili ale museli mi prepichnúť plodový vak aby odtiekla voda a aj tak boli nedostatočné a dali sa v pohode vydržať, až keď mi dali injekciu resp. infúziu, tak sa to rozbehlo ale už takým tempom, že som vždy do 1 hodiny porodila..a pri týchto som už aj cítila tlaky takže sa mi rodilo oveľa lepšie lebo som vedela kedy tlačiť..pri každom som mala bolesti v podbrušku, môžem to opísať ako bolesť pri ms ale oveľa, oveľa silnejšie...vždy som sa tešila keď nastúpili lebo som vedela, že už na druhý deň uvidím svoje bábo a to ma strašne povzbudzovalo a poháňalo dopredu, nikdy som sa nebála bolesti, práveže som chcela aby boli silné lebo čím silnejšie som mala, tým skôr som išla rodiť...ale aj tak som po každom pôrode, keď mi sestrička alebo lekár povedali "vy môžete rodiť každý rok", tak vždy som im odpovedala "už nikdy viac" 😅 😀

malapepka
25. nov 2012

@ruza123 Ahoj. Keď si tak spomínam, samotný pôrod ma nebolel. Mne prepichli vodu, okamžite nastali kontrakcie každé 2-3 min. Trvalo to 1,5 hod. To by som prirovnala k silným menštruačným bolestiam, plus pocit na vracanie všetkých vnútorností 😀 To mi bolo dosť nepríjemné. S krížami problém nebol. Už keď som mala nutkanie tlačiť, išla som na sálu. To bolo síce náročné, ale v pohode. O 15 min. bol malý vonku. Bolo treba pri tej kontrakcii iba tlačiť (akoby na veľkú) - zavrieť oči, ústa a tlačiť. Problém nastal potom zas pri šití - to trvalo pol hod. To ma dosť štípalo.
Ale najväčší problém bol týždeň po pôrode - štichy, konečník...
Rodila som prednedávnom a... určite pôjdem znovu normálne. Vydržať sa to dalo a ten drobec za to stál. (Zatiaľ, uvidím, keď bude v puberte 😀 )
Inak, existuje veľa prípravkov na hojenie. Tak skús info aj o tom.

cerez
25. nov 2012

Záleží to od prahu bolesti a aj ako si na to psychicky pripravená. Je zbytočné pýtať sa ako to bolí a či to bolí. Skôr mysli na to, že to budeš mať za sebou a maličké budeš držať vo vlastnom náručí. Epidurál mi nestihli dať a za seba môžem povedať, že samotné vytlačenie dieťatka mňa nebolelo. @slavka034 mi zobrala z úst slová, čo sa týka zubov.

lucina7
25. nov 2012

nie pôrod, ale kontrakcie sú najhoršie. ak by som išla druhý krát určite by som si dala epidurálku. tá bolesť to sa nedá ani opísať. ani prirovnať. a tiež možno budeš mať slabé kontrakcie. každý rodí ináč . 🙂 a tým, že ma zobrali po 15 hodinách na cisarák, tak to bolo asi to najlepšie. nič som necítila a malá bola vonku za 5 min.

zaza218
25. nov 2012

Ja som mala ist na cisarak,ale kedze som sa otvarala mala vysla von hned,ja som emala ani kontrakcie, takze ja vlastne ani neviem aka je to strasna bolest,lebo bola na svete za 5 min. A druheho syna som mala cisarskym,ale som povedala, ze spontanne by bolo lepsie. Vtedy som si povedala,ze uz nikdy viac cisarak nechcem zazit a znova ma to caka v aprili.

sisaha
25. nov 2012

na porodne bolesti je najlepsi epidural, ale ja som minule porovnavala bolesti. Moje dva porody oproti vyskocenej platnicke, ktora tlaci na koren nervu je prechadzka ruzovou zahradou...

kleyta49
25. nov 2012

Taku bolest som predtym v zivote nezazazila, cize sa neda k nicomu prirovnat. Ked si predstavis tu najhorsiu bolest tak je to 100 krat horsie 🙂 Rodila som s epiduralkou a bola to nieco uzasne ked mi ju dali, aspon na chvilku som si oddychla 🙂 Mna nechali dlho cakat, kedze som mala velke dieta. Velmi mi pomohlo, ze bol pri mne manzel. Kazali mi prechadzat sa po chodbe, aby sa to viac rozbehlo a ked prisla kontrakcia tak som sa ho drzala, inak by som asi spadla na zem. Okrem toho ma hladkal, masiroval a prihovaral sa mi 🙂 Ked uz bol maly na svete tak som som si vyduchla ze uz mam po vsetkej bolesti a potom prislo sitie 🙂 Vystrajala som asi viac ako pri celom porode aj vdaka tomu ze mi nieco pocas porodu puklo v kostrci a boli ma dodnes. A ked uz bolo po siti tak som si zase vydychla, ze teraz bude uz len dobre a prislo kojenie :D No snad som ta nevystrasila 🙂
@ruza123

anika11
25. nov 2012

po operacii oci som zistila,ze existuje aj horsia bolest ako porod 😉 hlavne sa nestresujte dopredu,kazdy ma iny prah bolesti a niekto kontrakcie ani neciti..