Ako bolí pôrod?
Ahojte mamicky, uz nejaky cas navstevujem tuto stranku, hladam si info a citam Vase rady, dnes som sa konecne rozhodla zaregistrovat a uz mam aj otazku - Ako boli porod?Myslim aka to je bolest?Viem, ze velka, ale neviem si predstavit charakter tej bolesti..myslela som, ze je to nieco ako pri menstruacii a ooooooooooovela silnejsie..ale mamina vravi, ze to len zo zaciatku, tie skutocne silne kontrakcie vraj vobec nepripominaju menstruaciu..kamoska mi zas vravi, ze mala pocit, akoby jej roztahovali kosti v panve..ako by ste Vy opisali tu bolest?
@ruza123 Ahoj
Ja som si cele tehotenstvo hovorila,ze to nejako prezijem a nechcem ani epidural -ved indianka tiez rodi pod stromom 🙂)
V tejto viere som sa udrizavala 9 mesiacov .Ja som uz prenasala tak som bola v nemocnici ked som dostala 1 kontrakciu ... ked prisiel lekar na izbu tak som ho chytila pod krk a ziapala som ne neho nech mi da okamzite vsetky lieky co maju 🙂))
....mala som pocit ,ze 2 kontrakciu ani neprezijem 🙂
Tak asi tak boli porod 🙂
...pri prvej som si rovno p&tala epiduralku lebo to bolo neznesitelne, porod trval 8 hodin a na konci ju aj tak uz museli vytahovat lebo sa zacinala dusit, mala pupocnu snuru okolo krku a ja som ju nevladala vytlacit......asi tak. Druhy porod bol bolestivy lebo bol neskutocne rychly a ja som prosila na stole doktora, aby ma nastrihol.....ten sa smial, ze to este nepocul, ze zeny prosia nestrihat a ja ze nastrihnut.Nakoniec nemuseli, dcera sa narodila za 2.5 hodky od prvej kontrakcie, ledva sme to stihali aj do nemocnice 😀 . Bolest to je, ale to stastie co ta zaleje ked ti daju dietatko na hrud to vsetko vynahradi 😉 a na bolest si ani nespomenie. Vobec neviem ako ma sili, nic len ten pocit hrdosti, co som dokazala s babatkom na hrudi........
@leusska mna tak 3 hodky predtym nez mala vysla von chytil taky napad, ze zdrham uz to nevydrzim nemozeeem..a tak mi doslo, ze aj ked zdrhnem tak mi to nepomoze, lebo boliet to bude aj von 😀 a tak som rezignovala :D Len som si odfukovala ako mi kazali..porodne baby ma tam chodili hladkat, nosili mi vodu, poslala som ich dopredele aj s vodou, hoci som od siestej rano do osmej vecer nic nepila, z pohladu na vodu mi bolo v tej chvili spatne:D
@ruza123 Já nevím, asi jsem divná, ale po prvním porodu jsem se dívala na doktorku a říkala jsem jí, že nechápu co mě všichni děsili, že to bolelo méně, než když jsem si zlomila ruku 😅 A druhý porod byl tak strašně rychlý, že vlastně ani nebolel, tedy ano relaxační lázně to nebyli, ale než jsem vůbec stihla registrovat bolest, už byl malej na světě 😀 Ještě se sestřičky smáli, že být každá rodička tak v pohodě, že tam jsou jen do počtu, tak nevím... Uvidím jak ten třetí 🙂
ked sa na to pripravujes 9 mesiacov tak ti to nepride az take bolestive ... rodila som sice sekciou ale kontrakcie som mala 12 hodin ... takze bolo veselo, ale kedze si s tym vopred zmierena, tak sa to da zniest 🙂
ja som tiež bola hrdinka všetkým som povedala že idem rodiť bez epidurálky, no keď som bola v nemocnici už 2 hodiny v kontrakciách v 3 min. intervale pýtala som sa sestier na epidurálku samozrejme vraj sa to nedá vybaviť, mala som si popýtať pred pôrodom.... takže musela som si to odskákať, najhoršie na tom je, že pred tým neutečieš, už to proste musí prejsť a stať sa :D išlo mi roztrhnúť bedrá nemohla som ani stáť ani ležať ani nič :D a ešte aj nástrih ma bolel nie ako niektoré ženy. ale prešlo to ... mňa nezaplavila radosť, keď mi dali synčeka do náručia, možno som divná ale ja som sa asi z toho musela najskôr spamätať alebo čo.... začal mi chýbať tak po 5 hodinkách :D a je to najlepšie a najkrajšie čo ma v živote postretlo.... samozrejme zabudla som napísať, že som sa na sále dvakrát poblila z bolesti... :D lebo som sa napila vody
Och joj, toto je tema, des a strach 😀 Ako prvorodicka neviem ako si to mam predstavit. Kazdopadne som si citala a citala a citala .... uvazujem nad epiduralkou, ale v podstate len pre to, ze podla toho co mam zistene v nasich nemocniciach sa nikde nedockas moznosti ako si naozaj "prirodzene" tlmit bolest. Nech sa na mna nehnevaju ale na konci prvej doby porodnej, ked je to skoro najbolestivejsie ma niekto priviaze na cele hodiny na debilny monitor, kde sa nemozem pohnut? Co ja viem, ja by som tak charakterizovala mucenie,....
Ak by mi dovolili polkohu, v ktorej sa citim dobre, chodit kedy a kolko mi treba, pripadne sa sprchovat kedy a kolko mi treba, hlavne ked to chcem ja, tak by som nad epi asi neuvazovala. Verim, ze zena ma urcite instinkty, ktore jej pomozu prekonat to najhorsie ale ak je zviazana na posteli tak fakt neviem .....
No tazko povedat ako. no pri druhom by som radsej sekeru do chrbta ocenila ako porodne bolesti.a navyse ty nemusis mat ziadne. to sa opisat neda a na druhej strane jazda to vnima inac. drzim palce. nech to boli ako kolvek to zvladnes.
K comu by som ti to prirovnala... no vies su to krce, stahy maternice. Menstruacne krce krat 100 alebo bolest brucha pri poriadnej ..ehm hnacke 😒 krat 100 - ked uz to chces tak konkretne 😉 Ale vela zavisi od toho ci budes mat vlastnym telom produkovany oxytocin (to mas stastie) alebo synteticky oxytocin. Ak to dokazes, hlavne sa udrzuj v klude, vtedy ta telo posluchne. Vytlacenie je uz o inom a sitie zavisi od sikovnosti porodnika.
Vsetko je to len v hlave.Ja som si celych 9 mesiacov vsugerovavala,ze to pojde rcyhlo a aj to tak bolo.Bolesti su silne a hrozne,ale velmi dolezite je SPRAVNE DYCHAT,potom sa to da predychat.A potom sa dostanes do takeho tranzu,ze ti bude vsetko jedno,nebudes citit nic,aj keby ta rezali a 3x zatlacis a je to vonku!Aspon u mna to tak bolo.🙂
Ja som sice rodila cisarskym ale v spinalke takže som syna hned videla. Po odozneni spinalu neskutočne bolesti brucha ,potom ma bolela hlava asi tyžden. Ale ten pocit ked ti ukažu ten maly zazrak je neopisatelny a neporovnatelny s ničim na svete. To proste chlap nikdy nezažije taku euforiu. 🙂
strašná chyba položiť takúto otázku 😉 Ale čítaj len tie pekné odpovede 😀 😉 Ja som rodila 21 hodín, tak to ani opisovať nebudem.
Tak moj porod sa teda na menstruacne bolesti nepodobal vobec. Kedze som prenasala uz vyse 10 dni, kazdym dnom som cakala nejaky naznak ze uz je to tu. A v jedno krasne nedelne rano to prislo, taka nenapadna bolest este v spanku, to som si ale myslela ze to je len nejaka priprava ako som uz parkrat pocitila. Ale potom znova a znova, takze sme vedeli ze uz to prislo 🙂 Moje kontrakcie trvali presne 24 hodin a to som uz naozaj nevedela ci lezat, ci sediet, ci chodit, nakoniec som zistila ze lepsie je ich prechodit, tazke ked som citila ze kontrakcia je uz uz tu, tak som vyskocila z postele akoze nic, ja nelezim 😀 trvalo to od rana od 5, do nasledujuceho rana do 5, kedy sme konecne vyrazili do nemocnice. A aj tak to nebolo to najhorsie, ta uplne najhorsia bolest bol pre mna moment, ked sa tlacila hlavicka a bola presne v polovici, teda zhruba na najvacsom objeme, tak to som mala chut kricat ze chcem zomriet 😀 Mala som sice aj epi, ale o ziadnu bolest som nebola ukratena 🙂 a este asi mesiac pred porodom som mala take tlaky na konecnik, ze to sa asi neda ani opisat...ale prezila som, som tu aj s mojim dietatkom, a aj ked to znie ako priserne klise, ked prvykrat uvidis svoje dietatko, vsetka bolest je skoro prec 😉 tak drzim palce
@ruza123 Porod boli riadne, bolest pri kontrakcii je vacsia ako mestruacna bolest, ale prejavuje sa podobne, plus sa k nej moze pridat vystrelovanie bolesti do krizov alebo noh, jedno lepsie ako druhe. Mne ta bolest pripadala, ako keby sa mi rozostupovali panvove kosti, ako keby na ne dieta tlacilo celou silou a ony sa pod tym tlakom posuvali. Ale to je len pocas otvarania, samotny porod je oproti tomu lepsi, u mna to bola jedna suvisla kontrakcia, ale adrenalin ta uz vtedy nabudi, podla mna uz vtedy bolest nebudes citit, len to vzrusenie z toho, ze uz to bude. A potom je tu sitie, ktore je horsie ako kontrakcie a porod, to bolo z celeho porodu najhorsie, kazdy, komu uz nieco zasivali, vie, ako to boli a ked si predstavis, ake miesto zasivaju... Ale ak chces aspon trochu potesujucu spravu, nebola to najhorsia bolest v zivote, napr. taka oblickova kolika ma bolela viac, a najma, ako ti uz aj baby napisali, v momente, ked je babatko na svete, uplne na to zabudnes, fakt.
porod boli kazdeho inak, ako bude boliet teba zistis, az sa to bude diat, odporucam pripravit sa a dozvediet sa nieco o dychacich technikach, uvolnujucich pohyboch pocas porodu, masazi pocas porodu, a kuknut si nieco o hypnoporode a tak. A necitat hlavne ziadne horory, toboz nepozerat videa. Rodila som dvojcata vaginalne. Ano, bolelo to, ale ziadne hororove spomienky nemam. Lebo to netrva vecne predsa, to vydrzis.
@ruza123 aha, pytas sa, aky je to typ bolesti, velmi silne menstruacne bolesti pocas kontrakcii a ten tlak pocas vychadzania hlavicky, hm, to neviem, to je take specificke, neprijemne, ale vtedy vies, ze uz to bude len chvilka a babatko bude vonku, na to mysli, lebo to je fakt uz finale. Aha, este sitie, ale mne to umrtvili tak, ze som to vobec necitila, tak to si prizvukuj, nech ti poriadne umrtvia.
@slavik79 epidural sa podava, aspon v porodnici, kde som bola ja, asi v strede otvarania sa a tak na hodku az dve to zaberie, ze si moze zena oddychnut od kontrakcnych bolesti, aby na porod nebola taka vycerpana, teda na samotny porod uz nedavaju, vtedy ma zena kontrakcie a vsetko citit, aby vedela, kedy tlacit a dobre spolupracovat. Preto si to citila. Viem, ze niekde vraj davaju epidural aj na samotny porod, ale to nechapem.
@ruza123 Ahoj 🙂...tyzden pred porodom som mala kazdu noc poslickov od 01-04hod...tieto som len rozdychavala 🙂 a ked prisli tie realne bolesti, tak okrem sledovania dlzky kontrakcii som sa snazila charakterizovat tie bolesti...teda co to vlastne citim (takto mi ubehla 1 cela hod :D )...mne to prislo,akoby mi niekto velmi silno zovrel maternicu, akoby bola v nejakom zovreti (predstav si stlaceny balon v rukach) a potom prislo uvolnenie. Az pri samotnom tlaceni som mala pocit, ze sa moja panva rozchadza a par dni som chodila ako kacka 🙂 ja som mala 2,5 hod porod bez epiduralky a s dobrych dychanim som to v poho zvladla...pre mna bol skor horsim zazitkom klistyr :D....zelam rychly a bezproblemovy porod a nadhernu bambulku 🙂
@barbade Ahoj, neviem v akej porodnici chces rodit a ake su tam moznosti, no z vlastnej skusenosti viem,ze na monitor ta daju podla potreby a inac mas volny pohyb, sprchu k dispozicii, fitloptu, popripade blizku osobu. Zalezi to od tvojho prahu bolesti, no pri spravnom dychani sa to lepsie zvlada. epi ma svoje vyhody aj nevyhody, treba to zvazit...urcite to zvladnes bez problemov ;)..len ziadnu paniku.
doveruj sebe a babatku, maj pri sebe niekoho, kto to s tebou prezije a zbytocne sa dopredu neobavaj. zistis, ake to je, az v priamom prenose, a to uz priroda bude vediet, co a ako 🙂
nebudem ta strasit, je to bolest tazko popisatelna, chvilami neznesitelna-ja som rodila 8hodin prirodzene, bez epiduralu, no s nastrihom a poviem ti, ze chvilami som bola taka vycerpana, ze som neverila tomu, ze to este niekedy rozchodim... mala som sice kupeny dianatal porodnicky gel, ale myslim si, ze mi bol aj zbytocny..nakoniec som uz nezvladala dychat ani za seba, nieto este za maleho, takze doktorka musela konat, porodila som operacne-vakuovou extrakciou...to bola najvacsia bolest, lebo moj krcok sa zastavil na 9cm a uz nechcel povolit....keby som sla rodit este raz, urcite s analgeziou...Kazdopadne...ked dostanes dietatko do ruk je to ten najkrajsi pocit na svete a v tej chvili zabudnes na vsetku bolest...ver mi, nieje to klise 😉 drzim ti palce, moja 🙂
@ruza123 Ja som mala lahky porod okolo siedmej vecer sme sli do porodnice lebo som si myslela ze mi odteka plodova voda ale bola to len hlienova zatka a to dom bola na styri prsty otvorena....potom mi prepichli plodovu vodu....potom dali cipok na uvolnenie, nemala som ziadne bolesti len po cipku som uz citila tie stahy...potom som sa uz otvarala tak mi pichly oxytocin asi po 10 sekundach take bolesti prisli ze sa mi aj nohy triasli a hned nutkanie na tlacenie a sestricky este netlacne neni tu pan doktor ale to sa nedalo a ked uz konecne prisiel tak za 5min. bola von 🙂 samotny porod az tak nebolel mna dost bolelo sitie take neprijemne to bolo....
mne to vsetko zacalo 1.5.2012 rano o 4tej hodine som sa zobudila na bolest krizov sla som do sprchy myslela som ze to prejde to uz som tyzden prenasala.o 8smej sme uz boli v nemocnici dali ma na pasi a skontrolovali na kolko som otvorena bol to len 1cm.previezli ma na izbu kde som sestricke povedala ze musim chodit lebo inak umrem tak ma boleli krize.bolesti som uz mala kazdych 5 minut o 11stej som bola otvorena na 4cm to ma zaniesli na porodnu salu.priatel mi musel kazdych 5 minut masirovat krize hrozna bolest o 14stej som si dala pichnut epiduralku lebo by som steny skriabala to som si konecne oddychla na dve hodinky som si pospala.potom ma kukla znovu na kolko cm som otvorena bola som na 7cm a to mi dodala ze nas chlapcek bude mat vlasky po tele mi prebehli zimomriavky az mi bolo do placu nenormalne som sa tesila ze uz coskoro budem mat nasho MAximka v naruci.neviem okolkej mi prepichla vodu.mala som velmi problemi s tlacenim pretoze som si necitila nohy zadok.musela ma aj nastrihnut ale v tej chvili mi bolo vsetko jedno.na jednu kontrakciu som sa musela nadychnut 4krat a 4krat zatlacit bolo to fakt narocne.potom mi sestricka povedala ze musim ho uz vytlacit lebo inak bude chory to bol maly za par sekund vonku.cele sa to skoncilo 2.5.2012 1:15 v noci.takze 21 hodin trapenia.ale najviac so vsetkeho ma bolelo po zasiti na druhy den.nemohla som sediet ani moc chodit.moc som sa porodu nebala lebo som nevedela co ma caka.priatel bol cely ten cas somnou co bolo fajn.pre neho to bol tiez dost velky zazitok.
@dodkap @dodkap mne epiduralku pichli hned ked som prisla do nemocnice, to som bola otvorena uz na 4 cm, no a nezabrala ako mala, pretoze mi viac pichli na jednu stranu takze pravu stranu som necitila trosku a na lavu to nezabralo vobec, cize bolest ako bez nej. Po hodine bolesti prisiel zas anesteziolog a napraval mi tam tu ihlu, nasmeroval ju do stredu a uz to bolo lepsie. Ale ked som videla na monitore ze kontrakcia sa blizi, tak som tlacila to tlacitko na korigovanie epi ostosest 😀 az som mala nohy totalne neovladatelne, takze na samotny porod som potom musela chvilu cakat, aby epi vyprchala a aby som si to mohla uzit 😀 Tiez som pocula ze niekto rodil uplne bez bolesti s epi od zaciatku do konca, tak neviem ci to kazdy praktizuje podla lubovole 😀
@slavik79 hm, ja som ziadne korigovanie nemala, to nepoznam, mne to zabralo tak, ze som citila tie kontrakcie tlmenejsie, ale citila, no a ku koncu otvarania a porod uz som citila normalne. Epi od zaciatku do konca je divne, ale asi je to ozaj vsade ine. Asi som radsej, ze som to citila, lebo vobec neviem, ako by som tlacila, keby som to necitila.
Ja som prvorodička, ale myslím, že som mala ešte znesiteľné kontrakcie, a aj to mi začali iba potom ako mi pustili vodu (to bolo o 21,00 a 22,45 bola malá na svete). Dovtedy som ani nevedela, že idem rodiť, to len dr. prišla, pozrela ma a hovorí, mamička, ideme rodiť, ste otvorená na 8cm 🙂 Ozaj ako píšu baby, šitie je oveľa nepríjemnejšie, to som myslela, že vyletím z toho kresla... 😒

@ruza123 Pôrodnú bolesť treba chápať ako nával energie, ktorý stiahne sval maternice a snaží sa dieťa vypudiť von. Môžeme to pociťovať ako prudkú bolesť, ale dá sa s ňou pracovať. Telo produkuje svoj oxytocín a ten dokáže bolesť tlmiť, žena môže dosiahnuť stav akéhosi tranzu, keď sa ponorí do seba a dobre dýcha, bolesť je znesiteľná. Horšie to je, keď žena dostane umelý oxytocín, vtedy je veľmi ťažko bolesť znášať. Chýbajú totiž hormóny šťastia, ktoré telo produkuje spolu s oxytocínom ( ako pri orgazme ). Naopak, vznikajú stresové hormóny, ktoré sú zodpovedné za to, že žena stuhne, do maternice prichádza málo krvi a tým aj kyslíka a ženu to veľmi bolí. Podstatné je eliminovať stres, mať pri pôrode niekoho, kto ženu podporí a zbaví ju strachu, treba myslieť na dieťatko. Príroda nikdy nenaloží na ženu viac, ako znesie. Takže len pozitívne myslieť, dýchať a nechať pôrodu vlastný priebeh bez zasahovania. Dôverovať si, že to zvládneš. 🙂