icon

Ako dosiahnuť cisársky rez bez psychiatrickej indikácie?

16. aug 2024

Ja som tu už pred nejakým časom dávala príspevok o mojom strachu z pôrodu.. Chcela som si vybaviť indikáciu od psychiatra na cisársky, ale v našom aj okolitých mestách mi vedia dať termín až veľmi neskoro, čo mi nepomôže ☹️
Momentálne som v 27. tt. Termín mám v novembri. A čím sa viac blíži ten pôrod, tým mám z neho väčší strach. V noci kvôli tomu neviem spať. Už si kvôli tomu aj poplacem. A celkovo sa už na to dieťa vôbec neteším.
S mojom gyn som sa ohľadom toho chcela porozprávať, ale odbila má s tým, že CR sa nedá len tak vybaviť len tak na želanie, že ja si poviem.
Ako docieliť aby mi urobili sekciu keď psychiater už neprichádza do úvahy? Môžem nepodpísať papier že nesúhlasím s prirodzeným pôrodom? Vyhrážať sa im, že radšej sa zabijem ako by som mala rodiť prirodzene? Pomohlo by to?

A prosím rypalky, aby nekomentovali, že som nemala sexovať alebo sa chrániť. To mi už teraz nepomôže

hariet
17. aug 2024

Preco sa uz neda zmenit gynekologicka? Napis/navstiv co najskor toho gyn v Saci, co ti odporucili baby. Urcite to este do porodu vyriesis, neboj sa. Naozaj nepochopim, preco este tu to nie je normalne si vybrat, hlavne, ked ma niekto taku otrasnu skusenost ako ty. Preco si zena nemoze vybrat a zhodnotit rizika svojho porodu? Ja som nechcela rodit vaginalne, nastasie moje dieta bolo v sikmej polohe cely cas, aj tyzden po termine. Uz gyn nechcela vyckavat a naplanoval sa cisarsky. Bolo to vsetko zvladnutelne, bez stresu. Bola som stastna cely cas, pokojna a spokojna. Zmobilizuj sa a vyries to, nech si tieto posledne tyzdne mozes uzit v klude a nie v strese. Je smutne, ze to nemozes povedat muzovi a uz vies, ze by ta nepodporil. Je to tvoje telo predsa, vies, co zvladnes a co je rpe teba v tejto situacii lepsie. Drzim ti palce.

dota6
17. aug 2024

A nechcela by ste skúsiť aj Prešov monoblok? Bol tam jeden lekár Mudr Šima a ten bol tak ľudský a mala som pocit z neho, že sa naozaj zaujíma. Skús mu napísať, možno má skúsenosti aj s takými pocitmi. Myslím na vás od včera. Tehotensvo nemá byť o strachu a strese. Držím palce.

kiki68
17. aug 2024

@hariet tiez toto nechapem, v Rakusku to maju a zeny rodia prirodzene. Prave mam dojem, ze chcu rodit prirodzene. Mozno keby dali na vyber, tak by ten pocket cisarakov prave isiel dole.

tianna
17. aug 2024

Nájsť psychológa ktorý ti napíše odporúčanie na cisársky a zazmluvnit si ústretoveho pôrodníka ktorý bude súhlasiť so sekciou z psychologického dôvodu. Samozrejme musí ti ju schváliť ale aj prednosta kliniky kde budeš rodiť. Držím palce.

hariet
17. aug 2024

@kiki68 fakt dufam, ze sa inspirujeme nejakou rozvinutejsou krajinou v tomto. Vsak uz vsetci vieme, ako strasne vela robi psychika a co dokaze s telom spravit obrovsky stres, ktory zena preziva.

tianna
17. aug 2024

Teraz čítam čo sa ti stalo. Jednoznačne vyhľadaj psychológa, vyzerá to posttraumaticku stresovú poruchu a to už indikácia u pricentneho lekára jednoznačne je. Napíš mi správu, skúsim poradiť viac..

viestta
17. aug 2024

@really8 zjavne nemas ani sajnu o tom, ako niektori ludia prezivaju traumy. Kiez by si sa s nicim takym nikdy nestretla. Mas sice pravdu, ale clovek s psychickymi problemami je jednoduch clovek so zdravotnymi tazkostami. Cloveku s vytknutym clenkom tiez nepovies Nekrivaj, vsak to nemas zlomene. Psychika cloveka je rovnako zlozity komplex ako cokolvek ine a toto co ty tu vypisujes je bezohladne, ked nic ine je to bezohladne voci choremu cloveku.

autor
17. aug 2024

@kiki68 to by sa veľmi nedalo. Neviem po nemecky, len nejaké základy čo si pamätám zo strednej. A nemám nikoho kto by po nás prišiel. By som musela prísť domov jedine autobusom alebo vlakom čo s novorodencom sa nedá.
@85miska ja nemám žiadne ťažkosti a nechcela by som klamať lekárovi, čo by na to asi aj prišiel, že mu klamem a že mi nič nie je. Jedine keby mi vedel dať očný lekár indikáciu k cr kvôli vysokým dioptriam. Idem v septembri na vyšetrenie, sa opýtam

autor
17. aug 2024

@sulejmanka a prečo sa nevziju lekári do ženy, ktorá má panický strach z pôrodu a chcela by sekciu, ale lekári sa riadia nejakými hlupimi tabuľkami čo si vymyslela WHO a musia sa toho držať ako pijavice a prinútia ju rodiť prirodzene

kiki68
17. aug 2024

Ved mozes niekde z Hainburg prist taxikom kludne. To nemas nikoho, co by Ta odviezol tych par km? Akoze Ja som hned so 4 dnovym dietatom isla metrom k pediatrovi. Takze za mna ok. Ale asi by to bolo komplikovane inak. O tu nemcinu by som sa nebala, v pohranici je tam vela sk personalu. Ja som vtedy mala vo Viedni sestricky slovenske a tiez Hebamme bola Polka. Ale tak mne nemcina nerobila problem

slavka1988
17. aug 2024

Nepomohlo by ti vyhľadať dulu ktorá vie byt napomocna alebo skôr začať zmýšľať že ako to zvladnes ako skôr ako to nezvladnes

tamitamitami
17. aug 2024

Zbytočne si robíš stres hneď v pondelok si pozri v okolitých okresoch nemocnice kde sa dá zazmluvniť pôrodník (každá nemocnica má iný cenník) - vyber si 3-4 doktorov z rozdielnych nemocníc a napíš im čo je vo veci, či by bol možný cisársky rez. Podľa odpovede si vyber toho ktorý je tomu naklonený najviac a uži si v pokoji zvyšok tehotenstva.

kiki68
17. aug 2024

Pretoze nemusia, hlavne oni tie deti uz nikdy v zivote neuvidia. Kolko takych poznam, kde matka neznasa dieta skrz prave porod a tehu. Robila som dlho v skolke a mali sme takych viac. Ani sa tomu nevidim, Proste si to projektuju do toho dietata nejakym sposobom. Bud ho podvedome nechcu a doslova ho odkladaju za kazdu cenu, alebo naopak je z dietata ich projekt a tlacia ho do vsetkeho, co chcu, aby konecne mohli mat pod kontrolou. Napr gymnastika, balet, hokej a cakaju hlavne vysledky. Len toto na porodnici nevidia, pre nich to dieta a zena za tri dni neexistuje. Mozno by to potom chapali inak, nielen medicinou. Je fajn, ze ma dieta mozno nejaky lepsi start, ked o dva roky bude v horucke 5 hodin v jasliach, lebo mama nema zaujem ho vyzdvihnut a je niekde na ceste na dialnici. Pripadne povie, ze ved pride do par hodin opatrovatelka.

really8
17. aug 2024

@viestta ok, ty to beries ako bezohladne, mne to pride ze ludstvo uz nevie co od dobroty. Dnes uz ma kazdy nejaku traumu a pride zlozitejsie obdobie a rucame sa. Nedokazeme sa prekonat, hladat riesenia, pracovat na sebe. Hovorim vseobecne vzhladom na to, co tu citam v diskusiach. Preco nievie zohnat termin o psychologa/psychiatra? Lebo je jednoduchsie ist si vypytat AD. Kolko ludi pracuje na svojom vnutornom zdravi? Kolko ludi sa snazi byt lepsim clovekom a snazi sa rozvijat? Ze je tazka doba? V com? Odchadzaju nam muzi do vojny? Nemame co jest? Ovplyvnuje rezim tvoj zivot? Ale to je jedno. To je na dlhu a inu debatu. Proste za mna sme sa strasne rozmaznali a takto to vyzera.

viestta
17. aug 2024

@really8 ak clovek nevie najst riesenie, tak mu treba poradit a nie ho, obrazne povedane, vytlct palicou. Hadam sme sa úz ako ludstvo posunuli dalej a empatia by nam nemala byt cudzia. Hadam sme uz pokrocili dalej a psycholog a psychiater nie je hanba. Doba je rovnako tazka ako kedykolvek pred tym, ale nastastie uz nie je hanbou obratit sa o pomoc, ked to psychicky nedavam.
A vratim sa k tvojej bezohladnosti. Ty nevies posudit, ci to vyhrazanie samovrazdou je len volanie o pomoc ci je autorka skutocne v koncoch a moze to aj spravit? Miesto toho aby si podala pomocnu ruku, alebo aspon bola ticho ked pomoct nevies, vytiahnes na zufaleho cloveka "palicu", lebo... 🙄

autor
17. aug 2024

@kiki68 ja som z Košíc. To je okolo 450 km a cca 5 hodín jazdy. Neviem si ani predstaviť koľko by stál taxík a či by ma vôbec vzal cez celú republiku. Nemám nikoho kto by ma doviezol spať, nemáme ani auto. Ja rátam s tým, že keď budem rodiť v KE, pôjdem domov autobusom s dieťaťom v kočíku.

really8
17. aug 2024

@viestta ok, beriem tvoj nazor. Ak chces kludne mozme diskutovat sukromne. Ale toto je moj dojem z popisaneho problemu a naslednych reakcii.

svetlonos
17. aug 2024

Áno vezmú ta určite. Budeš mať vajicko, dáte do auta a hotovo 🙂 Zaplatíš ale Budeš v klude. Ron co je pre teba najlepsie! Nie co ti kto poradí. Kamoska napriklad - u tej by sekcia bola problém. Ona si musela pichať niečo na riedenie krvi a ešte nejaký problém mala. Ty vieš o co ide u teba, tak ries dobreho doktora aj kliniku 🙂.

sulejmanka
17. aug 2024

Keď to porovnávaš, tebe sa vyhráža lekár samovraždou ako to hystericky chceš urobiť ty?

kiki68
17. aug 2024

To je naozaj daleko. Hlavne po sekcii pojdes taxikom. Nemas znamych, co by Ta vzali a pomohli? Kamosky, kamosov s autami? Lebo sama s dietatom busom po cisarskom by bolo narocnejsie. Po prirodzenom porode by to este islo ( keby mas taky ako ja, ze za 30’min behas)

lneviemmeno
17. aug 2024

No neviem si predstaviť ísť po sekcii autobusom. Ja som mala prvý pôrod vo februári, skončil akútnou sekciou. Pôrod 12 hodín, nakoniec mi dali vyvolávačku a presne bolesti aké už nechcem zažiť, najhoršia vec v mojom živote, čiže zažila som si obe.. a po sekcii to tiež nebolo ružové, prvý mesiac bol najhorší, prvé dni som sa ledva postaviť vedela z postele. A máme nízke auto a bez pomocí manžela by som sa nepostavila z neho + ešte dieta vláčiť.. nemôžeš nič ťažké zdvíhať prvé dni, ja som 6 mesiacov po a ešte stále nemôžem, lebo ma zacne jazva boliet a stále ani len cvičiť neviem keďže ma hneď bolí. Čiže všetko ma + aj -.. žiadne také že po sekcii bolesti nebudú s tým treba ratat

sara967
17. aug 2024

Ahoj taký istý mám problém ja teraz len môj gynekológ ma tlačí do toho veľmi a pritom som prvé tehotenstvo mala rizikové on nepozerá na nič len aby to dieťa bolo zdravé a na mňa kašle čo bude somnou keď mám taký strach ešte liečim dlhodobo Panické stavy mávam a neviem čo robiť psychológ nepomôže som sa objednávala a mi povedal strachom mi vie pomôcť úzkosťami ale taký papier mi nedá žiadny psychijater aby som išla na sekciu povedal že to len dáva gynekológ alebo pôrodník kde budem rodiť asik rodiť nebudem radšej budem trpieť bolestiach

tianna
17. aug 2024

@sara967 to je blbosť, keď máš psychologickú príčinu nemá ti ju čo dávať gynekológ.. choď si za tým, držím palce.

autor
17. aug 2024

@kiki68 po pôrode pôjdem MHD domov. Aj do pôrodnice. Kvôli tomu budem môcť rodiť len v KE lebo nemá kto po nás prísť. Nemám nikoho

pribinak
17. aug 2024

Tak do novembra či kedy to máš termin si snáď niekoho nájdeš kto tá odvezie autom
Veď uhradis benzín a das na obed či večeru

zuzanna33
17. aug 2024

Jedine ak si pevne rozhodnutá vybrať pôrodníka a zaplatiť za zákrok.

autor
17. aug 2024

@pribinak ja nemám kamarátov, brata, otca, švagra, sestru, švagrinú...

pribinak
17. aug 2024

Tak si daj inzerát.

katka0202
17. aug 2024

@autorka ja mám za sebou 2 plánované sekcie, všetko prebehlo ok. Mala som ich doporučené ortopédom kvôli úzkej panve a tomu, že som sa narodila s vykĺbenou nohou. Neviem, akú máš postavu, ale ak máš úzku panvu, skúsila by som to cez ortopéda s tým, že si mala problémy pri prvom pôrode.

mariynka
17. aug 2024

Pri porode treba zostat v klude. Sustredit sa. Nekricat. Tlacit. Zvladnes to. Len nestresuj. Daj magnezko, predstavuj si pekny porod, vsugeruj si ho. Poznam dorezane deti pri sekcii. Embolie po sekcii. Deti mali dorezane tvare-jazvy na cely zivot.😞