icon

Ako prebieha spinál?

magduskape
18. feb 2013

Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂

latvia
15. mar 2013

@olalka tak to skus nejak vypytat, som zvedava co to mohlo byt, ze zhanali clexane. clexane je na riedenie krvi a pri sekcii skor su krvne straty....jedine ze by sa zrazala prilis? 😕 no neviem....ak by si sa k tomu dostala, treba hlavne vidiet operacny protokol, tam by to malo byt napisane, alebo este v anesteziologickom zazname...a teraz chces spat ci spinal?

olalka
15. mar 2013

@latvia ja sama neviem, mám strach z oboch ☹

latvia
15. mar 2013

@olalka tak podme rozobrat tvoj strach 🙂 a mozno sa dopracujeme k typu narkozy. napis vsetko, coho sa bojis

olalka
15. mar 2013

@latvia 😀
no najviac asi toho, že umriem, že sa už nepreberiem
a pri tej spinálke hlavne toho, že to budem vnímať, počuť ako ma režú a vnímať to všetko. strašne blbá predstava, že mi režú brucho a ja som hore. ako pozitívum vnímam to, že uvidím bábo hneď ako to bude možné. ale keď by som začula, že nie je v poriadku, tak sa na tom stole asi zbláznim ☹

magimary
15. mar 2013

@latvia že rozobrať strach 😅 😀
to je úžasné! 😎 😉

aj ja chcem rozoberať 😅 😝 😒
ja mám okrem vyššie spomenutých strachov aj strach zo strachu lekárov... 🤐

latvia
15. mar 2013

@olalka 😀 jj, toho sa boji kazda 😉 prebrat sa preberies, to by sa muselo stat nieco neocakavane aby sa nieco pokazilo a musela by si mat poloinvalidneho anesteziologa a byt niekde v lazoch aby si ostala na operacnom stole.kebyze si rizikovy pacient, mala by si mrte ludi okolo seba ako magimary 😀
pri spinalke nebudes pocut ako ta rezu, dokonca porodnici ani velmi nerozpravaju. niekde hra aj hudba, a vacsinou sa rozpravas s anesteziologom. za tych par minut to zvladnes. ak sa nieco deje s babatkom, to vacsinou az po jeho vybrati, a zvacsa tomu predchadzaju nejake tazkosti. anesteziolog je pripraveny na okamzite uspatie, ak to bude nutne, ja by som v pripade, ze je nejaky problem s babatkom, hned uspala, zena by ani nevedela kedy. ale v tomto ta chapem, tieto obavy su tu vzdy. ale nakoniec to dopadne dobre 🙂 ked bude tvoj strach neudrzatelny, tak budes pytat celkovu.

olalka
15. mar 2013

@latvia 😀 no uvidím, v pondelok idem na predoperačné, tak sa hádam nejako dohodneme

latvia
15. mar 2013

@magimary 😀 to je nejaky bludivy strach. lekari maju strach z teba, ty z nich a aj z ich strachu 😀 pozri, budme optimisti, ty budes mat strach len do casu, kym nezaspis, a potom ti tvoj strach bude ukradnuty. ukradnu ti ho aristi, ktori ten strach ponesu celu operaciu a odovzdaju ho dalsiemu kandidatovi, ked ta zobudia 😉 ale vcelku si myslim, ze tvoja pripadna sekcia prebehne hladko. a ak by sa aj tvoje telo rozhodlo, ze sa mu nejaky liek nepaci, tvoja alergologicka to urcite priklincuje solumedrolom a inymi liekami, takze klidek, pianko, ty budes ok, aristi budu mat stisunute ritky len pocas intubacie, ktora sa podari (zo skusenosti s intubaciami bez relaxu ti vravim ze to ide takmer vzdy 😉 ) a zbytok sa budu potit porodnici kym budu nahanat tvoje svaly ktore s nimi nebudu uplne spolupracovat 🙂 ale dosiju aj bez relaxu, aj s tym mam bohate skusenosti 😀

magimary
15. mar 2013

@latvia 😅 😀
ty to vieš tak podať 😀
ja si zase hovorím, že keď intubujú niekde pri nehodách a pod. v teréne, tak tiež asi nestihnú dávať niečo na relaxáciu, nie?
ale aj tak mám otázku: je možné, že ke´d nebudem mať zrelaxované svaly pri intubácii (inak pri tom sa tieto babulky aristky skoro prežehnávali ale zároveň sa uisťovali, že určite to niekto zvládne; no z ich rečí som pochopila, že sa najviac boja aspirácie 😕 ), že ma po tom (všetkom) môže viac bolieť hrdlo, hlasivky, pažerák? že to budem mať skrátka nejaké podráždenejšie? podobne na šitom bruchu? môže ma potom nejako viac bolieť šitie (keď budú šiť "nerelaxované" svaly)?
to sú len také konštrukty, ale napadli mi, tak preto sa pýtam...
a ešte koľko to môže celé trvať (v celkovej)?

latvia
15. mar 2013

@magimary na to, aby som mohla intubovat bez relaxacie, je dolezite poriadne uspat. cize u teba pomerne velka davka propofolu....kolko vazis? nech ti viem priblizne povedat. propofol ked uplne dojde "do mozgu", tak pacient pride do apnoickej pauzy, kedy nedycha, nereaguje. a prave v tu dobu je mozne intubovat. niekomu sa rozsiria aj hlasivky, niekomu nie. ak sa ti nerozsiria, bude to trosku drastickejsie, s tym, ze ta po operacii bude boliet v krku ako pri angine. pokial to ale urobia opatrne, tak myslim ze obides aj bez bolesti krku. pazerak by ta boliet nemal, pokial ti tam nechtiac nestrcia intubacnu kanylu 😉
co sa tyka aspiracie. ty budes nalacno, budes mat v zaludku len zaludocne stavy, aj to ti este predtym daju vypit taky sajrajt zvany natrium citrat na neutralizaciu kyselin, aby v pripade aspiracie nedoslo k tazkemu poleptaniu pluc.
aspiracia najcastejsie vznika pri najedenych pacientoch, alebo u takych, ktori maju poruseny zvierac na konci pazeraka. po podani sukcinylu pacientom prebehnu svalove kontrakcie a tie obcas zvysia tlak v zalyudku a preto pacienti mozu zvracat. ty ale relaxovana nebudes, takze toto ti nehrozi. druha vec, pri ktorej ta moze napnut, je ked ta malo uspia. vlozia ti do ust laryngoskop, ktory sa klze po jazyku a u malo prispatych ludi to nuti na zvracanie. takze toto skor moze byt u teba, pokial ta nepribombuju propofolom dostatocne. ALE pri uvode do anestezi pri sekcii sa obcas robi Sellickov hmat, chytia ta za krk a stlacia ho oproti pazeraku, takze tym ho utesnia, aby si nemohla zvracat. takze dalsia prevencia proti aspiracii.
zaver : treba vela propofolu a pojde to hladko 🙂

latvia
15. mar 2013

@magimary a nerelaxovane svaly ta viac boliet nebudu, to je iba technicky problem pre porodnikov ktori to budu mat trrosku tazsie so sitim, ale nic nezvladnutelne, su na to urcite vycviceni 🙂

panki
15. mar 2013

@latvia ahoj, aj ja by som sa chcela niečo spýtať, keď môžem. Netýka sa to síce témy, ale aký je problém pri intubovaní fajčiara pri celkovej anestéze? A ešte vadí keď má človek mini herpes na perách? Môže sa infekcia pri intubovaní zaviesť do plúc? Ďakujem

magimary
15. mar 2013

@latvia no, podľa mojej (obr-nad-)váhy bude treba propofolu asi 5kíl 😅 😝 😝 😝 😀
a aj oni to spomínali, že sa musia spoľahnúť na dobre veľkú dávku anestetík a že potom by to mohli zaintubovať...
samozrejme v tých premedikáciách mám napísaný aj ten kyslý Natrium citricum 30min. pred a samozrejme lačnenie, ale aj tak dr. spomínala, že u tehuliek je spomalené trávenie a tak sa ľahko môže stať, že v žal. niečo ostane, resp. tráviace šťavy...
no a to ostatné-OKI-to vyzerá dobre 😉

katja78
15. mar 2013

@magimary - náročnejšia kombinácia by bola, čo sa stalo kamarátke pri akútnej sekcii...doktorka ju slabo prispala, bola hektika (prepadnutý pupočník), pichla relax skôr, ako skutočne spala, tak kamoška mala chvíľu pocit, že sa dusí...ale potom zaspala 😨

magimary
15. mar 2013

tak mi to mužík poslal naskenované a toto je záver od áristov:
...
Záver: ASA 3, zákrok v CA (Propofol, SFNL, inhai. anest. bez reiaxacie), RA (Supracain,
nie bupivacain) dI-a anesteziologa na KOS po splneni ordinaciillll-

Plánované invazivne vstupy a zákroky (informovany súhlas podpisany):
periférny venózny katéter

Odporučenie:
- doplnit' interne predoperačne vyšetrenie, potom naše Konzil.
- zakrok pre vysoku rizikovosť nutne realizovať na KOS
- prevencia TECH-LMWCH podľa ordinácie ošetr. lekára, bandáž DK
- 6hod. pred op. nalačno
- ráno bežná ingterná medikácia, zapiť 1dcl čistej vody
- V+ R Degan + Ranital 1tbl.per os

premedikácia: 30min. pred výkonom 30ml Na citricum p.o.

Príprava dľa alergologa:
...

denduska
15. mar 2013

@magimary no tak ja som fakt strašne zvedavá ako celé toto dopadne 😕 😕 😕 už máš aj termín príjmu, či budú nebodaj čakať? Každopádne veľmi držím palce!

magimary
15. mar 2013

@denduska prečo, nezdá sa ti to? 😕
najbližší termín je bud. štvrtok, kde sa podľa polohy malého určí, či a čo a kedy.

latvia
15. mar 2013

@magimary to sa az tolko napisali? 🙂 v podstate nic nove, len ti ako analgeziu, cize na bolest povolili sufentu..ta ti vysla ako v testoch? resp.fentanyl? mala som dojem ze si na to alergikus....no a o perfalgane ani zmienka....tak im pripomen ze aj tekuty paralen ti mozu dat, ze nie si alergicka

denduska
15. mar 2013

@magimary nieee, ja osobne by som sa na teba mohla len z diaľky pozerať 😀 len že som zvedavá čo nakoniec zvolia, lebo niečo zvoliť musia..zas keď ťa naložia propofolom až za uši aby ťa mohli hladko intubovať, zletí ti tlak a to pre bábo teda nic-moc..keď ho zasa budú dávať pomaličky, tak ti tlak nezletí ale budeš si pekne dýchať sama tak to bude trochu drasťák ako písala latvia......neviem ako inde ale mňa učili hlavne že základ pri tehuli je udržať jej tlak aby dieťa netrpelo hypoxiou...no budeš fakt ťažkým orieškom aj aby si bola hlboko uspatá aj s dobrým tlakom...tak ale určite budeš udalosťou dňa a tí čo budú môcť, si ťa nenechajú ujsť takže áristov okolo určite bude priehrštie 😅 😅 😅 A možno nakoniecc to prebehne úplne super a bez akýchkoľvek komplikácií 😉 Ale lepšie sa báť ako sa zľaknúť.

magimary
15. mar 2013

@latvia jojo, spomínali aj ten perfalgan a najmä im ho tam napísala aj tá farmakologička-najmä do tej starostlivosti tesne po,
tú sufentu idem pozrieť 😉, áno farmakologička ju zaradila medzi negat.

@denduska len ma nestraš, že ešte aj babuľko by mohlo byť ohrozené (hypoxiou) 🤐 , ale sná´d ak ho rýchle vytiahnu, či? a ten propofol je čo za látku? môžete mi to objasniť? a ešte tá skratka v závere SFNL-to je tá sufenta? to je ópiát, či?
ale tá posledná veta je pravdivá-najmä ako heslo pre lekárov okolo mňa 😉

latvia
15. mar 2013

@denduska 😀 😀 jej nakladas 😀 myslim ze
@magimary bude tak preplasena z tolkych ludi ze bude mat tlaku na rozdavanie 😉 a ak by nie, tak itubacia bez relaxu je vcelku tlakudvihajuca sama osebe 😀
magi, propofol je to fajne mliecko, ktorym sa uspal naveky vekov misko jacksonovie 😀 ja ho milujem, je to velmi dobre hypnotikum, je pravda ze po nom klesa tlak, ale infuziou pripadne efedrinom ti tlak daju hned dokopy, nehovoriac o tom, ze babtko vytiahnu do 5 minut ak budu sikovni 🙂
SFNL je sufenta, sufentanil, ano, opiat, kratkodoby ale velmi silny, na bolest velmi dobry. ak nemas na neho alergiu ,tak mas vyhrate co sa tyka bolesti. dievcence, idem vonku, zatial pa

denduska
15. mar 2013

@magimary no ja nie som gyndoš ale vysvetľovali mi to tak, že maternica(či jej krvné zásobenie?? teraz neviem) ako jediný orgán nemá poriadnu autoreguláciu, takže je viac ohrozená negatívnym dôsledkom veľmi nízkeho tlaku krvi...a už som veľmi často videla že ak sa robí hrrr ponáhľajme sa, rýchlo uspávajme, relaxujme, intubujme pif paf puf, potom sa otočíš a na monitore 67/40 a podobne 😝 😝 Propofol je intravenózne anestetikum, neviem presne chemicky čo to je, ale nie je to barbiturát..nejaký alkohol??? to sa mi len marí...keď uvidíš veľkú striekačku 20 ml s "mliekom" tak to je ono...štípe to trochu v žile. SFNL by mal byť sufentanil, obchodný názov Sufenta.

magimary
15. mar 2013

toto popísala farmakologička:
...
Lieky na ktoré pacientka reagovala alergicky resp. alerqia bola zístená alerolóqom:
-z antibiotik: peniciiínové AT_B
-z anallgetík: ibuprofen, ketoprofén, diklofenak
-z kortikosteroidov: hydrok'ortizon., dexàmetazlon, beklometazon, budesonid (Rhinocort)
-Iokálne anestetiká: bupivakain (Marcain)
-myorelaxanciá: rokuronium (Esmeŕon), atrakurium (Tracríum), vekuronium (Norcuron), sukcinylchçlín (pozit intrakutánny test, Prick test negat)
-iné: tartrazin (farbivo), parebény
-netolerovala: salbutamol (Ventolin)
...
Lieky, které tolerovala resp. alergologické testy boli negat.:
-z analegtík paracetamol,
-antihistaminiká (Díthiaden, Telfast, Xyzal, Claritíne, Livostin),
-z celkovych anestetík :propofol (Propofol),
-z opíátovych analgetík sufentanil (Sufenta),
-z lokálnych anestetík artikaín (Supracain),
-z glukokortikoidov metylprednizolón (Medrol),
-z ostatnych Iiekov tolerovala: montelukast (Singulair), metizoprinol (Isoprinosine), azatioprín (lmuran)

Odp.:
ako antibiotickú profylaxiu možno použit' klindamycin (Klìmicin) v bežnych dávkach
....

latvia
15. mar 2013

@denduska 67 je dobry tlak, to si zvyknes 😀 ked bude uz 53, tak to ti zacne lepit 😀 ja by som ju neliala infuziami a hned po intubacii premerat tlak a pri poklese pod 90 efedrin 10mg...ale jak zarezu, tak sa to dvihne 🙂

latvia
15. mar 2013

@magimary tak ty nakoniec budes jaka cajocka 😀 v podstate tu hapruje jedine relax, co nie je take hrozne a sufenta na bolest je uzasna, takze nem boj sa, tvoja sekcia bude ako prechadzka ruzovym sadom 😉

magimary
15. mar 2013

@latvia no, jo! ja budem mať tlak určite aj 200/200, z toho sa potom bude klesať... 😅 😝 😀
ale táto veta ma teda dostala:
"tak itubacia bez relaxu je vcelku tlakudvihajuca sama osebe"
ja ju akože budem cítiť?!? 😨 😅
to snáď nie! to bude tlak dvíhať "dusičom", nie mne 😅, či? 😕 😅
@denduska dík 😉 tak mliečko
a miško džeksonovie 😅 😝 😀
dúfam, že nedopadnem ako miško 😅 , ak by som tak dopadla, tak už si sem nepísnem 😅 😝
a pôjdem "za" Miškom... 😅

denduska
15. mar 2013

@latvia daj pokoj 😀 stačilo mi 60 dnes aj s bronchospazmom a dúfam mám na nejaký čas zasa kľud 😅 Ale osobne si myslím že nakoniec to magimary zvládne v pohode ani nebude vedieť ako (teda ona určite nie 😅) 🙂

magimary
15. mar 2013

@denduska jedine, že by som predsa len išla "na prírodno" (bze sekcie), to by som vedela o všetkom 😅
(až moc 😀)

denduska
15. mar 2013

@magimary a to by bolo úplne najlepšie! 😎 to bude rachot ako im začnú kamene padať zo srdca keď by si prišla s rozbehnutým prirodzeným pôrodom 😀 ale potom skús požiadať zo žartu aspoň o epidurál 😀 😀 😀 😅 😅 😅

magimary
15. mar 2013

@denduska 😀 😀 😀
epidurál mi zrušili už pred 8mimi rokmi, ke´d som sa oňho pokúšala u prostredného... 😅
a to som nemala vtedy vytestované nič z toho, čo teraz...
vtedy som mala len tie kortikoidy a už to na nich pôsobilo dosť zle na to, aby sa o EDA so mnou aspoň pobavili 😅 😝 😉