Ako prebieha spinál?
Je tu niekto, kto by mi vedel dať pár info ohľadom spinálu? platí sa za to? ako to prebieha? lebo dnes mi anesteziológ prvýkrát povedal, že niečo také existuje a pritom už pomaly mesiac viem, že budem mať cisársky. Ďakujem 🙂
@magimary no ale budeš potrebovať predanestetické vyšetrenie, neviem ako u vás ale u nás sa robí na ambulancii na poliklinike, alebo už keď ťa príjmu na oddelenie a podpisovať tak ako píše latvia. Ale ja na tvojom mieste už na drzovku som tam u nich bez toho aby ma dakto posielal, predstavím sa a poviem že nechcem byť vydaná napospas gynekológom😀 my si ráno preberáme rizikových pacientov čo sú na programe v ten deň že aký by mal byť postup, neviem aké tam majú zvyky.
@latvia môžem aj ja otázku?
prvú dcérku som rodila cisárskym v celkovej anestéze, bola mi odporučená anesteziológom, ako vhodnejšia pre mňa.
teraz bude pravdepodobne opäť sekcia, neviem sa rozhodnúť, čo je lepšie, obávam sa obidvoch spôsobov ☹
pri tej celkovej som mala taký problém, možno blbosť, ale zatiaľ mi nikto nepovedal, že mal tiež také niečo. keď mi začali vstrekovať tú látku na uspatie do ruky, cítila som pri tom strašnú bolesť v ruke, mala som pocit, že mi ju roztrhne. pamätám si, že som normálne zrevala, že to strašne bolí a potom už neviem. inak po narkóze v pohode, nemala som žiadne problémy, ale teraz mám normálne strach. je to normálne? tá bolesť?
a teda zo spinálu mám strach z toho, že to všetko čo sa bude okolo mňa robiť, budem počuť a vnímať ☹
@olalka tiopental aj propofol su hypnotika ktore sa pouzivaju pri cisarskom a ked ich vstrekujes rychlo, tak stipu, lebo drazdia cievnu stenu. takze ano, je to "normalna reakcia", nic nezvycajne. preco ti bola odporucena celkova anesteza? liecis sa na nieco?alergia?mas nieco s chrbticou alebo poruchy zrazania krvi?
@didulka85 jedine , co ti mozem odporucit je ist sa poradit na ambulanciu bolesti, co to mohlo sposobit a ako by sa to dalo poriesit.pripadne ist za neurologom nech sa na to pozrie, pripadne ta posle na magneticku rezonanciu
@denduska @latvia , tak som doma z konzultácií s farmakologičkou a anesteziologmi 😉
dr. farmakologička im to vlastne všetko "len" tak upratala-podľa indikačných skupín rozdelila tie lieky, na ktoré reagujem (lebo niektoré tam boli napísané pod indikačnou skupinou, niektoré pod konkrétnym menom lieku, tak to upratala tuším do 7 skupín), napísala tam možné spôsoby reagovania tých liekov, plus odporučila v tuším 10tich bodoch, čo navrhuje ona, pričom hne´d v druhom bode uviedla, že záverečný výber liečiv bude na anesteziologoch...
malo to hlavu aj pätu a bolo to vlastne také presné zhrnutie...všetkého z mojich doterajších testov a vyšetrení...
a sama ma iniciatívne poslala na ARO ambulanciu 😉
/čo som ani nepredpokladala, že už dnes vybavím 🙂/
na ARO ambulancii to bola taká "šowka" 😅 , pozerali na mňa ako na zjav, googlili, rozmýšľali, kombinovali, konzultovali (s primárkou z oddelenia), vymýšľali možnosti a riešenia... 😅
napokon to uzavreli tak, že máme dve možnosti (ako sme aj tu spomínali 😉), ale že na 99% to bude celková anestéza bez relaxácie (keďže na všetky nimi používané myorelaxanciá reagujem) na centrálnych sálach (nazvali to KOS), event. na 1% by možno zvážili (ke´d ešte dogoooglia) aj regionálnu anestézu (spinál), s tým, že by nepoužili Marcain (ani žiaden iný bupivakain, či ako to tam bolo uvedené..?), ale vyskúšali by Supracain (čo vygooglili na nejakej anglickej stránke, že už tak bol použitý, ale že najprv ho musia ešte lepšie preskúmať, aby vedeli, koľko by asi účinkoval, či by to vykrylo čas potrebný na sekciu a že ešte by ho museli niekde zohnať, lebo oni ho na odd. nemajú), ale že to je ozaj len minimálna šanca, ale že ešte ju overia a rozhodnú sa na sále (ale aby som rátala na 99% s tou CA)...
samozrejme, napísali mi aj správy (ale dala som ich mužíkovi do roboty, nech mi ich prefotí, potom večer z toho môžem opísať tie detailíky-lieky, ktoré tam ony uviedli v odporúčaniach) a tam je to vysvetlené odbornejšie... 😉
každopádne som bola pre nich "zaujímavý" oriešok, a dokonca som mala pocit, že sa s takým ešte nestretli 😅 😝 🙂
v závere bolo napísané, čo si spomínam hne´d ako prvé ASA 3, čo teda netuším, čo je a celkom ma to zaujíma 😕 😉
neviete, čo to je?
no a samozrejme odporúčali tam premedikácie-aj klasické interné, aj alergologické a ešte voľajaké...
@magimary ASA je hodnotenie fyzickeho stavu pacienta, cize ake ma choroby a ako su zavazne a ako su schopne ovplyvnit pacienta pri zatazi. ASA3 je ked mas zavaznejsie systemove ochorenie, ktore ta moze limitovat. vacsinou tam patria kardiaci, ludia s nekontrolovanouy cukrovkou alebo tlakom, ktori uz maju aj nejake komplikacie. u teba je to vlastne len dosledok tych alergii, ze ti hrozi anafylakticky sok, preto ta dali rovno do ASA3.Ak by si bola len bezne alergicka na nejake blbosti a mas trebars len vyssi tlak, ktory ti pri beznych cinnostiach nerobi problem, tak by si bola ASA2. ASA1 su uplone zdravi ludia. ASA4 je uz clovek to iste ako ASA3, len s tym rozdielom ze zacina chronicky zlyhavat niektory system. ASA5 je uz taky, ze je na umretie...
inac, ty si vhodny kandidat na publikaciu, mozno budes rozoberana na nejakom seminari alebo kongrese, si fakt jedna z mala 🙂 tak som zvedava ci to risknu so supracainom alebo bude celkova bez relaxu....nepustia tam tvojho manzela aby to nahraval na video? 😀 som strasne zvedava 😉
@katja78 @latvia ďakujem 🙂
aj som si také voľačo myslela-s tou skratkou...
no, veeeeeeľmo pochybujem, že by tam drahého pustili, ke´dže všetky tri áristky tam niekoľkokrát zopakovali, že pri vás budú všetci v pozore, budú tu nastúpení ako vojaci atd, atd..., tak pre drahého by sa už miestečko určite nenašlo,
aj keď-určite by ho tam nepustili-aj keby sa našlo 😅 😉
no, primárka tiež navrhovala a súhlasila s tou CA bez relaxácie...
takže podľa mňa suprak ani nebudú skúšať (ale že ho "prelustrujú" ešte)
ale aj tak sme si to uzavreli tak, že ešte stále dúfame, že do ´dalšieho štvrtku sa malý umúdri a otočí sa a my ich nebudeme potrebovať 😅 😉
@latvia celé tehotenstvo som si pichala clexane na zrážanlivosť (aj keď porucha zrážanlivosti nebola zistená, ale po predchádzajúcich rokoch neplodnosti a nasledujúcich potratoch mi bolo nariadené hematologičkou pichať celé tehotenstvo) a zároveň sa anesteziológovi nepáčila moja vysoká hmotnosť. clexane si teraz pichám zasa od začiatku tehotenstva ☹
to je dôvod na celkovú anestézu?
@olalka kolko vazis teraz? poruchy zrazanlivosti krvi su kontraindikaciou spinalu...ALE, pokial v den operacie budes mat dobre vysledky zrazanlivosti (trombocyty, INR,PT) tak nevidim dovod preco spinal nepichnut, ak by si ho chcela. dolezite ale je nacasovat pichnutie clexanu. su tam iste pravidla kolko hodin pred pichanim spinalu nesmie byt pichnuty clexane. to vsetko anesteziolog vie, ak by si chcela spinal, treba sa s nim dohodnut uz den vopred, aby sa to nacasovalo tak, ze sa da pichnut. vsetko sa da, len treba trosku spoluprace. takze je to na tebe, ak chces spinal, dohodni sa s aristom kedy co a ako.
@didulka85 ano, planovane sekcie sa v dnesnej dobe robia prevazne v spinali, ALE zena s tym musi suhlasit. nutit ju do toho s odovodnenim ze sa to dnes uz tak robi, nie je normalne. poucit ju treba, ale finalne rozhodnutie je na nej. ja spinal odporucam vsetkym, pokial nie je dovod ho nepichnut, ale mamicka sa rozhodne sama. aj dnes som jednu uspala, lebo spinal nechcela.
@latvia no ja mám 160 cm 😒
neviem, čo sa dialo, len mi to potom hovorila sestrička, lebo som mala vlastné injekcie a že ich nemohli nájsť, tak dali zo svojich a pýtala jednu späť, že ju akútne potrebovali počas operácie. neprefotila som si správu vtedy, skúsim ukecať sestričku najbližšie, lebo oni ju majú v karte

@magimary stretnes urcite, musi ta poucit o tom, co ti bude robit, ako to bude prebiehat, musis podpisat suhlas s narkozou alebo inym druhom anestezy. takze ked sa ta niekto zacne vypytovat na to, ci si uz niekedy mala narkozu, opyta sa ta na alergie, povie ti otvorit nasiroko usta, tak ty sa ho opytaj ci nie je nahodou anesteziolog 😀 teda, ak sa nepredstavi vopred 🙂