icon

Ako rozpoznať blížiaci sa pôrod?

8. feb 2026

Ahojte som prvorodička a 18.02. mám termín. Ale už mám pocit, že najlepšie by bolo keby sa to spustilo aj skôr 🙄
Ja viem, že bábätko si vyberie svoj čas, ale mne to príde ako nekonečné čakanie. Naposledy som bola na pásoch a kontrole 4.2. a na pôrod to nevyzeralo ani zďaleka. Uzamknutá na sto zámkov🤣 ani sa nejako práveže necítim, žeby som mala rodiť 🤷‍♀️…

Ja už tak puchnem a chodím ledva, že sa prestávam pôrodu báť a bude skôr pre mňa vykúpením…
Ale teraz k otázke. Dávalo vám nejako telo alebo psychika najavo, že pôrod sa blíži? Alebo to prišlo ako blesk z jasného neba? Alebo ste ešte nekonečne prenášali a pôrod sa musel vyvolať? 🙈

Budem rada za vaše postrehy a príbehy, aspoň si “spríjemním” toto čakanie 😅

sara07
8. feb 2026

nie proste to prišlo
bud rada že nerodiš v auguste pri tych spekoch
uživaj si , spi, čitaj si

anonym_7c6e14
8. feb 2026

Moje telo sa pripravovalo presne tak, ze porod bol vykupenim

majus2323
8. feb 2026

@anonym_autor 3 dni vyvolávali. Rodila som na poslednú chvíľu . Nebolo to super. Epi bol môj naj kamoš

majus2323
8. feb 2026
@sara07

nie proste to prišlo

@sara07 no tak v takej psychickej pohode som ja nebola aby som si čítala 🫣

sara07
8. feb 2026
@majus2323

@sara07 no tak v takej psychickej pohode som ja nebola aby som si čítala 🫣

@majus2323 ja som si čitala , tv pozerala 😂😂😂 tak ako porodit musiš načo vychylovat preto

13uzivatelka11
Autor odpoveď zmazal
13uzivatelka11
8. feb 2026

Ja som bola v deň pôrodu, kedy som mala aj vypočítaný termín, na kontrole a povedala, že na pôrod to nevyzerá, aj keď som hovorila že mám od rána bolesti. O 22:02 v ten deň bol syn na svete. Ale deň predtým som vôbec nemala pocit, že sa chystám rodiť, nemala som ani poslickov, ani som si nevšimla že by mi odišla hlienova zátka.. nejakých 18 hodín pred pôrodom mi začali kontrakcie, ale najprv to vyzeralo že má len preháňa na veľkú potrebu a večer okolo 7 sme sa už chystali do pôrodnice, lebo bolesti už začali byť intenzívnejšie

maryetta
8. feb 2026

Jasne. Posledny mesiac to bolo parkrat za den. Nakoniec som rodila s vyvolavackou 🤣 este ani v den porodu to nevyzeralo na porod.

ariannazara
8. feb 2026

Vecer mi odtiekla voda, rano vyvolali. Necitila som sa pred tym nijak zvlastne.

anonym_701019
8. feb 2026

co znamena ze "puchnem"?? to ze si tehotna vo vysokom stadiu nie je puchnutie, ak by si opuchala bol by to problem a znak preaklamsie a treba to riesit s dr. a k tomu ze uz nevladzes je to ok, posledne 2 tyzdne boli asi pre kazdu zenu najtazsie nakolko v posledny mesiac babatko pribera najviac a tak to najviac obmedzuje zenu drzim palceky

kiki68
8. feb 2026

Vobec nic u mna, prvy porod vyvolavany a druhy som este o 17:30 vliekla dve lehatka z plaze k autu a soferovala svokru a syna domov, predtym bola po syna v skolke, nakupy, na dalsi den bol statny sviatok. O 22-23:00 sa cosi zacalo diat a behom pol hodky sme radsej isli, lebo appka merala kontrakcie 2 min, 1,5 min pauza. Ale neboli vobec intenzivne a neprikladala som im pozornost. Keby neni tej appky, najskor rodim po ceste. Potom to islo strasne rychlo, za hodinu a pol z 0 na 10 a bolo vymalovane. Cize nic nemusis citit a mozes o hodinu rodit.

jaskolka
8. feb 2026

Ja som syna porodila osem dní po termíne. Nič nenasvedčovalo,že začne pôrod,dokonca na kontrole deň predtým mi dali termín na vyvolávanie,doma som si večer zbalila úplne všetko do pôrodnice a v noci to začalo v jednej chvíli samo. Bez akéhokoľvek "upozornenia"ani posličkovia, nič, prijali ma pred polnocou a porodila som o štvrtej nad ránom.
Pri dcére zase opačne, tam som pociťovala "poslíčkov"aj mesiac pred pôrodom a dva týždne pred termínom ráno okolo deviatej odišla voda,o desiatej ma prijali a pred obedom už som mala dcéru na rukách 😃
Takže každý pôrod je iný. Ver tomu,že asi každá žena si už tie posledné týždne želá len aby dieťa bolo vonku. A áno,môže to začať ako "blesk z jasného neba"dnes si úplne zavretá a zajtra ideš rodiť. Alebo budeš aj prenášať... jednoducho bude,ako má byť

kiki68
8. feb 2026
@anonym_701019

co znamena ze "puchnem"?? to ze si tehotna vo vysokom stadiu nie je puchnutie, ak by si opuchala bol by to problem a znak preaklamsie a treba to riesit s dr. a k tomu ze uz nevladzes je to ok, posledne 2 tyzdne boli asi pre kazdu zenu najtazsie nakolko v posledny mesiac babatko pribera najviac a tak to najviac obmedzuje zenu drzim palceky

@anonym_701019 tak vacsina zien opuchne pred porodom, preto sa robia testy a ked bola na ctg a brali moc, prve testuju bielkoviny. Aspon mne na kazdej poradni po 36tt testovali moc a odbery krvi na znaky preeklampsie.

leidin
8. feb 2026

Ja som mala taku zmenu, ze zrazu som mala strasnu chut na nieco, poriadne sa najest a to mi robilo cele tehotenstvo problem, lebo uz po malom mnozstve mi bolo zle. No tak som objednala pred 23:00 mekac, cely zjedeny burger. Tym ze to bolo maso, tak som aj sla na wc, cize nebol problem, zeby pred porodom hrozil klystir. Pekne som zaspala, co tiez nebolo typicke, lebo som mala taku nespavost, ze do 3 rana som vzdycky bola hore a to uz pocas jedla som zaspavala. No a vlastne po tom ako som sa zobudila nadranom na ten zachod, tak som v posteli zacala citit daco mokre ale bola som v takej mentalnej hmle, este aj taka ospala, tak som nemohla tomu venovat pozornost, ale asi po hodine to zacalo boliet a musela som vstat, menit polohu, raz sediet, cupiet a tak vselijak a to uz bolo otvaranie, inak kontrakcie nic. Akurat ze to otvaranie tiez bolo v takych intervaloch stupnujucich, tak sme volali sanitku a hned uz na salu. Este akoze vecer predtym som si dala vanu, oholila som sa, lebo doktor predtym na kontrole tri dni predtym povedal, ze si mysli ze to pride to po tej noci rano a tak aj bolo. Sice aj tak ma oholili nanovo este akoze trochu lepsie. Ja som sa vobec nechcela stresovat, sli sme den predtym na vychadzku. No a vlastne rano o 7:00 uz hotovo, mala vonku. Cize par hodin. To boli dva dni po termine ale ja som tych terminov mala asi 4 :D v rozmedzi tyzdna. proste 40+2 to vyslo.

anonym_4b59e2
8. feb 2026

U mna absolútne nic. Do 38tt som ani nevedela, ako mi tehotenstvo prešlo. Ale tie posledne tri týždne, ano, prenasala som, boli hrozne. A nie, žiadne známky pôrodu. Zrazu mi odtiekla voda 41+3 a do za 3,5h som mala odrodene.. prvorodicka.

autor
8. feb 2026
@anonym_701019

@sara07 čítať sa mi dá maximum to, čo ste mi tu všetky napísali 🙈😁 nedokážem sa už nejako sústrediť… 🙂

@anonym_701019 pod pojmom “puchnem” rozumej, že ozaj puchnem.. a hlavne nohy a tvár. Topánky, ktoré som nosila sú mi tesné (všetky) a do nôh si môžem robiť palcom diery (členky, lýtka aj stehná). Opuchy spomínam na každej poradni… 🙂 preeklampsia mi nebola potvrdená, tlak napodiv doteraz v norme a bielkovina v moči nepritomná… meriam si ho 2x denne od novembra, od vtedy mám už s týmto problém

autor
8. feb 2026
@leidin

Ja som mala taku zmenu, ze zrazu som mala strasnu chut na nieco, poriadne sa najest a to mi robilo cele tehotenstvo problem, lebo uz po malom mnozstve mi bolo zle. No tak som objednala pred 23:00 mekac, cely zjedeny burger. Tym ze to bolo maso, tak som aj sla na wc, cize nebol problem, zeby pred porodom hrozil klystir. Pekne som zaspala, co tiez nebolo typicke, lebo som mala taku nespavost, ze do 3 rana som vzdycky bola hore a to uz pocas jedla som zaspavala. No a vlastne po tom ako som sa zobudila nadranom na ten zachod, tak som v posteli zacala citit daco mokre ale bola som v takej mentalnej hmle, este aj taka ospala, tak som nemohla tomu venovat pozornost, ale asi po hodine to zacalo boliet a musela som vstat, menit polohu, raz sediet, cupiet a tak vselijak a to uz bolo otvaranie, inak kontrakcie nic. Akurat ze to otvaranie tiez bolo v takych intervaloch stupnujucich, tak sme volali sanitku a hned uz na salu. Este akoze vecer predtym som si dala vanu, oholila som sa, lebo doktor predtym na kontrole tri dni predtym povedal, ze si mysli ze to pride to po tej noci rano a tak aj bolo. Sice aj tak ma oholili nanovo este akoze trochu lepsie. Ja som sa vobec nechcela stresovat, sli sme den predtym na vychadzku. No a vlastne rano o 7:00 uz hotovo, mala vonku. Cize par hodin. To boli dva dni po termine ale ja som tych terminov mala asi 4 :D v rozmedzi tyzdna. proste 40+2 to vyslo.

@leidin inak toto s tým jedením mi potvrdila aj jedna dobrá kamarátka, že ešte v deň pôrodu mala chuť sa poriadne najesť… a ja to mám podobne, kvôli ťažobe na žalúdku a kyseline som si v tehotenstve nedopriala veľké porcie ale jem cely čas striedmejšie..

Inak je to naozaj zaujímavé čítanie, tak ďakujem každej jednej za postreh. Pomáha mi to v tom, že aspoň nie som sama bez poslíckov mesiac vopred a podobne 😁

anonym_1c1703
8. feb 2026
@sara07

nie proste to prišlo

@sara07 Radšej mať narodeniny v auguste, kedy je stabilne pekné počasie než vo februári, v ktorom je stále hnusne a chladno.

svetlonos
8. feb 2026
@anonym_1c1703

@sara07 Radšej mať narodeniny v auguste, kedy je stabilne pekné počasie než vo februári, v ktorom je stále hnusne a chladno.

@anonym_1c1703
jasne, lebo sa to da objednat 😁

bolarazjedna
8. feb 2026

Kamoška rodila minulý týždeň.... 2 týždne pred termínom.... V pondelok doobeda mala poradňu, na ctg všetko v poriadku, bez kontrakcii, otvorená nebola.... V ten istý deň večer od 11tej mala nolesti, v utorok krátko poobede bol malý na svete. Poslickov nikdy nemala.

Ja som 2 dní pred termínom večer do pol12 sklamaná čítala MK ohľadne vyvolania pôrodu, lebo už som bola v termíne a nič.... Radšej som mohla späť, lebo o hodinu neskôr mi z ničoho nič odtiekla voda a doobeda bol malý na svete.

domka222
8. feb 2026

Budíček pred polnocou v podobe kontrakcií😀

sara07
8. feb 2026
@anonym_1c1703

@anonym_1c1703 stabilne počasie v auguste nepocitujem

kiki68
8. feb 2026
@anonym_autor

@leidin inak toto s tým jedením mi potvrdila aj jedna dobrá kamarátka, že ešte v deň pôrodu mala chuť sa poriadne najesť… a ja to mám podobne, kvôli ťažobe na žalúdku a kyseline som si v tehotenstve nedopriala veľké porcie ale jem cely čas striedmejšie..

Inak je to naozaj zaujímavé čítanie, tak ďakujem každej jednej za postreh. Pomáha mi to v tom, že aspoň nie som sama bez poslíckov mesiac vopred a podobne 😁

@anonym_autor ja som mala poslickov od 23tt, cize cele zle, magnezko, arefam horom spodom, pri synovi mi poslickovia v 37tt utichli a museli vyvolavat skrz tlak a problemy. Pri dcere to iste, mala som jednu skusku a rano v 33 tt take bolesti, ze som myslela, ze do hodiny rodim a preslo. Pri nej ale poslickovia tiez prestali v 36tt a zrazu som rodila. Cize poslickovia neznamenaju nic. Ja som sa ich bala prave do toho 33tt, lebo to neni sranda z nicoho nic mat stahy take, ze sa clovek drzi steny. Bolo to zaujimave obe tie tehu a porody. Ked ma clovek uz opuchy je to na dve veci, to uz je naozaj take narocne vobec zaspat a nemysliet na to, ze nech uz je babo v poriadku na svete

cimage
8. feb 2026

Tieto kecy, ze zamknuta na 100zamkov, alebo, ze uz to coskoro bude, su uplne zbytocne. Porod sa moze zacat z nicoho nic a za par hodin je ponom. Mne dr v 8mesiaci hovorila, ze dalsej kontroly nedockam a rodila som den pred terminom.

anonym_c6bf0a
8. feb 2026

V prvom tehotenstve sa mi zacal otvarat krcok v 25.tt. Odvtedy som mala nariadeny prisny kludovy rezim, vstavala som iba na zachod a jedla som konske davky magnezia. Kazdy den som citila, ze porod by sa uz mohol rozbehnut. Nakoniec som rodila tyzden po termine. Uz som bola zufala a skusala som vsetko mozne, aby som porodila. Pomohlo nakoniec to, ze ma doma uz poriadne nasrali blbymi pripomienkami o tom, ze kedy konecne uz porodim. Take nervy som dostala, az mi prisli kontrakcie.
Druhe tehotenstvo bolo uplne bezproblemove. Akurat teda mala som termin v juli, cize tie posledne tyzdne to bolo peklo, kedze vonku bolo 35 stupnov. Takze ak teraz puchnes a citis sa zle, dakuj bohu, ze je zima. Napriek tomu, ze som umierala zaziva v tych horucavach, snazila som sa byt aktivna a az do porodu som davala denne 10tisic krokov. Den po termine som si este vyslapala mensiu turu. To, ze som bola aktivna az do konca, mi fakt pomohlo pri porode. Dokazala som lepsie predychat kontrakcie, mala som viac sily tlacit a rychlo som bola fit. Rodila som s odstupom 8 rokov, v druhom tehotenstve si ma uz viedli ako geriatricku rodicku 🙂

titla
8. feb 2026

Mne sa porod spustil v 38tt, nenasvedcovalo tomu nic, okrem faktu, ze ma rano mierne prehnalo. Po obede mi zacala po kvapkach odtekat voda - komtrakcie ziadne, krcok neskrateny, neotvarala som sa vobec. Dalsie 2 dni mi v nemocnici porod vyvolavali.

revikat
8. feb 2026

Mne týždeň pred pôrodom odišla hlienová zátka, deň pred pôrodom som bola na dlhšej prechádzke a o pol druhej v noci mi začala odtekať plodová voda 🙂

anonym_2faf42
8. feb 2026

@anonym_autor ja som v 38tt, termín mám 28.2. Od 34tt otovrena na špic prsta a id vtedy ani náznak pôrodu. Nohy som si všimla dnes že trocha spuchli. Inak mi len tvrdne brucho, už sa cítim nepríjemne, žiadny poslickovia. Takze toez čakám kedy to príde

anonym_8ca2f3
Včera o 19:05

Haha aj ja už mám dosť, termín 20.2. Pomaly ma čím ďalej tým viac bolí lonová kosť pri nejakej záťaži, dnes večer aj dnes ráno, predvčerom večer a deň predtým večer som cítila také jemné menštruačné bolesti a to asi boli poslíčkovia, ale bolo to iba že jedna bolesť niekoľko minút (2-3?) a hotovo. Takže kontrakcie mi ani nenapadlo že by to mohli byť je mi jasné že to nie. Cítim sa práveže ťažko a spánok sa mi strieda, raz sa vyspím výborne, inokedy som od 3tej hore. Ale cítim že už sa proste niečo deje, to telo sa pomalinky chystá. Inak ten spomínaný hlad može byť lebo pred pôrodom bábo klesne nižšie a konečne sa uvoní trochu žalúdok a preto je “prázdny” a príde hlad. Ja už mám teda tiež dosť a aj by sa mi to teraz hodilo, tak sa snažím proste byť v kľude, pohodinde, dobré jedlo jesť, pijem malinikový čaj, pozerám telku, oddychujem, vyspávam, a dnes keď už som cítila tie bolesti aj ráno tak robila som si náparku, naťahovala som sa jemnučko a skákala som na lopte, teraz ležím v teplej vani a chystám sa opäť zjesť pár ďatlí a ešte s manželom plánujeme dnes sex, vraj to vie niekedy trošku zabrať. 😁 Proste robím všetko, čo by teoreticky mohlo pomôcť a čo mi zároveň znie príjemne, čo ma baví, nič na silu. Akože ozaj by ma potešil drobec keby sa vypýtal, ale on vie kedy sa bude na to cítiť a snažím sa byť hlavne úplne úplne v kľude a nestresovať. Aj keď áno, cítim sa fakt už zle, hlavne ja už som úplne taká slabá a ako osprostená, ale stres a tlačenie na pílu ničomu nepomôže naopak môže ešte aj ten pôrod zastaviť/spomaliť. 😊 A kto vie, možno porodím až v marci, tak si nejdem už teraz robiť stresy. Ale tento týždeň by bol ozaj super, manifestujem. 😅