icon

Ako sa vyhnúť močovému katéteru pri pôrode?

11. feb 2025

Dohodol sa niekto s lekármi pred cisárskym rezom, že mu nezavedu močový kateter? Ze ste mali nejaké plienky alebo misu? Mala som po tom močové infekcie ešte dva mesiace tak preto to nechcem. A ešte k tomu, prečo to nezavadzaju až keď je žena v anesteze/v spinale ale ešte "zaživa" to zavedú keď to tak bolí a štípe?

Strana
z2
krasneleto
11. feb 2025

plienky alebo misu? to hadam nie... bohuzial... po takejto operacii si nemyslim, ze narazis na volu v tejto veci. robi sa to standardne... a so zavedenim skus podiskutovat s tou, co ti to bude zavadzat... urcite sa to da, ked sa chce aj na sale... pri spinale to ale nie je mozne, kedze nohy mas rovno a nie ako na koze... neviem si predstavit, ako si predstavujes ze ti to niekto zavedie v "nevladnom" tele, ale za opytanie nic nedas.

kiki68
11. feb 2025

Mne to vzdy pri opke zaviedli az v narkoze. Cize dat sa to da aj takto. Musis na tom trvat a hotovo. Viem, ze uz to ale nezavadzaju pri cisarskom v kazdej nemocke. Vacsina ale ano. Zalezi aj kedy tie zeny stavaju na nohy

kiki68
11. feb 2025

@krasneleto na sale pre gyn operacie maju vzdy tie operadla na nohy, ja som mala napr laparotomiu ( vobec som nemala vylozene nohy), ved nebolo preco, ale tie opierky tam mali. A zaviedli to az v narkoze. Ze to mam som zistila az po prebudeni. Ved vedia pracovat s nevladnym telom

ayato
11. feb 2025

Mám za sebou 3 sekcie a zavádzali mi to až po umrtvení/ uspaní na sále. Aspoň na tom by sa s nimi mohlo dať dohodnúť.

enka81
11. feb 2025

Ja neviem, ale mam po dvoch sekciách v spinale a ani jeden krat som katéter nemala.

kristella
11. feb 2025

@krasneleto Ani pri “nevládnom” tele to nie je vôbec problém, bežne cievkujeme ľudí v bezvedomí, v celkovej anestéze atd. U nás ženy pri sekcii paušálne majú nohy ako pri gynekologickom vyšetrení.
@autorka Myslím, že cievkovaniu sa bohužiaľ vo väčšine pôrodníc nevyhneš, robí sa to jednak kvôli tomu, aby bol prázdny mechúr a neporanil sa (to by sa dalo aj jednorázovým cievkovaním vyriešiť) a zároveň aby gynekológ videl, či sa neporanil pri zákroku močový trakt (krv v močovom sáčku) a tiež aby žena nemala problém s retenciou (zadržaním moča s nemožnosťou sa vycikať) po spináli. Zavedenie sa dá spraviť, keď spinál aspoň čiastočne už nastúpi ale všeobecne treba dieťatko vybaviť čo najskôr po aplikácii spinálnej anestézy, preto sa všetky “prípravy” tak urýchľujú. Cievkovať treba pred dezinfikovaním bruška a sterilným zakrytím rodičky a všetko trvá nejaký čas.

lusyc
11. feb 2025

Treba sa na to spýtať v danej konkrétnej nemocnici. U mna 3x sekcia, 3x kateter pred spínalom. Posledný bola lahôdka, ako mi ho tam "mila" pani narvala počas kontrakcii a hundrala, čo vymýšľam, že sa mám uvoľniť. Des.

ina2405
11. feb 2025

Robí sa to aj preto, aby sa pohľadom kontroloval moč počas operácie a aj po operácii. Či je v poriadku mechúr.

zooeynka
11. feb 2025

@enka81 neveriiiim 🙂 A 12 hodin si po sekcii necikala, ci ako? ;

kiki68
11. feb 2025

@zooeynka tak napr v Rakusku zvyknu stavat 6 hod po sekcii a vraj tie zeny nutia ist prave na wc, mne to hovorili tie Hebammen v nemocke. Som pozerala, ze cooo. Tak mozno sa s tym nepapru. Slovensko mi pride take konzervativnejsie, ze davaju viac pozor v tomto smere. Aspon to je moj dojem za tie roky. Ale mozno niekde idu tento styl, ze nedavaju nic

snowflakenel
11. feb 2025

Mne zaviedli normalne, bez umrtvenia. Trosku stiplo a bolo ok. Potom som uz nevedela, ze ho mam. Zalezi to od sikovnosti.sestry. trvalo to par sekund.
Mala.som aj po operacii, vtedy trosku bolelo, no ozvala som sa, sestra napravila a bolo....
To s tymi imfekciami neviem poradit, nepoznam nikpho kto mal potom problemy

krasneleto
11. feb 2025

@kristella netrdim, ze sa to neda, len ze to nemusi byt umoznene. ale za opytanie nic nedaju... tiez sa budem pytat, ci to nahodou nie je mozne az na sale... za opytanie nic nedam

enka81
11. feb 2025

@zooeynka normalne mi dali podložnu misu

huxy
11. feb 2025

@enka81 za bežných okolností pri sekcii dávajú katéter. Máloktorá žena zvládne po takom zákroku hneď prevaľovanie na bok, kým by tú misu pod ňu dostali. Plus samotné ležanie na mise je aj bez bolestí nekomfortné.

luli123
11. feb 2025

Ja mam za sebou 3x sekciu (2 akutne, 1 planovanu) a vzdy mi cievku zaviedli az po podani spinalnej anestezii. A ako spominaju zienkx vyssie, ma to svoje opodstatnenie pre kontrolu. Mne kontrolovali, hned vraveli ze mam viac pit.

katrin21
11. feb 2025

@zooeynka ja som pri prvej sekcii tiez nemala , bola som v celkovej, po sekcii ma vycievkovali ked sa mi chcelo cikat 1x, potom som uz isla sama... cievkovanie som necitila.

Druhykrat sekcia spinal, kateter som mala, ale teda ked ho zavadzala ta zenska,az som zvrieskla....potom uz to bolo ok, mala som ho 24h,lebo som bola zavodnena po preeklampsii, ledva stihali tie sacky menit ako ma potom odvodnovalo..chvalabohu...keby som mala chodit na wc,tak asi som tam furt

mirkam3
11. feb 2025

Ja som mala akútnu sekciu v spinale a aj kateter, no jeho zavedenie som absolútne neregistrovala, kebyže ma o tom neinformujú, ani neviem, že mi ho dali. Takze malo by to ísť bezbolestne aj pri spinale.

henka123123
11. feb 2025

Mne to zaviedli az ked pichli spinal 🙂) skus sa dohodnut..ale po sekcii si neviem predstavit plienky.kto by ta prebaloval 12 hodin? To isto nie

tianna
11. feb 2025

Nuž asi si mala smolu na sestričku.. nehovorím že je to príjemné ale teda ja som bola rada že to mám, skôr som sa zľakla keď mi to išli dávať von lebo mi bolo jasné že už budem musieť ísť na wc po svojich.. 😆

andaluzia12
11. feb 2025

Žiadala som o zavedenie až v anestéze, nesúhlasili, vraj musia “zaživa” .. následne na JIS mi zavádzali ešte 2x keďže som musela do určitého času po zákroku cikat a same to nešlo …

huxy
11. feb 2025

@andaluzia12 kruté sestry, lebo je blbosť, že musia "zaživa".

lneviemmeno
11. feb 2025

Dávajú ho presne aj kvôli kontrole moču. Mne na JIS dávali potom infúzie aby som sa viac zavodnila, keďže som mala tmavo žltý moč. Potom mi už kázali viac piť. Hneď ako som šla dole na šestonedelie mi katéter vybrali čiže podľa mňa tú chvíľu sa to dá vydrzat, ja som ho napríklad ani necítila 😃
Ale teda zavádzali mi ho tiež až keď som mala "spinal" (mala som anestezu cez epidural keďže sekcia bola akútna).

enka81
11. feb 2025

@huxy mozno zalezi od nemocnice, ja som rodila v Trenčíne

maryetta
11. feb 2025

Ja si pri sekcii ani nepamatam kedy mi robili. Mala som akutnu.
Ale po kazdom jednom dalsom porode ma cievkovali. A v pohodke. Iba raz to "jemne zastipalo". Inac uplne ok.

sima189
11. feb 2025

Mne ho zavideli az po epidurale 🙂 nemala som s tym problem vobec bola som rada ze to mam a nemusim na wc 😅

autor
12. feb 2025

Úprimne, prežijem kateter, ale z toho zavádzania zaživa je mi zle, preto som sa mu chcela vyhnúť úplne. Už pri minulej sekcii som sa ich pýtala ci to nemôžu až potom ale nie. Oni to zavedú a ešte s tým katetrom si musíte prejsť na sálu a ľahnúť si na stôl.

janulienka78
12. feb 2025

mala som dve sekcie spinal v Trenčíne, pri obidvoch ma cievkovali až po umrtvení. Počas druhej sekcie mi doktor prerezal močový mechúr . Takže som pre to musela byť 10 dní v nemocnici a vycievkovaná...

kiki68
12. feb 2025

Mozno obvolat ine nemocky?

orini
12. feb 2025

Mne to zaviedli aj pocas normalneho porodu 😄😄😄

kristella
12. feb 2025

@autorka Tak toto je potom naozaj o zle nastavenom systéme a neochote s tým niečo spraviť 🙁. Mrzí ma tvoja skúsenosť.

Strana
z2