icon

Cievkovanie pri cisárskom reze na Antolskej

9. apr 2025

Ahojte. Prosím vás, na antolskej v BA keď robia cisársky rez, tak oni Vás cievkuju ešte pred spinalnou alebo celkovou anestezou, teda "zaživa" ? Či vám zavedú katéter až po zavedení spinalu?

danniiee8
•
9. apr 2025

Ahoj, teda nezodpoviem tvoju otázku prepáč ale predpokladám že máš z cievkovania strach preto sa pýtaš? Ak áno alebo máš akékoľvek iné pochybnosti voči tomu tak nemusíš, je to par sekundova záležitosť, úplne nič oproti tomu čo nasleduje potom 🙂 trvá to par sekúnd (u mladých žien to byva na prvu šupu za mozno 5 sekund - plus nejaka minutka dezinfekcia, vybalovanie pomocok a tie ostatne ukony), väčšinou sa používajú najmenšie možné priemery katetru takže je to ok a robia to PA a lokálne sa to umrtvi (na špičku katetru sa dá trocha mesokain gélu, takže to aj kĺže) a je to ok. Vyberanie je ešte jednoduchšie, trvá sekundu-dve a iba zacítiš jemne štipkanie 🙂 ale niekde sa robí ešte na izbe na posteli na chrbáte s nohami od seba - aby sa zbytočne nezdržiavalo na sále

krasneleto
•
9. apr 2025

ked som pred 10 rokmi rodila , sice inde, cievkovali pred spinalom... dnes uz - podla mojich otazok na pani primarku sa cievkuje na sale...

andaluzia12
•
9. apr 2025

Rodila som inde, anestéza celková, ale údajne to nemôžu robiť až po… takže pri vedomí … a potom ma ešte 2x keď som ležala na jiske, lebo sa mi nedalo vycikat… až po 22 hodinách som vstala a prešla si na wc

kiki68
•
9. apr 2025

@andaluzia12 mne to robili pro inej gyn op 2x uz v narkoze na sale. Len som sa s tym prebrala.

guudy
•
9. apr 2025

@andaluzia12 pri cisarskom s celkovou narkozou sa nemozu zdrzovat cievkovanim. Dieta musi byt vonku do par minut, aby nanho nemala nebezpecne ucinky tvoja anesteza.

dennkka
•
9. apr 2025

robili mi 2x pred narkózou, vôbec som to ani nezbadala, ani zavedenie ani vyberanie, nemaj žiadne obavy

petradobsova
•
9. apr 2025

Ja mám 2 cisárske a vždy to robili predtým mimo sale. Bez narkoze.Raz mi to nejak zle dali a stale ma nútilo tlačiť moc a vytekalo to pomimo museli ešte raz. Druhý krát čo robili tak v pohode. Síce nepríjemné ale v Tom strese sa dalo.

basulaak
•
9. apr 2025

Pred 4 rokmi som rodila akutnym cisarom na antolskej, ano pred odchodom na salu mi dali na nohy tie obvazy a pancuchy a zaviedli mi cievku ako ty pises “zaziva”. Ale som tu, prezila som to.

lsz
•
9. apr 2025

Ja som rodila 2023 akútny cisársky a cievku mi dávala doktorka rovno na operačnej chvíľu predtým, ako ma uspali. Nebola som na to pripravena, bolelo to (ja som ale takej citlivejšej povahy:D) .. Keď to vyberali v sprche, iba to zaštípalo, netrvalo dlho. Dá sa to vydržať. 🙂

katrin21
•
9. apr 2025

Nemylte si cievkovanie a kateter... cievkovanie ani neviem,ze bolo, to sa mi iba nedalo vycikat , cievkou vyprazdnia mechur ( do misy ,tu daju pod teba).
Kateter je ine, to sa zavadza a cely cas je to v tele a moc sa zbiera do vaku a ten sa meni... a teda to bol iny zazitok, sice sekunda ale zvrieskla som riadne...asi nesikovna sestra v sobotu pred polnocou, som ju vychytala..
Vyberanie az 12- 24h po,ked uz clovek citi nohy,moze vstat a zdvihnut hlavu po spinale..12h by sa nemalo , ani na vysku vankusa..na pitie si pytaj cievku z infuzie do flase...lebo.bolesti hlavy nechces,co tam sekunda cievnovania ci katetru,ked trvaju cele dni...cize skor na toto dbaj, 12h nesadat, nezdvihat hlavu, len lezat.

mijunik
•
9. apr 2025

Ahoj, mne pred 13 rokmi zavádzali pred spinálom, vôbec to nebolo nepríjemné, cítila som len, že “tam niečo robia”. A vyberanie bolo tiež úplne bezbolestné. U mužov je to vraj úplne o inom a môže ich cievkovať len lekár, ale my ženy to v tomto máme oveľa jednoduchšie a cievkoveť nás môžu aj sestričky.

jankafark
•
9. apr 2025

Podľa mňa keď poprosila sestričku aby ťa cievkovali na sále tak ti vyhoveju. Mňa pri prvom pôrode na izbe bol to horor a pri druhej som poprosila sestričku aby na sále a nebol problém. Stačí podľa mňa povedať 🙂

guudy
•
9. apr 2025

@jankafark len ak bude mat spinal. Pri celkovej moze prosit kolko chce, daju jej pred narkozou.

danniiee8
•
9. apr 2025

@katrin21 prepáč ale mýliš si to ty. Cievkovanie je výkon, pri ktorom sa zavádza kateter.
- cievka cievkou cievkovanie je laicky výraz, odborný výraz je kateter (močový kateter) - nie je tam teda žiaden rozdiel, ani v postupe ani v ničom inom.
Zrejme si mýliš jednorazové zavedenie močového katetra (na nevyhnutný čas- napr odber sterilného moču alebo počas op vykonu) a permanentne -PMK (na dlhšiu dobu- niekolko viac hodín, pripadne dni).. kateter nie je vôbec iný zážitok ako cievka, možno iba použili viac-menej mesocainu alebo si bola viac-menej uvoľnená, resp použili inú veľkosť MK a preto rozdiel v pocite 🙂

13riska13
•
9. apr 2025

Rodila som tam 2krat naposledy 2 roky spat a zavadzali mi cievku pred spinalnou anestezou dalo sa to prezit a to mam realne velmi nizky prah bolesti a nie vsetko zvladam

13riska13
•
Autor odpoveď zmazal
•
majlo1234
•
10. apr 2025

Rodila som dva kraz cisarskym, prvy 2021, oba v bratislave, sice nie na antolskej ale na kramaroch a v ruzinove a ani raz necievkovali pred spinalom. Pichli spinal a zacievkovali az potom. Ved mne to ani hlava nebere, preco by to mali robit “zaziva” ked ta o minutu na to idu umrtvovat

maryetta
•
10. apr 2025

Ja sice inac-po klasickom porode. Takze cievkovali ma 3x a iba raz to bolo ze "neprijemne". Ale nie bolestive. A veru aj potom to este par dni "stipalo". Ale 2x ze som fakt nevedela ze ma cievkuje.
Pri prvom co som mala sekciu som mala teda kateger a to som uz nevnimala. To davali na sale.
Vyber som uz bola pri vedomi a uplne pohoda.

autor
•
10. apr 2025

@majlo1234 hej, ani mne. O to horšie ze mne majú vyberať steh co mam v krčku zo serklaze a keď cievkuju pred spinalom tak nemam šancu ich prosiť aby to vybrali za umrtvenia. Hlavne o to mi ide, lebo to boli.

leni1405
•
11. apr 2025

Mne robili pred sekciou. Ale v tej chvíli vám je to..verte jedno. Teda ak sa jedná o akútnu sekciu. Ja som bola v tej chvíli šťastná ze po hodinách trápenia idem na sálu. Ciekovkovanie som ani necítila poriadne.