Ako ste zvládli pôrod ?
Ahoj žienky, mam panicky strach z pôrodu a chcem vedieť ako ste to zvládli vy. Mňa čaká pôrod až v decembri ale už teraz sa ho veľmi bojím a to som ešte len vo 4tom mesiaci. Mohli by ste mi prosím napísať ako ste to zvládli vy ? Ďakujem ..
Ja som sa pôrodom vôbec nestresovala a nijako nezaujímala. Od začiatku som mala zazmluvneného doktora, ktorému som vo všetkom maximálne dôverovala a nechala to na neho. Môhla som si všetko v hlave naplánoval, zidealizovať, spraviť postup a teoreticky si povedať, ako to bude. Ale načo? Skúsenosti mi vravia, že to aj tak bude úplne inak ako som si vysnila. Sú proste veci, ktoré nemáme šancu ovplyvniť a jednoducho budú tak, ako prídu. Toto som si vždy opakovala. Otázku pôrodu som úplne vyhodila z hlavy, nečítala žiadne rady, fóra, články, skúsenosti. Na nervovanie a stresovanie som mala mnoho iných vecí 🙂
Proste to jedného dňa prišlo a verila som v schopnosti a skúsenosti ľudí, ktorí boli v danej chvíli okolo mňa. Ale je mi jasné, že nie všetci vedia a chcú skočiť do tmy bez nachystania sa.
Pokiaľ nie si na určitý druh duchovna, neplánuješ meditácie a alternatívne prístupy k pôrodu, tak Ti poradím: Zožeň si pôrodníka, ktorému budeš maximálne dôverovať a nechaj to na neho. Ty sa zatiaľ teš na bábätko, zariaďuj izbičku, túlaj sa po detských obchodoch, choďte s chlapom na večeru, vylož si nohy a maj chvíľky pre seba. Ubehne to ako voda, ani sa nenazdáš, porodíš, potom to bude ubiehať ešte rýchlejšie než rýchlo a na prípadne "nedokonalosti" pôrodu si ani nespomenieš.
Ja mam skoro 2 roky po cisarskom a nie som na 100%. Stale ma to svrbi, pali napriek tomu ze je vsetko ok. Pre na cisarak bol traumaticky a potom bolest jak svina. Obdivujem tie ktore uz fungovali kratko po cisaraku, mna to brutal bolelo este min mesiac. Dalsie mesiace som chodila zhrbeba jak Quassimodo.
Ja mam panicky strach uz len z gyndy. Ked ma vysetruju konec, pot triaska,navaly horucavy. Takze si vies predstavit ze z porodu som sa isla po...
Sla som na kurz hypnoporodu, vela som citala o tom ako to cele funguje (zenske telo, hormony, bez lekarskej intervenie). Podla mna informovanost pomaha. Bolest..holt smola tak to je zariadene a miliony zien tym presli.
@lavender273 presne tak mňa desí klasicky pôrod .. :(
@sasenka522 po klasickom porode som bola fit hned, fakt to myslim doslova, ja sa po klasickom bojim cisárskeho :/ lebo operovali mi uz prasknuté slepé črevo a bol to otras ako zo zaciatku bolia zasite svaly na bruchu, neviem si predstavit ako sa potom venovat dietatu... Aj ja som dva tyzdne po rezaní /10 stehov na bruchu/ uz bola fit, ale co poviem decku nech mi da oddych aby som sa dala dokopy.... Chápeš no...
@nela6 chápem ale je tu aj chlap a ten môj si berie 2 týždne dovolenku po pôrode kým sa ako tak postavím na nohy a to je kamionista čiže celý čas na babo potom budem sama .. No aj tak viem že radšej cisarsky ako klasicky a že radšej prežijem rozrezane brucho ako nástrih a šitie ..
@sasenka522 ahoj ja som si tiez od zaciatku nevedela normalny porod predstavit, cakala som dvojicky a v nasej nemocnici aj dvojicky rodia normalne pokial nie je akutny dovod na sekciu....pritom niektore nemocnice maju ajsne pravidlo ze dvojicky vyhradne sekciou......takze som panikarila.....v hlave som sa nastavila ze si presadim sekciu .... chlapci nakoniec mali priecne polohy takze bola sekcia ...rano sa narodili cely den som spala bolesti boli len krcovite teda vzdy po par sekundach preslo takze sa o dalo uplne v pohode zvladnut a to prve postavenie po 12 hodinach bolo neprijemne velmi ale na druhy den som uz chodila hore dole a okrem vstavania z postele som to vobec necitila....sekcie som sa bala tiez ako @nela6 pise bala som sa lebo som amla za sebou operaciu slepeho creva a to bola hrozna bolest ale na moje prekvapenie cisarsky bolel ovela ovela ovela menej ako ten slepak....dokonca aj narkozu som lepsie zvladla
@jeemima Ďakujem za asi jedine povzbudenie pri cisarskom 🙂
prespala som ho 🙂
Co sa týka sekcie, niektoré maminky si chvália, iné zasa dúfajú, aby uz viackrát nemuseli... co sa týka nastrihu a šitia, ja som to napr. vôbec necítila, a to som bola bez epi. Videla som, ako lekárka berie nožnice a došlo mi, ze nejde strihať tu plachtu, v tom momente som zaťala zuby a čakala bolesť, ale vôbec nic som necítila. To je asi uz ta najmenšia bolesť 😄 a stále lepšie ako natrhnutie. No a šitie, lokálne omrtvenie, slabucko stipnutie a inak nic.
@sasenka522 ja som sa tiez strasne bala,nemohla som spat,plakala som v noci zo strachu,ale vzdy som si povedala 2 veci.prva bola- tolko zien to zvladlo,zvladnem to aj ja a po druhe- ze budem mat moje dieta pri sebe,novy krasny cloviecik bude pri mne.treba si nastavit myslienky na pozitivne veci,( tes sa,ze porodom budes mat pri sebe baby.) vela hra psychika,opakuj si zvladlo to tolko zien zvladnem to aj ja.. :*
@sasenka522 pri nastrihu a siti mas lokálnu anestezu, to necítiť 🙂 a to si cisársky chces "vybavit"?
Bol to najbolestivejsi zážitok v živote. Nikdy som neverila, že pôrod môže až tak bolieť.... Tie kontrakcie ma skoro zabili. A na par týždňov ma to odradilo od myšlienky Mat ďalšie deti...teraz ma syn 4mesiace a ja už chcem ďalšie 🙂 a nebojím sa pôrodu, lebo viem, že to zato stojí. Pôrod je zázrak v priamom prenose a aj keď ta bolesť je neznesiteľná, trvá "len" pár hodín, ale radosť z dieťaťa je každý den
@sasenka522
To, že ženy z tvojej rodiny boli po dvoch týždňoch po cisárskom fit neznamená, že budeš aj ty. Zažila si niekedy nejakú operáciu? Počula si už o miliónoch žien, ktoré zvládli porodiť dieťa? Cisársky sa može zdať ako ľahšia cesta, ale nemusí byť. Jasné, možu byť aj pri porode komplikácie a bolesť a strach ťa možu paralyzovať a všetko zhoršiť, ALE porod je prirodzená vec! Ženské telo je nastavené tak, aby porodilo. Cisársky OK, v prípadoch, kedy to inak nejde. Na tvojom mieste by som sa sústredila na prácu so strachom (psychológ) a našla by som nejakú dulu alebo koho, aby ťa na to pripravili.
@sasenka522
Nástrih a šitie vobec nemusí byť, pokiaľ sa
na to pripravíš. Kamošky cvičili s anibalom, prvorodičky, bez nástrihu bez šitia porodili deti.
Ahoj.ja som sa pôrod nejako extra nebála ale cvičila som s aniballom. A aj napriek tomu že som sa nemala tak cvičenie s balónom mi dodalo veľa odvahy a priam som sa na pôrod tešila. No nakoniec sa dcérka v poslednej chvíli opačne otočila. Riskovať rodiť prirodzene KP som odmietla. Nás primár mi zase odmietol spraviť cisársky aj napriek tomu že som nečakané dostala už ozajstne kontrakcie. Na poslednú chvíľu mi moja doktorka vybavila druhu nemocnicu v susednom meste. O 2 hodky bola dcérka na svete čiže nemala som nejako čas pripravovať a niečo riešiť. Dala som si spinal,chcela som byť pri vedomí. Cisársky je super a ešte lepší keď si pri vedomí a počuješ prvý plač svojho dieťatka a hneď ho aj uvidíš. Takto ti poviem v skratke. Zavedenie hadičky do močového mechúra,sekundovať záležitosť,v pohode. Potom spinal,tiež sekundové pichnutie,v pohode. Potom nič necitis ,až príde k vytahovaniu bábätká,čo je trochu nepríjemné. Potom ťa zašiju a hotovo 🙂 24hodin ležíš až potom sa dvihas z postele. Najhoršie sú prvé dva dni. Potom to už ustupuje. Aj keď je to dosť individuálne. Nechcem aby toto všetko bolo nejaké strašenie ale povzbudenie! Cisársky je fajn,aj keď do budúcna druhé chcem skúsiť prirodzene 😉 držím palce ,to dáš,si žena máš to v sebe 😉
Ak sa bojíš klasickeho pôrodu,fakt ti odporúčam ten aniball!
Ja som proti strachu bojovala tym, ze som si napozerala vudea z porodu, z nastrihom, so sitim... Proste vsetko. Upratala som si to v hlave a postavila sa k tomu pozitivne. Prve dietatko som rodila bez nastrihu a to mala 3830 gr! Dalsie porody boli este lepsie. Neverim, ze sa da prezit nieco ako "orgazmicky porod", ale ja na svoje porody spominam velmi rada 😊
@zeytin
Ja myslím, že taký orgazmický porod sa dá zažiť, ale to musí byť tá žena úplne tak nastavená, úplne uvoľnená, úplne tomu odovzdaná a to asi dokáže veľmi málo žien a asi nie pri prvom porode. A asi nie v našich končinách, že nemocka a tak. Ja som mala prvý hrozný, druhý žiadny orgazmický, ale tiež veľmi rada naňho spomínam.
Mám za sebou oba porody, prirodzeny aj cisaraky ak to mám opísať tak prvý porod (od prvej kontrakcie) trval síce 23hodin, ale bolesť odišla hned ako sa mala narodila... A to som sa toho porodu tiež bála a pocuvala/citala som rôzne stráviteľné veci čo tomu nepomáhali.... Ale po pôrode som bola hned fit, zato ale druhy pôrod 😖
Plánovaná sekcia, ale stres hned od prijatia, nastastie som to celé prespala ale ta bolesť po pôrode, bolelo to, pálilo to, svrbelo to, ( som 5 mesiacov od sekcie a keď si trošku stlačim brucho stále to zaboli) a nehovoriac o tom že kvôli sekcií som 4 dni nebola schopná ísť za synom na oddelenie patologickych novorodencov kam ho previezli. Keby išiel prirodzene tak podpíšem reverz už na druhý deň a idem za ním.
Za mňa 10x prirodzeny ako 1 sekcia...
Ak prevláda strach z prirodzeneho skúsiť všetko aby sa ten strach odbúrať a aspoň to skusit.....
@yoxinka ale vobec ma neuzaujíma že máte nazor na to, že je to prirodzená vec. U mňa je prirodzenejšie rozrezane cele brucho ako jeden klasický pôrod. Milióny žien a reči typu zvladla to každá tak musím aj ja .. Ne nemusím .. A áno zažila som operáciu a bolo to v pohoďke. A ako som písala už vyššie kto nemal nikdy z niečoho panicky strach, nech sa radšej k téme ani nevyjadruje.
@sasenka522 vobec ta nemusia nastrihovat a sit, ja som nebola nastrihnuta, mala som len 2 stychy... hned som bola fit, mala som aj operaciu podobnu cisarskemu rezu a pol roka som sa davala dokopy, to nie je sranda... tiez som si kedysi myslela ze cisarsky je jednoduchsi bez bolesti ale to nie je pravda, nehovoriac o tom ze po oeracii som uz 6 rokov a nikdy to uz nebude ako predtym, ostalo mi necitlive brucho, dlho som mala bolestive mocenie (viac ako pol roka) tahanie, zrasty... a nehovoriac o tom ze po operacii sa moj stav skomplikoval, horucky niekolko dni, ja som bola uplne KO o dieta by som sa nedokazala postarat ani omylom
mas este cas na tom popracovat, pytaj sa lekarov z coho mas obavy, napis si porodny plan co si nezelas a ako si to predstavujes, a rozpravaj sa somsvojim porodnikom... pomoze to odburat strach,podla mna ten strach z porodu je prirodzeny, ziadna nevieme prvy krat do coho ideme, rozpravaj s a z lekarmi o tom z coho mas obavy
@sasenka522 ja ti poviem iba jedno, že nad tým príliš premýšľaš a vlastne sa pripravujš na to, že to nezvládneš. Ja som mala 2 porody klasické, 2 nastrihy a šitie. Mala som 4 kilove deti.. a ver, že pri tej ukrutnej bolesti neucítiš, že ťa nastrihli. To šitie kus stipe, ale šikovný pôrodník to zvládne. A nie je nad pocit keď dieťatko uzrie svetlo sveta, ty ho 1. x uvidíš a mokré, špinavé ti ho dajú na bruško. V tomto momente je bolesť preč, v brušku ťa nič netlačí, cítiš sa ľahšie. A hlavne šťastná, že si to zvládla. Cisár ti toto všetko neumožní ten zážitok na celý život.... Zabudni na túto tému a venuje sa výbavičke, sebe užívaj tehotenstvo, tú krásu... Veľa šťastia 😉
skus si este precitat ktory porod je lepsi pre dieta to ta mozno presvadci, ake su rizika pre dieta po cisarskom reze
@sasenka522 ja len nerozumiem naco sa pytas na nazory, ked ty v podstate ani nie si schopna diskutovat, ty uz mas svoju predstavu a ako vidim nemas chut ju zmenit..
@sasenka522 po operacii si sa ale nemusela o nikoho starat 🙂 a počula si už o metode hypnoporodu? mne to pomohlo pri druhom prekonat strach ist vobec do porodnice a to som bola na tom tak, že som tam ist nehcela rodiť
btw druhy porod bol uplne luxusny, bez nastrihu a ani sitia, dan za prvý otrasný porod. Teraz som len prisla, porodila za 20 minut a odisla po 3 dnoch a ziadna bolest ako pri prvom .
@sasenka522 senka522 Pozri, ako píšeš si už rozhodnutá pre CR. Co viac chces pocut?
Ja som mala prvy porod prirodzeny-kazdej taký prajem, ano mala som bolesti ale max.40minut a maly bol na svete,bez nastrihu, bez nejakych komplikácii. Starala som sa o neho hned od pôrodu. Druhy porod-akutny CR aj keď som chcela aj pri najmenšej moznosti rodit prirodzene. Rekonvalescencia v pohode aj ked tych 24h na JISke-dufsm,ze nikdy viac. Tiez som sa hned starala o dcerku ako ma dali na izbu. Ale radsej 100x rodit prirodzene ako CR. Je to neopisatelny pocit a mrzi ma,ze som ho nezazila aj pri dcerke a nebola som pri tom ked prisla na svet. Ale hlavne je,ze sme obe v poriadku. Btw.mozno to bude znieť neuveriteľne ale ani ako prvorodicka som sa vôbec nebala-ano, sama sebe som sa čudovala ako som v pohode a to uz po klystire, .... pravdepodobne hlavne kvoli tomu,ze som vedela, že bude so mnou buduci tatinko. A proste som to mala v hlave "upratane".

@balikova a ten pocit otupenosti, prvé čo som urobila po prebudení bolo že som kukla na ruku a tam žiadny náramok, vtedy som chytila taký hysak až strach, proste úplne otupena a unavená a nič z toho. . Našťastie rekonvalescencia bola ok, ale presne ako píšeš, vôbec som si nestihla neuvedomiť že už som mama