icon

Ako veľmi bolí pôrod?

granulka
22. júl 2014

Strasne sa toho bojim...boli to ako trhanie nervov zo zubu ci viac? a ked si da clovek epiduralku to je ako ked mu daju injekciu do zubu alebo stale sa zvyja v bolestiach?

evinka1989
Autor odpoveď zmazal
sonicka777
22. júl 2014

Mňa oba pôrody boleli menej ako keď mi trhali a sekali zub... 😀 pre mňa tento zážitok u zubarky bol najhorší a poviem ti,pôrod oproti tomu bol malina...a keby bol pôrod tak veľmi bolestivý zážitok,tak nemám dve deti a neplánujem ešte tretie.. 😉 Prvý pôrod som mala s epi,nezabrala mi,pretože mi nestihli včas dopichnúť,plodová voda mi odtiekla okolo 3:40hod. o 7h začali bolesti slabšie ako keď má prísť ms,no a o 10 h prišli také bolesti,že som nemohla ani stáť na nohách 😀 mala som ťažší pôrod,pretože malý sa zasekol v pôrodných cestách,ale o 11,25 h sa narodil,na to,že mal 2700g,tak ma zašívala lekárka dlho,ale necítila som nič.Po pôrode som sa rýchlo zahojila..žiadne komplikácie som nemala.No a druhý pôrod ten bol rýchly..okolo 5h mi prišli bolesti ako menštruačné, 8:45 h som prišla do pôrodnice,boli to bolesti silnejšie,ale nič hrozné a 9:05 h bol synček na svete.Mal 3700g,ale pôrod bol super a to som mala spravený aj nástrih,vďaka tomu som nemala ani hrozné šitie,pôrod bol bez epidurálky a šitie ma nebolelo,ani som ho necítila...rovnako aj po druhom pôrode som sa rýchlo zahojila a veru som aj musela,keď doma ma čakal prvý synček 🙂 No a musím povedať,že posledný druhý pôrod bol pre mňa fakt silný zážitok a hlavne mám na neho krásne spomienky a akokoľvek pôrod bolí,na bolesť sa rýchlo zabudne.Hlavne netreba mať strach.... 🙂

vilsonka
22. júl 2014

Ja som rodila s EPI 2x a môžem len odporučiť 🙂 Bez bolestí, bez stresu a hlavne som nebola z pôrodu unavená.

doska
22. júl 2014

zlata, boli to ako trhanie nervov? no, mne mesiac po porode tahali nerv bez injekcie a poviem ti, vsetko boli...aj tahanie nervov, aj porod boli...kazdeho vsak inak ale vies si pomoct aj bez epi...u mna prvy porod trval 12hodin strasne pomaly som sa otvarala, nedali mi ani ho...o ktovie dokedy by ma tam nechali keby som nepovedala dr ze uz nevladzem...uz som fakt nevladala....viem ze to maju baby aj horsie, ja som mala proste dost...druhy porod-zacala mi odtekat voda, bolesti ziadne, bolo 7hod rano, bolesti prisli o 9 a stupnovali sa ze som vrieskala na celu nemocnicu ale som si povedala ze teraz tam 12 hodin nebudem !!! podla mna dolezity postoj-ja som stala s podsunutou panvou, vsetku silu som davala do ruk a do noh, aby som netlacila skor ako bolo treba...a do hlasiviek...darmo mi vraveli ze nemam kricat nech idu do r...i 😀 jednoducho som to dokazala iba tak....kontrakcie kazdu chvilu dost dlhe, aj sestricka len krutila hlavou nad tym pristrojom co vypluval krivolke ciary ze sa tam ani nezmestili na papier.... 😝 ale o 13.15 sa narodil.....takze podla mna nie zle, aj ked kazdy vravi ze druhy porod je lahsi, podla mna blbost, keby som sa k tomu stavala tak ako pri prvom ze sa predklanam a nepredychavam ako treba tak som tam tak isto dlho....pri prvom ma strihali, hemeroidy boleli este viac...pri druhom nic, vsetko samo...akurat ma bolelo cele telo zo svalovky co som sa tolko silila pri kontrakciach, takze nabuduce aj to budem vediet, ak nejake nabuduce bude 😀 boliet ta to bude, tomu ver, spytaj sa mamy ako ta rodila ona ak mas taku moznost, vacsinou sa to dost podoba....ale ver tomu, ze ten chrust za to stoji, co vsetko nas v zivote boli...toto je nic, toto prinasa velku radost do zivota 😉

emma_932
22. júl 2014

moje mile, porod NEBOLI!!!!! bolia len kontrakcie 😉 su to ako silne /no, veeeeelmi silne/ menstruacne bolesti, ale nie je to nic, ci by sa nedalo vydrzat. ja som rodila bez epiduralky, vlastne v Stiavnici, kde som rodila, epidrual nedavaju, a poviem ti, bolest zubov alebo migrena je ovela horsia. takze kluuuuud 😉

lucianka222
22. júl 2014

Ja mám na obe pôrody len dobré spomienky, no obe boli rýchle. Bolesť je veľká to áno, ale žijeme, sme tu, zvládli to maminy pred nami a zvládnu to aj za nami... Prvý pôrod trval len 2,5 hodiny od začatia silnejších bolestí, druhý trval polhodinu od začatia silnejších bolestí. Pri druhom sa síce dcérka narodila po 2 zatlačeniach, a pri prvom to trvalo dlhšie a tlačili mi na brucho, tak vravím, že ten prvý bol viac s prehľadom... Pri druhom keď mi začali bolesti som nevedela čo so sebou...
Teš sa na pôrod, mysli pozitívne a hlavne mysli na to, že každou bolestivou kontrakciou sa otváraš a si bližšie k cieľu - k pôrodu a počas pôrodu hlavne spolupracuj a tlač, a aj keď nebudeš vládať a budeš mať pociť, že je "koniec sveta" a že nemôžeš zvládnuť, tak mysli na to, že musíš!

winona24
22. júl 2014

myslím,že na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď...každá žena vníma bolesť ináč....má iný prah bolesti....

ak nezažiješ,nikto Ti nedokáže presne opísať tú bolesť ... myslím,že najviac sa podobá menštruačným bolestiam .... 100x silnejším.... 😅 😅 😅

ja som rodila bez epi .... a bolelo ...veľmi bolelo .... nebudem Ti klamať .... ale dievča poviem Ti,že klišé veta: na bolesť rýchlo zabudneš ,naozaj platí .... ja si z pôrodu najviac pamätám moment keď mi malú ukázali .... bolesť pominie.... ten krásny pocit ostane....

držím Ti päste ... nech je Tvoj pôrod rýchly a čo najmenej bolestivý 😉 😉

michaela1182
22. júl 2014

Kazdy pôrod je iný, a aj prah bolesti máme každá iný. Nerozmyslaj nad bolesťou, aj tak to nijak nezmenis. Teš sa na bábätko. Nerob si zbytočne stres, škodíš tým bábätku.

hrjanka
22. júl 2014

nestresuj sa zbytočne. Ja som si povedala, že keď to zvládnu 17-18 ročné baby (aj mladšie), tak to musím dať aj ja 😉

efci
22. júl 2014

Ta bolest sa neda prirovnavat k nicomu, k zubom, k menstruacnym, je jedinecna a teda boli to. Akoze bez toho ze by som ti nahanala strach, proste to boli a velmi. S epiduralom bolest necitis, to je pohoda-jahoda 🙂

rondicka
22. júl 2014

no,,ja som mala oba pôrody vyvolané,,pri oboch prepichnutú vodu...a aj ked trvali cca po 3 hodky.od prepichnutia vody som myslela,že rozbijem celú sálu 😝 😝 ..bolesti silné,,že keby trvali dlhšie,tak neviem-neviem ☹ ale je pravda,že každá má iný prah bolesti..a ženy,ktoré rodily cez 10 hodín hlboko obdivujem,,lebo ja som bolauž po 3 k.o..

ivyk
22. júl 2014

suhlasim s efci..koment predomnou. Neda sa to prirovnat, ale zas kazda mame iny prah bolesti. Ja som sa na porod tesila, chcela som konecne vediet ake to v skutocnosti je🙂 ale aj bala, kedze som nevedela do coho idem. Tu bolest zvladnes, aj ked je intenzivna a pri bolestiach nerozmyslas nad nicim inym, len kedy to uz prestane. Nestrasim🙂 ked si tym prejdes, pochopis, ake je zenske telo uzasne, co vsetko zvladne prekonat..dva roky som o porode pocut nechcela, teda o druhom babatku, ale teraz by som si dala povedat🙂

alexanotbad
22. júl 2014

hlavne sa zbytocne dopredu nestresuj a neries ako velmi to boli. JE TO STRASNE INDIVIDUALNE! kazda zena ma prah bolesti inak nastaveny a kazda zena ma iny porod - cize sa to neda porovnavat ani k nicomu prirovnavat.
ja mam za sebou 2 porody - oba prebehli pomerne rychlo, ziadne XY hodinove trapenie. Jeden s epiduralom, druhy bez - obidva ma boleli rovnako, lebo mi epi zle pichli. Bolest u mna bola velmi intenzivna vtedy, ked sa zacala tlacit hlavicka vonku, dovtedy to bolo uplne v pohode. A samotne vytlacenie babatiek bolo rychle. Mna osobne najviac bolelo sitie, lebo to mi uz klesol adrenalin a sustredila som sa len na to.
Kazda bolest sa da zvladnut! dolezite je, aby babatko bolo zdrave. drzim palce!

spagetka28
22. júl 2014

Ako tu uz bolo spominane, porodna bolest sa neda porovnavat s bolestou zuba, hlavy, atd. Ja som sa tiez velmi bala porodu, som citliva na bolest, takze ked som to zvladla ja, tak uz kazda 🙂 Zaujimave v mojom pripade bolo, ze akonahle mi zacali kontrakcie - este tie slabe, s intervalom 15-20min, uplne zo mna ten strach opadol, co nechapem. Tieto pociatocne kontrakcie sa daju v pohode zvladnut predychavanim. Ja som zacala v noci o 2,00 behat na wc, bolelo ma brucho, aj som hnackovala...no ked to do rana neprechadzalo, tusila som, ze asi dnes rodim 🙂 Cely den som stravila pekne doma, kavicka, vylozene nohy, sprcha, kazdych 15 min dychanie, atd... A dobre som urobila, ze som s panikou hned nesla do nemocnice. Az o 15,30 ked boli kontrakcie uz 5minutove, sme dosli do porodnice. Este do tej 18,00 to bolo relativne v pohode. Az ked mi prepichli vodu, sa to rozbehlo a od tej 18,00 to uz bolelo dost. A najhorsia je asi posledna polhodka, ked uz strasne chces tlacit, no este mas zakazane, lebo nie si este uplne otvorena. Tie posledne minuty su najtazsie, mne uz sa chcelo aj vracat, tak ked doktor povedal, "branka zajdena, ideme tlacit" - huraaa! A ked babo vytlacis - neskutocny pocit, neskutocna ulava, to sa neda ani opisat. Porodila som 19,45. Tie silne kontrakcie tzv.prechodnej doby bolia. Resp.to nie je bolest, ale strasne silny tlak na konecnik, akoby sa ti neskutocne chcelo ist na velku. No da sa to zvladnut. Zenske telo je silne. A hlavne je, ze na tu bolest zabudnes, to je fakt pravda. Velka opora je aj muz pri porode.
Ja ked som dosla domov, prve dieta, neskutocny chaos prve 3 mesiace, kym som si urobila rezim, vtedy som si povedala, ze porod bol to najlahsie oproti tomu, co ma cakalo potom 😀 A to nehovorim, ako zle sa mi hojil nastrih - mesiac som si nemohla riadne sadnut 😀 Teraz takmer po roku na porod spominam ako na jeden uzasny zazitok a som hrda, ze som ho pri mojej ustrachanej povahe zvladla. Zvladnes aj ty! Drzim palce 😉

serpentino
22. júl 2014

Ked uvidis to male,teplucke,placuce klbko,ani na tu najvacsiu bolest si uz nespomenies 🙂 🙂

dvanastka
22. júl 2014

Pytas sa, ako velmi boli porod. Ja ti za mna odpoviem, ze som vobec necitila bolestive kontrakcie a to som rodila dvakrat. Prvykrat som mala len tlaky na konecnik a druhykrat zasa tlaky na mechur. Neide len o to, ako ti tu vela bab pisalo, ze zalezi od toho, aky mas prah bolesti, ale od toho, ako sa ten tvoj porod rozbehne. Zbytocne si vela bab zaplati lekarov, aj tak im od bolesti nepomozu, ak su neni otvorene, mozu sa v bolestiach zvyjat aj 3 dni. Mozu si dat aj neviem kolko epiduraliek, co je podla mna navacsi humus, tak ako pre teba, tak aj pre babo. Je z toho otapene a ty necitis nic od pasu dole, co je pre porod uplne neprirodzene, lebo nebudes ani citit, ci tlacis, alebo netlacis a nakoniec mozes dopadnut tak, ze ti babo budu musiet vybrat kliestami, alebo vakuovym extraktorom. Ale biznis je vzdy len biznis. Kazdy by si najradsej poplatil za vsetko a nevidi, ze peniaze v tomto moc nepomozu. Poviem ti, ze ja som sa porodu bala ako cert kriza, ale v zivote by som sa nenechala nacpat nejakymi sajrajtami. Chcela som si to odzit so vsetkym, co k tomu patri a mozno prave preto som mala bezbolestne kontrakcie. Ja by som radsej 10x porodila, ako by mi mali pichnut nejaku injekciu, infuziu, alebo odobrat krv. To su pre mna ovela neprijemnejsie bolesti, ako bol porod. Drzim palce a neboj. Vsetky sme to zvladli!!!!!

gromkaver
22. júl 2014

kludne odrodim za teba 🙂 ... 1.porod som mala epid. hned od zaciatku kontrakcii asi tak na 3prsty som bola otvorena a trochu bol problem, ze som uz maleho nedokazala vytlacit, pretoze epid zabral az tak, ze som necitila ani jednu kontrakciu. Pri 2. porode som povedala, ze epid nechcem a v pohode sa to dalo vydrzat, ale moj dr. mi odporucil, nech si ho dam, ze sa rychlo otvorim, tak ked som boma otvorena na 8prstov, dali mi epid a do 10min som porodila, citila som kontrakcie ale na sitie mi akurat zaucinkoval, takze ked to zhrniem, kontrakcie kazda prezivame podla toho, ako sme citlive, osobne sa prezit daju, je to ako ked mas silnu menstruaciu - ked ti dobre pichnu epid, a dobre nadavkuju, ulavi sa ti a urcite dobre porodis! vobec sa toho neboj, ja by som rodila v pohode aj kazdy den, ked by prebiehal porod tak, ako naposledy. Porod nie je strasiak, drzim palce 🙂

patka242
24. júl 2014

Samozrejme že to boli, podla mna je to najhorsia bolest aka existuje,rodila som pred 4 mesiacmi a najhorsie bolo ze som si mesiac nemohla sadnut na zadok ,,,ale mam chlapceka a som stastna 🙂 ta bolest stala zato 😉

didaa
24. júl 2014

Ja som prvorodička, a pôrod som mala ťažký a bolestivy,(aspon ako prvorodička som to tak vnimala) preto sa aj bojím čo len pomýšlať na druhé bábo, možno to znie sebecky, ale strach z pôrodu je väčší ... zatial mi stačí jedna princezniička doma 🙂 ktorú nadovšetko zbožnujem <3

nelly912
24. júl 2014

Noooo, moja skúsenosť s pôrodom......predstav si najväčšiu bolesť vo svojom živote ...vynásob ju stomi a výsledok sa blíži bolestiam pri pôrode.....ale to je subjektívne.....napr. ako sa pýtaš na to trhanie nervov.... mňa trhanie nervu v zube v porovnaní s týmto nebolelo skoro vôbec. Moja švagrinká doslova štyrikrát zatlačila a malá bola na svete 🙂 a kamoška že vraj ak to je vždy tak, ako ona rodila, tak aj 8 detí v pohode.........takže neboj, ono keď to príde, už niet cesty späť....a prežili to tisíce žien pred nami, prežijeme aj my 🙂 Možno je to klišé, ale keď mi priložili malú po pôrode a ona na mňa kukla tými modrými očami.... veľmi rýchlo som zabudla na tie bolesti. Žena musí zabudnúť inak by druhé dieťa asi ani nechcela.....

maryennn1
24. júl 2014

Pre niekoho je pôrod brnkačka a pre niekoho traumatický zážitok, každá ti povie ničo iné a ty ho budeš mať tiež úplne iný ako všetky ostatné, ak sa nechceš vydesiť ešte viac radšej sa takéto otázky nepýtaj. Priprav sa ale na to, že to bolí, bez bolesti to veru nepôjde, aj keď dobrá správa je, že hneď po pôrode (na chvíľu) zabudneš na bolesť a budeš šťastná, že je tvoje klbko už na svete 🙂
Ak by som ti mala napísať o svojom pôrode, asi by si rodiť ani nešla 🙂 takže nič nepíšem a držím palce, ako vošiel drobec dnu vyjde aj von, iná možnosť nie je 🙂

ada510
24. júl 2014

No ked to tu tak čítam asi by som mala byť rada že neviem čo je bolesť pri pôrode že som bola ten zvláštny prípad ktorý ani po podaní vyvolavacky aj tak som necítila ani jednu kontrakciu a to som ich mala vysoké zbehlo sa okolo mňa 10 doktorov môjho syna tie stahy začali dusiť takže za pár minút bol vonku cisarakom ja neviem ako to boli no určite menej ako ten strach či vášmu diétu bije v bruchu este srde kým Ho zachytili na monitore videla som všetkých svätých...no našťastie bol a je úplne zdravý aj mi je ľúto že som nerodila lebo moja spolubivajuca po pôrode v pohode behala po izde a ja po cisaraku som sa nemohla ani pohnúť od bolesti...ale dvolezite je že sme tu a šťastný;)

zita19
24. júl 2014

Ano porod boli. Niekoho dost, niekos strasne, nekoho priserne... Nie je to bezbolestna zalezitost, snad len s epiduralom. Ale kristejezisi baby preco sa tu predbiehate jedna pred druhou, ktora ju viac nastrasite?!
Za 35 rokov sa zmenil len prostriedok vymeny odstrasujucich informacii. Vtedy sa hororove porodne pribehy sirili ustnym podanim, teraz je na to internet.
Napriek pokroku v medicine a ostatných vedecko-technických odboroch sa medzi babami vôbec nic nezmenilo. Esteze, sa tu naslo par takých co zakladatelku povzbudili a snazili sa ukludnit. 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
petra141181
25. júl 2014

ak mam ja porovnat zubara a porod radsej odrodim dalsis 5 deti ako jedna navsteva zubara

celasapremenim
1. aug 2014

porod neboli, resp. mierne, ak ti nenapichavaju vodu a nervu urychlovace do krvi a este, ked je tam klud na sale a mas so sebou niekoho fajn.....
akonahle ti do toho sparaju, hlavne ked netreba, lebo im konci smena, tak tato boli
ale v statnych to maju zjavne na haku, kym si to dobre nepreplatis
lebo na slovensku hotove opice

dionyzka
1. aug 2014

toto je velmi individualne. Z mojho pohladu porod boli velmi, trhanie zubu zaziva boli menej. Rozchadzala som to skoro 9 mesiacov. To zavisi od komplikacii pri porode a tvojho zdravotneho stavu. Netreba hned mat strach a stresovat sa, rodit je prirodzene, tak z toho nerob bubaka.

demeterka
1. aug 2014

Ja som rodila dvakrát prirodzene, prvy krat s epiduralkou a druhy krat bez nej lebo som si povedala ze to zvladnem ked to kazda zvladne. Tak to viem provnat. A hej zvladla som to, zijem som tu 🙂 ale ke´by som mala rodit treti krat tak si dam epidural uz v osmom mesiaci hehe :D Bolí to, ale ja som bola z tych stastnych co cely porod trval ledva hodinu a bolo po vsetkom 🙂 nezavidim mamickam co robia 24 hodin v ukrutnych bolestiach, klobuk dole pred nimi. Ja neznasam bolest a neviem preco by ma malo boliet nieco co ma boliet nemusi a uz na to vymysleli epidural. Keby ho nebolo treba, tak by ho nikto nevynasiel, tym sa riadim ja :D Nechapem ako niekto moze povedat ze to je najkrajsi zazitok a zena si to musi pretrpiet, nemusi... najkrajsi zazitok je vidiet to dietatko prvy krat, nie to ked sa dere von 🙂 Ano vela ludi hovori ze nase matere rodili na poli a robili hned dalej, ale nemali na vyber, a ja som na vyber mala.

1234lubka
1. aug 2014

bozeto cozablbu otazku? Ako sa toto da popisat na internete...kazda zena ma iny pra hbolesti...bola to najkrajsia bolest aku som vzivote zazila 🙂 bolelo kratko ake hreje pri srdiecku uz 2a pol roka 🙂

andy03
1. aug 2014

ja som si odtrpela 12 hodin kontrakcii a uz takych ze mi hovorili ze uz ideme rodit len doktorovi zmizol usmev ked zistil ze som nebola vobec otvorena, stale rovnako...no otrasssssss...ale dalo sa to predychavat bez problemu..chodila som na to predporodne cvicenie a dzala sa toho co povedala, len ked mi povedali ze to bude cisarsky tak som spanikarila a potom to slo somnou dole vodou.po dvoch hodinach mi prisli pichnut epiduralku a poviem vam pravdu ze vacsiu slast v zivote som necitila ako vtedy ked mi prestali bolesti..takze odporucam epiduralku ked je moznost si vybavit..nikdy nevies aky bude porod, ako dlho budes rodit........