icon

Ako veľmi bolí pôrod?

clair1
29. máj 2012

Ahojte. Mám 21 rokov, som tehotná a termín mám na august. Už teraz sa ale dosť obávam pôrodu. Je tá bolesť veľmi silná? 😒 Vopred ďakujem

alenka600
29. máj 2012

@danjelca @tea333 Mne osobne by bolo pomohlo, keby som vedela, co znamena, ze "to boli". Jasne, ze kazdu z nas to boli inac, ale okrem hororovych historiek na nete mi vsetky zeny, kolegyne, mama, atd. hovorili, ze "no boli to, ale zas nie tak hrozne". Asi ma chceli usetrit, ale ja som taka, ze ked viem co ma caka, tak to mam lepsie pod kontrolou. A poviem vam, ze som sa teda riadne zosypala, ked to prislo, necakala som, ze to az tak boli 😝

tea333
29. máj 2012

@alenka600 tak kazdeho to zjavne boli inak 😉 mne mama omielala ako umierala od bolesti cely den, ale nijak mi to psychicky nepomohlo. mozno aj cela psychika zapricinila to, ze som sa takmer neotvarala, ani po vyvolavackach, cipkoch, ani po rucnom otvarani viacerymi lekarmi, po pichnuti vody..nebola som asi dost v pohode z toho celeho, co som zazila kym ma odviezli na operacku..mna osobne najviac bolelo rucne otvaranie lekarmi, myslim ze to bola bolest NO1 😎
pritom silne kontrakcie som zvladala v pohode.

digysa
29. máj 2012

@katren

Citujem ta:
ano kocky, len dalej straste tymi svojimi pribehmi o katastrofalnych porodoch.....urcite potom budu mat prvorodicky mensi strach.....len tak dalej 😠

V prvom rade s tebou suhlasim.....keby sa ma kamaratka (prvorodicka) pytala na porod, tak ju povzbudim a ubezpecim, ze vsetko bude v poriadku...

Na druhej stranke, k tvojmu komentaru musim doplnit, ze NIKTO nenuti prvorodicky, aby si tieto pribehy citali....
Netusim, preco prvorodicka otvorila takuto temu......hadam si nemyslis,ze jej tu budu kocky pisat, ze porod je asi nieco take ako " Dovolenka na kanarskych ostrovoch- vyvalene nohy na plazi a v ruke margarita" 🙂

Apropo, pre mna bol prvy porod "totalny zabijak"...........ale aj tak som do toho isla po druhy krat!

Nic cenne clovek neziska bez prace, namahy a usilia........nie to este taku vec ako je- ludsky zivot 😉

katren
29. máj 2012

@digysa ano, mas pravdu, nemusia citat, ale myslis, ze necitaju??? urcite ich to zaujalo, ved aj ja som take citala pred prvym porodom 😅 😉 ale skor si myslim, ze by potrebovala podporit ked sa boji a nie citat ako kocky nadavaju na personal 😅 😀

digysa
29. máj 2012

@katren nuz, to je takze....tu mozeme iba polemizovat....je lepsie ju podporit a vynechat negativne veci?
Alebo ju pripravit na vsetko, aby nebola prekvapena a vyvalena ako puk, ked jej nejaka sestricka pri ukrutne silnej kontrakcii splechne do ksichtu vetu: " Co tak revete?" 😅 😅 (citala som, ze aj to sa stava v nemocniciach....co ja teda nepochopim....)

annaopialova
29. máj 2012

ahoj kazda to inac zazila a ma na to iny pohlad nemusis sa bat je tam urcita bolest ale najkrajsie je ked ti sestricka da babatko a ono bude este take pokrcene krvave ale to je urcite ten najkrajsi pocit aky moze matka mat ked uvidi konecne to co nosi 9mesiacov ja osobne velmi rada spominam ako to bolo aky samko bol

alenka600
29. máj 2012

@tea333 Ja som sa presne ako Ty - neotvarala, vyvolavacka, nepostupujuci porod, cisarsky. Poviem Ti, ze najhorsie bolo to, ked som uz myslela, ze explodujem, kontrakcie jedna za druhou non stop a povedali mi, ze som sa neotvorila o nic viac. Vtedy som sa vnutorne "zrutila", lebo som myslela, ze "to" uz je maximum a oni na to, ze do 24 hodin je to na svete.......preto som myslela, ze keby som vedela, ze to boli nie ako svina, ale ako 10svin, tak by som bola mozno silnejsia 🙂 Ale je to strasne individualne, jasne.
Segra rodila v KE a vedla nej spoluobcianka strasne vrieskala, ze to boli - lekar ju skontroloval, dole sa ale nic nedialo a potom z nej dostali, ze ju boli zub. Toto nie je vymysleny vtip,to je pravda 😀

tea333
29. máj 2012

@alenka600 ja som praveze skor stale cakala, kedy pridu tie neznesitelne bolesti 😀 ja som mala kontrakcie a medzi nimi pauzicky, 30 sekund cca, kontrakcie boli uz podla dr silne, ved preto mi pichla vodu, ze to bude sup sup 🙄 teraz som psychicky uplne inak pripravena.
planujem si nedat pokazit porod nejakym cisarom, chcem byt v pohode a rodit pekne prirodzene. 😀

bettynka222
29. máj 2012

Zaujímavé, mňa pôrod nebolel vôbec 😀 baby miesto stresovania radšej cvicte cviky na pôrod podľa mojžišovej, od 8 mesiaca pite maliníkový čaj, každý deň si dajte 2-3 hodinovú prechádzku, nech vám manžel robí (s olejčekom na to určeným) každodennú 10minútovú masáž hrádze, balónik EPI-NO tiež nie je na zahodenie, naočkujte sa pozitívnym myslením a investujte do dianatal gelu a epiduralky 😉
Ku kontrakciam - ja som mala posledne tri hodiny 2minútove s minútovymi prestávkami. A neboleli ma vôbec 🙂 a teda epidural mi pichli až polhodinu predtým ako som prvýkrat videla naše dieťatko 🙂 bol to len taký zvláštny, nepríjemný pocit - bola som v takom zovretí a nevedela som sa dobre nadýchnuť. Ale veľmi som to nevnímala - chcelo sa mi z toho totiž spať 😀 inak jedna česká gyn. o tomto raz písala článok, že ak je žena v pohode a nestresuje, tak pôrod prebieha v hladine alfa (presne ako u mňa).
Samotné tlačenie trvalo dokopy možno minútu - zrejme aj vďaka poctivému cvičeniu so spomínaným balonikom 🙂

strapco13
29. máj 2012

@digysa pre mna bol moj druhy porod ..citujem teba : Dovolenka na kanarskych ostrovoch- vyvalene nohy na plazi a v ruke margarita :D aj ked som na kanaroch nebola este, ale az na tu margeritu to sedelo :D..len kratka dovolenka..moj porod trval od zaciatku bolesti po prilozenie malej na prsnik 15 min 😵 😀 😀
prvy porod bol 3,5 hodiny od prvej kontrakcie
vsetko pri porode bolo s mojim suhlasom : pri oboch som mala pichnutu vodu a oxytocin , pri prvom porode pri tlaceni mi ho pichli, lebo som zaspavala /ano kontrakcie sa daju prespat 😅/, pri druhom mi to pichol, lebo som bola na 9 cm otvorena a nemala som kontrakcie tak boli vsetci na nervy zo mna 😀 😀

strasne zalezi na tom ako sa zena postavi k porodu..ak si prvu kontrakciu zafixuje ako bolest, tak to bude vacsia a vacsia bolest
ale ak si ju zafixuje ako radostny zaciatok , tak to bude vacsia a vacsia radost

a to co plati pre jednu, tak nemusi pre druhu
ale treba trosku verit svojmu telu..zena bola vytvorena na porod, zvladne to..s mensim alebo vacsim trapenim ci s dopomocou

luciferkax
29. máj 2012

@edulkobaby ved ked som čítala túto tému, tak soms a cítila ako mimozemšťan.... každý tu opisuje tú krásu, a bolesť, čo sa dala vydržať... umna sa nedala.. nepomohla fitlopta, ani sprcha, ani zmena polohy.... takže ku kráse by som pôrod neprirovnala. teda, tie posledné dve minútky áno, ked kázali "tlačiť", A KED mi povedali, že čím silnejšie budem tlačiť, tým to mám čo najskôr za sebou, tak stačilo dvakrát zatlačiť a videla som ho!!!!! môjho drobáka,

salvinka
29. máj 2012

@clair1 ahoj, necitam celu temu, dost sa toho nazbieralo, len ti chcem povedat svoj nazor..

priprav sa na to najhorsie.. nie, nechcem ta strasit.. ale ak sa pripravis na neskutocne velku bolest, tak to, co zazijes pri porode len potesi 🙂
je to take ako ked sa pripravis na to najhorsie, tak potom ta uz nic nemoze sklamat..

hlavne sa neboj- nemas sa coho.. jednoducho to pride, ani sama nebudes vediet ako..
ak by sa to dalo prirovnat k nejakej bolesti, tak k predmenstruacnej.. ale silnejsej 🙂 a hned ako uvidis babatko, tak sa ti bude zdat ze to bola najkrajsia bolest 🙂

drzim prsty! 🙂

miros_dh
29. máj 2012

Ja som tiez nemala skoro ziadne bolesti.. Jedine, co mi vadilo, ked som lezala 8 hodin na vyvolavacke, bol hlad :D ale samozrejme uz mi nic nemohli dat.. a to sa vravi, ze vyvolavacka je este vacsia bolest nez normalne kontrakcie.
merali mi kontrakcie a mala som kazdu minutu a pol silne a dlhe kontrakcie, jedine, co som citila bolo stvrdnutie bruska a taky divny pocit, nic viac..
Takze sa vobec neboj, nikdy nevies aky bude tvoj porod..
a to ja som sa ako fakt straaaaaaaaaaaasne moc bala, bo som vela citala, pozerala a nakoniec to bolo supeeeeeeeeeer 🙂

tea333
29. máj 2012

@strapco13 isla by som k tebe na kurz - ako porodit do 15 min 😀

miros_dh
29. máj 2012

@clair1 Ja som tiez nemala skoro ziadne bolesti.. Jedine, co mi vadilo, ked som lezala 8 hodin na vyvolavacke, bol hlad :D ale samozrejme uz mi nic nemohli dat.. a to sa vravi, ze vyvolavacka je este vacsia bolest nez normalne kontrakcie.
merali mi kontrakcie a mala som kazdu minutu a pol silne a dlhe kontrakcie, jedine, co som citila bolo stvrdnutie bruska a taky divny pocit, nic viac..
Takze sa vobec neboj, nikdy nevies aky bude tvoj porod..
a to ja som sa ako fakt straaaaaaaaaaaasne moc bala, bo som vela citala, pozerala a nakoniec to bolo supeeeeeeeeeer

miros_dh
29. máj 2012

@salvinka @clair1 suhlasim so salvinka.. Najlepsie je sa pripravit na to najhorsie a potom byt milo prekvapena 🙂

zunolu
29. máj 2012

@clair1 Ja si pamätám len bolesť z nástrihu viem že pôrod - kontrakcie boleli, ale jednoducho si to nepamätám 🙂 Bolesti som mala len dve hodiny ale zdalo sa mi to ako pol hodiny. Ak ti môžem poradiť nestresuj sa predčasnými obavami aj keď viem že to nieje ľahké - pôrod bolí niektorú viac inú menej a to že nejaká tvoja známa alebo príbuzná rodila dlho a v bolestiach neznamená že to tak bude aj u teba ak sa budeš dopredu obávať a stresovať bude to nakoniec len horšie a položí ťa strach a stres. Pôrod je ten najkrajší zážitok na svete aj ked bolestivý a ked ti toho drobčeka vložia do náručia aj tak na všetku tú bolesť zabudneš 😀

berus222
29. máj 2012

ako velmi boli porod? ked sa na to teraz pozeram, prvy nebolel skoro vobec a pri druhom som si myslela, ze je to moj posledny den v zivote. ale druhy bol rychlejsi.

petkave
29. máj 2012

@clair1 možno ma odtiaľto kočky vyženú, keďže som rodila sekciou, no predsa len - aj to bola bolesť.Taká hrozná, že som si myslela, že umriem. A povedala som si: nikdy viac. A už po pár mesiacoch som si hovorila: pohodáááá, pohodičkááááá, šla by som kedykoľvek. Stačí mi pohľad na moje malé zlatíčko a mám toľko odvahy, žeby som porodila aj ďalších 5 detí - len keby ich bolo kde dávať 😀 do nášho 3-izbáku sa asi nepomestia 😀

strapco13
29. máj 2012

@tea333 v poho..co chces vediet?
ja som si strasne vela pri druhom nastudovala o prirodzenom porode /aj ked rodit doma by som teda nechcela/ a hlavne o psychickom postoji zeny k porodu
ja som nemala absolutne ziadny stres, kazdemu zatvrdnutiu bruska som sa tesila a volala babatko k sebe, ale vacsinou som to nestihla, lebo som si ani neuvedomila ze mi tvrdne brusko, ani raz som nelezala, prechadzala som sa alebo len stala na mieste a kecala s kamoskou co ckala na cisarsky a odpovedla na otazky ostatnych mamiciek, ale zaroven som bola akoby jednou svojou castou daleko od vsetkeho a spojena s babatkom
proste mi to vyslo
treba vyuzivat gravitaciu, ziadne lezanie a pri samotnom tlaceni sa dat co najviac do polosedu ak nedovolia inu polohu /co by mohli/
ja som tam kecala s kazdym a rehlila sa na vsetkom /pracujem v nemocke, takze pre mna je nemocka doverne zname a bestresove prostredie/
epi ani ine oblbovaky som nemala, popijala som si nebublinkovu mineralku a ujedala z cokolady
mala som ist povodne na vyvolavacku ale vikend pred som poctivo ukecavala malu, nech leze von dobrovolne a posluchla, do nemocky som prisla na 4 otvorena, takze ziadna vyvolavacka

stvura
Odpoveď bola odstránená
tatiana1985
29. máj 2012

rodila som prirodzene, spontanne, bez epi, ,,
hoc mi ako prvorodicke zacali kontrakcie o pol6 rano a porodila o pol 10 rano, mna porod bolel...
hrozne- strasne- neuveritelne- myslela som si ze mi uz je amen a ze tam zomriem 🙂 🙂

a doteraz sa neviem odhodlat na druhe dieta 😒 😒

chelonka
29. máj 2012

@clair1 naozaj sa tej bolesti nemusíš bať, mna to sice len čaka ale tej bolesti sa nebojím akosi skôr inych veci 😀 pozerala som nedavno jeden super dokument kde všetko dopodrobna vysvetlili a aj to že velka časť bolesti je len v hlave, a druhá je taka, že príroda to zabezpčila tak užasne že po pôrode sa ti začnu vylučovať hormony štastia a plus hormon ktorý zabezpečí amnezu - to znamena ži ty zabudnes absolutne na tu najvačšiu bolesť a v konecnom dôsledku si budeš len pamatovať, že tam nejaka bolesť bola ale už nebudeš vedieť aka velka bola v realite 😀

smarti
29. máj 2012

@tatiana1985 i ja som mala po prvom pôrode také stavy, mala som ťažký pôrod s vákuum extrakt., po ktorom som sa veľmi dlho dávala dokopy. Ale druhý bol v porovnaní s prvým malina, obidva boli vyvolávané, ale druhý napriek tomu, že bol po 5 rokoch bol v pohode. Tak ti možno dodám odvahu. 🙂

smarti
29. máj 2012

@clair1 nezaoberaj sa tým, áno sú to veeeeeeľmi silné bolesti, ale každý má iný prah bolesti, tak to čo je pre jedného slabá bolesť, môže byť pre iného nevydržateľná bolesť. Mysli pozitívne, priprav sa na pôrod ( dýchanie, tlačenie...) a ver si. Držím palce.

drnduliak
29. máj 2012

porod boli, jasne, ale ak raz budem mat dalsie dieta, psychicky sa lepsie pripravim prave na sestonedelie...pre mna to bolo veeelmi narocne obdobie, ktore netrva len par hodin, ale niekolko tyzdnov, zaciatky s kojenim-tazkeee, znicene bradavky, strasny zapal prsnika som prekonala 2 tyzdne po porode, k tomu tri tyzdne som ledva sedela, nevyspata, unavena s placucim uzlickom na rukach - toto je podla mna omnoho narocnejsie ako samotny porod

glee
29. máj 2012

uplne suhlasim s @drnduliak sestonedelie ma zaskocilo, netusila som, ze je tak narocne. Nebola som na to pripravena a o to tazsie som to znasala.

drnduliak
29. máj 2012

@glee presne tak, ja som sa sustredila len na porod a co bude potom som neriesila, ved predsa budem stastna, ze mam dieta, ci?????no, hlupucka prvorodicka....

tea333
29. máj 2012

@strapco13 aj ja uz mam co-to precitane, a uvedomujem si, ze to cele mohlo byt inak. mna sice vyvolavat museli, pretoze hrozila preeklampsia a mala som malo plodovky, aj prietoky uz boli horsie, ale tym ze som lezala v nemocnici to bolo cele velmi deprimujuce.
ked ma konecne po vsetkom poslali na porodnicu, bola som nadsena! ale potom prisla epi ktora mi fakt ze nesadla, pichanie vody a potom zacali strasit, malemu sa zhorsovali ozvy, a uz ma brali.
ja planujem vojst do sprchy, a byt tam kym sa da. pripadne fit lopta, prechadzanie, ale do lahu ma nedostanu 😀

glee
29. máj 2012

@drnduliak uplne to vystihujes 🙂 ja som nechapala, ked sa nejaka novopecena mamicka tu na MK stazovala, vyplakavala... ved ma doma babatko, MUSI byt stastna! Akosi som to ignorovala a bola to moja hlupost, ze som tie mamicky takto "odsudzovala". Preto radim prvorodickam, aby si co najviac nacitali aj o sestonedeli a pripravili sa, ze je zle, tazke, narocne. Hlavne hormony robia strasne vela neplechy, ale aj ked sa zena horsie hoji ci ma problemy s kojenim, to vie v kombinacii s uplne zmenenym zivotom a vycerpanostou narobit starosti. Treba si to uvedomit, psychicky sa pripravit aj na toto.