Ako veľmi bolí pôrod?
Ahojte. Mám 21 rokov, som tehotná a termín mám na august. Už teraz sa ale dosť obávam pôrodu. Je tá bolesť veľmi silná? 😒 Vopred ďakujem
@dudu ved toto, ja som sa bohuzial musela poucit z vlastnej chyby, ja som na kurz nechodila, lebo my to casovo nevychadzalo kvoli praci, ale keby som vedela tak ten posledny mesiac si najdem nejaku laktacnu poradkynu, tak mohla som to spravit aj po porode ale vycerpanie a strach zauradovali a radsej som to vzdala, ale to je do inej temy
Baby ti tu toho už popísala viac ako dosť, hlavne aby si sa stresovala ešte viac. Nechcem byť "moc múdra" ale pOdľa mňa veľa mamičiek pri pôrode s tou bolesť bojuje a potom je to ešte horšie. Kontrakcie len pomáhajú bábatku von a tak ich treba brať. Celý pôrod aj prvý aj druhý som sa snažila mojím babám "pomáhať von" a svoje pôrody vnímam ako krásne napriek tomu že samozrejme kontrakcie nie sú bez bolestí, ale ak sa im človek nebráni ale cez ne prechádza tak každou kontrakciou si bližšie k tomu malému zázraku čo príde. Mne veľmi pomáhli k otváraniu a proti bolesti - všetky tie normálne a klasické veci ako teplá voda, fitlopta, chodenie, dýchanie ...
@clair1 pôrod bolí, mňa bolel príšerne ale stále som myslela len na to, čo bude, keď to skončí a keď sa chrústik rozplakal, zabudla som na všetku bolesť a už som si nespomenula 😵 ani šitie som necítila, vôbec 😉
@minewka Ja tu nechcem nikoho strasit, ale prave som zaregistrovala tvoju prvu vetu:
"Ja osobne som si kontrakcie a bolesť pri nich, najmä podľa niektorých naturalistických opisov,predstavovala ako príšernú bolesť, pri ktorej budem kričať, trhať si vlasy, nebudem schopná chodiť a podobne... "
...a presne takto prebiehal moj prvy porod....
-Skutocne som si trhala vlasy (manzel mi to povedal, lebo ja som bola uz v takom tranze od bolesti, ze ani si to nepamatam)
-kricala som pri kazdej kotrakcii - jedna sestricka mi tam hladkala vlasy (to si pamatam)
- nebola som schopna chodit ani stat ( plodova voda mi odtiekla pred kontrakciami a ja som lezala dobrych 12 hod na posteli)
Chcela som predist epiduralke, takze podobne ako @briketa mi ju dali az pri konci (co fakt lutujem az dodnes)
a od unavy som tiez zaspala... samotne tlacenie bola "pohoda-relax" a sitie tak isto.
A pre povzbudenie......vsetko dopadlo OK. 😎
podla mna kazdy z nas ma iny prah bolesti a tak nie je mozne,aby som ja precitila bolest tej druhej,takze ja uplne v pohode beriem porody ''prechadzka ruzovym sadom'' a aj porody '' skoro som to neprezila'' a verim obom verziam.Na samotnu intenzitu bolesti sa pripravit neda...na bolest ako taku ano.Bud sa poistim epiduralkou,alebo mozem prejst aj x druhmi kurzov a cviceni na boj proti bolesti.Ja osobne som sa hrala na hrdinku a moj porod trval iba 6 hodin a z toho 4 boli v tom ruzovom sade 😀 ale potom prislo finale a uz som bola v tom druhom stadiu,ale cuduj sa svete prezila som to...aj ked moj porod nie je z tych ukazkovych pripadov.
Ja som vobec necitila kontrakcie, iba ma bolel klb na nohe. Pri porode som bola uz pripojena na monitor, no a sestricka mi hovorila, ze mam kontrakciu, inak by som to ani nevedela. Takze u kazdeho je to ine. Nemala som ani epiduralku. Ja som velmi uvazovala o epiduralke, no nakoniec som sa rozhodla, ze nie, no mne by bola nanic. Aj moja mamina mala rovnake porody. Preto odporucam sa spitat matky, u nas to bolo rovnake. Keby mi povedala, ze mala tazky porod urcite by som si dala epiduralku.
Pre mna osobne to bola dost silna bolest a to nie som ziadna citlivka. Ale treba si uvedomit, ze to neboli vkuse a mas prestavky. Takisto kazda zena to vnima inac, pre niektoru je to znesitelne, pre inu strasne a su dokonca take co necitia nic. Ked uz porodis tak na to aj hned zabudnes, teda u mna to tak bolo. V prvom rade treba vediet do coho ides, nastudovat si jednotlive fazy porodu, aspon budes vediet co ta caka. A mysliet pozitivne 😉
nebooooj, to daaaas aj keby co bolo 😉 za mesiac budes mozno prosit aby si uz mohla ist rodit, lebo ta bude tento tehotny stav uz fakt otravovat, ja uz som umrncana ako pes, vrhla by som aj zajtra 😀 . lezie mi na nervy ze sa uz len gulam a chodim ako kacica, posledny mesiac by mali zrusit 😀 😀
Suhlasim s babami ak sa budes sustredit na to ako velmi sa tesis na krpca, prezijes vsetky kontrakcie sveta.
A ked potom uplne prvy krat uvidis normalne realne tie male ruky nohy a ked to na teba kukne, budes cucat jak puk 🙂 🙂 drzim palce
Ja som sa na pôrod tešila a nebála som sa. Týždeň som prenášala, takže som sa už všetkými spôsobmi snažila dostať malého von. Keby som vedela, do čoho idem, tak si ho tam nechám aj do Vianoc 😀 Kontrakcie som mala celý deň silné, ale nebolestivé, sestričky mi chodili pozerať monitor a čudovali sa, že ma nič nebolí. No ale potom to začalo a išlo kozmickou rýchlosťou. Na také bolesti som ani náhodou nebola pripravená a bolo to fakt strašné 😖 Moje jediné šťastie bolo to, že to celé trvalo iba 3,5 hodiny a malý bol na svete. Nestihli mi dať epidurál, klystír, holenie, nič 😀 Samotné tlačenie už som vnímala v tranze. Najkrajší pocit na svete pre mňa bolo nie vidieť malého, ale tá úľava, že zo sekundy na sekundu už nič nebolí 🙂
@anjelicek26 joj, tak to si mala super pôrod, ja som prvé rodila 13 a druhé 8 hodín 😝
@digysa u mňa to bolo úplne opačne - kontrakcie som zvládala veľmi dobre, plodovku mi pustili tesne pred tlačením a to, čo mala byť už pohodička, som si pekne zgustla aj za tie kontrakcie.. 😅
Mňa v nemocke strašne odhovárali od epi, že to je už zbytočné, že už rodím, že mi aj tak nemôžu dať plnú dávku....ja som povedala - že nech mi ju len zavedú, ale že pri šití ju chcem.Pichli mi ju keď som bola otvorená na 8cm..
Som dodnes vďačná tomuto svojmu rozhodnutiu 😅
Inak bolestivosť kontra bola oveľa horšia - keĎ som ležala a nemohla som chodiť, to teda obdivujem všetky kočky, čo takto museli rodiť...že boli pripojené na monitor po celý čas... 😒
zaujimava praca , bod 1.3: je o strachu...
ako velmi boli porod? Prepac, ale toto mi pride tak nejak hlupa otazka, ved ide o to, ze "vytlacis" v priemere trojkilove dieta, tak to prosto musi boliet - riadne. Bat sa je zbytocne. Tak ci tak to treba prezit a potom isto len mavnes rukou a povies si, ze co tam po bolesti, ked mas v rukach dietatko. Tu na fore Ti tu bolest nik neobjasni, musis si tym prejst sama. Drzim palce!
Uľaviť sa dá epidurálkou, ale prežiť sa to dá. Ja som sa hlavne bála vytlačenia, čo som zostala prekvapená, že samotné vytlačenie nebolí. Všetky mamičky dajú za pravdu, že krátko po pôrode, už si na to ani nespomeniete. Nestresujte sa a nemyslite dopredu na bolesť, ale nato, že budete mať maličký uzlíček v náručí. Držím Vám palčeky!
dnes som za zavrtala do knihy hypnoporod a som velmi prekvapena, ze niekt. lekari uz zaciatkom 20.storocia ]1913
Grantly Dick-Read }Londyn|
dalsi co k pod,veciam prisiel Lorne R.Campbell, zacal posobit ako lekar v 1983 prisli na to,ze porodit sa da bez bolesti, videli zeny, tak tak rodili....
potvrdzuju to dalsi lekari.,,kt.upustili od nejakych praktik,
Odenta, mozno poznate, Lamaze...
http://www.dary-zivota.sk/dary-zivota/eshop/1-1...
v podstate k tomu,co som pochopila aj sama na vlastnej kozi, ze strach stahuje tepny okolo maternice a to potom vnimame ako bolest.... a zena ked je uvolnena, v prostredi,kde sa citi bezpecne a ma moznost ponorit sa do porodneho deja, neboji sa toho, co telo robi ... tak neprepada strachu a kolotocu bolesti....
no ja som mala velmi tazky a bolestivy porod,uz v zivote nie,ale zase trval iba 1,5 hodiny takze strasne rychly na prvorodicku
Ja som mala tiež veľmi bolestivý a dlhotrvajúci pôrod, neviem si predstaviť ešte raz to zažiť 🙄
moj prvý porod bol strašne bolavý a dlhý, do porodnice som prišla o pol noci v krčoch v strašných bolestiach a porodila som až o pol 9 ráno, nikdy v živote som si povedala..no ale otehotnela som ..druhý porod trval hodku a pol, bolelo to, ale to bolo rýchle..s prvým sa to nedalo porovnať..
rodila som obidve deti bez epiduralky. porod bolel. ale pripravila som sa na neho tak, ze som ti povedala, ze to s detmi zvladneme. ze vdaka porodu predsa pridu na svet a budeme spolu. ty mas 21 rokov. tvoje telo je velmi mlade, myslim, ze by si s porodom nemala mat problem. najdolezitejsie zo vsetkeho je spravne dychat. odporucam ti navstevovat predporodny kurz, kde ta naucia dychat. drzim palce
jedna pani pri raňajkách s úsmevom na tvári "áách mám kontrakciu" usmiala sa a jedla ďalej.ďalšia prišla druhorodička,že má jemné bolesti v krížoch.ja som čakala na pásy.za 15 minút vyniesli z pôrodnej sály voňavé bábätko 😀 podla mňa vela záleží na vnutornom rozpoložení.treba sa mentalne dobre pripraviť a potom ide všetko ľahšie.
@malinkaaninka čistá pravda. Pri druhom pôrode som si povedala, že nebude ma to až tak bolieť a veru aj tak bolo. Ani raz som necekla od bolesti a porodila hladko a prirodzene. Prvy porod som zle prezivala, umierala od bolesti, nakoniec skoncil sekciou.
Mna porod prvy len caka, ale snazim sa mysliet pozitivne,ze malej chcem pomoct,a utesujem sa tym,ze som mavala dost silne bolesti pri menzese,a ked som tie zvladala od 14rokov,dudam ze porod.nejak zvladnem...

@renata3781 ja njikoho nechcem vydesiť.. ani autorku tejto otázky... ona sa pýtala, ako pôrod bolí... čo mmyslíš, že som si ja tú strašnú bolesť vymyslela? nevymyslela.. keby pôrod nebolel, nevynájdu epiduŕál :Dale načo ju klamať?