Ako vybaviť cisársky rez bez indikácie?
prosim vas o pochopenie a respektovanie mojho rozhodnutia, prosim nerobte mi "prednasky", vsetky rizika poznam a toto moje presvedcenie ci rozhodnutie nebolo lahkovazne. dakujem.
Prosim vas mamicky, ktora mate osobnu skusenost niekolko mesiacov dozadu, je mozne sa s niektorym porodnikom na zapadnom Slovensku dohodnut na cisarskom reze aj ked nemam na to indikaciu? samozrejme zaplatim. nechcem nikomu uskodit, nikoho urazit ani zdiskreditovat. myslim to naozaj vazne. prosim vas, ak tu taka je, napiste mi do sukromnej spravy. mam 6 tyzdnov do porodu a moj psychicky stav je velmi vazny. dakujem vam.
@charity Hahaha smiech bol.aj u mňa najväčší problém 🙂 🙂 🙂
Ak je to tvoj prvy porod, mozno by stalo za to dohodnut sa na cs, ale najskorto nechat rozbehnut s tym, ze ak to nepojde, pristupi sa k cisarskemu, ale najskor to vyskusat prirodzene, co ty vies, mozno patris k tym zenam, co ako tu niekto napisal, 2-krat kychnu a dieta je na svete. Kamoska to tak mala vybavene (a zaplatene) a isla nakoniec cs, ale ked sa jej porod rozbiehal, sama to chcela skusit prirodzene, dokonca odhovarala dr od cs, ale kvoli nejakym komplikaciam to musel byt cs (po 24 hod). takto by si mala moznost v pripade nekomplikovaneho rychleho porodu rodit prirodzene, aj cisarskym.
@malinkaninka Inak, neviem ci vies o tejto moznosti- ale aj strach a zly psychicky stav moze byt indikaciou sekcie.... Ked som ja rodila, rodila so mnou jedna mamicka - mala doma dcerku ktorej sa cosi pri porode stalo a ma teraz nasledky(nechcela velmi konkretizovat,co presne) ale povedala mi,ze sa to stalo preto lebo bola psychicky na tom zle, mala strach, nebola schopna spolupracovat lekarmi, triasla sa, oblieval ju ladovy pot,jednoducho jej strach z porodu bol tak silny az ju to doviedlo do stavu kedy uz nebola schopna ani spoluprace s porodnikom, a ta je velmi dolezita. No a ked bola so mnou rodila druhy krat,po niekolkych rokoch - a mala normalne odporucanie od psychiatra, ze odporuca sekciu kvoli zlemu psychickemu stavu, tomu chorobnemu strachu.....Ma to aj nejaky odborny nazov, teraz si nespomeniem. Ale skus sa na to opytat, ak to naozaj takto citis tak je nezmysel aby si nasilu rodila normalne a vystavila tym seba aj dieta nejakym komplikaciam. Aj ja som kvoli tomu strachu skoro nezvladla porod, tiez by som uz druhe dieta sla rodit jedine sekciou.
@karinuska22 jáááj zduté uhundrané sestričky.... Tak to je kapitola sama o sebe...Nechápem načo tam niektoré robia keď nemajú k tomu vzťah....
Ročne zomrie na Sk 3000 ľudí, ktorým sa v nemocniciach nedostala adekvátna zdrav. starostlivosť.... to nie je z mojej hlavy - to povedal jeden známy politik.... To je už na zamyslenie.... ☹ ☹ ☹ ☹
@zuzka_puska potom spravili chybu pri pôrode - mali jej dať niečo na ukľudnenie....
K tomu strachu - manž. môjho kolegu mala z pôrodu taký strach, že druhé dieťa už nechcela. .... Môj kolega to samozrejme nepochopil, viac krát sa ma pýtal ako som to zvládla ja... po čase si našiel aj tak inú....
@mojkamojka ak sa neotváraš - tak to je už komplikácia a nie bežný pôrod. A vyjadruj sa slušne. ČI TY TAKTO KOMUNIKUJEŠ BEžNE? 😲 😲 😲 😲
ČLOVEKA POZNáš PO REčI A VTáKA PO PERí.... 😎 😎 😎 😎
@bonaqa2013 vypni si caps lock 😝 Vyjadrujem sa slusne, nepouzivam vulgarizmy ani nic podobne... To ze sa nebudes otvarat dopredu nevies rovnako ako nevies ako budes reagovat na porod, ale ak mas uz vopred extremny strach alebo panicku poruchu tak je to je dovod na SC. Btw mylis si bezny strach s panickym resp. inymi psycho ochoreniami prejavujucimi sa neschopnostou zvladat stresove situacie.
Zase sa ozývajú matky roka. Ženy ona sa nepýtala ako ste rodili Vy, a aký suepr porod ste mali. Pre mňa za mňa odrodte aj 20 detí prirodzene, ked Vám tak je lepšie. Niektoré nato proste nemajú a je to pre nich peklo, tak poprosím o trochu porozumenia a nie mudrovať jedna nad druhú .
@benshi ja som "rodila" 5 hodín, bolesti som abstolútne nezvládala, ale absolútne, dusila som , nemohla som dýchať v tvári som už bola až taká do modra.. kontrakcia jedna za druhou bez prestavky a to celych 5hodin.. nakoniec akutna sekcia a ďakujem už prirodzene nechcem rodiť aj keď som to len okúsila... obdivujem každú ženu čo to zlvádne aj fyzicky aj psychicky hlavne potom ak sú dáke problémy po ťažkých porodoch ktorá pretrvávajú ale ja na to proste nie som, a to neznamená npr že by somt eraz bola zlá matka, ale druhé chcem už len sekciou
@rica1 tiež mám známe, čo ich nechali sa takto vytrápiť a potom cisárak. To sú mi už len doktori, kolkokrát ženskú nútia ísť prirodzene a nakoniec to aj tak skončí cisárskym. X tkých príbehov som čítala aj tu na MK. Ani sa ti vobec nečudujem, že by si už nešla rodiť normálne. Ja ked sa bude dať tak si vybavím cisársky zubami nechtami :D.
@sam2 toto som mala aj ja napísané že od dvoch lekárov že odporučajú sekciu a tiež ma nechali 5odín či to nepojde normálne no nešlo a vytrpela som si riadne, po sekcii na druhý deň som fungovala normálne, sama tomu nechápem ale rana ma len stipala pri vstavani z postele inak som si dieta nosila, kojila , pohybovala som sa, a ked som po 5tich dnoch prišla domov o sekcii som ani nevedela, ale s epinom som poctivo cvicila pre pripad ze by sekcia nebola
@benshi ako tehotná som opet 😀 a to 9mesiacov po sekcii .. planovane, hm a teraz určite dufam že nikoho nenapadne akože by to mal byt prirodzeny porod koli rupture maternice, to už by som tobož nedala tlačit cez tu jazvu a vyvinut velky tlak ☹ no tych mojich 5hodín to bolo teda pre mna hrozné ale čo je to 5 hodín, keď na druhý deň mi doviezli na izbu kočku po sekcii aaaale tá rodila vyše 18hodín a ona chuďa vyzerala ako sfetovaná a ešte aj na tretí deň sa z toho nevedela spametať aká bola vyčerpaná, ja som tam behala už vyspatá všetko babo ok, a ona proste k.o len spat a spat.. ona bola celych tych 18hodin v samých silných kontrakciách a doktor ked prisielna vizitu tak že no veru už na tu sekciu ste sli polomrtva ... ako stačilo mi.. ja som po tych 5hodinách už nemala silu a triaslo sa mi nekontrolovatelne cele telo a mala som zimnciu aj manzel to videl to bolo neovladatelne a nedala by som že by som mala tlačit, otvorená som ale bola na 6prstov, a ona chúda v takych bolestiach ako popisala až 18 hodin ☹
@lanugo to je ale tiež pravda veru ... ako tehotnej sa mi to prvý krát tiež dobre nečítalo tie zážitky z porodov ale čitala som aj veľa krásnych aj veľa nepekných tak si človek musí vybrať, či chce íst do toho napriek strachu alebo sa rovno nejak rozhodne že proste nie a basta, a je pravda ale zase že ja napriek tomu že mam panicky strach z bolesti a tak, som rada že som to zažila aspon skúsila aké to je.. ale napísala som cvicila som s epinom pripravovala som sa na prirodzený porod napriek indikácii na sekciu a ono to potom nešlo tak to nešlo.. sú ženy ktorá porodia krásne a naozaj ona by možno bola tá šťastná ako mnoho iných koniec koncov
@benshi mam ale známe čo porodili ani nevedeli.. keď neskúsi nebude vediet, ak má nekomplikované tehotenstvo , všetko beží tak jak má, babetko ma primeranu velkost a podobne tak to vobec nemusí byt hrozne, to tažko, bud ovládne svoj strach a skusi to prirodzene a potom ak by to nezvládala tak sekcia alebo pojde do sekcie rovno, ono ani tá sekcia neni ideál a može sa vela skomplikovať.. najlepšie je už mať potom a byť štastná vyrovnaná so spokojným babetkom 🙂
ja som išla cisárskym - akútne v 34tt, ale všetko bolo (samozrejme v rámci možností) super, zotavila som sa veľmi rýchlo, po pár hodinách som už aj chodila (aj keď som neskôr zistila, že to bola chyba sestričky, že sa vstávať 24 hod nemá - potom som mala 10 dní strašné migrény a infúzky na ne :-/ takže pozor na to, nedať na sestričky a poctivo tušim 24 hod ležať! :/ ) ale inak to bolo všetko naozaj dobré, rana sa mi kráásne hneď zahojila, v pohode som sa hýbala, nosila malinkú, fungovala, všetko...ja som rada, že to takto dopadlo, keď som videla niektoré baby, čo si pár týždňov ani sadnúť chuúdatka nemohli (majú môj veľký obdiv!), moje šestonedelie bolo len 6dennie 🙂 takže potom som vpohode so všetkým fungovala 🙂), ako plus beriem že "tam dole" som stále taka istá 🙂 čiže nemá traumu ani muž ani ja 🙂 - jediné mínus, a to dosť veľké, pre mňa bolo to psychické - zo začiatku som sa veľmi zle psych. cítila s tým, že som nerodila v pravom zmysle slova, ani nekojila, akoby som si nesplnila moju materinskú povinnosť voči dcérke alebo ako to pomenovať, že som jej to odoprela alebo tak, strašne ma to trápilo dosť dlho..ale teraz, po 3,5 roku, nad tým len mávnem rukou..ale aj ostatné maminky čo išli cisárskym sa cítili podobne, apsoň tie, s ktorými som sa bavila, ale hlavné je, že mám nádhernú zdravú dcérku a teraz s odstupom času už viem povedať, že jej neuškodil ani predčasný cisársky (apgar 10/10), ani ne-kojenie (do nástupu do škôlky do 3 r nebola ani raz chorá!) ani jej ne-pôrod - je to náš miláčik, zavesený na maminke rovnako, či prešla tadiaľ či tadiaľ 🙂) druhkrát by som predpokladám musela aj tak ísť opäť cisárskym (predtým som mala už 2 operácie brucha - ženské, takže už mám asi oslabenú stenu), ale pravdupovediac, už by som sa aj bála ísť normálne a chcela to radšej takto...tých 20 min na sále len s so spinálkou síce bolo strašných, ale ten pocit, keď mi ju ukázali - vyrovnal všetko na svete 🙂 Držím palce pri správnom rozhodnutí, nech je akékoľvek, dôležitý je len výsledok, nie cesta a spôsob ;)
@shia ja som nemala pocit že zly že som odrodila nakoniec sekciou, a kojenie sa mi pekne rozbehlo ale musela som sa tomu fakt venovat.. ale aj tak najkrajsí pocit musí byť porodit dieta prirodzene, bez nastrihu v prijemnom prostedí s milým personálom ktorý to rodičke ulahčí a nie naopak...
Nehnevaj sa na mna ale tak na co si si robila dieta ked ho nechces prirodzene porodit? Ved to je dar ktory ma le zena dat dietatu zivot.. kolko zien by chcelo ist prirodzene a nemozu... a este povedz ze chces celkovu narkozu a bude.
@rica1 aj ja s strávila na pôrodnej sále.iba štyri hodiny ale absolútne som to nezvládla aj keď som napokon porodila, no horor
Moj porod postupoval velmi pomaly..prvorodicka...krpec bol na mna velky,ja len mala chuda zienka a on 52cm 4060chlap..cize a nakoniec ked som maala kontrakcie kazde dve min,a ja som aa neotvarala,najviac som bola 3-4prsty,a videli ze kricim ze uz nevladzen,ze skapem :D a videli ako silno tlacim az so mnou triaslo,tak hned uspat a sekcia..uz bol maly ohrozeny..lebo pri tlaceni ked som vzdy zatlacila,zevraj bolo trosku vidno malemu hlavicku tak si mysleli ze to dam,no nestalo sa ;( a aako velmi som chcela maleho porodit normalne..este pred porodom som.mala silne reci,ved som mlada vsetko zvladnem a drb cisar :(
@rica1 suhlasim my sme kojenie skusali, ale "dokaslali" to v porodnici, kedze som neplanovane mala sekciu v 34tt, mliecko este nebolo hned, takze jej museli davat, a ked mi mliecko prislo, ja som bola napojena na nfuzkach a nosili mi ju najedenu a stale spiacu, tak sa nedarilo..doma sa to po 2 tyzdnoch "bojovania" nakoniec podarilo, aby sa to naucila,ale uz zase odislo mliecko, pol na pol sme boli 2 mesiace (musela som dokrmit, nemala som vela), a potom uz som nemala..trapilo ma to,ale teraz vidim, ze bola este zdravsia ako hocijake ine deti, takze.. 🙂 A samozrejme ze prirodzeny porod je najkrajsi, aj aj som si ho tak predstavovala, vsetko tomu nasvedcovalo, az do 34 tt, kedy rano stupol tlak, utekali sme do nemocky, hned na dalsi den mi urgentne po vysetreni museli spravit sekciu, pytala som sa ci nemam na vyber, a povedali mi, ze to ohrozuje na zivote mna aj babatko, ze v tomto stadiu sa vobec nebudu pytat na moj nazor, lebo musia zachranit hlavne mna..naststie zachranili nas obe 🙂 verim ze prirodzeny porod je krasny, moj pripad to nebol, ale som vdacna za zdravu krasnu dcerku, takze to neriesim a som spokojna so vsetkym, ako to prislo, ajked vtedy mi nebolo vsetko jedno
Troška by sa mali niektoré ženské spamätať.
"Ja si vybavím cisársky stok čo stoj"
"Ja chcem cisársky, ja sa bojííím"
"Moja známa bola neviem koľko hodín v bolestiach, ja radšj cisársky"
Kokos to už aké zhýčkané ste všetky? Celé tehotenstvo na riti sedieť na zamatovom vankúšiku a potom zo mňa dieťa vytiahnite, nech o tom ani neviem, lebo pôrod boli au au a ja sa bojím. Kokos čoho? Porodiť dieťa? To nie je mozgová chirurgia. Radšej volíte brušnú operáciu, lebo ste dosraté? Však otvorte oči trošku a vzchopte sa.

@bonaqa2013. každá žena je iná,už som to tu viackrát písala, že som mala prvú akútnu sekciu, do týždňa som bola fit, rána ok, pekné zahojena, žiadne obrovské bolesti, paráda, druhý som mala normálny pôrod a...síce som porodila štyri hodiny po príchode do nemocky, bolesť obrovská, myslela som,že steny budem škriabať, "milá" pôrodná asistentka, ktorá iba kritizovala, ja som si dva týždne ani nesadla a ešte mesiac som bola ako vyzmykany citrón, do.tretice,keby ze mám na výber, nevaham nad sekciou