Ako vybaviť cisársky rez bez indikácie?
prosim vas o pochopenie a respektovanie mojho rozhodnutia, prosim nerobte mi "prednasky", vsetky rizika poznam a toto moje presvedcenie ci rozhodnutie nebolo lahkovazne. dakujem.
Prosim vas mamicky, ktora mate osobnu skusenost niekolko mesiacov dozadu, je mozne sa s niektorym porodnikom na zapadnom Slovensku dohodnut na cisarskom reze aj ked nemam na to indikaciu? samozrejme zaplatim. nechcem nikomu uskodit, nikoho urazit ani zdiskreditovat. myslim to naozaj vazne. prosim vas, ak tu taka je, napiste mi do sukromnej spravy. mam 6 tyzdnov do porodu a moj psychicky stav je velmi vazny. dakujem vam.
Ja ti len chcem napisat, ze ta uplne chapem...tiez som prosila o cisarsky, kedze som mala od malicka zdravotne problemy, citila som sa slaba...no nedovolili mi, ze oni mi pri porode pomozu...a nakoniec som rodila na velkonocnu nedelu v noci, v celej nemocnici jeden lekar a jedna sestricka a ja som sa neotvarala, nakoniec som skoro umrela aj ja, aj mala, ked som pocas porodu 5x skolabovala ...postrihana som bola tak, ze este mesiac po porode som neze nesedela, ale ani chodit som nemohla, teraz je rok po porode a ja sa budim na bolest vnutornych stehov...tak som si povedala, ze aj ked posledne eura dam na nemocnicu, ale uz nikdy prirodzene...a tie, co mi hovoria, ze cisarsky je horsi, nech idu ... niekde...alebo mech si vyskusaju, ake to je plakat s kyslikom na ksichte, ked dve hodiny na vas kricia, ze vase dietatko straca ozvy a na cisarsky je neskoro...
@eviakula samozrejme, že spôsob vedenia pôrodu je na rozhodnutí ženy, len veľa našich lekárov sa chová mocensky a nadradene voči ženám, lebo si ešte ženy nevedia dostatočne uplatňovať svoje práva. Lekár je povinný rešpektovať prianie pacienta . Zákony Slovenskej republiky, ale aj medzinárodne právne štandardy plne podporujú právo ženy rozhodovať o sebe a spôsobe poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Neinformovanosť žien je len dôsledkom masívneho porušovania týchto práv v praxi. Na strane ženy sú všetky zákony napr.medzinárodný Dohovor o ľudských právach a biomedicíne, Zákon o zdravotnej starostlivosti /preštuduj si časť o Informovanom súhlase/ , tiež Zákon o rodine , Charta práv pacienta, Ústava SR. Zákon 576/2004 o zdravotnej starostlivosti je nadradený vyhláškam ministerstva ci interným predpisom nemocníc. Každý jednotlivec má právo na diagnostické a liečebné programy čo najviac prispôsobené jeho osobným potrebám. Pre tento účel musia zdravotnícke služby zaručovať pružné programy, zamerané čo najviac na jednotlivca, dbajúc na to, aby kritériá ekonomickej únosnosti neprevažovali nad právom na zdravotnícku starostlivosť. Zdravotnícky pracovník si vo vzťahu k pacientovi plní svoje profesionálne povinnosti. Zdravotnícky pracovník rešpektuje pacienta ako rovnocenného partnera so všetkými občianskymi právami i povinnosťami vrátane zodpovednosti za svoje zdravie. Práva sú nedotknuteľne a nezávisle na dobrej vôli ostatných. Žena ma pravo porodiť svoje dieťa ako chce, s kým chce a kde chce (WHO). Žena ma pravo na to, aby konala tak, ako to jej možnosti, svedomie, informácie a pocity kážu, lebo každá žena je iná, pre každú je lepšie čosi iné.
Pôrodnícky systém u nás porušuje práva pacienta. Prianie pacienta je nadradené nad jeho zdravím. Zdravotníci musia rešpektovať prianie pacienta, napriek tomu, že sú sami presvedčení o tom, že mu tým dokonca poškodia. Jedinou obranou pre lekára je výhrada svedomia. Rodička má právo zvoliť si spôsob pôrodu svojho dieťaťa a môže si po dôkladnom poučení plánovane zvoliť aj pôrod cisárskym rezom. Lekár, PA a zdravotníci sú " len " zamestnanci nemocnice. To slovíčko "len" dávam do úvodzoviek, nakoľko samozrejme nemožno bagatelizovať ich postavenie, ale zdravotníctvo je zaradené vo sféra služieb, kde klientom je odberateľ-pacient. Osobnú slobodu človeku môžu lekári obmedziť len v taxatívne vymenovaných prípadoch. A tými sú: ohrozovanie nebezpečnou nákazlivou chorobou, vážne ohrozovanie okolia psychickou chorobou alebo poruchou, a stavy ktoré bezprostredne ohrozujú život samotného pacienta. Nik nemá právo zasahovať do osobnej slobody človeku nad zákonný rámec.
Lekári nemajú rozhodovaciu právomoc, ak pacient, či zákonný zástupca vyjadrí nesúhlas s navrhovaným postupom. Môžu jedine dohovárať, alebo odporúčať. Ale obmedzovať, alebo konať proti jeho vôli, to nie.
V SR sa traduje že absolútne vždy platí, že lekári majú pravdu a matka ju nemá. Bohužiaľ človek má dočinenia s kadejakými ľuďmi i v nemocnici, štúdium a titul nie sú garanciou charakteru, či čestnosti, ba niekedy v reále ani naozajstnej odbornosti. Individuálna zodpovednosť človeka spočíva i v tom, že si tieto súvislosti jednak uvedomuje, porovnávajúc skutočne svoje pocity (niet nad materinské inštinkty) a rozumovo zohľadňujúc navrhované postupy. Výsledok je ale vždy slobodné rozhodnutie.
@tobnuf naozaj nerozumiem ci pisem cinsky, ale slusne som poprosila o pochopenie a nerobenie prednasok. niesom ziadne soplave decko a mam na to vazny dovod. naco mam dieta predsa nemusim nikomu obhajovat.
@malinkaninka a co cakas ked pises na forum ked mas na to vazny dovod tak chod za lekarom.. 😉
@malinkaninka poslala som IP nebudem to davat sem
ale zase musim napisat: mam za sebou 2 sekcie, nemysli si, ze to je nejaka vyhra ani ze to je bezrizikove
nejdem sa sem ani hadat ani vnucovat nazory
@tobnuf zakladatelka sa pyta na konkretneho porodnika na zapadnom Slovensku, s ktorym sa da dohodnut na cisarskom reze aj ked na to nema indikaciu.
Nie na nazor co je podla teba lepsie.
@whitecat666 vsak tak to uz byva🙂
@tobnuf jasne som napisala otazku, ci niektora pozna konkretneho lekara na zapadnom slovensku. preco to chcem, pri vsetkej ucte nemusim nikomu tu vysvetlovat, ide o osobnu vec. vazim si vsetky odpovede, ale strhla sa tu debata mimo temy a nic konkretne som sa nedozvedela. a najsmutnejsie je, ze tu ludia maju potrebu niekoho sudit ci poucovat co je naozaj uplne mimo a nikdy by som si to nedovolila.
@malinkaninka psychoterapeut ti moze dat taketo odporucanie..
@kalkulacka111 mna by zaujimalo,kto ponesie pravnu zodpovednost za taketo rozhodnutie. Ak sa zena rozhodne bez zdravotnej indikacie pre cisarsky rez a nedajboze sa najde lekar,ktory jej to urobi a nieco sa stane,kto je pravne zodpovedny. Lekar,ktory nerespektovat guidelines ci metodicke usmernenia /predstav si,ze aj take existuju a lekari nie su vo svojich postupoch svojvolni/, ale respektoval prianie zeny ako nad vsetkym nadradene. Pises mudro a kvetnato,ale zabudas na jednu vec. Ze kto za tie rozhodnutia ponesie zodpovednost. Lebo neviem ako by ste boli vsetky hrdinky,keby mate o sebe rozhodovat ale s tym,ze ked sa nieco stane, zdravotnici davaju ruky prec.
@malinkaninka - "ja som našťastie" skor ako som rodila zažila laparotomiu, ked mi vyberali cystu a s nou vaječník. Mám jazvu ako po cisarskom. Prvé dni to bol masaker a ďalšie 2 týzdne som to cítila pri vstávaní ako velikansku bolesť. Pri spomienke na to som sa desila predstavy, že toto by som mala zaživať v čase, keď sa mam starat o dieta. Vsak ja som bola odrovnana. Moj muz mi pri návsteve na 2. deň po operácii ako prvú vetu povedal, že vyzerám ako jeho starká 😀 😀 😀 (tá bola vtedy rok pred smrtou a uz len lezala). Krásny to kompliment.
Rodila som spontanne. Strach som nemala, jasne, že som sa nad tým zamýšľala, ale vzdy som skoncila svoje uvahy tym, že je to prirodzene. To iba my z toho robime "vedu". Naše telo je na rodenie usposobene. Aj moja sestra s bokmi 85cm dokazala porodit takmer 4kg babatko spontanne a to ju doktor nahovaral na cisarak 🙂. Netreba sa bat. Mne pomahalo mysliet na dieta, že to preziva spolu so mnou, že ani prenho to nie med lizat, že musime spolupracovat. Prvy porod je len cosi nové a ak by to ozaj bolo take zle, tak by ziadna zena uz nikdy dalsie dieta nechcela.
@kalkulacka111 to nemyslis vazne... ako moze byt prianie pacienta postavene nad medicinu? a ze aj ked lekar vie, ze by pacientovi poskodil, ma respektovat jeho prianie? dufam, ze som toto iba zle pochopila.. Lekar ma liecit, zachranovat zivoty, starat sa o zdravie ludi a nie im skodit. nieco ako hippokratova prisaha tu stale existuje. som zdravotna sestra a chcem vidiet taku ustavu, ktora by mi nariadovala dat pacientovi taku zdravotnu "starostlivost", ktora by mu mohla uskodit, len preto, ze to sam chcel. uplne chore zmyslanie...
nech sa taky pacient zveri do ruk idiotom, co predavaju bazenovu chemiu ako vseliek a ponukaju vitamin C na rakovinu. a nech nejdu k lekarovi. takisto zena, ktora chce diktovat porodnikovi, ako ju ma odrodit, nech ide rodit sama do lesa, najprirodzenejsim sposobom ako praclovek, ved tak je to "urcite" najlepsie.
rozum sa mi zastavuje nad niektorymi komentarmi. tu...
@alicka850 a kto nesie pravnu zodpovednost, ked sa nieco pototo, pri normalno porode? A nezatvarajme oci pred skutocnostou. Kolko normalnych porodov sa skoncilo nie tak ako malo. Tam sa uz nik nepyta, kto je za to zodpovedny. Vid pribeh babenky, co rodila na velkonocnu nedelu (iekde na prvej ci druhej strane tejto diskusie).
@tobnuf jasne som napisala otazku, opakujem sa a naozaj nerozumiem tomu preco vas irituje moja otazka a moje rozhodnutie ked sa vas osobne nijako netyka.
@alicka850 ono ti zdravotnici davaju ruky prec, nech sa uz hocico stane, vzdy si kryju navzajom chrbat...ci ty si uz pocula o nejakom pripade, ked lekar spackal porod ci opearciu v tomto state a bol za to postrestany? ja viem az o jednom v trnave, tych spackanych porodov (napriklad nasilu prirodzeny porod napriek komplikaciam) su stovky
to len na margo. nazor co a ako tu vnucovat nebudem - pre niekoho moze byt spontanny porod uzasny zazitok, pre niekoho strasny a extremne bolestivy a stresujuci zazitok. niekto sa po sekcii zotavi rychlo, iny je dlho mimo...vsetko je individualne.
jedine, co by som povedala, ze je omyl si mysliet, ze sekcia nema rizika, co podla mna zakladatelka aj tak vie. otazka bola ina
@malinkaninka na tomto fore to tak funguje,nerešpektuje sa tu nič,len sa súdi a poučuje...sú ako také slepice niektoré
@malinkaninka lebo modrykonik...🙂
@alicka850 žene dajú podpísať v nemocnici reverz. A aká právna zodpovednosť bola vyvodená voči lekárom, ktorí zapríčinili napr. smrť žien a novorodencov v r.2009, r.2011 v pôrodnici Trnave? Pokiaľ viem všetci pekne ordinujú ďalej. Koľko lekárov nesie zodpovednosť za nezvratné poškodenie detí v dôsledku zle vedeného pôrodu? Tak tu nedrístaj o právnej zodpovednosti lekárov. Ak lekári niečo zanedbajú všetko aj tak zostane na žene, príp. jej najbližšej rodine. Hlavne, že lekári doslova donútia ženu rodiť prirodzene, ale že pôrody končia kliešťami alebo vákuumextraktorom , že deti sú v lepšom prípade pridusené, v horšom doživotne poškodené, rodičia musia cvičiť vojtovku, obiehať neurológov atď, Kto za toto kedy niesol právnu zodpovednosť?
@malinkaninka panicky strach z porodu je tiez indikacia. Skoda, ze mas taku blbu gynekologicku. Ona by timal pomoct, ta viest, upokojit a nie dr.....
Ina baby, mna by strains zaujimalo, preco na SK doktory robia z cisara take halo (nemoze sa, neda sa, nie je atd.). Vaginalny porod nesie so sebou tiez rizika a nemala. Tak pre matku ako aj pre dieta.
Ja som rodila malu vlani v lete a v nemocke som spoznala mamicku, rodila normalne a povedala, nikdy viac. Riadny masaker, treti den po porode a isla skapat, zasita az po usi, nemohla nie ze sediet, ani poriadne lezat.
Ja somr odila cisarskym rano a poobede o 4 uz som "behala". Na druhy den rano uz som fakt behala ako srnka. Malu som mala od prvej sekundy stale pri sebe. Ani na minutu som ju nespustila z oci.
To len na SK sa nic neda a praktizuju viacmenej este stale desatrocia stare praktiky.
multimatka je smutné že ako zdravotníčka nepoznáš práva pacientov.
@kalkulacka111 suhlasim, osobne poznam 2 pripady postihnutia deti - zle zvoleny porod - mali sa rozhodnut pre sekciu
nikdy za to postrestany nik nebol, v jednom pripade sa zahadne stratila aj dokumentacia, ked to vysteroval urad pre dohlad nad zdrav. starostlivostou. myslim, ze ten, kto mal kliestovy porod asi tazko spomina na porod v dobrom. nepisem to preto, ze som daky fanaticky zastanca sekcii, ale hovorit tu na slovensku o vobec nejakej zodpovednosti? jedna mafia, co si navzajom kryje chrbty
@malinkaninka vsak ved Vam nic nepisem.. kludne si robte ako Vy uznate za vhodne
@kalkulacka111 poznam. ale je chore tvrdit (a to nikde v pravach pacientov nenajdes), ze lekar je povinny respektovat prianie pacienta, a dat mu taku starostlivost, ktora mu ublizi. to je navadzanie na trestny cin ublizenia na zdravi. ak pacient nechce starostlivost, aku mu lekar odporuca, to samozrejme lekar musi respektovat. povie mu dovidenia a ide sa venovat pacientovi, ktory o jeho radu stoji. ale rozhodne nie je povinny vyjst mu v ustrety s nezmyselnymi zelaniami.
@multimatka ja si myslim, ze je na to lekarovi a nie na tebe posudit - ci to je nezmyselne. ako tu uz bolo povedane panicky strach z porodu a zly psychicky stav mozu byt indikaciou k sekcii. ze to je nezmyselne je tvoj osobny nazor. alebo si lekarka porodnicka?
Vypytaj si vymenny listok od tvojho obvodneho dr. k psychiatrovi...ale aby si to stihla lebo vraj majú dlhé čakacie doby. Pises že máš zlý psychický stav, treba to riešiť, je dosť možné že sa u teba môže prejaviť poporodna depresia alebo iné psych.ochorenie súvisiace s porodom.
@laura1804 presne.... mali by počúvať aj pocity pacientky, a nielen "zvonka" obzrieť jej stav, pomerať panvu, stokrát to nestačí :( a základ, keby sa začali správať k pacientom ako k ľudom..ž elám ti skoré uzdravenie,
a
@malinkaninka žiaľ nepoznám žiadneho lekára, kedže niesom z BA ani z okolia, hádam ti nejaká mamina poradí, možno súkromná klinika... a držím ti palce, ench sa ti to podarí vybaviť tak, ako si želáš...
viac vypínam upozornenia, kedže ako pozerám, trištvrte mamín sú múdrejšie a skúsenejšie ako lekári, a nedá sa to čítať....
@mircalla , moje nervy... ja nehodnotim zakladatelku temy a jej problem, lebo o tom nic neviem. aj psychika je indikacia na sekciu. nikdy nesudim druhych, kedze nechodim v ich topankach. ja sa pozastavujem nad prispevkom kalkulacky111...
@mircalla presne, pri medializovaných prípadoch , ktoré sa stali v Trnave súd priznal po mnohých rokoch smiešne odškodnenie rodine, ktoré vyplatila nemocnica, ale právnu zodpovednosť lekári , ktorí boli pri pôrodoch nenesú doteraz žiadnu. A že nemocnica vymenila vtedajšieho prednostu? Veď ten sa len presunul do inej nemocnice. Zdravotnú dokumentáciu si treba priebežne fotiť do mobilu. Pacient má právo sprístupniť ju v plnom rozsahu. Ale keďže v prípade sporu súdnoznalecký posudok zase robí ich kolega lekár tak pacient je v slabej pozícii.
Riešenie momentálne len dopredu zazmluvniť lekára, ktorý ženu akceptuje. Ak sa začne pacient domáhať svojich práv legálne v každom prípade uplatniť priania písomne, doručiť dokazateľne do nemocnice, u primára vyžiadať pri osobnej návšteve termín sekcie, zaangažovať právnika.

@benshi Veď ja som tiež napísala len svoj názor a dokonca aj poznatky a ostatné...a tiež to nikomu nevnucujem......ako som už napísala a to je všetko. Áno bolí to - to ti povie každá čo to zažila a čo čakáš.....nebolí to - že vraj vtedy keď si dáš pichnúť epidurál a zaberie - neviem nezažila som a ani by som si to nikdy pichnúť nedala.....