Ako zvládnuť pôrod veľkého bábätka?
Ahojte mamičky,
ešte mám cca mesiac do TP.
Môj malý je väčší.. cca o 2 týždne, už to trvá niekoľko mesiacov tento nábeh.
Začínam mať strach, či zvládnem 4 + kilové dieťa porodiť. Výšku mám 172, pred pôrodom som mala 45 kg, bola som naozaj tintítko. Počas tehu som pribrala už 16 kg, a ešte to asi pôjde hore. No moju panvu to asi nezväčší...
Na ďalšej poradni by som sa chcela spýtať na možnosti skoršieho vyvolania pôrodu, keďže podľa výpočtov do TP by mal mať cez 4kg..
Prosím, poradíte mi? :(
ja som mala pred 1 porodom 48-50kg mala bola akurat 3,5 kg pred 2 porodom som mala 52 kg pribrala som tiez okolo 16 kg a maly mal 3,8kg a to bol o tyzden mensi porod bol ok
Zmerajú panvu a obvod hlavicky. 4 kg babo moze vyzerat rozne, jedno je macek, druhe je chudsie a dlhsie, na pôrod žiadny problem. Doktori ak maju strach ze je dieta moc velke a panva mala tak daju Cisarsky rez. Ver doktorom a hlavne sebe, te to zvládneš. Mozes pre svoj pocit psychického pohodlia skúsiť aniball 😊
Ono nezáleží ani tak na hmotnosti bábätka, ako na veľkosti hlavy. Môj prvorodený syn má nadštandardne veľkú hlavu. Hoci vážil po narodení len 3,5 kg, skončila som dostrihaná a potrhaná, šili ma hodinu. Druhorodená dcérka má normálne veľkú hlavu, takže hoci mala 3860 g, tak som hneď dve hodiny po pôrode behala ako laň. Naozaj by som sa nestresovala hmotnosťou, pretože rozhoduje veľkosť hlavičky.
@uhnakova ak sa mozem opytat, co znamena "nadstandardne velka hlava"? Lebo tiez ma onedlho caka porod a na predoposlednej poradni mal maly obvod hlavicky 33.4 cm, tak chcem vediet, na co sa pripravit.. vopred vdaka za odpoved 💜
@black_wolf môj mal 39cm pri narodení 😄
@black_wolf syn mal 38,5 cm. Dcérka mala 36 cm.
Môj syn má veľkú hlavu po ockovi, určite bude mať cez 60 cm v dospelosti. Už minulé leto vo veku 11 rokov mal rovnakú hlavu ako ja, tj. obvod 57 cm.
@black_wolf to už pravdepodobne nepresiahne tých 35 až 36 cm. Treba veriť 😀. Dáš to nejako, neboj.
@uhnakova ja veru dufam, ze neporastie uz velmi.. podla odhadu vahy bude mat vyse 4 kila, tak som zvedava 😁
@black_wolf vieš čo, bola som strašne rada, že nerodím v dákom stredoveku. Že mi pekne ošetrili a zašili ranu, a nejako som to postupne rozchodila. Kebyže rodím o par storočí skôr, ktovie čo by so mnou bolo.
@black_wolf držím palce, nech to ide hladko. Ja sa zase nemôžem sťažovať, lebo oba pôrody som mala vcelku rýchle, prvý 8 hodin, druhý 4. Mohlo byť aj horšie. Tak nech sa šťastie usmeje aj na teba a ide to čo najľahšie ❤️
@uhnakova preto nepochopim zeny, co aj v 21.storoci rodia doma, ale asi je to kazdeho osobna vec 😌 uz nase stare mamy to mali o dost zlozitejsie a aj tak odrodili 3-5 deti za zivot.. myslim, ze uz tie dve mi budu osobne stacit 😅 a dakujem za povzbudenie 💜 mam z porodu velky respekt, no uz niet cesty spat a za to babatko to urcite stoji 🥰
Len to vyvolavanie si nedavaj, lebo to je najhorsie co moze byt. Radsej prirodzene sa snazit porodit v termine
Moj syn bol velke babatko a obvod hlavy mal sa mi zda, ze 37cm. Rodila som prirodzene, bez epiduralu. Moj lekar ma ubezpecil, ze aj velke babatka sa rodia prirodzene a bez problemov, takze som sa spoliehala, ze vie co robi. Cisarsky ani raz nespomenul. Viac menej cele tehotenstvo mi vravel, ze dieta bude velke a mesiac pred porodom mi uz ani nevravel vahu, aby ma nestresoval 😃 Ale teda mne lekar rovno povedal, ze mam cvicit s Aniballom. Toto mi velmi pomohlo. Sice mi robili nastrih, ale na to, ze syn bol velke babo, tak bol celkom rychlo vonku 😃
Pomeraju ti panvu a budú vedieť. Mne nedovolili rodiť prirodzene napriek tomu, že mi v oboch prípadoch začal spontánne.
ako pisu dievcata, nie vzdy je vaha smerodajna - nas mal 4.5 kg ale bol relativne dlhy, zial mal tu nadstandardne velku hlavicku, uz mesiac pred porodom mi moj lekar naznacoval, ze toto by tlacit nechcel 😅 ja som si k tomu vybrala porodnika, ktory ja az prilis pro vaginalny porod a tak som potom aj dopadla
kazdopadne nic co by som neskor nerozchodila 🙃
podla mna nech to riadne premeraju, hlavicku, panvu a uvidis, drzim paste! 🤞🏻
ja mam 153 cm, pred tehotenstvami som mala 47-48kg, syn mal 4080gr. a porod bol relativne rychly - 5 hodin trval od prvych kontrakcii a malo bolestivy. Sama som bola prekvapena, ze vazil az tolko. Sestricka kricala z miestnosti ze 4080gramov a ja som pocula tritisicosemdesiat...ze fajn, ma tri kila a zrazu dodala, to je cez styri kila!
Kamoska porodila 4x viac ako 4kg deti.. Ma 50kg. ;D A je nizka. Ide to..
Ja som pred tehotenstvom mala 53 kg 168 cm vyska a pribrala som tiez okolo 16 kg ... mne este v 30tt dr zhrozeny povedal, kde mám bruško, že nemám žiadne a ako je to možnééé :D No a že synček bude taký drobček ... Ehm narodil sa 55cm a 3840 a obvod 36 :D :D dr. ako prvé, ked ho vytiahla, že aku ma veľku hlavu po ocovi :D :D a zvladla som to s dvoma kozmetickymi stichmi, ktore ani nebolo treba sit, ale ze to bude krajsie :D mne pomohol velmi aniball
Ale tam potrebujes jedine to, ze mas dost siroky ten otvor v kosti, v panve. Nezalezi co mas boky ake kypre. Ja aj v rodine jedna holka sme tintitka ( nemame ziadne boky), mam 87cm po porode boky. A porodila som 3,7kg dieta za par hodin. Ta holka podobne a porodila tiez tak lahko. Takze by som sa toho nebala nejako.
Doktor by sám vedel kedy treba vyvolať pôrod či akútnu sekciu ničoho sa neboj je to len odhad ale rodia sa aj väčšie deti🍀
Ja som porodila 4+ kg dieta koncom panvovym v case, ked neboli epiduralky, ani sono, teda som netusila, ako je otocene. Rodila som v noci, nemala som lekara dohodnuteho. A zasival ma mlady absolvent (spoluziackin brat), ziaden skuseny lekar. Videla som hviezdy a mesiac som nevedela sadnut. Pri dnesnych moznostiach sa nemusis obavat. Vela stastia 🍀
Naša princezná mala 4430g a 60cm. Celé tehotenstvo som predpokladala, že to bude väčšie dieťa a aj kontroly to potvrdzovali, tak som len dúfala, že bude aj dlhá a rozloží sa to. Pôrod bol 41+2tt, pomerne krátky a intenzívny (bez epi), šitie iba vonkajšie.
Pokiaľ nie je indikovaná sekcia kvôli veľkosti panvy, tak by som zbytočne nevyvolávala a nechala dieťa, aby prišlo, keď dozrie jeho čas.
Hlavne tieto váhy sú veľakrát iba odhady. Mne sa vždy sekli o 400-500 gramov. A to bolo meranie a sono už v pôrodnici. Čiže prvé dve deti mali o 400 gramov menej. A posledný mal o 500 g viac. Čiže som porodila 4 kg chlapča a celé tehotenstvo vôbec nenasvedčovalo tomu, že bude mať viac ako 3,5kg. A porodila som ho hladko, bez nástrihu. Nenechaj si pôrod vyvolávať. Naozaj. Ver svojmu telu a doktorom.
Aj mne namerali velke dieta, po traume s prvym a mensim babom som chcela cisarsky. Odmietli,vraj mam dost siroku panvu. Napokon mi pomohla korona. Bola som pozitivna, dr v nemocnici mi vybavila cisarsky. Lebo veaj by som nespolupracovala,ak by nastali problémy a k tomu okliesteny personal... syn mal 54 cm a cez 4 kg, fakt macek
Nedávaj si vyvolávať pôrod ak to nebude zo zdravotných dôvodov nutné. Naozaj. Je to otras.

tiež mi celé tretiu tehu hovorili, že bude mať nad 4kg, nemal ani 3, takže nie vždy je to pravda