Aký máte názor na epidurálku?

ttamia30
13. júl 2021

Ahojte
aký máte názor na epidurálku? Mám si ju dať?

diaalex
13. júl 2021

@ttamia30 ja som si ju dala, necítim sa o nič horšie ako tie čo chceli dobrovoľne trpieť 🙂 do 2h od epi som porodila a ešte k tomu s úsmevom, oddýchnuto, po pôrode som bola hneď fit a plná energie 🙂

luccija
13. júl 2021

@ttamia30 určite áno, ani zub si nedám trhať bez injekcie načo trpiet?Je to veľká ulava

kataka10
13. júl 2021

@ttamia30 za mna tiez super. Hlavne sa mi konecne ulavilo a pospala som si na chvilku po 3 dnoch non stop falosnych kontrakcii. Vdaka epiduralu som mala pohodovy porod, ziadne hrozostrasne spomienky.

amelie2017
13. júl 2021

Ja som bola vzdy za epi. Pri prvom porode som mala walking epidural a super. Pred 6 dnami som rodila opat, mala som klasicku a horor. Prislo mi po nej strasne zle, tocky v hlave, vracala som, nemohla som ani rukami pohnut, bola som doslova ako handrova babika. Prosila som, nech mi ju zastavia. Nakoniec po dlhom vahani mi ju stopli a mohla som normalne porodit. S nou by som to nedala.

emma323
13. júl 2021

@ttamia30 pripnem sa, tiež zvažujem epi

kristina1001
13. júl 2021

@ttamia30 ja som bola prvou rodička a povedala som si že skúsim bez ale už nikdy viac strašne niečo určite si daj

srferreira
13. júl 2021

Ja bez epiduralky a bola som na tom tak isto s energiou ako @diaalex. O 6.00 som porodila a o 17.30 som bola uz doma v posteli aj s babatkom. Den po porode som upratala cely byt a vsetko doma poprala 😂😂😂 este aj obed navarila. A som prvorodicka. Zalezi len na tebe. Kazde zenske telo je ine.

michaella24
13. júl 2021

@diaalex @luccija baby, a vy ste naozaj nič necítili, že pôrod bol fakt pohoda? Od kedy som porodila, stále na to myslím, že prečo to celé dopadlo tak zle. Ja som si epidurál dala, tiež som si chcela pomôcť čo najviac, bábo bolo veľké na moje proporcie, tak som sa spoliehala na to, že super pomoc bude, ale za mňa bol pôrod čisté peklo. Ihlu mi zaviedli ešte kým sa to v pohode dalo vydržať s kontrakciami, ale samotnú dávku mi dali až keď mi vygradovali kontrakcie do prvého extrému, strašne pomaly som sa otvárala (aj pred podaním), bábo nepostupovalo. Vtedy to prešlo, pospala som si a o pár hodín znova začali silnieť až ma napínalo na vracanie. Podali mi ďalšiu dávku, ktorá už ani neúčinkovala, takže asi po hodine a pol ďalšiu dávku a pustili mi aj oxytocín, keďže bábo sa stále nikam nechystalo. Vtedy sa to zase ukľudnilo, no potom ďalšia vlna kontrakcií, kedy som už vracala. Ani neviem, či mi podali ďalšiu dávku, ale tuším áno. Poslali ma do sprchy, že teplá voda na brucho pôrodu pomôže, nepomohla. Stavali ma na nohy, že gravitácia pomôže, nepomohla. Cez tie bolesti, vyčerpanie, dehydratáciu a už aj teplotu som nevládala tlačiť. Nakoniec ako poslednú možnosť zvolili zo mňa dieťa proste vytlačiť, čo ma úplne dotrhalo, inak sa už tuším chystali na cisársky. Vtedy mi pred šitím dali poslednú dávku epidurálu. Na druhý deň som mala problém s dýchaním - asi z toho tlačenia na brucho a k večeru už aj riadne bolesti, keďže mi roztrhnutie šlo na sedací sval, takže katastrofa celý pôrod. Doteraz mám traumu. Niekoľko mesiacov po pôrode ma bolelo miesto vpichu. Teraz to cítim už len príležitostne.

srferreira
13. júl 2021

@michaella24 ja poznam zenu co mala 5 epiduralov a ani jedna jej nepomohla. Nie vzdy kazdej zene zaberie to je to.

selu11
13. júl 2021

@amelie2017 Ahoj, a to ti pôrodnica dala na výber? Ale asi nežiješ na Slovenku, či? Pretože o walking epidural počujem prvý krát, ani neviem aká to je.

@ttamia30 Ja som prvé rodila bez epiduralky, pôrod bol vyvolavaný, nezdalo sa mi to strašné, no kamarátka rodila s epidurálkou a povedala, že ju každej jednej žene odporúča všetkými desiatimi.

hennyinnsbruck
13. júl 2021

Oooooooh epi je super -ta ulava co potom prisla po hodinach bolesti…zamna ano😂

denden77
13. júl 2021

epi, epi, epi.. a este raz epi 😁

amelie2017
13. júl 2021

@selu11 ano, zijem v zahranici. Tu walking mi dali v sukromnej nemocnici, teraz som rodila v statnej. Ta walking sa nedopichava, je to len jedna davka, ale je super v tom, ze sa hybes, mozes kracat, nohy si stale citis. Je pravda, ze ku koncu uz neucinkovala na 100% a citila som trochu aj kontrakcie, ale za mna super, lebo som vedela, kedy tlacit.

michaella24
13. júl 2021

@srferreira no tak toto som vôbec nevedela, všade som čítala, aké to je super, parádne pôrody, krásne zážitky, žiadna bolesť, len tlaky... A ja som tam skoro vypľula dušu, zaúčinkovalo raz a potom v podstate vôbec 🙈 Kvôli tomu som ešte na poslednú chvíľu menila pôrodnicu, lebo v pôvodnej nezaručovali, že mi bude kto mať podať epidurál a v druhej mali anestéziológa vždy dostupného. No jednoducho, som asi jedna z mála, ktorej pôrod aj s epidurálom bol horor (na príjem som prišla o pol šiestej ráno, porodila večer pred pol desiatou).

janka_266
13. júl 2021

@ttamia30 dá sa to zvládnuť aj bez, s ňou neviem aké to je, ani mi ju neponúkli 🤷‍♀️Ale keď som deň predtým počula ako to inej mamičke zavádzajú sestry, a že ani na 3. pokus sa jej to nepodarilo pichnúť, tak som bola aj rada 😃darmo, covid doba, anestéziológ bol asi inde 🤷‍♀️

lenja123
13. júl 2021

Asi najlepšou voľbou je dopredu si vybaviť epidurál, ale dať si ho ne/pichnúť podľa aktuálneho stavu. Každá žena má iný prah bolesti, každý pôrod je iný. Je fajn mať poistku, že ak to nebudem zvládať, dám si epi. Ale niekedy epidurál spôsobuje spomalenie až zastavenie pôrodu, tie bolesti majú predsa len nejaký význam.

zuzanockamt
13. júl 2021

Nemala som epi, rodila som 2-krát. Prvé 1.5hod od príchodu do pôrodnice, druhé do hodiny od príchodu do pôrodnice. Keď ma po 2 hodinách doviezli na izbu, tak som v pohode chodila, sedela, išla do sprchy.

paulinkaa2
13. júl 2021

@ttamia30 ja som ani na ňu nepomyslela keď som prišla na príjem a za 4.5h bola malá von. Akože bola to fuška ale keď budem mať druhé tak bez epi. Ale inak to záleží aké sú bolesti ako dlho ich máš. Keby rodim dlhšie tak by som si ju určite dala lebo od pichnutia oxitocinu to uz bola velka "sranda" 😀

zu12
13. júl 2021

3x bez

veronice
13. júl 2021

Milujem tuto temu 😁 ale nie, vazne... Takze takto. Kazda zena je ina, kazdy porod je iny, kazda mame iny prah bolesti. Niektore porodili ze ani o tom nevedeli, niektore to dokazali pretrpiet bez epi a potom je tu ta dalsia kategoria taktiez UPLNE NORMALNYCH ZIEN ktora si dala pichnut epi. Lebo nie vsetky zeny maju vysoky prah bolesti. Lebo nie vsetky zeny vedia porodit za 2-3 hodiny. Lebo teraz je uplne fuk ako sa rozhodnes. Zacnes rodit a moze byt vsetko uplne inak, ako si si predstavovala (hlavne ak si prvorodicka). Takze moje odporucanie - vybav si papiere co k tomu treba. Lebo radsej tu pripravu mat a epi nakoniec nepotrebovat, ako keby si tu pripravu nemala a na porodnej sale zistis ze by si ju aj chcela a potrebovala. Je uplne jedno ci s epi alebo bez, hlavne nech ho obaja (babo aj ty) zvladnete a prezijete v zdravi.

Moj prvy porod zacal celkom dobre. Po par hodinach vsak prisli take kontrakcie, ze som sa ohla v pase a nevedela som sa vystriet, chodit, dychat, rozpravat, nic... Ked ma videl lekar, hned volal anesteziologa na epi... Potom sa mi ulavilo... Ale aj tak som sa strasne pomaly otvarala, malej zacali klesat ozvy a sup akutna sekcia. Ci to bolo skrz epi alebo nie, to neviem, ale viem, ze ak by mintu epi nepichli, tak som skoncila rovno v tom momente 🙈

Takze ako vravim, vsetko je to prudko individualne a radsej sa priprav tak, akoby si ju chcela pouzit. Ak ju potrebovat nakoniec nebudes, nic sa nedeje 😉 drzim palce 💪🍀❤️

PS: reci typu "da sa to zvladnut aj bez epi"... No ano, da, ale nie kazda zena to zvladne a nema zmysel sa v tomto porovnavat v zmysle "ja som to dala a ty to das tiez"... No nie, nemusis to dat... A je to ok. Lebo kazda sme ina 😉

mattkapd
13. júl 2021

@ttamia30 ja som sa ako prvorodicka o pôrod nezaujímala teda som nevedela ci sa to dava automaticky pri bolestiach alebo co.. Ja som začala mať bolesti až po vyšetrení kedy mi lekár oznámil ze som na 8 cm a ze rodime.. Ubehla necelá pol hodinka a malý bol na svete.. Uvidíme druhý pôrod 😂

evaachesa
13. júl 2021

Za mňa najhoršia spomienka z celého pôrodu práve na epi. Kontrakcie si už neviem po skoro 2 rokoch vybaviť, no na to ako mi na 5x napichovali chrbát nezabudnem 😵 babrali sa mi v chrbte celkom dlho a aj tak sa im to nepodarilo. Vraj sa to stáva a niektorým ženám to proste nejde pichnúť 😱 pri ďalšom pôrode už teda nebudem skúšať. V mojom prípade sa to dalo zvládnuť aj bez epi.

katkasmacka
13. júl 2021

Ahoj,ja som prve rodila s epiduralkou, a po 24hodinach v bolestiach som bola vdacna za epidural,bolest zmizla,uvolnila som sa a mohla som tlacit (stale citis tlaky,nie je to ze necitis nic) a robit co mi kazali. Pri druhom som epidural nemala-bohuzial,nebudem sa rozpisovat ake to bolo🙂 ale epidural urcite urcite urcite odporucam. A nemala som ziadne problemy a ani babo....

veronice
13. júl 2021

@mattkapd ja ked citam tieto sci-fi pribehy o tom ako to zacalo boliet az pri 8cm a do pol hodiny bolo dieta vonku tak sa mi chce plakat 😭🤣 a tisko zavidim 💪🙂 ja dufam ze druhy porod stiahnem casovo aspon na polovicu. Tych 16 hodin teda nebola sranda. Zelam ti aj druhy porod taky rychly a bez komplikacii 🍀👍❤️🤗

mamanadruhuu
13. júl 2021

Mala som jeden pôrod s ňou a jeden bez nej... A do tretice by som si ju nedala...

mattkapd
13. júl 2021

@veronice u mňa aj u dvoch sestier to išlo takto mladšia sestra dokonca prišla do nemocnice na 9cm otvorená.. Staršej sestre trval najdlhšie z nás necelé 2 hodiny.. A to som sa tiež trosku bála ci mi dovolia normálne lebo som len llt prešla tým strojom co panvu merajú..

katka1389
13. júl 2021

Dva krát som rodila s epi a som rada že som ju mala ale každá sme iná .Ale keď som mala bolesti chcela som ju hneď....A urobila som dobre no potom máš rovnaké bolesti po pôrode.

jasminka22
13. júl 2021

@ttamia30 ci si ju das rozhodni sama, poucenie musis mat dopredu urobene, inak Ti ju nedaju. Mne davali 2krat pocas porodu, ktory bol vyvolavany, prva zabrala na cca 1,5 a druha uz ovela menej ale nevedela som tlacit, nakolko som nepocitovala dostatocne kontrakcie, babatko sa uz nemalo dobre, porod skoncil so zvonom, takte za mna to skor vydrzat bez, ale to je len moja skusenost.

lelluska
13. júl 2021

Odkedy som otehotnela ani som nezvazovala, že si ju nedam. Ano sú rizika/negatíva. Ale pre mna bolo podstatne porodiť a byt pri zmysloch, nie ochromená bolesťou nezvladat tlacit. Od kedy som začala chodiť na poradne do nemocnice stále som prízvukovala ako chcem epi. Porod mi vyvolávali, otvárala som sa pomaly. Kontrakcie boli silne, ale na malo cm/prstov otvorená, cize som musela cakat. Druha vyvolavacka mi však zabrala tak extrémne rychlo, že som porodila za 5min. Cize asi sa to dá. Aj keď bol moj porod fajn, názor som nezmenila. Som jednoznačne ZA epi.

jvasenka
13. júl 2021

@diaalex fiha zavidim😂😂
@ttamia30 ja som mala epi sak ci pana kontrakcie smrt...bohuzil dr kt mi zavadzal no ciste tela, slusne spravanie asi doma zabudol🤷 nemiestne poznamky, 1 vpich mi sposobil to ze som si prestala citil pravu nohu to som dostala paniku ze boze to co..na 2 pokus som si ju uz ani pichnut nechcela dat ake to bolo neprijemne pre mna....pri 2 vpichu uz ma dal lahnut a sice som mala strpnute nohy uz som radsej ani nepipla aby som nemusela mat 3 pokus..no a teda mne ta prva davka zastavila cely porod cize som dostala dalsi oxytocin a to uz som mala kontrakcie riadne..2 davka uz ani nezabrala..takze ja by som si ju uz nedala

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre