icon

Ambulantný pôrod - reálne skúsenosti na Slovensku

ipurple
5. okt 2014

ahojte rada by som vedela o vasich skusenostiach s ambulantnym porodom na slovensku,dakujem

myjusiatko
29. nov 2017

@monikajarosiova prosim o info z zenskych kruhov. Bud do sz alebo do skupiny ambulantny porod. Moc dakujem. 🙂

snehuuulienka
29. nov 2017

Ambulantne u nás rodia poväčšine naši rómski spoluobčania,tzv.len čo porodí už uteká domov v pyžame a papučiach hoci je vonku mráz a - 20stupn.,aby ju muž náhodou nepodviedol....ale biela zena v 21.storoci rozmýšľa takto??😵😵😵

čo ak po pôrode vykrvaca??čo ak nastanú zrazu veľké zdrav. komplikacie??
.....to nie je len tak porodiť,a poďme domov,myslím si,že zdravotnici vedia prečo tam majú ženy pobudnúť pár dní,že to není len malý chirurg.zakrok ako napr vybratie znamienka
Zaujímajú ma teda ženy dôvody čo vás k tomu vedie takto riskovať a hazardovať s vlastným zivotom???...presvedčte ma,že je to o. k. odísť z pôrodnice ihneď po pôrode 😷

myjusiatko
29. nov 2017

@snehuuulienka prosim ta nestras, ked o tom nic nevies. 🙂

myjusiatko
29. nov 2017

@snehuuulienka zdrava zena a zdravy novorodenec patri domov, do svojej postele, k muzovi a surodencom. Tam mu je najlepsie, zena sa najlepsie rozkoji a tak dalej. Je to to najlepsie, co pre rodinu moze byt. V inCh krajinach sa bezne chodi domov par hodin po porode. Pripadne sa rovno rodi doma. 🙂

stanulienkat
29. nov 2017

@myjusiatko Prepac, ale milujem taketo mudre zeny. Ja som bola tiez zdrava aj moje dieta. No keby som nebola v nemocnici, obidve sme pod drnom. Ako vies ako dopadne porod aj u zdravej???? Si vestica??

myjusiatko
29. nov 2017

@stanulienkat prosim ta, tiez mam rada taketo zeny ako ty. Asi s tym maju dobre skusenosti, ked to tak robia a predstav si, ani nemaju vyssiu umrtnost novorodencov a ani rodiciek. No ako to asi robia?

zuzuliennka1
29. nov 2017

@myjusiatko ze sa po porode ide domov je OK, ale rodit doma je dost hazard, so zdravim matky aj dietata

snehuuulienka
29. nov 2017

@myjusiatko mam za sebou dva pôrody,prežila som si svoje....jedno dieťatko mi umrelo,odkiaľ máš ,že o Tom nič neviem???neurazaj ma,som od Teba o dosť staršia....

myjusiatko
29. nov 2017

@zuzuliennka1 kazdy je zodpovedny za svoje rozhodnutia. Zostala by som pri teme ambulantny porod. 🙂

zuzuliennka1
29. nov 2017

@myjusiatko "....pripadne sa rovno rodi doma" - len som reagovala na komentar od teba

ivuska027
29. nov 2017

Moja kamoska rodila v Kanade, krasna nemocnica, vsetci mili, aj keksik a kavicku dostala, muz pri porode, vsetko ruzove, domkov ich pustili, ved maju rodinneho lekara.... a po tyzdni leteli do nemocnice, dieta v ohorzeni zivota v hodine dvanastej... ved klasicky porod, vsetko ok bolo... ziadne vysetrenie, ziadny skrining... Mala len spala, rodinny lekar, ze je to ok...

myjusiatko
29. nov 2017

@zuzuliennka1 ospravedlnujem sa, ze som domaci porod spomenula.

snehuuulienka
29. nov 2017

@myjusiatko ak už spomínaš iné krajiny,kde sa chodí pár hodín po pôrode domov...žila som v tych pár krajinách ,a ani zďaleka nemajú na takej úrovni zdravotníctvo ako je to naše,uvediem príklad napr Angl.,bála by som sa ja osobne rodiť v Angl.takze buďme vďační za naše zdravotníctvo,či už na SK,ale aj v ČR ...

slniecko77
29. nov 2017

@snehuuulienka skutocne uz mi neda...ja by som sa bala rodit na Slovensku - zial pise sa mi to s tazkym srdcom, ale je to tak - so stratostlivostou v UK, onkretne Anglicku som bola maximalne spokojna.
Oba porody, bez zbytocnych kanyl, bez zbytocnych rutinnych zakrokov, bez traumy a epiziotomie, bez zbytocne oxytocinu v stage 1 a 2, zial potom musel byt pichnuty, bez toho, aby niekto drzal zdravu zenu a zdrave dieta zbytocne v nemocnici (oba porody 6 hodin v nemocnici - JA som chcela ist domov, nik ma nevyhanal), porod s maximalnym respektom k rodicke a s nalezitou intimitou. Dve hodiny po porode som sedela v tureckom sede a sla do sprchy, fungovala som uplne bez problemov atd (pisat by som mohla este dlho). Nic z tohto co som vymenovala by som na Slovensku nedostala/nezazila - zial!

myjusiatko
29. nov 2017

@snehuuulienka ako som uz napisala. Kazdy je zodpovedny sam za seba a svoj zivot. Verim, ze zena, ktora sa rozhodne ist domov ambulantne, vie co robi a ma dovody preco to robi a bolo to uvazene rozhodnutie. A to rozhodnutie jej vyslo ako najlepsie. Je fajn mat moznost si vybrat, ci chcem byt v porodnici na sestinedeli x dni, alebo, ak sme zdravi, odideme domov, kde sa o nas postara muz/rodina. Sme v znamom prostredi, mame svoju postel, svoju kupelku, svojho muza/otca dietatka, dalsie deti atd. A uplne najlepsie by bolo, keby aj starostlivost porodnej asistentky, ktora by chodila napr prve tri dni na navstevu a na kontrolu, by preplacala poistovna a nemusela by si ju zena platit sama. Kedysi takto sestricky domov dochadzali. Mozno sa raz zase dockame. Ze byde XY moznosti. Nie len jedna.

marissenka
29. nov 2017

@snehuuulienka súhlasím s tebou..Môže sa stať hocičo..Načo silou mocou domov utekat?ked tam je pod dohľadom aj dieťa aj mamicka.ved pôrodnica není muciaren...😏

myjusiatko
29. nov 2017

@marissenka ved ked ste spokojne, nikto vas predsa z porodnice vyhadzovat nebude. ;)

snehuuulienka
29. nov 2017

@myjusiatko bohužiaľ Ty máš naštudovanu teóriu možno z nejakých článkov,ale realita je ina.Vsetko sa môže zvrtnúť v jednej sekunde,čo budeš robiť potom ak sa niečo stane doma,Tebe alebo dieťaťu???tie 3-4 dní v nemocnici by ti neublížili,ale tvojím odchodom domov riskujes toho až moc,a neviem či ti to bude potom za to stáť,ak sa náhodou niečo skomplikuje ....

slniecko77
29. nov 2017

@snehuuulienka a ty mas nastudovane ked obvinujes myjusiatko, ze netusi o realite?
Neviem ci mas nejake informacie ako to funguje napr. v UK co sa tyka prenatalnej, porodnej a postnatalnej starostlivosti - kazdopadne cisla statistik davaju za pravdu prave myjusiatko - ci sa ti to paci, alebo nie.
Zbytocne zasahovanie do porodu, rutinne zakroky, zbytocne vysetrenia len zvysuju riziko komplikacii ako v tehotenstve tak aj pri porode.
Skus si precitat nezavisle studie, trosku si nastudovat fazy porodu atd. mozno aj ty zmenis nazor.
Zial, vacsina gynekologov-porodnikov na Slovensku sa drzi zauzivanych praktik, nerobia medicinu podla "evidence-based medicine" co robi slovenske zdravotnictvo skostnatelym. Ma to mnoho dovodov, ale to uz nepatri do tejto temy.
@marissenka ako ti napisala myjusiatko, kludne zostan v nemocnici dlhsie, nik ta nebude vyhanat - ako to nerobia ani v UK, ale s rizikom nozokomialnych nakaz atd. Ale nebran zenam, ktore si chcu uzit tieto najkrajsie chvile v kruhu rodiny (ano, aj otec dietata ma pravo travit prve sekundy, minuty a hodiny so svojimm dietatom) kam zdrava matka a zdravy novorodenec patria - proste im to dovol, dovol sa ludom rozhodnut. Kazdy si nesieme za svoje rozhodnutia zodpovednost - nenesie ho za nas ani zdravotna sestra, ani lekar.

myjusiatko
29. nov 2017

@snehuuulienka ja nemam len nacitane, ja som domov skor s dcerkou sla a pojdem aj s druhym doetatkom, ked budeme v poriadku.

marissenka
1. dec 2017

@slniecko77 ja nikomu nebránim...Akurát som v tv na stv2 pozerala,aký jepôrod náročný,aj pre matku aj pre dieťa...A aj vo vyspelých krajinách je stále "veľká "úmrtnosť...Môže sa to zvrtnúť behom chvíľky.radsej vydržím tie 4 dní"nepohodlia "v nemocke...Ako si potom niečo vyčítat..Ale každý nech si robí podľa svojho vedomia a svedomia.tos môj názor.

monikajarosiova
1. dec 2017

@nanervy_2 presne to chcem. Nepoviem im dopredu. Po porode sa opytam ci je maly aj ja uplne zdravy, ak povedia ano, uz potom nemozu povedat ze boli komplikacie. Ale uvidim ako bude doma starsi bezo mna, aka bude denna ci nocna hodina a Tak nejak sa chcem rozhodovani. Chcem mat dopredu porodnu asistentku nadoma zajednanu a asi aj pediatricke skusim vopred nejak naznacit, Len neviem ci to musim mat of porodnej asistentky a pediny aj na pepieri ze suhlasia. Idem zistovat, pa mi povie a myslim aj da papier, ta asi bude chciet, a pediatricku idem lustrovat najprv, lebo ta ma v opatere uz 2deti narodene doma. Opytam sa tej mamicky.

monikajarosiova
1. dec 2017

@myjusiatko Tu je skupina Ambulantny porod? Super. Idem pozriet. Skopirujem Tam mail od zenskych kruhov. Na fb som nenasla taku skupinu. A co je sz? Sukromna sprava?

monikajarosiova
1. dec 2017

@snehuuulienka neprehanajte. Fyziologicky porod nie je transplantacia srdca. Podla mna vas v nemocnici drzia 4a viac dni po normalnom v norme porode, aby viac zarobili. A dovody preco ambulantne? Ak bude vsetko ok, chcem byt doma s novorodeniatkom, muzom, starsim synom. Hotovo. Ak sme zdravi preco nie? To je najlepsie pre celu rodinu. Navyse maly starsi bezo mna nevie spat, a doma je klud lepsie sa dojci, lepsie sa bondinguje. Vsetko je doma lepsie ak budeme ok 😃

slniecko77
1. dec 2017

@marissenka ale my sa bavime o ambulant nom porode 😉 asi si trosku mylis pojmy.
Ambulantny orod znamena, ze porodis v nemocnici a po par hodinach moze ist matka s dietatom domov ak su samozrejme v poriadku.
O vyssej umrtnosti by bolo na dlhsie - skus si popozerat statistiky napr WHO aka je umrtnost novorodencov kde a potom si utvarat nazor.
Rozdiel je, ze ja som si mohla vybrat ci v nemocnici chcem zostat, alebo nie, zatial co na Slovensku si zeny vyberat nemozu o inych veciach radsej ani nepisem - ja som v nemocnici pocas porodu nikdy nebola dlhsie ako 8 hodin 😉

snehuuulienka
1. dec 2017

@monikajarosiova rodila som sekciou,a aj budem,čiže ja tam musím pobudnúť tak či tak aspoň 5 dni....a nerobí mi to najmenší problém.Pri spontán.porode by som ale chcela ostať určite tiež pár dní v nemocke,lebo doma už by sa mi skončilo oddychovanie.Doma treba navariť a norm.fungovať,ked už máte aj iné dieťa...tam sa o mňa postarajú.Jedina práca je tam postarať sa o bábätko.

myjusiatko
1. dec 2017

@monikajarosiova nemusis mat ziadny papier. Tvoj odchod je tvoje rozhodnutie a nemoze ho nikto podmienovat tym, ci mas pa alebo pediatricku. To je l

myjusiatko
1. dec 2017

*len pre tvoj klud mat pa poruke. 🙂

myjusiatko
1. dec 2017

@monikajarosiova ano. Sukromna sprava (som to poplietla cesky soukroma zprava 🙂 )
Skupinka je tu na mk a vola sa ambulantny porod.

marissenka
1. dec 2017

@slniecko77 ja viem o