icon

Atónia maternice - krvácanie po pôrode

martinkatinka
18. nov 2011

Ahojte, mali ste túto diagnózu?? Odporučil vám lekár ďalšie dieťa alebo zakázal? Prišli na príčiny, prečo sa vám to stalo?? Uvítam ak s apodelíte so svojimi príbehmi a skúsenosťami.

Strana
z2
happy8051
9. jún 2012

@martinkatinka ja som mala po prvom porode a bolo to dost zle.... pred troma dnami som rodila druhe dieta - 21 mesiacov po prvom porode. gynekolog nebol nadseny dalsim tehotenstvom. teraz bol porod ok, nezopakovalo sa to, ale pocas celeho porodu som bola pod liekmi

martinkatinka
autor
9. jún 2012

@happy8051 ahoj, dosť zlé? Koľko ti vlastne dávali krvi a plazmy? nehrozili ti vybratím maternice? U mňa to chceli vybrať maternicu, že ak nezaberú infúzky a dali mi 6 jednotiek krvi a 3 plazmy. Doktor mi zakázal ďalšie dieťa.... a toto ma najviac trápi... nemať možnosť mať ďalšie.... aj keď som mala problém vobec otehotnieť, tak druhý raz sa fakt už nemusí podariť, ale chcela by som mať aspoň možnosť...

happy8051
9. jún 2012

@martinkatinka dostala som sedem konzerv krvi a styri plazmy 🙂 krvna strata cca 3,5litra. hned som isla do narkozy, riesili to dve hodiny, kym sa im podarilo to dat do poriadku a hrozila hysterektomia. robil to moj stryko, on je moj gynekolog a myslim, ze keby bol pri mne iny lekar, maternica by isla von.
co sa tyka zakazu, nepytala som sa.... ako som uz povedala, dalsim tehotenstvom relativne rychlo po prvom nebol nik nadseny, ale ani mi to lekar nezakazal.
tento porod prebehol v pohode, ale asi to bolo aj vdaka liekom, co som po cely cas dostavala.
s otehotnenim ani ja som nemala ziaden problem, obe deti sa podarili na jediny pokus. tretie uz ale nebude.

maminka2111
6. mar 2013

ahoj martinkatinka mne sa to stalo tiež...o tri dni nato ako ma pustili z porodnice ma brala zachranka lebo som strašne začala krvacat z maternice. v nemocnici mi povedali že som prišla v hodine 12tej.Urobili mi dva zakroky-vyčistenie maternice pod narkozou a nevedeli prist nato čo mi bolo. 12 hodin ma pozorovali a nevedeli prist nato čo mi je až potom nato prišli a zatial mi davali plazmu a infuzie..naštastie všetko dobre dopadlo ale otom že nemožem mat druhe dieta mi doktori nepovedali

martinkatinka
autor
10. apr 2013

Ahojte... trošku obnovím túto tému. Najnovšie informácie sú, že ja som mala atóniu z dovodu, že nebol vykonaný CR hneď,ale až po vyvolávačke.. doktor mi povedal, že ekby urobili plánovaný CR, tak ako bolo odporúčané, vobec sa to nemuselo stať... mala som oslabenú amternicu z operácii predtým a navyše, na moju fyziognómiu bolo dieťa veľké... Takže mi dali možnosť mať druhé dieťa, ale s kontrolovaným porodom CR.

len_leninek
9. jan 2018

@martinkatinka ahoj, môžem sa opýtať či sa ti problémy zopakovali aj pri druhom pôrode? Ako k tebe pristupovali, sledovali ťa, dávali preventívne nejaké lieky?
Ja som mala hypotóniu maternice, ležiac po spinále som necítila, že veľa krvácam, nepríjemný a veľmi bolestivý zážitok. Tak sa obávam, že sa to zopakuje druhý krát.

martinkatinka
autor
Autor odpoveď zmazal
martinkatinka
autor
9. jan 2018

@len_leninek druhe dieta nemam, potratila som v 6.tt a uz sme ani neskusali... ani nebudem, bojim sa.

len_leninek
9. jan 2018

@martinkatinka och, prepáč 😞 len sa snažím zohnať informácie kde sa dá.

tamarkah
24. apr 2018

@len_leninek ahoj,obnovujem tutu temu..aj ja,xial mam skusenost s hypotoniou.maternice,hned po porode.mam strach,znovu otehotniet..bojim sa,ze by sa to zopakovalo.ze,je tu.moznost sa to zopakovat.ake.mas,skusenosti ty?kludne popisme..

len_leninek
24. apr 2018

@tamarkah ja som momentálne v 30tt 😀. Nejak už na to tak veľmi nemyslím odkedy som tehu, asi psycho efekt. Ale pýtala som sa napríklad primára v nemocnici, povedal, že sa to vôbec nemusí zopakovať pri ďalšom pôrode, je veľa faktorov, ktoré to mohli vtedy ovplyvniť. Ale každopádne treba to v pôrodnici určite spomenúť, že také niečo bolo. Okrem toho plánujem konzultáciu priamo s doktorom, ktorý mi vtedy zastavoval krvácanie, sú naňho dobré referencie a bol starostlivý, ak sa bude dať tak si ho pre pokoj duše aj zazmluvním k pôrodu.

tamarkah
1. máj 2018

Urcite to spomen,nech rodis pod dozorom...mne kazali,v nemocnici,aby som hned hlasila.davali ti vtedy na transfuzie krvi?mne 4x trans. A 3plazmy...vacsinou,by pri porode by sme mali nyt pod liekmi.vezmi si,ja som uz na methergin alergicka...

len_leninek
7. máj 2018

@tamarkah dostala som 4 erymasy postupne a hemoglobín som mala veľmi nízky, len veľmi pomaly sa mi zvyšoval ku koncu pobytu v porodnici. Nepoznám methergin ani iné lieky, gynekológ mi tvrdil, že nie, lieky sa nemusia preventívne dávať žiadne...

tamarkah
12. máj 2018

@len_leninek zaujimave,ze preventivne netreba davat ziadne lieky...to ma prekvapilo.kedy mas termin porodu?ci uz mas po?nech ti vsetko dobre dopadne...🙂

tamarkah
3. júl 2018

@len_leninek pozdravujem ta, tak ako sa mas?si uz po porode?...

len_leninek
3. júl 2018

@tamarkah akurát si to vystihla, včera sme prišli z pôrodnice. Žiadna hypotónia sa chvalabohu nekonala, ale musím povedať, že som mala zazmluvneného toho pôrodníka čo vedel o mojich problémoch, a že ma poctivo kontrolovali, hlavne v noci na pooperačnom každú chvíľu. Okrem toho mi hneď po sekcii pichli Pabal, čo je jednorazovo podávaný liek na stiahnutie maternice.
Takže po sekcii bez ťažkostí, tentoraz som mala ťažkosti pred sekciou, ale to je už zas z iného súdka...

tamarkah
3. júl 2018

@len_leninek juuj,gratulujem k dietatku 🙂,tesim sa,ze vsetko dopadlo v poriadku...chvalabohu 🙂)takze si mala,sekciu?...planovanu,ci?...vela zdravicka prajem🙂

len_leninek
4. júl 2018

@tamarkah vďaka, nebola plánovaná, ešte deň predtým na poradni sme s dr.hovorili, že dáme tomu týždeň či sa rozbehne prirodzený. A druhý deň už ma brali na akútny sc v celkovej anestézii.

tamarkah
4. júl 2018

@len_leninek hm,to mi je luto....co bolo dovodom akutnej sc?ak sa,mozem opytat....iste si samusela bat :( som rada,ze ti vsetko dobre dopadlo...ozaj 🙂

len_leninek
4. júl 2018

@tamarkah začala som silno krvácať, placenta sa začala odlučovať od maternice.

tamarkah
4. júl 2018

@len_leninek to mi je luto...toto casto picuvam,posledne mesiace,u tehu.kamosiek...ze placenta sa odlucovala...musis mat z toho asi traumu...krvacanie,v tehu vie cloveka vystrasit. Hlavne ze vsetko dobre dopadlo🙂

chrissie_kf
25. aug 2018

Ahojte, pridam svoju skusenost - pri prvom porode som mala atoniu maternice. Velmi som sa bala druheho porodu a cim sa viacej blizil tym som bola viac vystrasena. Pred mesiacom som rodila a vsetko dopadlo dobre🙂 samozrejme treba aby to porodnik vedel, potom urobia aj opatrenia aby zabranili opakovaniu stavu. Tak drzim palce aj ostatnym aby to druhykrat dopadlo lepsie 🙂

tamarkah
25. aug 2018

@chrissie_kf ahoj,dakujem za tvoju skusenost...zazmluvnila si sa porodnika k porodu?...ak sa mozem opytat...aky priebeh mal teraz tvoj porod?...bola si pod liekmi,ci?...ja mam s hypotoniou tiez skusenost a velmi negativnu,stala sa mi po 3.porode...dufam,ze uz to nezazijem.

chrissie_kf
25. aug 2018

@tamarkah nemala som zazmluvneneho porodnika. Rodila som u kocha a moja doktorka mala v termine mojho porodu dovolenku a aj predtym nejake dni . Ubehpecila ma ale ze sa nemam bat a ktorykolvek kolega ma odrodi budu to vediet - ja som to mala napisane v knizke a zvyraznene . Pri prijme som nemusela ani nic pripominat ale teda ja som mala velky strach tak sa ma fakt snazili uklidnit . Porod som nemala lahky ale na rozdiel od prveho mi zacali doma kontrakcie a najprv postupoval dobre . Tentokrat som isla bez epiduralu . Chcela som co najmenej liekov ale ku koncu som nemala kontrakcie tak zasa som sa nevyhla oxytocinu - ale v ovela mensej davke ako prvy krat. Syncek bol troska vscsi ako prvy syn - cez 4 kila. No a po porode, ked aj placenta vysla mi dali lad na brucho , porodne asistentky mi masirovali brucho a este mi aj preventivne infuzku dali ale priznam sa neviem presne co v nej bolo.

tamarkah
26. aug 2018

@chrissie_kf velmi pekne ti dakujem.som rada,ze ti vsetko dobre dopadlo....ozaj,tieto stavy nie su sranda...ide o zivot. Si pamatam,kolko yransfuzii mo davali asi 4,a 3,plazmy...tebe teraz nedavali uz ziadne transfuzie,ze?..tehotenstvo si prezivala v poriadku?nemala si problem s placentou?...

chrissie_kf
26. aug 2018

@tamarkah ja som prvylrat mala 2 transfuzie. Nie teraz som nedostala ziadnu prave naopak krvnu stratu som mala malu . Tehotenstvo som mala este horsie ako prve - olrem toho ze som mala zasa velike nevolnosti a zvrscanie dlho aj som opat na infuzkach skoncila som mala aj nizko ulozenu placentu , hematom pri odlucenej placente a musela som chvilu doma lezat a potom mat setrny rezim . Nastastie sa to cele upravilo potom . A k tomu gestacny diabetes . ja som velmi chcela ze po dvoch chalanoch skusit ci to da aj babu ale asi po tychto zazitkoch koncim 🙂 inak atonia maternica sa v 80 percentach neopakuje.

tamarkah
26. aug 2018

Vdakabohu,ze si po tolkych komplikaciach tu,zdrava a v poriadku.verim ti,ze mas strach ist do dalsieho tehu a porodu...az clovek,kym niektore veci,nezazije sam na vlastnej kozi,druheho nepochopi...ja som vdacna za moje 3.slniecka,ale uz na stvrte...by som sa nahovorit nedala 🙂... zaujimave je,ze pri atonii maternice,ako pricina,udavaju,velky plod.mne mala.mala :2,88kg,taky chrust...cize u mna vaha dietatka,nezohravala rolu....6hodin po porode,som zacala masivne krvacat...a uz ma brali na operacku..lieky nezaberali,a urobili mi 2.stehy na cievy maternice...nakoniec mi takto.zastavili krvacanie...si mysleli,ze zostali uns zvysky placenty...ale praveze vobec,oslabena bola cela ta maternica,ze po porodoch...u teba to ako prebiehalo?atonia nadtala hned po porode?tiez ta riesili operacne ?...

chrissie_kf
27. aug 2018

@tamarkah aj ja som vdacna - a aj preto si vravim ze budem asi rada za 2 zdrave deticky a uspesne konce tehotenstiev . Ty si ale bola velmi netypicky priklad . Ja som zasa uplne ucebnicovy - prvorodicka, nepostupujuci porod kde bolo treba kontrakcie vyvolat, lieky, velky plod . Vtedy nastalo krvacanie hned po porode , teda placenta vysla a maternica sa nestahovala - plus som krvacala aj z nastrihu i ked bol malinky . Uspali ma , vycistili , zastavili krvacanie. Je viacej stupnov atonie podla straty krvi ja som mala este tu mensiu stratu, na druhy den som v pohode fungovala , ale teda bleda ako smrtka som bola este par tyzdnov potom 🙂

tamarkah
29. aug 2018

Kazda sme ina...ja som po porode,krvacala minimalne...nemala som ani nastrih nic...6h po porode,ako som malinku nakojila sa zacala valit krv zo mna, ja som za relativne kratky cas stratila liter krvi...asi den som lezala na pooperacke...ty si uz na druhy den normalne fungovala?...ja vobec...az po niekolkych dnoch.su nejake stupne stupne,atonie?... ani neviem...ake su to?....

chrissie_kf
29. aug 2018

@tamarkah tak atonia moze vzniknut este pred porodom placenty, po porode placenty hned alebo s odstupom niekolkych hodin. To delenie je podla straty krvi - ale to je skor take ucebnicove delenie , ja som mala vramci atonie este tu mensiu stratu krvi, ze stacili 2 krvne transfuzie.
Ano dala som sa vtedy rychlo dokopy - teda vedela som na druhy den fungovat, pamatam ze na to aku anemiu som mala par mesiacov este som ani unavena nebola. Ale v reale co sa tyka zdravia mi trvalo dlhsie kym som sa dala dokopy . Dobre 4-6 mediacov kym som fyzicky bola naozaj ako tak fit .

Strana
z2